De rekening van… Annemerel

Weet je wat mijn favoriete artikelen zijn? ‘De rekening van…’ artikelen op Elle.nl. Ik vind het zo interessant om te zien wat anderen verdienen en hoe ze het uitgeven. En ook inspirerend, want dankzij het lezen van de artikelen ben ik zelf ook op een andere manier over geld gaan nadenken. In de stijl van ‘De rekening van…’ heb ik zelf ook mijn maandelijkse uitgaven op een rijtje gezet én deel ik mijn inkomen. Ja. Best wel privé eigenlijk en ik weet ook niet of het wel een goed idee is om dit met de rest van de wereld te delen, maar ik kon ook geen goede reden bedenken waarom het géén goed idee was. Dus here we go.

Inkomen:

Uit bedrijf: €1750,-

Uitgaven:

Gezamenlijke rekening: €550,-

Zorgverzekering: €148,-

Reisverzekering: €5,42

Woonverzekering: €13,32 (ik denk dat ik deze kan opzeggen…)

Telefoon: €32,50

Netflix: €13,99

Spotify: €14,99

Strava: €7,99

Goede doelen: €21,50

Sparen: €500,-

Totaal uitgaven: €1307,35 

 

Spaarrekening: €1000,-

Schulden: €0,-

 

Overvloed

Over geld praten vond ik nooit leuk. Of nou ja, als we echt ver terug in de tijd gaan, de tijd dat ik nog bij mijn ouders woonde en ik alleen hoefde te zorgen dat ik genoeg geld had om mijn wijntjes in het weekend te kunnen betalen en de kleding die ik mooi vond, was geld juist iets waar ik blij van werd. Ik werkte tijdens mijn studie vaak 40 uur per week in de horeca (en in de zomer waren weken met 60 uur de norm en kwamen weken van 80 uur ook regelmatig voor), dus ik kon lekker sparen. Daarnaast woonde ik thuis, dus hoefde ik niet voor mijn eigen eten te zorgen. Mijn collegegeld en boeken werden betaald door mijn ouders, evenals mijn zorgverzekering. Mijn bankrekening groeide tot een getal met vijf cijfers voor de komma (dat had veel meer kunnen zijn als ik niet zo verdomd veel geld uitgaf bij H&M en ZARA). Verder: doordat ik zoveel aan het werk was (en daarnaast een studie deed én mijn blog al zo vaak mogelijk probeerde te updaten), had ik ook niet heel veel tijd om mijn verdiende geld uit te geven.

Stress

Geld werd pas een ding toen ik stopte met horecawerk en mezelf in leven probeerde te houden van schrijfwerk. Ik was net afgestudeerd, woonde op mezelf, moest ineens mijn eigen rekeningen betalen én het was crisis. Ik werkte twee dagen per week voor 100 euro per dag (waar dus alle belastingen nog vanaf moesten), had wat losse opdrachten en af en toe een betaalde blog. Mijn inkomen fluctueerde enorm en mijn spaarrekening daalde iedere maand. Helemaal toen ik een auto kocht (waar natuurlijk ook weer benzine in moest). Ik heb het financieel altijd gered, maar het openen van rekeningen werd een dingetje. In stressvolle periodes (veel werk, weinig geld) stapelden de brieven op. Ik heb nooit schulden gehad (op mijn studieschuld na, die ik alleen maar had omdat mijn vader zei dat de rente op mijn spaarrekening hoger was dan de rente die DUO vroeg, maar uiteindelijk was ook de rekening met het DUO-geld leeg getrokken, omdat ik het nodig had om mijn huur op tijd te kunnen betalen).

Paniek

Als iemand tegen mij begon over de belastingdienst, hypotheken of andere moeilijke financiële kwesties kreeg ik het Spaans benauwd. Doordat ik ook niet precies wist wat nu precies mijn vaste lasten waren, wist ik ook niet meer wat ik nu precies uit kon geven. Mijn bankrekening negeerde ik zo veel mogelijk. Je kop in het zand steken, noemen ze dat volgens mij.

Verandering

Maar goed je wordt ouder, je wordt wijzer, je leert. Althans, dat hoop je. Bij het woord ‘hypotheek’ krijg ik nog steeds lichte zweetaanvallen, maar daar bijt ik me inmiddels doorheen. Het lijkt me namelijk best leuk om binnenkort een hypotheek af te kunnen sluiten. Op dit moment woon ik samen met Arthur in zijn koophuis, maar het volgende huis willen we graag samen kopen.

Apps

Ik heb inmiddels allerlei apps op mijn telefoon staan van zaken waar ik maandelijks geld aan betaal. Mijn zorgverzekering, reisverzekering, DUO. De berichtenbox van de belastingdienst houd ik nauwlettend in de gaten en de laatste maanden heb ik mijn verschuldigde belasting al betaald voordat de blauwe envelop op de mat ligt. Dat is fijn hoor, dat je zo’n envelop open kan maken en niet hoeft te schrikken van het bedrag, je hebt het al betaald. Zo fijn.

DUO

Mijn enige schuld die ik ooit gehad heb was dus bij DUO. Toen ik klaar was met studeren had ik zo’n 5000 euro openstaan doordat ik drie jaar lang collegekrediet had ontvangen. Ik was van plan om het rustig af te lossen en dat ik dan aan het eind van de rit ineens 5000 euro op mijn rekening had staan die helemaal van mij was. Helaas heb ik die rekening in de loop der jaren compleet geplunderd, er was niks meer van over. Toen ik deze week zag dat mijn ‘schuld’ op dit moment nog maar een kleine 2000 euro was, heb ik het meteen betaald. Het bedrag op mijn spaarrekening (waar ik sinds begin dit jaar iedere maand 500 euro op gestort heb), is nu weer aanzienlijk gedaald, maar ik ben wel van die studieschuld ‘verlost’.

Sparen

De reden waarom ik sinds begin dit jaar iedere maand 500 euro kan sparen, is omdat ik op dit moment hele lage woonlasten heb. Ik woon bij Arthur in zijn koophuis. Zijn hypotheek is op dit moment ontzettend laag. We delen de kosten van de gemeentelijke belastingen, internet, TV, gas- water en licht en al dat soort woonzaken. Dit betalen we van de gemeenschappelijke rekening. Mochten we binnenkort samen een huis kopen, zal het bedrag dat ik per maand kan sparen waarschijnlijk afnemen. Maar wellicht kan ik ook nog eens goed mijn inkomsten op mijn zakelijke rekening bekijken en mezelf een salarisverhoging geven.

Gemeenschappelijke rekening

Die gemeenschappelijke rekening hebben we sinds begin dit jaar en is ontzettend handig. We betalen daar niet alleen de bijkomende woonlasten van, maar ook de boodschappen. Doordat ik nu aan het begin van de maand al een bedrag voor boodschappen overmaak hoef ik me over dat geld de rest van de maand geen zorgen meer te maken. Althans… als we niet halverwege de maand een weekend naar Parijs gaan, want dan moeten we misschien toch iets extra’s overmaken om het einde van de maand te halen.

Ben ik blij met mijn financiële situatie?

Het (financiële) leven van een freelancer komt met ups en downs. De ene maand stroomt het geld binnen, de volgende maand denk je ‘komt het ooit nog goed’. De eerste paar maanden van 2019 kwam er niet heel veel binnen en ik begon me serieus zorgen te maken. Inmiddels heb ik weer een vaste opdrachtgever (DutchCowboys) en weet ik gewoon dat er iedere maand iets binnen komt waar ik in ieder geval mijn eigen salaris van kan betalen. Ik vul dit aan met opdrachten voor mijn blog, Instagram en YouTube. Op dit moment kan ik de rekeningen (en mijn eigen salaris) goed betalen, maar in deze ’tak van sport’ kan dat ook zomaar veranderen. Maar op het moment dat ik in paniek raak en denk, het kan zomaar voorbij zijn, denk ik altijd… ik kan altijd werk in de horeca vinden en dat vind ik OOK heel erg leuk om te doen. Tot nu toe is het nog niet zover gekomen :).

Ik ben blij dat ik inmiddels op een volwassenere manier met geld om kan gaan. Dat ik ‘de brieven’ niet meer negeer en nergens een betalingsachterstand heb (zover ik weet). Dat geeft rust. En geldrust = chill. Zeker als de mensen om je heen graag strooien met woorden als ‘belastingdienst’ ‘hypotheek’ en ‘pensioen’. Scheelt toch wekelijks weer een paar paniekmomentjes.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit te lezen, dan heb ik niet voor niets dit – voor mij toch nog wel enigszins moeilijke – onderwerp aangesneden. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

33 Reacties

 1. Caressa
  juni 27, 2019 / 12:15

  Wat dapper dat je dit deelt! Leuk om een inkijkje te krijgen :)

 2. NLW
  juni 27, 2019 / 12:33

  Tof dat je dit deelt! Zelf net een nieuwe baan, huis gekocht en ook weer even alles op een rijtje aan het zetten. Ben aan het kijken hoe ik slim kan omgaan met geld en een productieve money mindset te hebben. Zelf leer ik veel van bijv Ramit Sethi – I will teach you to be rich (ook nuttige website) en Tony Robbins- Money, master the game. Op instagram deelt Charlotte van ‘t Wout ook veel over hoe geld verdienen geen vies woord is waarvoor je je moet schamen en dat als jij geld verdient, dat niet betekent dat je dat van iemand anders afpakt. De theory of abundance. Meer openheid hierover is volgens mij echt belangrijk, dus top dat je dit bespreekt!

 3. juni 27, 2019 / 12:46

  Leuk om te lezen!
  Na een hypotheek en een verbouwing (duur!!) wil ik ook weer even orde op zaken gaan stellen in onze rekeningen en geldzaken, maar ik zit op dit moment nog even in de negeerfase…

  Nog een tip: mijn vriend en ik hebben op de gezamenlijke rekening automatisch sparen ingesteld. Net voordat we opnieuw geld op onze gezamelijke rekening zetten, maakt de rekening automatisch alles wat er nog op staat (op 50 euro na) over naar onze gezamenlijke spaarrekening. Zo sparen we daar ook nog kleine beetjes per maand, toch weer mooi meegenomen.

 4. Britt
  juni 27, 2019 / 13:36

  Zeker interessant om te lezen. Tof dat je hier zo open over schrijft. Wellicht een brutale vraag, maar ik ben wel benieuwd wat de boeken die je geschreven hebt je opleveren. Hoef geen concreet bedrag, maar ben wel benieuwd of je daarmee een half jaartje vooruit kan, of juist niet.
  En kun je eens delen wat je precies bij DC doet?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2019 / 14:10

   Hi Britt, snap je vraag, mag daar volgens mij niet echt een uitspraak overdoen. Maar laten we het zo zeggen: als je het uit gaat rekenen, is het niet veel meer dan een stagevergoeding. Mijn boeken heb ik dan ook nooit geschreven vanuit financieel oogpunt :)

 5. Willemijn
  juni 27, 2019 / 13:53

  Stoer dat je hier zo open over schrijft Annemerel! Ik ben ook freelancer en vind geld van tijd tot tijd ook echt nog een dingetje. Vooral als ik om me heen kijk en het allemaal niet op kan bij collega freelancers! Bedankt voor het delen, en inderdaad, overzicht hebben en weten wat er uitgaat en binnenkomt is zo belangrijk! Geeft rust:)

 6. Karlijn
  juni 27, 2019 / 14:07

  Tof dat je dit met ons deelt!
  Je hebt je auto hier niet in meegenomen, de auto en benzine betaal je dus van je zakelijke rekening?

  • Annemerel
   Auteur
   juni 27, 2019 / 14:08

   Yes klopt!

 7. Charlotte
  juni 27, 2019 / 14:38

  Super leuk dat je dit deelt! Deze rubriek van ELLE is ook immers mijn allerfavoriet. Ik lees ze vaak terug, haha. Ik zit nu immers ook in een fase van mijn leven waarin alles “stabiel” is (en ik ook maandelijks een vast bedrag spaar), en mijn vriend en ik stilaan beginnen denken aan een eigen huis. Dus zo’n artikels vind ik erg inspirerend om zelf goed te sparen & geldzaken op orde te brengen. Daarom: echt heel fijn dat je dit open deelt! :-)

 8. Emily
  juni 27, 2019 / 15:10

  Interessant om te lezen en cool dat je t deelt! Lijkt me een heel fijn idee dat je studieschuld nu helemaal is afbetaald :-).

 9. wies
  juni 27, 2019 / 15:18

  Leuk artikel, ik ben ook wel benieuwd naar uitgaven zoals kleding of schoenen voor jezelf? Of gaat dat ook van gezamenlijke rekening?

 10. Myke
  juni 27, 2019 / 15:21

  Interessant dat je over dit onderwerp schrijft. Benieuwd naar: Hoe heb jij het als freelancer/zzp’er geregeld met dingen als pensioenafdracht/premie en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

  • Myke
   juni 27, 2019 / 20:47

   Oh en nog een vraag: dragen jij en Arthur evenveel bij aan jullie gezamenlijke rekening? Hierover heb ik een discussie met mijn vriend. Ik verdien meer dan hij en vind het logischer om meer bij te dragen maar hij is van mening dat we allebei evenveel moeten inleggen aangezien alles wat van onze gezamenlijke rekening betalen opgaat aan gezamenlijke kosten (huur, boodschappen etc.) Benieuwd hoe andere lezeressen hier over denken!

   • Karlijn
    juni 28, 2019 / 10:54

    Bij ons betaalt mijn vriend meer dan ik omdat hij ook een hoger inkomen heeft, echter hebben wij ook een bevriend stel waar ze beiden evenveel inleggen ondanks dat hij meer verdiend. Een derde voorbeeld is een stel dat beiden zo’n 70% van hun inkomen op de gezamenlijke rekening zet, dat is bij hem meer geld dan bij haar. Ik denk dat het er vooral om gaat waar jullie je goed bij voelen!

   • Linda
    juni 28, 2019 / 12:54

    Mijn vriend verdient meer dan ik en wij hebben de kosten naar rato verdeeld. Zo maakt hij in ons geval 54% van de kosten over naar de gezamenlijke rekening en ik 46%. Zodra een van ons een salarisverhoging krijgt veranderen we dit weer. Dit is vooral omdat ik anders (bij evenveel inleg) heel (te) weinig geld zou overhouden om überhaupt nog dingen voor mezelf te kunnen doen en bijvoorbeeld te kunnen sparen voor onze vakanties (waarvan we de kosten dan wel 50/50 verdelen).

   • Teha
    juni 28, 2019 / 15:27

    Wij hebben al 40 jaar de afspraak dat we allebei evenveel overhouden na storten in de gezamenlijke pot. Vroeger verdiende ik 1500 gulden jaja en mijn man 1000. We vonden toen 800 voor onszelf een mooi bedrag. Dat betekende dat ik 700 bijdroeg en hij 300. En zo is het gebleven. Ik heb nu pensioen. En nog steeds nu 800 euro voor mezelf en hij verdient 2000 euro en heeft ook 800 zelf. In die veertig jaar zijn de getallen dus pp verschillend maar het bedrag voor jezelf blijft gelijk. Werkt prima!!

 11. juni 27, 2019 / 15:52

  Tipje om de lasten weer de drukken:
  Netflix en Spotify abonnementen nemen samen met anderen.

  Thanks voor het delen van dit persoonlijke stuk.

  • juni 27, 2019 / 15:54

   Ohja, andere vraag: ik zie geen arbeidsongeschiktheidsverzekering staan. Is dat nog iets waar jij mee bezig bent?

 12. Tessa
  juni 27, 2019 / 16:46

  Leuk die eerlijkheid!

  Denk je dat je soms ook kosten bespaart tov reguliere banen door jouw bloggersbestaan? Bijv evenementen met alles erop en eraan, hardloopspullen toegestuurd krijgen, huidverzorgingsproducten, et cetera.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 28, 2019 / 08:09

   Ja klopt, op sommige dingen kan ik wel besparen. Met de nadruk op KAN, want ondertussen koop ik vaak toch het liefst alles zelf. Lululemon bijvoorbeeld. En Nike. Ook qua ‘normale’ kleding koop ik eigenlijk alles zelf (Sandro en Maje hebben me nog steeds niet gebeld, evenals Love Stories). En ook met muziek bijvoorbeeld.. ik heb heel veel goede sportoortjes opgestuurd gekregen, maar die ligt nu allemaal bij familieleden omdat ik toch liever met AirPods en Powerbeats loop. Daarnaast is het gevoel wanneer je zelf iets koopt toch heel anders dan wanneer je zomaar iets opgestuurd krijgt. Natuurlijk ben ik daar heel dankbaar voor, maar zelf ergens voor sparen geeft toch een ander gevoel.

 13. juni 27, 2019 / 21:47

  Heel leuk om te lezen! Ik zou er een vaste rubriek van maken en steeds het stokje doorgeven aan iemand anders :-)

  • Rachelle de Vries
   juni 28, 2019 / 08:43

   Goed plan zeg :-)

  • Teha
   juni 28, 2019 / 15:28

   Leuk idee!

 14. juni 28, 2019 / 00:54

  Heel leuk om te lezen dit, en enorm herkenbaar. Werk ook als ZZP’er en ben net verhuisd dus moet (een deel van) mijn bedrijf opnieuw opstarten op mijn nieuwe locatie. Toch best wel heftig financieel gezien, zo erg dat ik soms bijna overweeg iets anders te gaan doen!

 15. R
  juni 28, 2019 / 07:54

  Super gaaf dat je dit deelt. Misschien dat je alleen je onderhandelingspositie zwakker maakt tegenover nieuwe werkgevers en opdrachtgevers, als ze deze informatie van je weten. Ik vind je boeken super leuk om te lezen en ik ben je blog daarom ook gaan volgen, dus dat je daar alleen een stagevergoeding voor krijgt is super jammer. Je kunt trouwens op Consumentenbond.nl kijken of je vaste lasten omlaag kunnen.

  • Juul
   juni 28, 2019 / 14:04

   Ze bedoelt niet dat ze letterlijk een stagevergoeding krijgt, maar dat het in de praktijk neerkomt op qua bedrag niet meer dan een gemiddelde stagevergoeding. Dit kan ik beamen (ook een boek geschreven), je wordt over het algemeen niet rijk van een boek schrijven als je geen Saskia Noort o.i.d. heet. Sterker nog, een beginnend auteur krijgt gemiddeld tussen de 10%-15% van de verkoopprijs per verkochte boek. Een eerste oplage is gemiddeld rond de 1000 stuks. Nu zal dat bij Annemerel misschien iets hoger liggen, maar ze kan er bij lange niet van rondkomen gok ik.

   • Annemerel
    Auteur
    juni 29, 2019 / 11:36

    Klopt :) Mijn eerste druk van mijn boeken lag inderdaad wel een stuk hoger, maar percentage is inderdaad maar een klein gedeelte. Dat geeft niet, dat wist ik toen ik eraan begon en is eigenlijk niet meer dan normaal. Maar als je een boek gaat schrijven met de insteek ‘goh en dan word ik nu echt rijk’ dan is de kans groot dat je bedrogen uit komt ;-)

 16. juni 28, 2019 / 08:29

  Wat tof dat je dit deelt. Ik vind het zo’n onzin dat er zo’n taboe heerst op geld, je salaris of omzet van een freelancer.

  Sinds december 2018 werk ik ook fulltime als freelancer en het is echt niet alleen maar kommer en kwel. Echter heb ik wel een dikke spaarrekening als buffer. En nu zit ik op een interim opdracht, zodat ik flink door kan sparen.

 17. Linda
  juni 28, 2019 / 13:09

  Goed dat je dit deelt Annemerel! Ik lees ook altijd graag zulke blogs (bijvoorbeeld de blog van Porterenee), interessant om te lezen van andere mensen. Misschien steken we er nog wat van op, toch? :)

 18. Rosalie
  juni 28, 2019 / 13:17

  Interessant artikel. Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen financiën een stressvol iets is. Ik heb het bij mijn ouders ook gezien. Soms was er geld in overvloed en toen ineens hadden we niets meer en moesten zelfs mijn barbies verkocht worden om eten te kunnen kopen. Ook mijn kinderspaarrekening werd geplunderd. Ik heb mezelf voorgenomen dat ik mezelf nooit in zo’n situatie zal bevinden. Want ik ben van mening dat mijn ouders zelf ook wel een beetje schuldig waren aan de situatie. Dus ik houd alles netjes bij en maak aanpassingen als ik denk dat mijn uitgaven te gortig worden. Soms zou ik wel eens willen dat ik mezelf iets meer vrij zou geven. Ik ben ook zelfstandig en werk als sinds mijn 20ste non-stop. Natuurlijk wel vakantie enzo. Maar buiten dat en mijn zwangerschapsverlof (waar ik besloot om de admin helemaal op te schonen) geef ik mezelf eigenlijk nooit vrij. Nu ben met mezelf aan het omscholen om een betere werk-prive balans te kunnen opbouwen.

  Goed dat je je financiën onder controle hebt weten te krijgen. En ik denk dat het voor veel mensen die ook in de denial situatie zitten het goed is om te lezen dat als je er actief mee bezig bent dat het goed komt. Het is een kwestie van keuzes maken.

 19. Stephanie
  juni 29, 2019 / 10:36

  Wat ontzettend leuk dat je dit met ons deelt! Ik vind dit ook altijd mega interessant om te lezen:)

 20. lisa
  juli 3, 2019 / 10:29

  Heel erg interessant en eerlijk dat je dit deelt Annemerel! Ik vraag me ook af hoeveel geven jullie ongeveer per maand daadwerkelijk uit aan de boodschappen? Ik heb altijd het gevoel dat wij kunnen besparen namelijk en goed om eens te vergelijken met anderen haha!

 21. S
  juli 4, 2019 / 18:26

  Leuk dat je dit deelt! Heel tof van je. Als je dit soort stukken graag leest – ik ben totaal verslaafd aan Money Diaries op refinery29. In de VS, maar er is ook een Britse (en volgens mij ook Duitse) variant. Super interessant inkijkje in een leven.