LET’S TALK ABOUT: Mijn slaappaspoort

Er zijn twee verschillende rubrieken op Elle.nl die ik iedere keer weer aanklik als ik op Facebook een nieuwe voorbij zie komen. De Rekening van… en het Slaappaspoort. Omdat ik iedere keer als ik deze rubrieken lees zelf de vragen in mijn hoofd aan het beantwoorden ben, leek het me leuk om dit gewoon een keertje uit te schrijven, in een blog. De Rekening van… heb ik afgelopen zomer al een keer gedaan, vandaag beantwoord ik de vragen van het slaappaspoort.

Hoe laat ga je naar bed?

Dat verschilt heel erg hoeveel fysieke inspanning ik die dag geleverd heb. Als ik een super zware training gedaan heb, of een wedstrijd gelopen heb, dan lig ik gerust al om 21.00u in bed. Doordeweeks probeer ik rond 22.15u sowieso in bed te liggen en dat lukt meestal ook wel. In het weekend lig ik meestal ook wel voor twaalf uur al te slapen.

Hoe laat sta je op?

De wekker gaat doordeweeks om kwart voor zeven. Toen ik nog alleen was kon ik opstaan wanneer ik wilde en had ik soms periodes waarin ik iedere dag om half zeven opstond en dan had ik weer een periode dat ik niet vooruit te branden was en om half tien nog in bed lag. Ik ben best blij dat ik er vanaf het begin van mijn relatie een gewoonte van gemaakt heb om tegelijkertijd met Tuur op te staan en samen te ontbijten, dit geeft een super fijne routine. Ook al vervloek ik iedere ochtend die wekker om kwart voor zeven. Helemaal nu het nog zo donker is rond dat tijdstip. Dan kan het voor mijn gevoel net zo goed midden in de nacht zijn.

Wat gebruik je als wekker?

Mijn telefoon, ik heb een nummer van Coldplay als wekker (Always in my head).

Wat zijn je slaapfases geweest?

Ik heb altijd veel slaap nodig gehad. Toen ik nog in de Horeca werkte ging ik vaak wel erg laat naar bed en soms moest ik dan de volgende ochtend alweer vroeg uit de veren om naar college te gaan (ruim twee uur reizen vanuit Monster naar Amsterdam). Dat was de periode waarin ik het minste sliep. Maar als je eenmaal in zo’n ritme zit leer je daar op een gegeven moment wel mee omgaan. Maar op een gegeven moment houd je dat ook niet vol en dan hoeft er maar iets te gebeuren of je ‘stort in’. Daar heb ik wel van geleerd.

Nu heb ik dus een ritme waarin ik best regelmatig slaap en sowieso doordeweeks iedere dag vroeg opsta. Ik voel me dan het fitst en meest productief.

Heb je slaaprituelen voordat je naar bed gaat?

Ik reinig mijn gezicht, poets mijn tanden, trek mijn pyjama aan en zet mijn slaapmasker op mijn hoofd. Vaak bespreken Tuur en ik dan nog even de dag in bed, hij vindt het heel belangrijk om iedere dag de positieve dingen die die dag gebeurd zijn te benoemen en ik merk dat je op die manier wel positiever in slaap valt. Op een gegeven moment valt een van ons in slaap (meestal hij) en dan ga ik echt slapen.

Slaap je alleen of met iemand?

Samen :)

Hoe professioneel is je slaapgereedschap?

We hebben een mooi steigerhouten bed laten maken door een kennis met daarin twee goede matrassen van Tuur, volgens mij zijn ze van Swiss Sense. Op den duur zou ik wel graag willen investeren in een matras in plaats van twee losse, dit ligt niet altijd ideaal. Mijn kussens en dekens komen van IKEA, evenals het beddengoed.

Wat is je gordijnenstijl?

Op dit moment hebben we geen gordijnen hangen, we kijken nog wat we het liefst willen. Houten lamellen, of doorzichtige gordijnen, of misschien wel verduisteringsgordijnen. Nu vinden we het vooral heel leuk om voor het slapen gaan naar de sterrenhemel te kijken en we hebben niet echt inkijk. Ik slaap met een slaapmasker dus voor mij is het sowieso donker.

Gebruik je je bed ook als: bank, bureau, bijzettafel?

Nee! Toen ik alleen was deed ik dat wel heel vaak. Ik heb drie jaar in een studio gewoond waarbij mijn bed dus ook in mijn woonkamer stond. Oh en ik werkte ook nog eens thuis. Ik leefde toen echt in mijn bed. Dat was niet heel goed voor mijn productiviteit. We hebben nu zelfs geen TV in de slaapkamer en proberen de slaapkamer echt te gebruiken als slaapkamer.

Hoe groot is je slaapkamer?

Volgens mij is hij rond de vier bij vier meter? + inbouwkasten.

Heb je apparaten in je slaapkamer?

Een koffiezetapparaat dat we in de zes weken dat het er staat al een hele keer gebruikt hebben. Hahaha, het was zo’n leuk idee, maar erg praktisch bleek het toch niet te zijn. Verder gaat mijn iPhone wel iedere avond mee naar boven. Ik probeer hem voor het slapen gaan niet te veel te gebruiken, met de nadruk op ‘probeer’.

Waar slaap je in?

Ik heb mooie pyjama’s van Love Stories en nachtjurkjes van Calvin Klein, maar slaap ook weleens in een oud T-shirt.

Ben je een slaapsnob? (Val je makkelijk overal in slaap of niet?)

Ik val redelijk snel in slaap en ik kan ook eigenlijk overal wel slapen. Zeker als ik moe ben.

Grootste oorzaak wakker worden?

Ik moet dus iedere nacht wel een keer naar het toilet. En als ik niet naar het toilet moet, dan is het Tuur wel die naar beneden gaat voor een toiletbezoek waarvan ik dan weer wakker wordt. We moeten een verdieping naar beneden voor het toilet, dus ik baal iedere keer weer als ik op moet staan.

Vaakst terugkerende droom?

Dat ik een wiskunde proefwerk moet maken op de middelbare school en ik om wat voor reden dan ook niet geleerd heb (die reden is waarschijnlijk dat ik al ruim twaalf jaar niet meer op school zit en dus ook geen wiskunde meer heb). Ik raak altijd zo in paniek tijdens deze droom. Iemand enig idee wat deze droom kan betekenen?

Ben jij zo iemand die praat over je dromen? (Bless you)

Ja! Niet iedere dag hoor, maar als ik weer eens in paniek wakker word van zo’n middelbare school droom moet ik het toch altijd even delen.

Wat is je opstaanstijl; snoozer of direct uit bed?

Een keer snoozen en dan eruit.

Val je snel in slaap?

Ja, de ene keer sneller dan de andere keer, maar meestal wel binnen tien minuten. Ik weet ook precies wat ik moet doen als ik niet kan slapen, een boek lezen, ik kan – zelfs overdag – niet meer dan drie pagina’s in bed liggen zonder in slaap te vallen.

Raam open of dicht?

Hier in Den Haag dicht, er is net iets te veel geluid op straat vind ik.

Wat zijn je slaapinspiraties?

Als ik midden in de nacht naar het toilet moet. Wanneer ik dorst heb en ik ben vergeten water mee naar boven te nemen.

Wat zijn je slaapaspiraties?

Dat ik – ook wanneer het niet moet – niet tot tien uur in mijn bed blijf liggen als ik niet ziek ben en de avond ervoor gewoon op een normaal tijdstip naar bed ben gegaan.

Hoe vaak verschoon je je bed?

Te weinig, een keer in de twee weken, maar ik probeer mijn leven te beteren.

Thanks Elle, voor het maken van deze super leuke rubriek. Ben nu heel benieuwd of jullie slaappaspoort een beetje overeenkomt met dat van mij…

Liefs,
Annemerel

Share:

9 Comments

 1. Teha
  oktober 26, 2019 / 12:58

  Hoi Annemerel,leuk dit. Één dingetje,: je schrijft slaapaspiratie, waarschijnlijk vanuit de Elle. Aspiratie is iets wat je zou willen voor de toekomst maar jij hebt het waarschijnlijk als ergernis opgevat?. Dan krijg je een raar antwoord!
  Overigens is aspiratie ook iets met ademhaling en daar krijg je wel last van met die trap aflopen ?

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 26, 2019 / 13:55

   Hahaha wauw,ik heb echt veel te snel gelezen. Thanks, ga het aanpassen!

   • N
    oktober 26, 2019 / 15:41

    Haha oooh ik zat ook al te denken… Ik dacht dat het misschien een Autocorrect van “irritatie” was. Ik vind slaapirritatie ook logischer dan slaapaspiratie.

 2. Ingrid
  oktober 26, 2019 / 14:06

  Leuke rubriek! Ik volg elle niet, dus had er nog nooit van gehoord. Jullie bed ziet er prachtig uit, leuk dat je dat hebt laten maken. Qua matrassen hebben wij er ook één van 160 bij 200cm, maar volgens mij wordt over het algemeen geadviseerd twee losse te nemen, dan kan ieder een matras hebben wat bij zn postuur, lighouding en gewicht past.

  • Teha
   oktober 26, 2019 / 19:18

   Wij hebben het nieuwe matrassen gekocht en kregen inderdaad het advies om twee heel verschillende matrassen te nemen. Mijn man is een buikslaper en weegt 90 kilo. Ik lig op mijn zij en weeg 55 kilo. Dan heb je echt andere soort matras nodig werd ons uitgelegd.

 3. Mimi
  oktober 26, 2019 / 17:45

  Jee, je bent niet de enige met die wiskundedroom, ik heb precies hetzelfde! Heb zelfs een paar keer gehad dat ik in tranen wakker werd omdat ik letterlijk in mijn slaap moest huilen om die wiskundepaniek. En ik ben al net zo lang van wiskunde verlost als jij…

 4. Britt
  oktober 27, 2019 / 09:44

  Twee matrassen is inderdaad beter. Met een topper maak je er dan toch een geheel van!

 5. Jolien
  oktober 28, 2019 / 08:36

  Ik droom regelmatig dat ik aan het autorijden ben en de rem het niet doet, maar toch verongeluk ik iedere keer net niet. Deze droom had ik tijdens de periode dat ik rijles had (10 jaar geleden) en toen ik net mijn rijbewijs had echt heel vaak, nu gelukkig iets minder. Zo naar!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 28, 2019 / 08:50

   Aaaahhh dat lijkt me ook echt een hele nare droom. Voel je je in je droom dan ook bewegen?