SUNDAY READING: Mijn favoriete YA-boeken

Eind volgende maand begin ik weer met de Summer Reading. Dit wordt alweer het zevende jaar dat ik in de zomer iedere zondag een boek bespreek. Dit jaar gaan we het wel net iets anders doen dan anders, ik ga jullie namelijk ook vragen om een blog te schrijven over je favoriete boek (mails met suggesties kunnen alvast gemaild worden naar annemerel@annemerel.com), omdat ik van de zomer net iets minder tijd ga hebben dan normaal.

Een paar fun facts over de Summer Reading? Het eerste boek las ik eind mei 2012 en was Fifty Shades of Grey (shame). Ik ben ermee begonnen omdat vroeger al mijn favoriete series (ik keek er soms wel negen tegelijk) in de zomer een zomerstop hadden en ik dan tijd over had, wat ik dan vulde met het lezen van boeken. Het laatste, iets minder ‘fun’ fact, vorig jaar ben ik zonder mededeling na 11 boeken gestopt omdat ik het niet meer op kon brengen om nieuwe boeken te lezen (was in de afrondende fase van mijn boek en kon niet ontspannen met een boek).

Om de meivakantie (wie heeft er überhaupt nog meivakantie?) goed te beginnen heb ik mijn Summer Reading blogs van de afgelopen zes jaar doorgespit en mijn vijf favoriete Young Adult boeken geselecteerd. Want soms is er gewoon niets fijner dan een boek in eerste instantie geschreven voor tieners.

John Green – The Fault in our Stars

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je dit verhaal niet kent, dat je het boek niet hebt gelezen, of de film niet hebt gezien. Dit is denk ik een van de bekendste en best verkochte boeken van de afgelopen tien jaar. In het onwaarschijnlijke geval dat je het verhaal niet kent een mini samenvatting: Hazel heeft kanker en wordt nooit meer beter, het is een medisch wonder dat ze überhaupt nog leeft. Het liefst heeft ze zo min mogelijk contact met de buitenwereld, omdat ze bang is anderen pijn te doen als ze uiteindelijk toch dood gaat. Bij een support groep meeting leert ze Augustus kennen. Vanaf het eerste moment is duidelijk dat de twee een onmiskenbare aantrekkingskracht hebben. Ik ga er verder niet teveel over vertellen, maar wil je wel vragen tissues* paraat te houden.

Lees hier de hele review uit 2013.

E. Lockhart – We Were Liars

We Were Liars plaatste ik na het lezen van dit boek in het rijtje ‘The Fault in our Stars’ en ‘Extremely Loud & Incredibly Close’. Dat zegt wat, want dat zijn twee van mijn favoriete boeken. Ik las dit boek in een ruk uit op Koningsdag 2014 (ja, ik ben dus zo’n nerd). Het boek gaat over de familie Sinclair, een welgestelde Amerikaanse familie met een privé eiland vlakbij Martha’s Vineyard. Het boek wordt gelezen via Cadance Sinclair Eastman, het oudste kleinkind van Harris en Tipper Sinclair. Iedere zomer verblijft de familie Sinclair negen weken op het eiland en iedere zomer spendeert Cadance vrijwel al haar tijd met haar nicht Mirren, neef Johnny en zijn vriend Gat. Met zijn vieren vormen ze de Liars. Aan het begin van het boek lees je dat Cady tijdens Summer 15 (de zomer toen ze vijftien was) betrokken was bij een mysterieus ongeluk waarbij ze hersenschade opliep waardoor ze nu continu geteisterd wordt door helse migraine aanvallen. In zomer 16 gaat ze voor het eerst in haar leven niet naar het eiland, maar in zomer 17 is ze genoeg hersteld om terug te gaan en krijgt ze langzaam maar zeker haar geheugen terug. Haar familie wil haar (uit zelfbescherming zeggen ze) niet vertellen wat er in zomer 15 gebeurd is, maar naarmate Cadance steeds meer van haar geheugen terug krijgt, vallen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Een familiedrama met een einde dat ik absoluut niet zag aankomen.

Lees hier de hele review uit 2014.

Jandy Nelson – I’ll Give You The Sun

Dit boek is een Young Adult boek dat wat mij betreft past in het rijtje We Were Liars en The Fault in our Stars. Direct na het lezen van het boek schreef ik ‘indringend, hartverscheurend, maar prachtig’. Het duurde even twee hoofdstukken voordat ik er in zat, maar toen ik er eenmaal in zat wilde ik er niet meer uit. Zo’n boek waarbij je alles voelt, waarin je in wordt gezogen, meegesleept, waarbij je het gevoel hebt dat jij niet OK bent als de hoofdpersonages in het boek niet OK zijn. Zo’n boek is I’ll Give You The Sun.Hoofdpersonages in het boek zijn Noah en Jude Sweetwine. Noah en Jude zijn een tweeling en waren vanaf hun geboorte onafscheidelijk. Maar door verschillende gebeurtenissen in hun leven is daar verandering in gekomen. Wat die gebeurtenissen allemaal precies zijn en waarom ze zo’n impact hebben gemaakt op hun relatie leer je naarmate je verder leest in het boek.

Lees hier de hele review uit 2016

Sophie Kinsella – Finding Audrey

Sophie Kinsella vergaarde de meeste bekendheid door haar Shopaholic-serie, maar wist je dat ze in 2015 ook een Young Adult boek uitbracht? Ik heb hier misschien nog wel meer van genoten dan van haar Shopaholic boeken, zeker de laatste paar uit de serie. Finding Audrey vertelt het verhaal van de veertienjarige Audrey. Een aantal maanden geleden is ze zo gepest op school dat ze van school af is en thuis zit met een extreme angststoornis. Audrey draagt de hele dag een grote donkere zonnebril, kan geen contact hebben met mensen buiten haar familie (op haar therapeute na) en spendeert het grootste gedeelte van de dag in haar donkere kamer, want licht en geluid zijn te heftig voor haar. Audrey is dan misschien pas veertien, ze groeit zo ontzettend in het verhaal en is sowieso verstandiger dan Kinsella-personage. Aanrader.

Lees hier de hele review uit 2015

Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton – Tiny Pretty Things

Een beetje van Pretty Little Liars, een beetje van Black Swan, dat is Tiny Pretty Things. Het verhaal volgt drie leerlingen van het American Dance Conservatory in New York. Bette, het zusje van een gevierd danseres en het plaatje dat je waarschijnlijk in je hoofd hebt als je denkt aan een ballerina. Maar Bette is lang zo onschuldig niet als ze er uit ziet en gaat over lijken om de top te bereiken. June is de dochter van een Koreaanse moeder en een (voor haar onbekende) blanke vader, daardoor past ze eigenlijk nergens bij. Ze is de gedoodverfde understudy, haar moeder dreigt haar van school te halen als ze niet voor het eind van het jaar een hoofdrol weet te bemachtigen. En dan hebben we tot slot Giselle, een nieuwe (gekleurde) danseres uit California, die dit seizoen alle belangrijke rollen krijgt toebedeeld. Er zit geen greintje kwaad in Gigi, zelfs niet als de andere meiden haar het leven onmogelijk proberen te maken. Ik zie dat er inmiddels ook een vervolg is, ‘Shiny Broken Things’. Ik weet wat ik deze zomer sowieso ga lezen.

Lees hier de hele review uit 2015

Lees jij ook graag Young Adult boeken? En zo ja, wat is jouw favoriet?

Liefs,
Annemerel

*Een paar jaar geleden reden we terug van wintersport, ik in de ene auto, mijn zusje bij mijn ouders in een andere auto. Op een gegeven moment zag ik mijn zusje op de achterbank compleet over haar toeren gaan. Ik vroeg me af wat daar aan de hand was. Een half uur later bij een tankstation was ze nog steeds niet aanspreekbaar. De boosdoener? Geen akkefietje met mijn broertje of ouders, maar The Fault in our Stars. 

Delen:

13 Reacties

 1. Meron
  april 29, 2018 / 12:36

  Ah, had ik toch gelijk, ik vroeg mij al een tijd af of ik de laatste edities van jouw summer reading had gemist vorig jaar! Blijft mijn favoriete rubriek van jouw blog. Toevallig zie ik dat ‘I’ll give you the sun’ dit jaar ook in de VakantieBieb (aanrader! een initiatief van de Bibliotheek online) zit, dus deze zomer kan ik die gratis en voor niets lezen. Leuk!

 2. Ilse
  april 29, 2018 / 13:05

  Ik heb deze ook allemaal gelezen en dat komt dus door jouw summer reading! The fault in our stars is mijn favoriet van dit lijstje.

 3. april 29, 2018 / 13:09

  We were liars vond ik fantastisch. Sindsdien zoek ik steeds naar boeken die hetzelfde qua gevoel kunnen overbrengen, maar die vind ik amper. Qua niet YA boeken had ik een geweldig wauw gevoel bij Gone Girl. Beide echt toppers in hun genre en moeilijk te evenaren!

  Als er iemand een fijne YA boek kent dat het niveau van We Were Liars haalt, kent… dan hoor ik het graag!

 4. Marjolein
  april 29, 2018 / 13:48

  Heel leuk dat jij/wij weer Summer Reading gaan doen, dat is één van m’n favoriete rubrieken van je blog. Ik heb deze YA’s ook op één na allemaal gelezen, en die zijn inderdaad fijn.

 5. april 29, 2018 / 18:03

  Ah leuk, zin in! :) Ik haal er altijd wel inspiratie uit en nu ik lid ben van de bieb (weer), kan ik helemaal makkelijk de boeken gaan lezen die me aanspreken!
  Ik ben ook dol op The Fault, zowel het boek als de film is altijd janken :’)

  O en trouwens: ik heb meivakantie! Ik werk in het onderwijs ;)

 6. Britt
  april 30, 2018 / 09:46

  Ik heb al veel boeken gelezen nav jouw tips. Deze zomer ga ik lang op reis dus nieuwe tips zijn zeker welkom!

 7. Isabel
  april 30, 2018 / 12:48

  Koop jij alle boeken of heb jij een abonnement bij een bibliotheek? Ik zou heel graag het lezen weer op willen pakken maar ik twijfel welke route het handigste is.

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 14:57

   Meeste boeken koop ik gewoon zelf. Krijg ook regelmatig boeken van uitgeverijen opgestuurd, maar lees zelf eigenlijk liever in het Engels (als het om een vertaling gaat), dus koop het meeste dus uiteindelijk toch zelf.

 8. april 30, 2018 / 13:42

  Mag ik vragen hoe jij aan de foto’s voor deze blog komt? Ik loop daar zelf altijd tegenaan als ik over boeken wil schrijven, i.v.m. copyright.
  Ik kijk weer uit naar posts over boeken! ‘Ik geef je de zon’ staat ook bij mij in de kast, maar heb hem nog niet gelezen. Als ik mijn Harry Potter-boek uit heb begin ik er misschien wel in. :)

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 14:56

   Een cover van een boek daar zit volgens mij geen copyright op. Is toch alleen maar reclame voor het boek?

 9. J
  april 30, 2018 / 16:19

  Ik ben nu bezig in I’ll give you the sun, maar Ik ben inmiddels bijna op de helft en ik heb nog niet het gevoel dat ik er echt in zit, al hoop ik heel erg dat het nog komt.
  Als ik je twee tips mag geven voor je komende summer reading op het gebied van YA: Simon vs. The homosapiens agenda (binnenkort ook in de bios als Love, Simon). Echt een heel fijn boek, en een boek wat je vlot leest (wat me fijn lijkt als ik lees dat je het druk gaat krijgen met je nieuwe boek).
  En iets recenter las ik It only happens in the movies van Holly Bourne, waarna ik meteen haar hele oevre op m’n wishlist heb gezet.

  • Annemerel
   Auteur
   april 30, 2018 / 18:49

   Ahhh jammer, ik hoop dat het nog komt. Als je het leuk vind om over een van deze boeken een review te schrijven voor mijn blog, stuur me dan even een mailtje.

 10. mei 13, 2018 / 00:22

  The Fault in our stars is zeker mooi, en we were liars was ook goed; zeker met die twist opt einde.
  De andere 3 heb ik volgens mij niet gelezen.
  Ben benieuwd naar je nieuwe keuzes!