REVIEW: Garmin Fenix 5s (sapphire edition)

 photo IMG_0682.jpg

Twee maanden ga ik nu door het leven met mijn rosé gouden Garmin smartwatch om mijn pols. Ik denk dat het nu eindelijk tijd is om jullie wat meer over mijn ervaringen met dit pareltje te vertellen. Op mijn blog, in mijn vlogs en op Instagram hebben jullie vast wel wat voorbij zien komen, maar ik dat de tijd nu rijp is voor een echte volledige review. Want dat ‘ie mooi is dat weten we nu wel (als het je smaak is natuurlijk), maar is ‘ie fijn in gebruik?

OK. Laten we beginnen met de feiten.

De Garmin Fenix 5s is een compact (42mm) premium GPS-multisporthorloge/smartwatch met polshartslagtechnologie. Het ontwerp heeft een stalen grip met roestvrijstalen rand met geïntegreerde EXO-antenne en smeedijzeren achterkant waardoor prestaties gemeten kunnen worden in moeilijke omstandigheden. Het horloge heeft meerdere activiteitsprofielen, van hardlopen en wielrennen tot skiën en golfen. De prestatiewidget geeft je belangrijke statistieken over het effect van je workouts en met de connected functies upload je automatisch je workouts naar de Garmin Connect sportcommunity (en alle platformen, zoals STRAVA en Nike+, die je hieraan gekoppeld hebt). De Garmin Fenix 5s heeft outdour-sensoren, inclusief GPS en GLONASS satteliet-positiebepaling, barometrische hoogtemeter en 3-assig kompas met gyroscoop. De batterij gaat in smartwatch-modus maximaal 9 dagen mee en 14 uur in GPS-modus (of maximaal 40 uur in de UltraTrac besparingsmodus). Als je net als ik voor de Sapphire editie gaat, dan is je horloge voorzien van krasbestendig saffierglas.

 photo IMG_0815.jpg

Batterij

Klinkt allemaal super interessant, maar hoe doet ‘ie het in de praktijk hoor ik je nu denken. Nou laten we beginnen met de batterij, daar ben ik dus mega van onder de indruk. Ik ben mijn Apple Watch gewend, die vaak voor het einde van de dag al toe was aan een oplader, helemaal als ik er mee had hardgelopen. Niets van dat alles met de Fenix. Als ik drie/vier keer in de week hardloop doe ik ongeveer een week met een volledige batterijlading. Heel fijn.

Hardloopfunctie

De sportfunctie die ik uitsluitend gebruikt heb is de hardloopfunctie. Deze vind ik erg veel lijken op de Garmin Forerunner 235, die ik hiervoor gebruikte. Je hebt meerdere schermen en je kunt die schermen zelf indelen. Met de App kun je zelf workouts voorprogrammeren zodat je die tijdens het lopen kunt afwerken. Na het lopen geeft het horloge al de gebruikelijke statistieken, zoals je kilometertijden, hartslag, cadans en hoogtemeters. Daarnaast geeft hij ook aan wat het effect van de training geweest is, het aerobe en anaerobe effect (dus duurvermogen en snelheid).

 photo IMG_1110.jpg

Trainingstatus

Omdat je dit horloge waarschijnlijk vaker dan alleen tijdens het sporten zult dragen (waarom leg je anders zoveel geld neer voor een horloge), kan dit horloge je ook iets vertellen over je totale fitheid. Hij meet je hartslag en activiteit de hele dag, ook ’s nachts. Zo kan hij een inschatting maken van jouw trainingsstatus op dit moment. Ben je op dit moment aan het pieken? Of zit je juist in een recoveryfase. Het horloge vertelt je ook je V02max (maximale zuurstofopname) een cijfer dat gelinkt kan worden aan fitheid. En hij voorspelt je wedstrijdtijden die je zou kunnen lopen onder ideale omstandigheden. Hij is vrij positief, zo kan ik volgens mijn horloge een marathon in 3.09 lopen. Denk inderdaad dat ik dat kan, maar nu niet. Toch leuk dat je horloge je dat vertrouwen geeft.

 photo IMG_1320.jpg

Stressmeter

Wat ik zelf ook leuk vind om te zien, dit horloge meet hoeveel stress je lichaam op een dag ervaren hebt en geeft je advies. Omdat ik in New York bijna de hele dag aan het rennen en vliegen was en gemiddeld vijf uur per nacht sliep kreeg ik als advies wat rustiger aan te doen en meer rustmomenten te pakken. Als ik thuis een hele dag gewerkt heb, zegt hij dat ik genoeg rustmomenten pak. Het is niets wat je niet zelf ook kunt bedenken, maar door dit horloge word je je er wel weer even van bewust van gemaakt. Rust is heel belangrijk.

Pro
– Hij is ontzettend mooi. Vind ik. Waardoor ik het daadwerkelijk leuk vind om hem naast het sporten te dragen.
– De batterij gaat ontiegelijk lang mee.
– De GPS is nauwkeurig en hij vindt de GPS ook heel snel. En doordat hij continu verbonden is met je telefoon heb je ook geen last van spontane updates die gedaan moeten worden vlak voor het lopen.
– Ik vind de bijbehorende App van Garmin – Garmin Connect – heel fijn. Je kunt hier niet alleen je statistieken in uitlezen, hij is ook goed verbonden met andere platformen als STRAVA en Nike+. Daarnaast kun je met de app ook routes en workouts maken. Ook kun je bestaande routes opzoeken als je op zoek bent naar een beetje inspiratie in je eigen of een nieuwe stad, is dat super handig.
– Het horloge meet je algemene fitheid waaronder je gemiddelde hartslag van de afgelopen 7 dagen. Zo is mijn gemiddelde hartslag in rust nu 52. In New York was dat 61. Ik vind het heel interessant om hiervan op de hoogte te zijn zodat ik mijn eigen lichaam beter leer begrijpen.

Con
– De prijs. Als je dit horloge alleen tijdens het sporten wil gaan dragen zou ik toch eerder voor de Forerunner gaan, deze heeft vrijwel dezelfde functies voor hardlopen als de Fenix. De Fenix blinkt het meest uit op de functies naast het hardlopen.
– Als je een nauwkeurige hartslag heel belangrijk vindt en vaak in de regen loopt dan kun je bedrogen uitkomen. Ik heb twee keer in keiharde regen gelopen en toen maakte het horloge minder goed contact met mijn pols waardoor mijn hartslag niet goed gemeten kon worden. Had ik ineens een hartslag van 190 (terwijl het waarschijnlijk 30 slagen langzamer was). Voor dit probleem heb je overigens wel een oplossing: koop een band die je om je borst kan dragen. Dit blijft toch de meest nauwkeurige manier van hartslag meten.

Je koopt de Garmin Fenix 5S vanaf €599,-, de Sapphire editie die ik heb kost €699,-

Liefs,
Annemerel

Disclaimer: Ik heb de Garmin Fenix 5S Sapphire edition gekregen van Garmin. Ik krijg niet betaald om er over te schrijven en mijn mening en deze blog is verder op geen enkele manier beïnvloed door Garmin. 

 

Delen:

15 Reacties

 1. Yvet
  november 23, 2017 / 15:49

  Hi! Ik ben wel heel benieuwd hoe de Fenix zich verhoudt tot de Vivoactive3. Deze ging je moeder of zusje toch testen? Hebben ze al een conclusie getrokken?

  • Jessie
   november 24, 2017 / 02:17

   Hier ben ik inderdaad ook heel erg benieuwd naar! Mijn Forerunner 10 (jep, erg simpel en tweedehands dingetje haha) is toe aan vervanging en ik heb de vivoactive 3 op het oog.
   Verder ben ik ook benieuwd naar de smartwatch-functies van deze horloges; ontvang je ook meldingen van what’s appjes, mailtjes, telefoontjes etc? Hoe ervaar je dat en wat doet dit met de batterij?

   Erg nuttig dat je deze dingen ook uitlicht, vind dit altijd de leukste blogs om te lezen!

   • Annemerel
    Auteur
    november 24, 2017 / 11:57

    Ik heb zelf de meldingen uitstaan van mailtjes en app’jes want daar word ik erg onrustig van, maar de mogelijkheid is er wel. Wat ik wel aan heb staan is bellen, dat is super handig want mijn telefoon heb ik vaak op stil staan, dus nu mis ik een stuk minder telefoontjes.

  • Annemerel
   Auteur
   november 24, 2017 / 11:54

   Vivoactive is mijn moeder aan het testen (ze draagt hem al een maand inmiddels), ik vind dat de VivoActive een minder luxe gevoel geeft en ik vind besturing persoonlijk iets minder fijn werken (touchscreen en een draaischijf). Verder zitten er voor hardlopen veel minder functies op de Vivoactive, die is namelijk meer gericht op algemene fitheid.

   • Yvet
    november 24, 2017 / 14:56

    Dankjewel voor je reactie! :)

 2. Vera
  november 23, 2017 / 16:42

  Wat is eigenlijk concreet het verschil met de Forerunner 235? Die heb ik zelf al iets meer dan een jaar. Volgens mij de stressmeter, maar verder…? De Forerunner is ook mega uitgebreid en kost ‘slechts’ zo’n 350 euro vergeleken met deze 700 (!) euro.

  • Hanne
   november 24, 2017 / 11:20

   Dit vind ik een terechte opmerking/vraag. Ik ben ook zeer tevreden van mijn Forerunner met hartslagmeting via de borstband: bij intervaltrainingen, regen,… houd je een correcte (& directe weergave van de) hartslag. Ook kun je je horloge boven je mouw dragen, zodat het altijd zichtbaar & toegankelijk is. Als je je hartslag via de pols meet, trek je je mouwen over je horloge & moet je steeds je mouw omhoog doen.

   • Annemerel
    Auteur
    november 24, 2017 / 12:03

    Ja dat klopt inderdaad wel, maar ik kijk tijdens het lopen niet heel vaak op mijn horloge omdat ik het vaak erg onrustig lopen vind. Daarnaast krijg ik altijd de meest vreselijke oorlogswonden van die banden, ook al gebruik ik vaseline of smoovall. Ben gezegend met een gevoelig huidje ;-). Oh en ik denk dat als je het horloge puur en alleen tijdens het hardlopen wil dragen dat de Forerunner dan ook een veel betere optie is, want: veel vriendelijke voor de portemonnee.

  • Annemerel
   Auteur
   november 24, 2017 / 11:56

   Voor hardlopen is er weinig verschil met de Forerunner, alhoewel ik op de Forerunner nooit heb zien staan wat het effect is op aerobe en anaerobe training. Het verschil zit hem meer in de hoeveelheid andere dingen die je er mee kunt, naast het hardlopen. En dat ‘ie een luxere uitstraling heeft en dus fijner is om ook te dragen als je niet aan het lopen bent. Althans, dat vind ik. Ik vind dat ik deze prima bij een mooi zwartjurkje kan dragen, dat heb ik niet bij mijn forerunner.

   • Marjan
    november 24, 2017 / 14:52

    Op mijn forerunner 235 kan ik dat wel zien (aërobe/ anaerobe training). Ook slaap houdt ie bij en hartslag buiten het trainen. 350e extra vind ik best veel voor alleen de stressfunctie extra! Kan je beter een extra net bandje kopen, wil je hem met een jurkje dragen.

 3. Ilse
  november 23, 2017 / 17:38

  Wat een mooi horloge zeg maar wel erg jammer dat die zo duur is.. Ooit als ik kan sparen wil ik nog wel een sporthorloge kopen!

 4. november 24, 2017 / 11:57

  Ik vind het vooral bizar hoeveel een horloge kan haha. Zou ‘m zelf niet kopen aangezien ik geen trainingen doe waar ik ‘m voor kan gebruiken, maar wat je zegt, ik denk dat het je wel een soort unieke informatie over je gezondheid geeft (op elk moment). Merk jij niet dat je teveel met die cijfertjes bezig bent? Dat lijkt mij namelijk wel een risico.

  • Annemerel
   Auteur
   november 24, 2017 / 12:04

   Nee valt best mee! Ik kijk er een keer per week naar denk ik? In het begin wel vaker door de nieuwigheid. Kijk wel een paar keer per dag naar mijn hartslag, omdat ik dat gewoon interessant vind. Wat doet mijn hartslag in deze situatie? Gisteren had ik namelijk het gevoel dat ik flauw ging vallen en toen had ik een hartslag van 70. Niets aan de hand dus. Vond ik best grappig om te zien.

   • Dorien
    november 26, 2017 / 19:19

    Nou, flauw vallen ligt niet alleen aan je hartslag, maar voornamelijk aan je bloeddruk. Helaas meet het horloge dat niet. Ik zou dat dan eens meten. +1 voor het eerste (mooie) horloge dat ook je bloeddruk kan meten :) Ik zou er meteen € 700,- aan uitgeven.

 5. Rosan
  november 24, 2017 / 20:03

  Echt een heeel gaaf horloge!
  Ik draag een Apple watch en vind t juist leuk om zo nu en dan cijfertjes te zien en te vergelijken met de dagen ervoor.
  Zo zie ik gelijk wanneer mijn lijf het zwaarder heeft door mijn astma en wat we gebeurd als ik medicatie dan dus ophoog.
  Echt altijd bijzonder om die effecten te volgen en ook bewust te voelen.