SUMMER READING: Jandy Nelson – I’ll Give you the Sun (#6)

 photo ill-give-you-the-sun.jpg

Dit boek moest ik eigenlijk vorig jaar al lezen. Anoek, mijn redacteur bij A.W. Bruna, zei dat dit een van haar favoriete boeken was en nou ja, ze wilde ook een boek met mij maken, dus haar mening vertrouwde ik wel. Ik weet eigenlijk ook niet waarom het er toen nooit van gekomen is. Gelukkig stuurde ze een paar weken geleden nog even een reminder ‘Hé, weet dat ik het vorig jaar ook gezegd heb, maar je moet echt I’ll give you the sun’ voor je Summer Reading lezen. Thanks Anoek, zal ik doen.

En ik ben Anoek dankbaar voor die reminder, want I’ll Give You The Sun is een Young Adult-boek dat wat mij betreft past in het rijtje ‘We Were Liars‘ en ‘The Fault in our Stars‘, indringend, hartverscheurend, maar prachtig. Het duurde even twee hoofdstukken totdat ik er in zat, maar toen ik er eenmaal in zat wilde ik er niet meer uit. Zo’n boek waarbij je alles voelt, waarin je in wordt gezogen, meegesleept, waarbij je het gevoel hebt dat jij niet OK bent als de hoofdpersonages in het boek niet OK zijn. Zo’n boek is I’ll Give You The Sun.

Hoofdpersonages in het boek zijn Noah en Jude Sweetwine. Noah en Jude zijn een tweeling en waren vanaf hun geboorte onafscheidelijk. Maar door verschillende gebeurtenissen in hun leven is daar verandering in gekomen. Wat die gebeurtenissen allemaal precies zijn en waarom ze zo’n impact hebben gemaakt op hun relatie leer je naarmate je verder leest in het boek.

Het boek is opgedeeld in een aantal wat langere hoofdstukken, die lezen als een verhaal. Het boek opent met een hoofdstuk vanuit het perspectief van Noah (13,5), het daaropvolgende hoofdstuk zitten we in het hoofd van Jude (16 op dat moment). Ondertussen spelen er allerlei dingen af in hun gezin, proberen ze beiden toegelaten te worden tot een prestigieuze arts high school én worden voor het eerst verliefd. Allebei op een jongen die ze eigenlijk niet kunnen hebben. Leugens, verdriet en schaamte zorgen ervoor dat Noah en Jude die ooit zo close waren, vreemden voor elkaar geworden zijn.

Ik vond I’ll Give You The Sun het beste Young Adult boek dat ik in tijden gelezen heb, misschien wel het beste boek sinds ‘We Were Liars’ dat ik in de zomer van 2014 las. De verhaallijnen zijn prachtig geschreven en ik voelde bij ieder personage – hoe klein ook – iets. Loved it.

Lachen: Volgens mij wel, maar ik kan me niet een bepaald moment herinneren.
Huilen: Het laatste hoofdstuk vooral, full speed.
Irritaties: Ik had wat moeite om in het verhaal te komen, dit werd bemoeilijkt door het feit dat dit boek steeds vanuit twee verschillende perspectieven verteld wordt, twee jaar na elkaar. Toen ik aan het eind van het eerste hoofdstuk net in het verhaal zat, gingen we over van Noah’s verhaal naar het verhaal van Jude, moest ik daar weer inkomen. Maar toen ik uiteindelijk in beide verhalen zat heb ik daar absoluut geen last meer van gehad.
Opvallend: In 2014 zijn de filmrechten voor het boek al verkocht aan Warner Bros., maar op IMDB staat nog steeds geen specifieke informatie over de film. In 2014 zou de film gemaakt worden door Denise Di Novi, op haar CV staan onder andere ook Crazy Stupid Love en Sisterhood of the Traveling Pants. Klinkt veelbelovend dus. KOM MAAR OP MET DIE FILM MENSEN!
Aanrader: Als je van Young Adult houdt is dit eigenlijk een verplicht nummer.
Hartjes: ❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 9/10

Je koopt I’ll Give You The Sun van Jandy Nelson onder andere bij Bol.com voor 13,50. De Nederlandse vertaling van het boek is ook net uit! Ik Geef Je De Zon koop je voor 15 euro op Bol.com.

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. juni 26, 2016 / 17:21

  De Nederlandse vertaling staat hier al 1,5 jaar in mijn kast denk ik nu hoor!! ;) Haha blossombooks heeft alleen nieuwe cover uitgegeven!! :) Moet hem alleen nog steeds lezen. Iets met TBR lijst van 345 boeken inmiddels nog!! :) Maar alweer 60 gelezen dit jaar dus komt hij binnenkort vast op mijn nachtkastje te liggen.

 2. juni 26, 2016 / 17:30

  Klinkt veelbelovend. Ik wil dit boek zeker in mijn digitale boekenkast zetten en lezen voordat de film uitkomt.

 3. Ilse
  juni 26, 2016 / 18:11

  Gaat op mijn lijstje, hij word zo alleen maar langer. Haha.

 4. juni 26, 2016 / 20:22

  Ik heb het boek in mijn kast, maar de kans nog niet gehad om hem te lezen! Ik hoor er wel alleen maar goede verhalen over, dus het zal zeker een boek zijn dat ik komende zomer ga proberen. We zullen zien…!
  Liefs xxx

 5. juni 26, 2016 / 20:22

  Staat op mijn lijstje voor deze zomer, want ik vond We Were Liars ook echt heel mooi!

 6. juni 26, 2016 / 23:09

  Ik ben wel nieuwschierig geworden naar dit boek. Misschien schaf ik hem nog wel aan!

 7. juni 27, 2016 / 07:14

  Klinkt goed! Ik ga eind juli op vakantie, dus ook deze komt op het lijstje erbij!

 8. juni 27, 2016 / 09:39

  Jaaaa mijn favoriete boek. Iedereen moet dit boek lezen. <3 je hebt nog een boek van Jandy Nelson, mocht je het leuk vinden om meer te lezen. In het NL heet-ie De hemel begint bij je voeten en hij is uitgegeven door Blossom Books.

  Ohja, mocht je nog leuke YA boeken zoeken: lobsters van lucy ivison en tom ellen & simon vs. van Becky Albertalli zijn erg leuk (beiden uitgegeven door Blossom Books in t NL)

 9. juni 27, 2016 / 10:25

  Yes, deze komt ook op mijn lijstje. Hij lijkt me mooi!

 10. juni 27, 2016 / 11:26

  Klinkt niet mis. Ik denk inderdaad wel dat je aan die verschillende perspectieven moet wennen.

 11. juni 27, 2016 / 15:24

  Ahh, ja dit boek wilde ik ook nog lezen! Had het al zien staan in de winkel. Misschien dan toch maar eens aan beginnen (en zeker lezen voordat de film uitkomt!).