SUMMER READING: We Were Liars

 photo 7977fe937729df7ce8a554ad91a17c93.jpg

Soms lees ik een boek dat ik zo goed en meeslepend vind, dat wanneer ik de laatste zin gelezen heb, ik het boek meteen nog een keer wil lezen. Dat was bijvoorbeeld het geval toen ik The Fault in our Stars las vorig jaar en Extremely Loud & Incredibly Close toen ik in 6 VWO zat. TFIOS moet ik altijd nog een tweede keer lezen, EL&IC heb ik wel een tweede keer gelezen (maar dat had ik wel een klein beetje te maken met het feit dat ik er een tentamen over kreeg en ik heel graag een hoog cijfer voor dat tentamen wilde hebben). Goed, waar wil ik naartoe met mijn verhaal… We Were Liars, het boek waar ik het vandaag in mijn eerste Summer Reading ‘van het seizoen’ over wil hebben, is dus ook zo’n boek. Zo’n fantastisch, overweldigend, gruwelijk goed en meeslepend boek dat je meteen opnieuw wilt lezen.

We Were Liars is het laatst gepubliceerde boek van Emily Lockhart. Emily heeft al ruim 10 Young Adult boeken op haar naam staan, maar dit was de eerste keer dat ik van haar hoorde. Wat mijn aandacht trok? Julie Plec (schrijfster en co-producer van The Vampire Diaries) tweette een paar weken geleden dat ze zojuist het meest spectaculaire YA boek gelezen had, We Were Liars. Volgens haar was het Breathtaking. Devastating. Gorgeous. Nou, als schrijfster van The Vampire Diaries, hecht ik veel waarde aan haar mening. Toen ik las wat John Green (de schrijver van TFIOS) over het boek gezegd had (“Thrilling, beautiful, and blisteringly smart, We Were Liars is utterly unforgettable.”) was ik helemaal om, dit boek moest ik lezen.

En dat deed ik, op Koningsdag, toen 95% van de Nederlandse bevolking feest aan het vieren was op straat, zat ik in de tuin met mijn boek, een ‘unauthorised copy’ omdat het boek op dat moment nog niet eens te koop was (het is pas sinds 13 mei verkrijgbaar). Zielig, dat ik alleen in de tuin zat met mijn boek? Absoluut niet. Ik had op dat moment gewoon heel veel behoefte aan een goed boek en iets minder aan oranje, bier, mensen en foute muziek. En als het nou een slecht boek geweest was… maar volgens mij heb ik in de eerste alinea al duidelijk laten merken dat ik érg enthousiast ben over het boek.

Goed, vierhonderd woorden geschreven, nog steeds geen woord over waar dit boek eigenlijk over gaat. Het is maar goed dat ik geen boekrecensie voor print media hoef te schrijven, online zit ik gelukkig niet aan een aantal woorden verbonden. 

Waar gaat het boek over? Het boek gaat over de familie Sinclair, een welgestelde Amerikaanse familie met een privé eiland vlakbij Martha’s Vineyard. Het boek wordt gelezen via Cadance Sinclair Eastman, het oudste kleinkind van Harris en Tipper Sinclair. Iedere zomer verblijft de familie Sinclair negen weken op het eiland en iedere zomer spendeert Cadance vrijwel al haar tijd met haar nicht Mirren, neef Johnny en zijn vriend Gat. Met zijn vieren vormen ze de Liars. Nee, dit heeft absoluut geen verband met Pretty Little Liars, het lijkt er in de verste verte niet op.

Aan het begin van het boek lees je dat Cady tijdens Summer 15 (de zomer toen ze vijftien was) betrokken was bij een mysterieus ongeluk waarbij ze hersenschade opliep waardoor ze nu continu geteisterd wordt door helse migraine aanvallen. In zomer 16 gaat ze voor het eerst in haar leven niet naar het eiland, maar in zomer 17 is ze genoeg hersteld om terug te gaan en krijgt ze langzaam maar zeker haar geheugen terug. Haar familie wil haar (uit zelfbescherming zeggen ze) niet vertellen wat er in zomer 15 gebeurd is, maar naarmate Cadance steeds meer van haar geheugen terug krijgt, vallen er steeds meer puzzelstukjes in elkaar. Een familiedrama met een einde dat ik absoluut niet zag aankomen.

Lachen: Nee…
Huilen: 
Hmm.. eigenlijk ook niet? (GEK! Tijdens het lezen van dit boek had ik echt het ‘OMG All The Feels’ gevoel, maar huilen of lachen heb ik niet gedaan, de enige emotie die ik gehad heb was: kippenvel!)
Irritaties: Waarom heeft dit boek nog geen 300 bladzijden? I need more. GIVE ME MORE!
Opvallend: Ik kon dit boek al ruim voor de publicatie datum lezen en ik las op dat moment ook al heel veel reviews online, hoe kan dat? Het boek is officieel nog geen twee weken uit, dus filmrechten zijn waarschijnlijk nog niet verkocht, maar ik verwacht dat het boek binnen drie jaar verfilmd gaat worden. Als het zover is móet ik hem in de bioscoop zien.
Aanrader: JA! Meeslepend, verrassend, aangrijpend en… het zet je aan het denken. Oh ja en het is YA (Young Adult) wat betekent dat het niet al te lastig lezen is. Stiekem ben ik een sucker voor YA (The Hunger Games, The Fault in our Stars, Gossip Girl). Heerlijk leesvoer voor in de strandtas.
Hartjes: ??????????

Je koopt We Were Liars van E. Lockhart voor €11,99 bij Bol.com

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. Jessica
  mei 25, 2014 / 17:43

  Klinkt echt als een boek voor mij! Nu nog hopen op een Nederlandse vertaling. ;)

  Ik zie net trouwens dat ik jaren geleden al een aantal van haar jeugdboeken las: 15 jongens, 4 kikkers & ik; De wonderbaarlijke dag dat ik alles kon horen en zien in de jongenskleedkamer; Stout, Stouter, stoutst.

 2. mei 25, 2014 / 18:36

  Nu ben ik ook echt super benieuwd naar dat boek! ik wil hem lezen!

 3. mei 25, 2014 / 18:51

  Oe dat klinkt goed! Als ik klaar ben met de divergent boeken, misschien wel een goede tip om te gaan lezen! :)

 4. mei 25, 2014 / 18:57

  Nou, ook al had je na 400 woorden nog geen woord gerept over het verhaal van het boek, je had mij al om. Ik herken me enorm in je beschrijving in de inleiding en had dat gevoel ook precies bij the Fault in Our Stars én Extremely Loud and Incredibly Close, die heb ik dan ook beide twee keer gelezen. Dus, dit boek komt ook meteen op m’n read list voor deze zomer, want ik heb wel behoefte aan zo’n goed, meeslepend verhaal! :)

 5. mei 25, 2014 / 19:20

  Joepieee, summer reading is terug! Dit boek zet ik meteen op mijn lijstje want je review maakt me erg nieuwsgierig.

 6. mei 25, 2014 / 19:21

  Ben erg benieuwd! Het boek meteen nogmaals willen lezen herken ik heel erg. Dat had ik, toen ik tiener was, met het boek zwarte lieveling.

 7. mei 25, 2014 / 20:01

  Jeuj, summer readings is een van m’n favoriete “rubrieken” op jouw blog! Ik ga deze titel zeker even opslaan, lijkt me helemaal leuk dit boek :)

 8. mei 25, 2014 / 20:09

  Oeww, nu ben ik heel nieuwsgierig geworden ;)

 9. Ilse
  mei 25, 2014 / 20:15

  Yes, mijn favoriete artikels beginnen weer op je website! Dat word hopelijk weer genoeg geweldige boeken voor de aankomende tijd en aankomende zomer. Ik ben ook sucker voor YA. En TFIOS is echt geweldig! <3

 10. mei 25, 2014 / 20:24

  Deze wil ik leeeezen! E.Lockhart heeft echt van die heerlijke meidenboeken geschreven. Vooral niet te dik inderdaad, ik moet zeggen dat ik dat ook niet zo heel erg vind. Deze klinkt supergoed!

 11. Linda
  mei 25, 2014 / 20:34

  Je leest over het algemeen precies dezelfde soort boeken als ik, dus ik hecht veel waarde aan je mening. Daarom heb ik ‘m dus maar meteen besteld (maar stiekem wel op Amazon), omdat ‘ie heel tof klinkt! Helemaal my cup of tea. Ben benieuwd :)

 12. mei 25, 2014 / 20:47

  Ja leuk, summer reading! Krijg ik altijd weer inspiratie voor leuke boeken :)

 13. mei 25, 2014 / 21:35

  Vrijwel alle boeken die jij leuk vindt vind ik ook leuk, deze gaat dan ook gelijk op mijn lijst! Ik hou van jouw boekreviews! Kan niet wachten op alle andere boeken die nog komen gaan!

 14. mei 25, 2014 / 21:36

  oké ik ben dus ook een sucker voor YA en daarom heb ik deze meteen na je review binnengehaald en IK KAN NU NIET MEER STOPPEN ERMEE. Ik voorspel een kort nachtje vannacht. Thanks a lot, A. (grapje, love ya xoxo)

 15. mei 25, 2014 / 22:45

  Ben benieuwd!!! Is ie er al in het NL?

 16. Linda
  mei 25, 2014 / 22:51

  Op je ‘opvallend’ kan ik je misschien een stukje antwoord geven: het gebeurt heel vaak dat boeken voordat ze uitkomen al worden opgestuurd naar influencers. Van pers tot andere auteurs, en soms al wel maanden vooraf. Misschien is dit een van die belangrijke titels waar al veel vooruitexemplaren van zijn verstuurd. Dank voor de tip, anyway!

 17. mei 25, 2014 / 23:05

  Ik herkende haar naam gelijk van Het Jongensboek! Wist helemaal niet dat ze meer boeken had… Ga deze zeker lezen!

 18. JudithD
  mei 26, 2014 / 08:57

  ah weer lekker lezen ! ik ben (eindelijk) aan de serie van Lisa Marklund begonnen, ook zo fijn

 19. Elvira
  mei 26, 2014 / 11:18

  Summer reading, daar word ik blij van!

 20. mei 26, 2014 / 13:54

  Besteld om mee te nemen naar Portugal! :) Bedankt voor de tip…

 21. Puck
  mei 26, 2014 / 18:48

  Oh annemerel, jij beschrijft je boeken altijd met zo veel plezier en eerlijkheid, daarom verheugde ik me zo erg op summer Reading!
  Dit boek ga ik zeker binnenkort lezen!

 22. mei 26, 2014 / 21:57

  Uit. I CAN’T EVEN
  Ik wil het nu ook opnieuw lezen :’)

  • Annemerel
   Auteur
   mei 27, 2014 / 12:30

   OMG! We need to talk ;-)

 23. mei 29, 2014 / 15:03

  Dit boek heb ik ook al op m’n ereader staan, maar ben er nog niet in begonnen. Ben erg benieuwd!