REVIEW: Garmin Fenix 7s Solar Sapphire

Het is acht jaar geleden dat ik voor het eerst een Garmin hardloophorloge om mijn pols deed en het is nu precies vijf jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met een horloge uit de Fenix-collectie van Garmin (de Garmin Fenix 5s). Ondertussen heb ik ook de 5s Plus, de 6S Pro en de 6S Pro Solar mogen testen. Tijdens en vlak na mijn zwangerschap droeg ik de Garmin Venu 2S, een hele aangename verrassing. Het bleek niet alleen een heel fijn lifestyle horloge, de GPS en de hartslagmeter zijn ook zeer accuraat (beter dan mijn Fenix 6s Pro Solar!), helaas miste ik wel een paar specifieke hardloopstatistieken die je op de Fenix en Forerunner horloges van Garmin wél vindt. Toen Garmin eerder dit jaar de nieuwe Fenix 7 lanceerde kon ik dan ook niet wachten om deze te testen. Nieuw in dit horloge is onder andere een GPS-systeem waarbij meerdere satelliet systemen gebruikt worden (multi-band), je begrijpt dat ik hier heel benieuwd naar was.

Nieuwe functies

Zoals gezegd maakt dit horloge gebruik van een verbeterd GPS systeem (multi-band). Een ander nieuwtje aan dit horloge is het aanraakscherm, dat had de Fenix nog niet. Dat betekent overigens niet dat de knoppen verdwenen zijn, het aanraakscherm is een extraatje en kan je ook uitzetten als je dat prettiger vindt. Verder zijn widgets beter te bekijken op het horloge (je bent minder afhankelijk van de Garmin Connect App), over de hartslagsensor zit geen plastic maar glas (dit zou de levensduur ten goede moeten komen), de batterij gaat iets langer mee en er is een Health Snapshot functie waarbij je in 2 minuten een soort van samenvatting van je huidige ‘stressniveau’ krijgt (dit zit ook in de Venu en vond ik een interessante toevoeging). Er zijn nog een aantal andere nieuwe functies, maar dit vond ik zelf de grootste veranderingen.

GPS

Het belangrijkste aan een hardloophorloge vind ik de GPS. Dat gezegd hebbende draag ik toch liever mijn Fenix 6s Pro Solar waarvan de GPS niet altijd even stabiel is, dan mijn Garmin Forerunner 45, waarvan de GPS eigenlijk altijd perfect werkt. De reden? Het oog wil toch ook wat. Ik vind de horloges uit de Fenix-lijn van Garmin prachtig. Ik vind ze zo mooi dat ik hem tijdens mijn bruiloft wilde dragen (mijn moeder en zusje staken daar een stokje voor). Ik weet niet wat het probleem van mijn Fenix 6s was (is), het kan best exemplarisch zijn. Een tijdje heb ik gedacht dat het kwam doordat ik niet goed op een vlak tempo kon lopen, maar als ik naast Tuur liep dan was zijn grafiek wel vlak en ging die van mij alle kanten op. Ik heb hem ook eens tegelijk met de Venu gedragen en waar de Venu een mooie vlakke grafiek had (met alleen wat pieken en dalen die je aan heuveltjes kon herleiden), ging de grafiek van de Fenix alle kanten op. En toch, toch verkoos ik de Fenix boven mijn andere horloges, wat dat betreft ben ik toch wat oppervlakkig.

De eerste keer dat ik de Fenix 7 droeg was mijn GPS exact hetzelfde als die van de 6. Shit, dacht ik, was dit dan ook niet de oplossing? Totdat ik wat meer ging snuffelen in de instellingen van mijn horloge en zag dat multi-band (het nieuwe GPS systeem) niet automatisch is ingeschakeld. Toen ik dit inschakelde werd mijn GPS een stuk beter. GPS valt niet zomaar meer weg tijdens een training, niet in de polder, niet in een woonwijk en niet in de duinen. De enige plek waar het GPS systeem nog steeds compleet in de war raakt is in Midtown Manhattan, al die hoge gebouwen, daar raakt de GPS nogal gestresst van. Nu loop ik daar gelukkig niet dagelijks.

Ook mooi: Ik liep samen een rondje met mijn vader door de polder en iedere kilometer kregen we exact op hetzelfde moment een melding dat er weer een kilometer verstreken was. Totdat we een bos in gingen. Toen had mijn vader ineens een kilometer die ruim 20 seconden langzamer was en mijn horloge bleef gewoon dezelfde soort kilometertijden doorgeven. Het lijkt er dus op dat dat multi-band redelijk goed zijn werk doet. Fijn ook: ik heb vaak al GPS gevonden in het trappenhuis van ons appartementencomplex. Ik sta dus niet eerst een paar minuten op de stoep te zwaaien met mijn arm in de lucht wachtend op GPS.

Health functies

Niet iedereen is enthousiast over al die gezondheidsfuncties op sporthorloges. Je zou je er te veel door kunnen laten beïnvloeden en je daardoor wellicht slechter voelen dan je je daadwerkelijk voelt. Zelf heb ik daar totaal geen last van. Ja, soms zegt mijn horloge dat ik een slechte nacht gehad heb, maar dat voel ik zelf ook wel. Het is niet dat ik me daardoor de hele dag rot voel, maar ik probeer wel vaak gedurende de dag op mijn stressniveau te letten zodat ik aan het eind van de dag niet helemaal gesloopt ben. Andersom werkt het trouwens wel… als ik ’s ochtends gebroken wakker word en zie dat mijn horloge zegt dat ik goed geslapen heb, dan denk ik… kom op Annemerel, zo erg is het allemaal niet. Ga dat bed uit.

Stress is ook iets dat je horloge gedurende de hele dag meet. Er zijn vier stressniveau’s verdeeld over een schaal van 0-100. 0-25 is rust, 26-50 is lage stress, 51 – 75 is gemiddelde stress en 76-100 is hoge stress. Als ik rustig achter mijn MacBook zit ben ik volgens mijn horloge vaak ‘in rust’. Ook als ik samen met Tuur een serie kijk ben ik in rust. Maar wanneer ik een avond met andere mensen ben en gezellig aan het praten ben dan heb ik vaak gemiddelde stress. Dit weet ik van mezelf, dus hier maak ik me totaal geen zorgen om. Wanneer er wel alarmbellen gaan rinkelen? Als ik de hele dag achter mijn MacBook heb gezeten en ’s avonds een filmpje heb gekeken en dan toch de hele dag hoge stress gehad heb. Dat kan twee dingen betekenen: ik word de volgende dag ongesteld, of ik word ziek. Mijn horloge heeft er nog nooit naast gezeten. Sceptici zeggen ‘je maakt jezelf ziek met deze gedachte’ maar ik denk dat je niet zomaar 39 graden koorts krijgt.

Ook body battery vind ik een fijne functie. Idealiter begin je na een nachtje slaap op 100 en gedurende de dag – als je verschillende activiteiten onderneemt – loopt deze batterij steeds een beetje af. Maar als je heel rustig zit te werken, kan het ook zomaar zijn dat je batterij iets oploopt. Er zijn dagen dat mijn batterij onvermijdelijk helemaal leegloopt, na een (halve) marathon bijvoorbeeld. De dag erna is mijn batterij dan ook vrijwel zeker geen 100. Maar hoe meer activiteiten je doet, hoe veerkrachtiger je batterij wordt. Ik vind het mooi om te zien dat ik na de zwangerschap steeds weer meer aan kan. Ook vind ik het interessant om te zien hoe mijn body battery schommelt tijdens mijn cyclus. De eerste helft van mijn cyclus word ik ’s ochtends vaak met een veel hogere batterij wakker dan in de weken voor mijn menstruatie.

Over menstruatie gesproken, die kun je ook bijhouden in Garmin. Je horloge voorspelt je komende menstruaties een half jaar vooruit. Als je onregelmatig ongesteld bent zal dit wellicht wat afwijken, maar als je regelmatig menstrueert is dit super handig. Zeker als je – net als ik – vaak vervelende klachten hebt rond je menstruatie waardoor je minder goed kunt presteren. Ik heb in de week voor mijn menstruatie bijvoorbeeld veel meer last van mijn prikkelbare darm, waardoor ik tijdens het hardlopen vaak krampen heb en naar het toilet moet. Niet heel handig tijdens een marathon. Deze klachten kun je overigens ook bijhouden in de app, maar ik moet heel eerlijk toegeven dat ik daar veel te lui voor ben.

Wat ik verder fijn vind aan de Garmin Fenix 7s Pro Solar

 • Het horloge heef een touch screen, maar heeft ook gewoon knopjes. Dat laatste vind ik vooral tijdens het hardlopen heel fijn, een horloge bedienen met het topje van je vinger tijdens het hardlopen behoort niet tot mijn grootste kwaliteiten. Terwijl ik het in bed juist fijn vind om door verschillende schermen te swipen met mijn vinger.
 • Het scherm lijkt duidelijker leesbaar dan zijn voorganger. Dit kan ik zelf niet verklaren omdat het volgens mij exact hetzelfde scherm heeft. De knopjes lijken ook net iets makkelijker te bedienen dan de knopjes van de Fenix 6, het indrukken gaat makkelijker.
 • Natuurlijk kan ik prima mijn app gebruiken om mijn statistieken vanaf te lezen, maar ik vind het toch ook leuk om alles goed op mijn horloge te kunnen zien. Als ik ’s ochtends wakker word is vaak een van de eerste dingen die ik doe kijken hoe ik geslapen heb en wat mijn body battery is. Fijn dat ik dan niet meteen mijn telefoon hoef te pakken.
 • De hartslag tijdens het hardlopen is iets nauwkeuriger dan eerdere horloges die ik getest heb. De hartslag is nog steeds niet zo stabiel als met een externe hartslagmeter die je om je borst draagt. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de werking van de hartslagmeter. Ik merk dat wanneer het regent, of wanneer het heel erg koud is, de hartslagmeter minder goed werkt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het horloge echt nauwsluitend om je pols draagt voor een nauwkeurige meting. Zelf laat ik mijn borstband nu meestal thuis, omdat ik de hartslagmeting in het horloge nauwkeurig genoeg vind. Alleen als het regent en het is belangrijk voor mijn training dat ik mijn hartslag in de gaten kan houden, draag ik nog een band.
 • De batterij gaat lang mee. Inclusief ongeveer 3/4 uur hardlopen per week kan ik een hele week op een lading teren. Als je muziek gaat luisteren op je horloge is de batterijduur wel een stuk minder lang, maar wel meer dan lang genoeg om een marathon te lopen (Garmin zegt zelf dat je in de GPS + muziekmodus 7 uur hebt).
 • Er kan – net als bij een aantal andere horloges van Garmin – muziek op het horloge worden opgeslagen. Deze muziek kun je er handmatig opzetten, of je kunt je horloge verbinden met Spotify en een afspeellijst van Spotify downloaden. Vervolgens is het een kwestie van je oortjes verbinden met je horloge en je hoeft voor je muziek in ieder geval je telefoon niet meer mee te slepen tijdens je training. Eerdere horloges van Garmin hadden nog niet zo’n lange batterijduur dat je tijdens een marathon en GPS en muziek kon luisteren zonder het risico te lopen dat je horloge halverwege uitviel, maar dat is nu dus wel het geval.
 • Ook voor je pinpas hoef je je telefoon niet meer mee te nemen, met Garmin Pay zet je je pinpas heel makkelijk op je horloge. Fijn als je onderweg ineens een hongerklop krijgt, of een flesje water wil halen.
 • De hoogtemeter doet echt goed zijn werk. Tijdens het hiken in Oostenrijk deze zomer werd dit nog eens bevestigd. Iedere keer als ik bij een lifthuisje kwam (waar dan ook altijd de hoogte vermeld wordt) checkte ik of dit overeen kwam met mijn horloge en het was altijd nagenoeg hetzelfde (soms 1 of 2 meter verschil). Ik hou van systemen die gewoon accuraat werken.
 • Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar ik vind dit gewoon het allermooiste hardloophorloge dat er bestaat.

Conclusie

Ik draag de Garmin Fenix 7S nu een half jaar en ben zeer positief. Ik ben blij dat ik eindelijk een Fenix horloge heb waarvan de GPS wél betrouwbaar is. Verder is de Fenix 7S geen baanbrekende update ten opzichte van zijn voorganger, maar geef toe… is betrouwbare GPS niet dé functie voor een hardloophorloge?

Wat is jouw favoriete hardloophorloge en wat vind jij het belangrijkste aan een hardloophorloge?

Liefs,

Annemerel

Note: Ik heb de Garmin Fenix 7S van Garmin in bruikleen gekregen. Garmin heeft deze blog gecheckt op feitelijke onjuistheden, maar heeft geen invloed gehad op mijn mening. Dit is geen betaalde blog.

Delen:

4 Reacties

 1. Lieneke
  augustus 25, 2022 / 22:24

  Ik heb de Fenix 6spro, maar heb ook problemen met de GPS hierbij, met soms 15% verschil (tekort) tov een geijkte afstand of degene met wie ik loop. Het feit dat dit zoveel beter is bij de Fenix 7, doet me wel twijfelen. Ook gebruik ik vaak GPX routes op mijn horloge voor een trail. Naast dat hij daar dus ook vaak ‘koersfout’ aangeeft, omdat mijn gps ernaast zit, zou ik hiervoor ook liever touchscreen hebben om in te zoomen, dat vind ik met de knoppen toch wat onhandig. Genoeg redenen dus voor de Fenix 7, maar ik kan het mezelf nog niet helemaal verantwoorden..heb de Fenix6s pro net 2 jaar geleden voor mijn verjaardag gekregen van mijn man en was toen €699. In Vlaardingen zit een winkel waar ik mijn Fenixy zou kunnen inruilen, dus dat is nog een optie. Ik twijfel nog even verder..

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 29, 2022 / 09:02

   Aaah snap ik! Bij mij was de afwijking inderdaad ook flink, zeker als het in de natuur was. Ik vind dit wel echt een flinke verbetering. Wellicht kan de klantenservice van Garmin je helpen?

 2. Rosalie Armstrong Barkley
  augustus 27, 2022 / 17:49

  De grote vraag is nu, zou jij het geld er voor over hebben om hem te kopen? Natuurlijk is hij fantastisch, maar dat komt wel met een prijs. En dan ook te vergelijking met de Garmin Forerunners.

  Ik had vroeger de 5S Plus. Enorme investeringen, maar was het geld waard omdat je nagenoeg alle bestaande functies op je horloge had. Daarna is Garmin gaan beknibbelen, of differentiëren, met de Fenix collectie. Waardoor je voor bepaalde functies extra moest gaan betalen omdat die er niet meer standaard op zitten. Toen ben ik eigenlijk afgehaakt van de Fenix collectie. Inmiddels doe ik een andere sport dan hardlopen en is de Fenix voor mij het investeren niet meer waard. Ik heb nu een Samsung horloge maar wil mogelijk op termijn weer een Garmin. Maar dan alleen als ik besluit te gaan hardlopen zodat ik makkelijk schema’s kan maken.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 29, 2022 / 08:57

   Met eerdere versies van de Fenix… nee. GPS was niet stabiel genoeg en daardoor was ik af en toe wel een klein beetje gefrustreerd met het horloge. Maar met deze versie is dat gefixt en ik vind het gewoon echt het mooiste sporthorloge dat er is. De Venu 2S is ook top, maar als je iets meer ambitie hebt met hardlooptrainingen dan komt hij gewoon net iets tekort. Maar ik snap dat als je minder fanatiek hardloopt dat een Venu dan meer dan voldoende is.