THE LIST: 10 running musthaves

 photo IMG_5366.jpgFoto: Barbara Kerkhof

Hardlopen een goedkope sport? Ja als je alleen een paar schoenen koopt en een setje kleding. Ik denk dat ik gemiddeld meer geld uitgaaf aan ‘mijn sport’ dan iemand met een abonnement bij een (dure) sportschool. Niet alleen aan kleding, schoenen en gadgets, maar ook aan startbewijzen (daar betaal je ook al snel vijftig euro voor). Maakt me allemaal niet uit, want hardlopen is naast schrijven mijn grootste hobby. Benieuwd naar mijn tien musthaves?

Schoenen
Een goed paar schoenen is wellicht het aller belangrijkste. Schoenen die goed om je voet zitten en die passen bij de manier waarop je loopt. Van schoenen krijg je geen blessures, maar als je verkeerd gaat lopen dankzij schoenen die niet bij je voeten passen, dan zit een blessure in een klein hoekje. Wil je niet. Het is altijd een goed idee om je voeten in een hardloopspeciaalzaak aan te laten meten, zeker als je geen flauw benul hebt wat voor schoenen je eigenlijk nodig hebt. Mijn favorieten zijn de Nike LunarTempo, de Nike Free 4.0 en de Adidas UltraBoost.

Hardloopkleding
Kleding waar je comfortabel in kunt lopen. Ik begon met hardlopen in een spijkershort, een normale beha en een spaghettiband topje, maar daar kan ik me nu absoluut niets meer bij voorstellen. Hardlopen wordt een stuk plezieriger als je kleding draagt die goed en comfortabel zit. Kies het liefst voor kleding specifiek gemaakt voor hardlopen, dat blijft vaak het beste zitten. Ook zijn de stofjes gemaakt om in te zweten en dus zorgt het er voor dat vocht goed wordt afgevoerd. Als vrouw moet je het belang van een goede sportbeha absoluut niet onderschatten. Dit om de elasticiteit in je voorgevel niet te veel op de proef te stellen.

 photo IMG_6123.jpg

Sokken
Een goed paar hardloopsokken is geen overbodige luxe. Ik kies voor sokken die dun zijn en geen naadjes bevatten, gemaakt van speciaal spul dat vocht afvoert. Want vocht en vervelende naden zijn de grootste boosdoener voor blaren. Soms probeer ik zonder sokken hard te lopen. Is eigenlijk nog nooit een goed idee geweest. Ik zweer bij de Nike Elite Lightweight No-Show Tab

Zweetbandje
In de zomer heb ik vrijwel altijd een zweetbandje om mijn pols. Mijn zusje vindt dat er super suf uit zien, maar zweet in je ogen, dat is pas suf.. want dat is zout en dat prikt. Ik ga regelmatig even met mijn zweetbandje over mijn hoofd om de zweetdruppels weg te vegen, voordat ze in mijn ogen belanden dus.

Pinpas & OV Chipkaart
Zeker als je wat langer van huis gaat zijn een pinpas en OV kaart een goed idee om mee te nemen. Regelmatig krijg ik spontaan dorst en dan MOET ik drinken (als ik dat niet doe krijg ik op den duur hoofdpijn en word ik draaierig). Ook ben ik meerdere keren gestrand tijdens een lange duurloop. Vroeger belde ik altijd mijn moeder, maar dat heeft nu weinig zin meer want ik loop nu niet meer in de omgeving waar zij wonen. De laatste keer dat ik strandde had ik geen OV bij me en moest ik nog tien kilometer naar huis. Het kostte me heel wat moeite om de buschauffeur over te halen om me zwart te laten reizen. Gelukkig is me dat toen gelukt, want ik kon echt geen stap meer zetten. Volgende keer heb ik dus gewoon mijn OV bij me.

 photo IMG_8255_1.jpg

Een doel
Het is zoveel makkelijker om de weg naar je hardloopschoenen te vinden op het moment dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Een marathon (waar je lange afstanden voor wil lopen) een tien kilometer wedstrijd (om sneller te worden), of gewoon een gezellige fun run met vriendinnen waar je helemaal geen PR hoeft te lopen, maar waar je wel fit aan de start wil verschijnen.

Een App of horloge
Er zijn mensen die het fijner vinden om zonder tijd te lopen. Ik ben zo iemand ook geweest (toen ik na mijn luchtwegvirus weer begon met trainen), maar uiteindelijk vind ik het toch wel fijn om mijn trainingen bij te houden. Ik gebruik de Nike+ App, afgewisseld met mijn Garmin Forerunner 235. De Garmin gebruik ik voor lange duurlopen en wedstrijden, Nike als ik ’s ochtends vroeg de deur uit ga voor een rondje. Als ik met mijn Nike App loop, gebruik ik mijn Apple Watch voor mijn hartslag. Maar dit is allemaal persoonlijke voorkeur. Heel eerlijk aan een App heb je eigenlijk genoeg, maar als je meer de diepte in wil gaan dan kan een horloge heel fijn zijn.

Muziek
OK. Dit is natuurlijk ook wel weer een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Maar dit zijn MIJN tien hardloop musthaves, dus deze moet er voor mij zeker in. Goede muziek. Soms een live album van Coldplay, soms een set van Martin Garrix, soms een mix van de nieuwste meest opzwepende pophits (van Justin tot Taylor). Ik luister muziek tijdens wedstrijden altijd vanaf mijn iPod Shuffle (om de batterij van mijn iPhone te sparen en omdat het makkelijker is om naar een volgend nummer te gaan op mijn iPod), normaal gebruik ik eigenlijk altijd Spotify of Apple Music (ja ik ben zo’n sucker die twee abonnementen heeft).

Oordopjes die goed blijven zitten
In het verlengde van goede muziek, hecht ik ook waarde aan goede oordopjes. Ik gebruik nu al een paar jaar de Bose SoundSport oordopjes en daar ben ik erg tevreden over, ze zitten lekker en blijven onder alle omstandigheden (dus ook harde wind en regen) goed zitten. Ben ook heel erg benieuwd naar de nieuwe oortjes van Motorola, de Verve. Deze werken met Bluetooth en er zit dus geen enkel draadje aan. Vaak met sportoortjes zit er dan nog een kabeltje in de nek om de oortjes met elkaar te verbinden, maar dit zijn gewoon echt twee doppen. Heb het nog niet geprobeerd dus kan er nog niet veel over zeggen, maar het klinkt in ieder geval veel belovend.

 photo IMG_9226.jpg

Plezier
Waarschijnlijk het allerbelangrijkste (op de schoenen na dan misschien), plezier. Mooiste hiervan is dat het gratis is. Wanneer je dit leest is de kans groot dat jouw boterham niet afhankelijk is van je hardloopprestaties. Kans is ook groot dat er heel veel dingen in je leven zijn die moeten. Waarom zou je van hardlopen dan ook nog een ‘moetje’ maken? Probeer hardlopen te zien als iets leuks en maak het ook leuk. Stel jezelf geen absurde doelen. Geniet van het lopen. En lukt het je echt niet om de lol van het lopen in te zien, ook al heb je het wekenlang, zo niet maandenlang geprobeerd? Dan is hardlopen misschien niet jouw sport en zou ik je willen adviseren iets anders te proberen.

Wat zijn jouw running must haves?

Liefs,
Annemerel

Delen:

12 Reacties

 1. juni 27, 2016 / 12:32

  Mijn musthaves voor hardlopen zijn, mijn camelbag met water, en in die camelbag zit nog een apart vakje waar mijn telefoon inzit, kleingeld, pinas, ov-kaart en rijbewijs en bij lange duurlopen doe ik daar nog iets te eten bij en gelsnoepjes. Mijn Garmin horloge neem ik ook mee, goede hardloopsokken en goed zittende hardloopkleding en volgens mij ben ik nog wat vergeten, maar dit was het wel zo’n beetje.

 2. Amber
  juni 27, 2016 / 13:05

  Mijn must haves zijn natuurlijk mijn schoenen, sportkleding (afhankelijk van het weer dus), huissleutel, telefoon met oortjes voor de muziek in zo’n hardlooparmband. Verder vind ik een regenjasje voor de regen ook heel fijn om thuis te hebben liggen als ik een keer in de regen ga.

  Nu ik vooral fiets, valt me pas op hoe weinig je voor hardlopen nodig hebt. Vooral als je zoals ik nooit meer dan 5km hardloopt. Ook het roeien sleep ik standaard een compleet overlevingspakket mee richting de vereniging waar ik 95% van de tijd de helft niet aanraak (zoals een rol sporttape die ik in een jaar tijd 3x gebruikt hebt, speldjes om rugnummers op te spelden bij een wedstrijd 2x gebruikt en een verzameling mueslirepen).

  • Amber
   juni 27, 2016 / 13:06

   Nu vergeet ik het belangrijkste! Een haarelastiekje! Zonder haarelastiekje om mijn haar in een staart te doen kan ik dus niet sporten :)

 3. juni 27, 2016 / 14:08

  Leuk artikel! Goede schoenen, oortjes en pinpas zijn echte must haves! Waar laat jij je telefoon of iPod als je geen zakken hebt?

 4. juni 27, 2016 / 14:11

  Yes! Ik gebruik zelf ook de Nike app en ik heb een Fitbit, kan me eigenlijk niet voorstellen om zonder te lopen.. haha. Misschien ek maar ik luister zelf nooit naar muziek onder het hardlopen, liever een goede podcast!

  Ik zit nu een beetje met dat ‘doel’ in m’n hoofd.. Ik loop graag, maar ik heb nu niet echt een wedstrjd op het oog waar ik al voor kan gaan trainen. Misschien dat ik gewoon een persoonlijk doel stel, bijvoorbeeld mijn 10km onder het uur krijgen of minstens 100km aantikken in juli.

 5. Ilse
  juni 27, 2016 / 14:34

  Handig artikel ; goede schoenen en kleding, muziek, huissleutel en mijn sportarmband zijn een kusthaven tijdens het hardlopen!

 6. Jessie
  juni 27, 2016 / 16:37

  Leuk artikel!!
  Ik loop zelf nog niet verder dan 10 km, dus ik heb ook maar weinig bij; mijn Garmin Forerunner 10 en een huissleutel.
  Het liefst loop ik zonder muziek, omdat ik anders mijn ademhaling niet kan horen :’)

 7. juni 27, 2016 / 18:18

  Jouw lijstje komt al goed overeen met wat mijn musthaves zijn.
  Ik neem ook altijd mijn iPod mini mee. Voor lange duurlopen neem ik ook mijn camelbag mee met powerbar gel snoepjes. Ook handig: vevina crème. voor die vervelende schuurplekken op plaatsen waar je ze niet wil haha.

 8. juni 27, 2016 / 22:29

  Als ik ver ga lopen neem ik ook nog een energize bar van Powerbar mee! Die helpen voor mijn energie dip :)

  PS: mooie hoofdfoto!! Xx

 9. juni 28, 2016 / 08:12

  Mijn running must haves? Nou ik denk dat jij ze perfect op een rijtje hebt gezet.
  Misschien niet echt een musthave maar wel erg belangrijk, een goede vorm. Ik ben snel geneigd op te gaan sloffen, en die blessures wil ik graag vermijden!

 10. Hannie
  juni 28, 2016 / 09:23

  Mijn musthaves, schoenen, kleding, horloge en mijn spibelt voor pasjes. Ik loop zonder muziek, een app op mijn telefoon heb ik wel, maar ik vind het lopen met een telefoon om mijn arm enorm storend. Vandaar dat een sporthorloge met GPS voor mij wel een echte musthave is.

  Ik heb geen voorkeur voor hele bijzondere sokken. Gewoon compressie kousen van de aldi/lidl (in de winter want deze zijn lekker lang) en korte sokken van de decathlon, action, of xenos.

  Ik heb wel een grote collectie kleding en schoenen. Ik vind het namelijk fijn om regelmatig af te wisselen in schoenen (schoenen voor de lange duurloop, voor de weg, voor de baan etc.).
  Iedere dag wassen is niet fijn en aangezien ik veel loop en sport liggen er ook behoorlijk wat setjes in de kast. Het item wat ik wel heb en slechts heel weinig draag is de drie-kwart tight ;-). In de winter draag ik graag een lange tight en zodra het kan ga ik voor kort (eventueel met lange sokken).

 11. Sarah
  juni 28, 2016 / 10:12

  Die bovenste foto is écht zo mooi!!