TEST: Garmin Forerunner 245 Music

In januari 2014 droeg ik mijn allereerste Garmin Forerunner sporthorloge. De Forerunner 620 was – voor die tijd – mega geavanceerd en kon dingen waarvan ik geen flauw benul had waarom ik het ooit nodig zou hebben. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en heeft de Forerunner er alweer een aantal updates opzitten. Zo was ik in het bezit van de Forerunner 225 (die mijn zusje Roos daarna nog jarenlang gedragen heeft) en de Forerunner 235 (die trainingsmaatje Isa nu een jaar gebruikt heeft). Zelf loop ik inmiddels met een rosé gouden Garmin Fenix 5S Plus. Ik kan me niet voorstellen dat er een beter horloge is, maar er hangt ook een bepaald prijskaartje aan. Toen Garmin mij vroeg om de nieuwste Forerunner 245 Music te testen wist ik dan ook meteen wie ik moest vragen om het horloge te testen. Roos en Isa. Zelf waren ze mega enthousiast over dit idee en Garmin gelukkig ook, dus zo geschiedde. Zowel Isa als Roos heeft het horloge uitvoerig getest en hebben een review geschreven. Ik deel ze vandaag allebei.

Isa test: Garmin Forerunner 245 Music

Isa (17) loopt 17:30 op de 5 kilometer en laat hardlopen eruit zien alsof het absoluut geen moeite kost. We trainen samen op de baan op dinsdag en donderdag en staan regelmatig samen in het krachthonk. Ze heeft dus een coach en begeleiding, maar vindt het wel heel belangrijk om haar trainingen goed te kunnen meten. Dit is haar review:

Laat ik beginnen met wat algemene informatie. De Garmin Forerunner 245 Music is een GPS-multisporthorloge en bestaat uit een siliconen band (verkrijgbaar in grijs, merlot, wit, zwart en aqua) en een schermpje met een diameter van 30,4m. Wat vooral erg fijn aan dit kleurenscherm is, is dat het goed af te lezen is in het zonlicht door het transflectief memory-in-pixel (MIP). Bij mijn vorige Garmin Forerunner 235 had ik nog wel eens moeite met aflezen. De batterij gaat in horlogemodus tot 7 dagen mee, in GPS-modus met muziek tot 6 uur en in GPS-modus zonder muziek tot 24 uur. Het horloge is waterbestendig tot 5 ATM en heeft een geheugen voor 200 uur aan activiteitengegevens.

GPS
Dit horloge vindt sneller GPS en heeft een nauwkeurigere hartslagmeting dan mijn vorige Garmin (235). Ook bevat dit horloge een spO2 meter, oftewel de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan worden bepaald. Hierdoor kom je te weten hoe uw lichaam zuurstof absorbeert, vooral wanneer je slaapt. De Forerunner 245 is de eerste Garmin dit deze tool bezit.

Muziek
De naam van dit horloge verraadt het al, maar je kunt super gemakkelijk muziek op het horloge downloaden. Via Spotify of Deezer kun je wel 500 nummers downloaden. Er wordt dan wel gewaarschuwd dat het horloge wat trager kan worden als je dit ook echt doet. Om de muziek te beluisteren heb je wel oortjes of een koptelefoon met Bluetooth nodig. Het horloge vindt snel het apparaat en verbindt heel gemakkelijk. Let er wel op dat de Bluetooth van andere apparaten in de buurt uit staat, anders kan het horloge de oortjes niet vinden.

Garmin Connect IQ
Ook vond ik het leuk dat je naast de Garmin Connect app (om je trainingen en doelen bij te houden) de Garmin Connect IQ app kan downloaden. Dit is een gratis app waar je andere Watch faces en spelletjes kunt downloaden op het horloge. Wat voor vrouwen handig is, er is sindskort ook een app te downloaden die je menstruatie bijhoudt. Je houdt hier je fysieke en emotionele symptomen bij en je krijgt informatie over voeding in elke fase van je cyclus.

Body Battery
Wat voor mij nieuw was, zijn de functies ‘Body Battery’ en ‘stress’. Dit staat samen op het schermpje met je hartslag. Je kunt zien dat er meer stress ontstaat in situaties met een hoge hartslag en de Body Battery wordt ook gemeten door te kijken naar je hoeveelheid stress en hartslag. Ik vond wel dat mijn horloge snel aangaf dat ik stress had, want op momenten dat ik me eigenlijk prima voelde en mijn hartslag een beetje hoog was gaf mijn horloge dit gelijk al aan.

Sleep Tracker
Ik heb het horloge ook ‘s nachts om gehouden om mijn slaap te tracken. Over het algemeen deed het horloge dit best nauwkeurig. Het laat zien hoeveel uur u diep of licht slaapt, wanneer u in uw remslaap zit en ook wanneer u wakker bent. Ik had soms wel dat ik wakker werd in de ochtend en ja toch echt nog even bleef liggen ;) terwijl mijn horloge dit dan alsnog tot slaap rekende. Ben je nou een echte draaikont? Dan kun je dit ook terugzien onder het kopje “beweging”.

Trainingsplannen & work-out
Wat anders is aan de Garmin 245 is de functie voor downloadbare trainingsplannen. Je kunt kiezen uit een coach voor de 5 en de 10 kilometer en ook voor de halve marathon. Als je er een hebt gekozen krijg je een trainingsschema voor 6 tot 20 weken met 3 tot 5 workouts per week (of minder in het geval dat nodig is). De workouts worden aangepast aan hoe fit je op dit moment bent. Daarnaast krijg je zelfs video’s en artikelen ter ondersteuning van het programma. Zelf heb ik mij niet ingeschreven voor een coach, omdat ik mijn eigen schema’s van mijn trainer, maar het lijkt mij een fijne en motiverende methode!

Workouts
Omdat ik dus mijn eigen trainingsschema heb, vind ik de functie ‘workouts’ fijn. Hier kan ik mijn eigen trainingen inzetten en kan ik aangeven hoeveel minuten ik wil lopen in welk tempo of welke afstand. Dit is heel handig als je op vakantie 200’tjes wil doen, maar er geen baan in de buurt is. Je kunt het tempo vooraf invullen en als je tijdens de training te hard of te langzaam gaat krijg je een melding op het horloge. Na je training krijg je ook te zien hoeveel je aeroob of anaeroob hebt getraind. Dit is handig, want als ik een duurloop doe is het vooral van belang dat ik in mijn aerobe zone train. Aangezien ik zelf veel op de baan train is het ook fijn dat de handmatige ronde functie op het horloge zit. Zo kan ik gemakkelijk zien hoeveel minuten ik over een bepaalde afstand loop.

Hoe fit ben je?
Dit horloge geeft na ongeveer 15 minuten aan wat je basisconditie is ten opzichte van je andere trainingsresultaten. Je krijgt dan een korte melding met: je basisconditie is (cijfer) en een pijl die in een cirkel aangeeft of u zich hoog of laag bevindt. Heb je er al wat trainingen op zitten? Dan kun je onder het kopje prestatiestatistieken veel informatie vinden. Met behulp van trainingsstatus zie je precies waar je nu staat. Dit wordt gewijzigd op basis van VO2 max en je totale trainingsbalasting en wordt ingedeeld in een van de volgende categorieën:

• Te intensief
• Piek
• Productief
• Aanhouden
• Herstel
• Niet productief
• Onttrainen
• Geen status

Ik vind dit een heel handige methode, want je kunt zo over- en ondertraining makkelijker voorkomen. Daarnaast ben ik blij dat ook op deze Garmin een VO2 max tracker zit. Dit geeft een indicatie van je cardiovasculaire fitness (het is het max. zuurstofvolume dat je per minuut per kg lichaamsgewicht kunt verbruiken tijdens maximale inspanning). Als je lekker blijft trainen zal dit volume stijgen en hoe leuk en motiverend is het om dat te zien. Pas na een week of 6 gebruik krijg je pas echt een goede indicatie van je VO2max.

Hartslag
De Garmin 245 meet nauwkeuriger mijn hartslag dan mijn vorige Garmin Forerunner 235. Hij heeft mijn hartslag sneller gevonden en ik merk dat hij stabieler is (in de grafiek zie je minder pieken en dalen). Natuurlijk blijft het meten van hartslag het meest nauwkeurig als je hiervoor een speciale band gebruikt.

Looptechniek

Naast sneller worden door gewoon hard te trainen, kun je ook sneller worden door te werken aan je techniek. Je paslengte, je pasfrequentie, je balans (of je rechts en links evenveel belast), dit zijn kleine dingetjes waar je veel winst uit kunt halen. Ik merk dat mijn loopcadans en de gemiddelde staplengte verschillen per training. Dat is leuk om te zien, want tijdens een duurloop zie ik dat ik minder en grotere stappen maak dan wanneer ik heuveltraining doe.

Hardloopfuncties:
• Profielen (buiten, op loopband,indoortrack en trailrunning)
• Afstand, duur en snelheid
• Hardloopdynamiek
• Verticale oscillatie en ratio ( mate van staphoogte)
• Grondcontacttijd en balans
• Staplengte
• Cadans (stappen per minuut)
• Prestatieconditie
• Hardloopsessies
• Raceprognose

Nooit meer verdwalen

Als je net als ik zonder telefoon hardloopt en weleens in gebieden bent waar je niet bekend bent, dan is het best mogelijk dat je net als ik weleens verdwaald bent. Dit horloge heeft een aantal kaartfuncties waardoor je de weg naar huis makkelijker kunt vinden. Mega handig!

• Navigatie van punt naar punt
• Terug naar start
• Afstand tot bestemming
• GPS-coördinaten

Triatlonhorloge

Tot slot is dit horloge ook heel handig wanneer je traint voor een triatlon. Er zitten speciale fiets- en zwemfuncties op en het horloge is natuurlijk waterdicht. Doordat de batterij ook lang mee gaat, zou je hier zelfs een Iron Man mee kunnen doen (ik houd het voor nu bij de sprintafstanden bij de triatlon, haha). De zwemfunctie is trouwens ook erg handig als je je horloge regelmatig vergeet af te doen tijdens het douchen… ;-).

Fietsfuncties:
• Profielen: binnen of buiten
• Koersen
• Race tegen activiteit

Zwemfuncties:
• Aantal banen, afstand, tempo slagen, slagsnelheid en calorieën
• Detectie slagtype: rugslag, borstcrawl, vlinderslag

Roos test: Garmin Forerunner 245 Music

Roosmarijn (24) zat het afgelopen half jaar een beetje in een hardloopdip. Na een prachtig PR van 1.50 op de halve marathon in Amsterdam, vond ze het lastig om een nieuw doel te vinden om zichzelf te motiveren. Maar het lijkt erop dat ze aardig aan het opkrabbelen is en daar heeft ze de Garmin Forerunner 245 Music voor gebruikt. Dit is haar review.

Truth to be told, fanatiek hardlopen doe ik eigenlijk al ruim een half jaar niet meer. Na de halve marathon in oktober in Amsterdam heb ik de motivatie er niet meer voor. In april begon het weer te kriebelen, want het werd warmer en bleef langer licht, twee belangrijke voorwaarden voor mij om hard te lopen. Ik ging welgeteld één keer en was toen alweer genezen. Ik hield het bij de sportschool en daar ging ik als warming-up op de loopband lopen. Want weet je wat zo leuk aan een loopband is? Je kan precies bepalen hoe snel je loopt en voor hoe lang je loopt, het enige wat je hoeft te doen om het tempo te halen, is je ene voet voor je andere voet zetten. Je bent niet afhankelijk van GPS en achteraf kan je al je gegevens overzichtelijk inzien. Helaas betekende dit voor mij ook dat ik als een bezetene te keer ging (want ik zette de loopband gewoon voor een paar kilometer op tempo ‘doodgaan’) en ik had binnen de kortste keren pijnlijke schenen.

Ik had iets nodig waarmee ik wel al mijn gegevens goed kon tracken, maar er ook voor zou zorgen dat ik niet te hard van stapel zou lopen. Ik hoefde dan ook niet lang te twijfelen toen Annemerel mij vroeg of ik de Garmin Forerunner 245 Music wilde testen. Dit horloge kan al je activiteiten tracken, vertelt je de effecten van je training, houdt bij hoeveel energie je nog hebt en nog veel meer. Daarnaast kan je het horloge als een smartwatch gebruiken door hem te koppelen aan je telefoon, en kan je zelfs je AirPods erop aansluiten waardoor je via Spotify muziek kan luisteren zonder dat je daarvoor je telefoon nodig hebt.

De afgelopen twee weken heb ik dit horloge getest 24/7 getest. In die twee weken heb ik het horloge maar één keer bij te hoeven laden (ik had niet genoeg tijd om hem volledig op te laden). Wat ik vooral heel fijn vind aan dit horloge is dat je alle trainingen er heel precies mee kan tracken. Zo kan ik precies zien hoeveel rust ik neem tussen een setje tijdens krachttraining, maar ook het trainingseffect van een kwartier op de stairmaster. In het begin moest ik heel erg wennen aan alle meldingen die binnenkwamen via mijn horloge, maar ik kwam er al snel achter dat deze makkelijk uit te schakelen zijn, net zoals eigenlijk alle andere mogelijkheden met dit horloge heel makkelijk te gebruiken zijn. Ook ziet je horloge het automatisch wanneer je bijvoorbeeld gaat fietsen en is deze informatie allemaal in de grafieken terug te vinden in de app die bij het horloge hoort. Wat ik vooral heel bijzonder vond, was dat de afstand van de loopband net zo ver was als de afstand dat mijn horloge aangaf na 10 minuten hardlopen op de loopband.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk uiteindelijk: hoe meet hij mijn hardloopactiviteiten? Heel goed. Binnen een paar seconden heb je GPS, daarnaast meet het horloge de hele dag door je hartslag, waardoor deze goed snel reageert als je gaat hardlopen. Het inplannen van trainingen kan je gemakkelijk doen via de app op je telefoon, waarna deze automatisch in je agenda op je horloge komt te staan. Ik heb een keer met mijn vader ook gelopen, en zijn tempo was precies hetzelfde als wat mijn horloge aangaf, we liepen in een bos (waardoor je door de bomen slechter ontvangst kunt hebben), dus dat vond ik extra bijzonder. Na de training geeft je horloge aan hoe lang je hiervan zal moeten herstellen en wat het trainingseffect is van de training.

Maar hoe gaat dit horloge er dan voor zorgen dat ik niet weer als een gek ga hardlopen? Heel simpel, zoals ik net al zei, dit horloge vertelt me hoe lang het zal duren voordat ik volledig hersteld ben van de inspanning. Daarnaast is de training hoogstwaarschijnlijk te zwaar geweest als ik een duurloop heb gedaan en het anaerobe trainingseffect hoog is (na het lopen zie je precies wat het trainingseffect is voor je aerobe (zuurst0f)systeem en je anaerobe systeem, als je vooral in je anaerobe zone gelopen hebt, dan was je hartslag dus veel te hoog voor een duurloop). Maar ook mijn ‘energie’ tracker en stress level (die de hele dag mijn energie- en stress meet) vertelt mij hoe zwaar ik zou moeten trainen. De kans op overbelasting is namelijk vele malen groter als je weinig energie hebt of juist veel stress hebt, omdat de belastbaarheid dan lager is.

Ik ben heel blij met de Forerunner 245 Music. Hij geeft mij alle informatie waar ik naar op zoek was als cijfertjes- en statistiekenfreak. Ik kan nu al mijn activiteiten bijhouden en heb daarnaast nieuwe motivatie om te gaan hardlopen, want er zijn nog heel veel dingen waaraan ik niet aan toe ben gekomen om uit te proberen. En daarnaast zijn mijn VO2max en raceprognoses volgens mijn horloge niet zo goed, omdat ik het horloge nog niet lang genoeg heb gebruikt. Dat moet harder kunnen. Genoeg redenen dus om weer meer te gaan hardlopen, want er is niks zo fijn om vooruitgang bij te houden met zoveel mogelijk statistieken, iets waar dit horloge duidelijk aan voldoet.

Thanks voor jullie mooie reviews Isa en Roos. Klinkt als een heel fijn horloge. Ik zie zelfs iets nieuws ten opzichte van mijn Fenix 5S Plus. Body Battery (de functie waarin je gedurende de dag precies ziet hoe goed je bent ‘opgeladen’) is nieuw op de Forerunner 245.

Garmin Forerunner 45(s)

De functie zit ook op de nieuwe Garmin Forerunner 45(s). Dit is het instapmodel van de Garmin Forerunner. Het scherm is iets minder helder dan 245 en er zit geen muziekfunctie op, maar verder heeft het horloge alle hardloopfuncties die je nodig heeft. Tuur heeft dit horloge nu twee weken om zijn pols om te testen en hij is erg verrast. Het is de eerste keer dat hij met een Garmin horloge traint en hij wil voorlopig niet anders. Het installeren en synchroniseren ging heel snel en makkelijk. De hele dag checkt hij zijn body battery (ik heb nog maar 23% ik moet even liggen) en ook tijdens het lopen vindt hij hem erg fijn, de schermpjes zijn goed afleesbaar, de GPS heeft hij snel gevonden en is heel nauwkeurig. Hartslag op de pols werkt ook beter dan verwacht. 

Heb de ervaringen van Isa, Roos en Tuur je enthousiast gemaakt? De nieuwe Forerunner 45 en 245 zijn vanaf nu te koop.

Garmin Forerunner 45(s): €199,-
Garmin Foreunner 245: €299,-
Garmin Forerunner 245 Music: €349,-

Houd ook vooral mijn Instagram de komende dagen goed in de gaten. In samenwerking met Garmin organiseer ik een winactie waarbij je kans maakt op de Forerunner 245 Music én de Forerunner 45.

Liefs,
Annemerel

Deze blog is in samenwerking met Garmin. Garmin heeft geen inspraak gehad op de inhoud van de reviews.

Delen:

19 Reacties

 1. Rosan
  juni 23, 2019 / 13:47

  Jaaa op deze wachtte ik met smart te leuk en wat een fijne revieuws om te lezen!
  De spo meter daar zou ik gezien mijn astma echt wat aan gaan hebben handig en vooral nuttig om te weten.
  En Tuur met zijn ik heb maar 23% ik moet even gaan liggen echt te leuk.
  Echt een tof bericht zo om te lezen dank alle drie en Annemerel!

  Rosan

 2. Rosalie
  juni 23, 2019 / 15:44

  Mijn man heeft het horloge ook en is er erg blij mee. Ik heb zelf de Fenix 5s Plus en daar ben ik super blij mee. Helaas geen body battery. Ik was na de halve van Zandvoort er even helemaal klaar mee en heb sinds dien niet meer hardgelopen. Ik ga nu weer langzaamaan beginnen, maar wil het sporten nu anders gaan aanpakken. Ik wil namelijk ook krachttraining gaan doen. Dus hardlopensessies zullen voornamelijk HITT worden of korte afstanden. De lange duurlopen kosten me te veel tijd, minder tijd met mijn dochter, en daardoor raak ik weer in de stress ;-)

 3. Evert
  juni 23, 2019 / 20:57

  Wat jammer is dat je in de buurt bv Groningen geen adres kan vinden die het voor je in kan stellen ik heb zelf een fenix 5 die mij goed bevalt maar kan niet alles gebruiken omdat het instellen niet eenvoudig is

  • Maaike
   juni 24, 2019 / 20:47

   Volgens mij kan RunX in de stad Groningen dat! Mijn schoonzusje werkt daar & die helpen vaker klanten er mee ?

  • Daniella
   juni 25, 2019 / 10:42

   Waypoint in Leek kan je er trouwens ook bij helpen. Ze hebben veel verstand van Garmin horloges!

 4. Jolin
  juni 23, 2019 / 21:26

  Thnx Isa en Roos! Vooral de muziekfunctie klinkt als muziek in de oren ;-)

 5. juni 23, 2019 / 22:49

  Goede reviews! Ik was zelf erg benieuwd naar de forerunner 245 music! Veel beter beeld nu van gekregen :)

  • Esmeralda
   juni 24, 2019 / 11:15

   Dat heb ik dus ook. Voor mij komen deze reviews precies op het juiste moment.

 6. Bjorn
  juni 23, 2019 / 23:45

  Gebruik mijn 245M nu bijna 1 maand (26 mei ontvangen) als daily watch en heb momenteel maar 1 hekelpunt en dat is dat muziek soms lijkt te stotteren als ik deze met de 245M afspeelt. Ik gebruik de aftershokz air en heb geen probleem hiermee als ik deze koppel aan ieder ander device. Alsof de bluetooth in de 245M het net niet trekt soms. Om het op te lossen herstart ik mijn horloge en dan gaat het weer prima!

  Verder vind ik ook Garmin Coach een leuke toevoeging vooral voor mij als beginnende renner geeft het je een trainingsschema o.b.v. je doel 5km/10km/halve/marathon en eventuele tijd waarin je het wilt rennen.

 7. Linda
  juni 24, 2019 / 09:31

  Goed artikel en het lijkt me een heel fijn horloge!
  Weet je ook toevallig of er een stopwatch functie opzit die je tijdens een hardlooptraining kunt gebruiken??

  • Annemerel
   Auteur
   juni 24, 2019 / 09:40

   Er zit een stopwatch en timer op, heb hem nog nooit tijdens een training geprobeerd, maar denk dat het mogelijk is. Je kunt ook workouts van te voren invoeren als je voor je training al weet wat voor training je wil gaan doen.

   • Gerard
    juni 24, 2019 / 11:39

    Is dit ook mogelijk voor een interval training?

 8. Nicky
  juni 24, 2019 / 09:39

  Nooit meer mijn telefoon in een te klein zakje moeten proppen zodat ik een podcast kan luisteren lijkt me heerlijk :-)

 9. Lennie
  juni 25, 2019 / 08:22

  Cool, thanks voor de reviews!

  Ik ben vooral opzoek naar een horloge dat me helpt bij zowel hardlooptraining als krachttraining. Roos vertelt iets over de rustpauzes tussen haar krachtsetjes. Ik ben benieuwd of het horloge ook iets meet tíjdens het krachttrainen. @Roos en @Isa, wat is jullie ervaring daarmee?

  (Mijn huidige sporthorloge geeft me gerust een ‘Beweeg!’ melding terwijl ik net mijn stang met een poepiezwaar deadliftgewicht terugleg in het rek ;))

  Groetjes!

 10. Jessie
  juni 25, 2019 / 09:55

  Om een of andere reden kan ik geen reactie plaatsen bij je dairy.

  Question: ik heb net als jij een Garmin Fenix 5S, maar naar mijn weten kun je daar geen muziek op luisteren/oortjes meer verbinden? Of is dit wel zo?

  • Jantina
   juni 27, 2019 / 20:50

   Alleen met de plus versie kan je muziek luisteren. Niet met de gewone versie die jij aangeeft.
   Ik heb zelf ook een Garmin fenix s plus, wel de “goedkopere” blauwe versie. Echt super blij mee!

   • Jessie
    juni 28, 2019 / 17:49

    Ah zo, dankjewel!

 11. juli 1, 2019 / 09:52

  Mooie persoonlijke ervaring met de 245. Kun je makkelijk zoeken naar een volgend nummer muziek?

 12. Ada
  juli 6, 2019 / 16:38

  Kan de Garmin 245 ook commando’s geven om je tijdens een koers te navigeren?