REVIEW: Garmin Venu2S

Samenwerking* – Ik heb in mijn leven heel wat Garmin horloges mogen testen. Toevallig zag ik deze week welke horloges allemaal met mijn Garmin Connect account gekoppeld zijn. Het begon met de Forerunner 620 begin 2014, later volgden onder andere de Forerunner 230, 235, 245 en 45. Tussendoor testte ik nog even de Vivoactive 3, maar de afgelopen jaren (sinds september 2017) was ik voornamelijk de horloges uit de Fenix-serie trouw. Het grootste verschil met de andere sporthorloges die ik getest had? Deze zien er eigenlijk helemaal niet uit als een sporthorloge. Met (rosé)gouden details en een mooie roestvrijstalen kast vond ik mijn sporthorloge voor het eerst mooi genoeg om ook in het dagelijks leven te dragen. Niet alleen overdag, er gaat ook geen nacht voorbij dat ik een Garmin aan mijn pols heb. Sindskort heb ik weer een nieuw exemplaar aan mijn pols, dit keer geen Fenix, maar de spiksplinternieuwe Garmin Venu 2s. Qua uiterlijk lijkt hij verdacht veel op mijn Fenix 6S Pro Solar, maar het scheelt ongeveer de helft in prijs.

De Venu 2S heeft heel veel verschillende gezondheidsfuncties. Zoals het meten van je hartslag, body battery en je kunt er ook je zwangerschap mee volgen.

Garmin Connect

Laat ik beginnen met een van de redenen waarom ik zo van Garmin horloges houd en dat is de bijbehorende app, Garmin Connect. Deze app bevat op dit moment zo’n zeven jaar aan hardloopdata van mij en zo’n vier jaar aan hartslag- en slaapregistraties. Sinds een aantal jaar kun je ook je menstruatie in de app volgen en sinds een half jaar is er ook een zwangerschapsfunctie. Het is dus een heel complete gezondheidsapp. Wat ik tijdens mijn zwangerschap allemaal geleerd heb over mijn eigen lichaam?

 • Mijn hartslag in rust is van 48 in september (vlak voor mijn zwangerschap) naar 66 in mei (8-9 maanden zwanger) gegaan, nu is hij de afgelopen weken juist weer wat lager (gemiddeld 63) zou het met mijn verlof te maken hebben?.
 • Gedurende mijn zwangerschap ben ik steeds minder diep gaan slapen. De uren dat ik diep slaap zijn altijd voor middenacht.
 • Mijn V02max is met 13 punten gedaald (van 58 tot 45). Dit heeft niet alleen te maken met mijn gebrek aan conditie, maar ook het extra kilo’s dat ik meesleep. Je V02max wordt gedeeltelijk door je gewicht bepaald.
 • Ook mijn gewicht heb ik via de app bijgehouden. Ik begon begin november met 61 kilo en zit inmiddels (39 weken) op 78. In het zwangerschapsgedeelte van de app kun je je gewichtscurve zien en of je je doel gaat halen. Ik had verzonnen dat ik maximaal 15 kilo aan wilde komen in mijn zwangerschap, daar zit ik nu al overheen. Maar hé, wat wist ik er in die tijd van. Ik maak me dus geen zorgen, maar ik vind het wel leuk om op deze manier te kunnen tracken.
 • Je kunt dagelijks je symptomen volgen. Ik heb dit niet heel netjes gedaan gedurende de hele zwangerschap, maar in het begin wel. Hierdoor zie ik dat ik me rond week 12 beter begon te voelen en dat ik vanaf week 16 echt weer helemaal de oude was (qua gevoel dan).
 • Mijn Body Battery (een functie die meet hoe goed je bent uitgerust) is sinds half maart niet meer op 100 geweest.

Niet zwangerschaps-gerelateerd maar wel heel fijn aan de Garmin App; de mogelijkheid om trainingen in te voeren en deze naar je horloge te verzenden. Ik vind dit echt de meest prettige manier om intervaltrainingen te doen. En straks, als ik weer met (halve) minuutjes ga opbouwen, dan ga ik deze natuurlijk ook in mijn horloge programmeren. Zo fijn dat je niet hoeft na te denken, alleen maar hoeft te reageren op de piepjes.

De slaapregistratie van de Venu 2S kun je niet alleen in Garmin Connect, maar ook op het horloge zelf bekijken.

De Garmin Venu 2S

Een andere reden waarom ik Garmin-fan ben is dat de horloges heel mooi matchen bij een jurkje. Het had weinig gescheeld of ik was met mijn Garmin om mijn pols getrouwd, maar dat kon volgens mijn moeder en zusje écht niet, dus daar heb ik toch maar vanaf gezien, haha. De Garmin Venu 2S is er in vier mooie uitvoeringen. Ik heb zelf de zandkleurige met goudkleurige klok, hij is er ook met een witte band en roségoudkleurige details, verder is er ook een zwarte en zilveren versie. Ze zijn iets fijner dan de Fenix horloges (ze wegen ook ongeveer de helft), maar zien er verder redelijk hetzelfde uit.

Een van de grootste verschillen tussen de Fenix en de Venu is het scherm. De Venu heeft een AMOLED touchscreen. De Fenix heeft geen touchscreen en bedien je met knopjes aan de zijkant. Ik heb het touchscreen niet met hardlopen getest (voor degenen die niet op de hoogte zijn: door mijn zwangerschap (bekkenproblemen) heb ik sinds oktober niet meer kunnen hardlopen), maar ik ben redelijk onder de indruk van de werking van het touchscreen, hij reageert vlot en ik maak niet vaak mee dat ik met mijn vinger op de verkeerde plek druk. In het zwembad werkt het ook goed, wat ik van te voren niet verwacht had. Verder werkt het horloge heel intuïtief, ik heb er geen gebruiksaanwijzing bij hoeven pakken, alles werkt vanzelf. Het koppelen van het horloge met mijn telefoon ging ook bijzonder snel.

De Venu heeft héél veel fijne functies, ik wil er een paar uitlichten:

 • Muziekopslag: je kunt tot 2000 nummers op je horloge opslaan (bijvoorbeeld via Spotify), je hoeft je telefoon hiervoor dus niet gekoppeld te hebben. Je kunt je horloge verbinden met je favoriete draadloze oortjes en je hebt overal toegang tot je muziek. Je zou zelfs kunnen zwemmen met muziek, als je oortjes hebt die tegen water kunnen.
 • Garmin Pay: Je kunt je pinpas in je horloge opslaan, super handig als je zonder telefoon of portemonnee de deur uit bent gegaan en onderweg toch trek krijgt in een glaasje cola (true story)
 • Gezondheidstracking voor vrouwen: Niet alleen in de app van dit horloge kun je je gezondheid checken, je kunt dit ook via het horloge doen. Als je wil kun je ook reminders instellen, bijvoorbeeld voor het tracken van je zwangerschap, of om een glas water te drinken.
 • Body Battery: Ik stipte het net al even aan, maar de Body Battery is echt een van mijn lievelingsfuncties. Door middel van je hartslag, hartslag variabelen, slaapkwaliteit en activiteit berekent het horloge hoeveel energie je nog hebt. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om naar je gevoel te luisteren, maar het kan er ook voor zorgen dat je eerder op de rem trapt en daardoor niet over je eigen grenzen heen gaat.
 • Uitgebreide krachttraining/yoga: Het horloge heeft een heel mooi en helder scherm en daar wordt gebruik van gemaakt. Zo kun je krachttraining workouts doen met animatie op het scherm, van te voren download of maak je een workout en je ziet op het scherm dan precies hoe je de oefening moet uitvoeren.
 • Batterij: In de smartwatch-modus gaat de batterij tot 10(!) dagen mee. Ik gebruik hem vrij intensief, ik zet hem bijvoorbeeld ook aan tijdens het zwemmen, Pilates en voor ademhalingsoefeningen. Ik doe ongeveer 6-7 dagen met de batterij. Mocht je het horloge vergeten zijn op te laden voor een training? 10 minuten in de lader en je hebt genoeg voor een training van een uur + muziek. In die 10 minuten kun jij meteen even een goede warming-up doen.
De hartslag wordt heel netjes weergeven op de Venu 2S. Je kunt heel makkelijk je grafieken van de afgelopen uren bekijken, maar ziet ook de gemiddelde rusthartslag per dag. Wat ik opvallend vind: mijn rusthartslag liep tijdens mijn zwangerschap op van 48 in september naar 66 in mei. Deze (laatste) maand zakt hij juist weer iets. Zou het met rust te maken hebben?

Is de Venu 2s een hardloophorloge?

Dat ik zelf even niet hardloop betekent natuurlijk niet dat een groot gedeelte van jullie ook niet meer loopt. De meest gestelde vraag via Instagram was dan ook; ‘is dit een hardloophorloge?’ Die vraag is best lastig te beantwoorden. Het horloge heeft in principe alle functies die je als hardloper écht nodig hebt. GPS, een hartslagmeter op de pols, workouts die je via de app kunt programmeren, er zit zelfs een cadansmeter (aantal passen per minuut) op en het horloge geeft je een schatting van je V02max (maximale zuurstofopname).

Toch zijn er horloges van Garmin (de Fenix en de Forerunners) die meer hardloop-gerelateerde functies hebben. Het horloge geeft bijvoorbeeld geen trainingsstatus, geen hersteltijd en geen trainingsbelasting. Daarnaast is het horloge niet met mijn favoriete hartslagband (de Garmin-HRM) compatibel (er is wel een andere hartslagband van Garmin die je kunt gebruiken, de Dual). Dus ben je op zoek naar een mooie smartwatch met hardloopfuncties, dan zou de Venu 2S jouw horloge kunnen zijn. Ben jij een fanatieke, prestatiegerichte hardloper die van iedere training het naadje van de kous wil weten, dan zou ik toch kiezen voor bijvoorbeeld de Forerunner 245 of de Fenix 6S.

Conclusie

Ik blijf de Garmin Venu 2s de komende periode nog lekker dragen. Wellicht dat ik wanneer ik weer serieuzer ga hardlopen toch weer mijn Garmin Fenix 6S Pro Solar erbij pak, maar voor nu is de Venu 2S meer dan perfect.

De Garmin Venu 2S is nu te koop voor €399,99

Liefs,

Annemerel

*Deze blog is in samenwerking met Garmin Nederland, alles dat ik geschreven heb is gebaseerd op mijn eigen ervaring en bevat mijn eigen mening.

Delen:

9 Reacties

 1. Katrien
  juni 16, 2021 / 14:40

  Ik heb zelf de venu en ben fanatieke hardloper, toch ben ik hier tevreden van. Ik vond de functies als muziek en het uiterlijk van de horloge beter dan kunnen kijken wat hersteltijd enz is. Naar wat ik hoor kloppen die analyses vaak niet en als je met een goed schema traint (en naar je lichaam luistert!) heb je dat niet nodig :) Ik vind het cijfer van de body battery ook interessant maar tegelijk ook gevaarlijk omdat dit eigenlijk alles en niets zegt. Meestal voel je zo een dingen vanzelf wel aan, hetzelfde met de slaapkwaliteit. Laatst dacht mijn horloge dat ik 9u had geslapen terwijl ik de helft van de nacht slapeloos heb rondgedwaald in huis en de andere helft onderbroken heb geslapen.
  Ik vind de gewone venu (dus de vorige versie) met zijn prijs en de functies als de trainingen die je kan instellen, het scherm, de muziek en het elegante uiterlijk een aanrader :) De rest van de (hardloop)functies zijn allemaal leuk om te zien maar niet altijd super functioneel.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 17, 2021 / 09:29

   SUPER INTERESSANT! Thanks! Hij zit afgelopen dagen zelfs onder de 60, echt bizar om te zien.

   • Lisette
    juni 17, 2021 / 09:58

    Er zijn nog meer van dit soort grafiekjes over zwangeren qua beloop van bloeddruk, long inhoud etc. Moest als anesthesioloog in opleiding laatst voor een examen al dit soort dingen leren ;) Overigens is je cardiac output het hoogst direct na de bevalling door de ‘terugvloed’ van bloed uit de placenta/baarmoeder, dus misschien dat je daar nog wat van gaat zien.

 2. Lindsy
  juni 17, 2021 / 10:07

  Ik heb dezelfde horloge maar krijg mijn pinpas niet gedownload. Alleen creditcard. Welke bank heb jij?

  • Linda
   juni 23, 2021 / 15:22

   Rabobank werkt bij mij

 3. juni 18, 2021 / 16:02

  Ziet er goed uit, ik heb pas sinds 2 weken mijn pinpas geactiveerd op mijn horloge. Eerst vond ik het een eng idee, maar het is toch wel erg handig! Verder vind ik smartwatches (sommige) zo snel leeg gaan.

 4. Marieke
  juni 21, 2021 / 11:24

  Schitterend horologe. Helaas heb ik een héle smalle pols en is het scherm voor mij dan ook veel te groot :-(
  Ben op dit moment 27 weken zwanger en had het wel super leuk gevonden om alles zo mooi bij te tracken! :-)

  • Rosalie
   juni 24, 2021 / 16:05

   Ik heb ook hele smalle polsen. De Venu 1 past prima op mijn pols. Dus ik verwacht de Venu 2S ook prima zal zijn. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.