BEAUTY: Zorgt hardlopen bij mij voor acné?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben tot een verontrustende conclusie gekomen. Hardlopen is voor mij een acné trigger. Ik had al wel eerder vermoedens, vaak heb ik aan het eind van de zomer, wanneer mijn marathontraining op zijn hoogtepunt is, heel veel last van een onzuivere huid. In de maand waarop ik mijn meeste kilometers ooit liep (255) had ik zelfs een ontsteking zo groot dat ik dacht dat ik een kaakontsteking had (hier ben ik zowel voor naar de huisarts als de tandarts geweest, best suf als het dan gewoon een puist blijkt te zijn). Maar ik gaf de zon ook altijd een beetje de schuld. En het vele zweten dat ik in de zomer doe. Maar inmiddels ben ik er achter dat dat fijne gevoel dat hardlopen me geeft, ook een negatief effect heeft.

Drie weken lang ging ik bijna puistvrij door het leven. Zelfs tijdens mijn menstruatie veranderde mijn gezicht niet in een mijnenveld. Een wonder, vond ik. Totdat ik vorige week woensdag voor het eerst weer mijn hardloopschoenen aan deed. Het ging nog even goed, maar sinds dinsdag heb ik mijn eerste twee ontstekingen alweer ontdekt. Een echte verklaring heb ik nog niet, ik draag namelijk geen make-up tijdens het hardlopen, ik heb nog geen heel intensieve loopjes gedaan (dus heb ook niet het idee dat ik mijn hormonen uit balans heb gebracht) en reinig mijn huid altijd voor en na het lopen met een zacht miscelair water. Maar ik kan niet anders dan een verband zien.

En daarin ben ik niet de enige. Mijn huidtherapeute Annelijn van Ierland van de Skin Kliniek denkt ook dat intensieve work-outs bij mij voor acné zorgen. Ik krijg maandelijks bij haar een peeling met glycolzuur en salicylzuur*. Voorheen deden we dat ook wel eens bij de Velthuiskliniek (waar Annelijn voorheen werkzaam was), maar nu doe ik het standaard iedere maand. De algehele conditie van mijn huid is flink verbeterd, ik heb veel minder last van kleine onzuiverheden en mijn huid maakt een frissere indruk. Daarnaast is het aantal ontstekingen ook verminderd, maar eens in de zoveel tijd heb ik toch nog steeds een hormonale uitbarsting (waar ik dan eigenhandig, letterlijk, een slagveld van maak).

Omdat ik mijn training nu weer op ga bouwen, ga ik komende zomer – naast de peelings – ook iedere maand een foto laten maken met de Visia, dat is een apparaat waarbij je dieper in de huid kunt kijken. We zijn vooral geïnteresseerd in de acné bacterie, ga ik daar meer van krijgen naarmate ik mijn trainingen opvoer. Tegelijkertijd hopen we met de peelings en eventueel IPL de bacterie een beetje in toom te houden. Want hoe interessant ik het ook vind om dat verband tussen hardlopen en de acné bacterie te kunnen aantonen, ik vind het toch nog net iets fijner als mijn huid gewoon rustig is.

Tussen de peelings in probeer ik mijn huid rustig te houden met Differin en Benzoylperoxide (lees hier meer over). In de zomer moet je hier wel extra mee uitkijken, omdat het je huid dunner maakt en daardoor ook kwetsbaarder voor de zon. Ik gebruik het dus niet iedere dag en alleen ’s avonds. Verder zien jullie mij in mijn vlogs vaak met roze stippen op mijn gezicht, dat is Mario Badescu drying lotion, dit doet precies wat de naam al doet vermoeden, het droogt het puistje uit. Dit werkt echter niet op onderhuidse ontstekingen. Helaas.

Heb jij ook last van acné en zo ja, heb je ook het idee dat (overmatig) sporten voor meer acné zorgt?

Liefs,
Annemerel

*De peeling is een mix van glycolzuur en salicylzuur. Glycolzuur (AHA) zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid, Glycolzuur werkt goed op littekens en pigmentvlekken, bijvoorbeeld veroorzaakt door acné. Salicylzuur (BHA) is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Salicylzuur is hierdoor meer geschikt voor de vette huid met puistjes en acné. De reden waarom ik een mix van deze twee ingrediënten krijg is omdat ik last heb van een gecombineerde huid. Ik heb last van actieve acné, maar ook van verkleuringen veroorzaakt door acné. Daarnaast is mijn huid niet gewoon ‘vet’ het is op veel plaatsen (de plek waar mijn acné het heftigst is) juist droog. Salicylzuur en Glycolzuur zijn voor de consument te koop, maar alleen in lage concentraties. In mijn peeling is de concentratie werkende stoffen 30 of 40%, dat percentage hangt af van hoe gevoelig mijn huid op het moment van de peeling is.

Delen:

16 Reacties

 1. april 13, 2018 / 12:05

  Ik herken dit! Zelf geen acne, maar merk wel dat door het hardlopen, vooral als ik niet direct mijn gezicht goed reinig er wat puistjes ontstaan. Voor mij helpt het gelukkig om na het hardlopen mijn gezicht goed te wassen zodat er geen zweet achter blijft en daarna te verzorgen met wat dagcreme (want ook last van een droge huid).

 2. Robert
  april 13, 2018 / 13:04

  Het zou heftig zijn als jouw hypothese klopt; daar waar jij blij van wordt, levert datgene op wat jij niet uit kan staan. Maar het is in ieder geval een goede zaak om dit grondig uit te willen zoeken.

 3. april 13, 2018 / 14:39

  Ik wist helemaal niet dat sporten dit kon triggeren! Fijn dat je dit met ons deelt!

 4. Laura
  april 13, 2018 / 15:22

  Wat super toevallig! Ik was mezelf de afgelopen tijd ook aan het afvragen waarom ik opeens weer meer puistjes etc had en nu ik dit lees denk ik JA! (En meteen daarna: Neee…)
  Ik ben ook super benieuwd wat het verband is!

 5. Eef
  april 13, 2018 / 15:24

  Misschien kun je eens het DIM supplement proberen. Ik zou je wel eerst goed inlezen, maar het heeft mij ontzettend geholpen! Sinds ik dit 2 keer per dag slik is mijn huid bijna compleet egaal en heb ik zelfs minder last van PMS en stemmingswisselingen.

 6. Ilse
  april 13, 2018 / 17:20

  Ik heb er af en toe last van maar ik heb bij mij meer het idee dat het komt door de pil.

 7. Liset
  april 13, 2018 / 23:13

  Hi Annemerel,

  Wellicht heeft je acne te maken met teveel oestrogenen in je lichaam. En hardlopen veroorzaakt mogelijk een soort van “stress” reactie, waardoor je hormonen verder uit balans raken. Wat bij mij heeft geholpen tegen hormonale acne is het supplement DIM (geconcentreerd broccoli extract). Je kunt dit tegenwoordig gemakkelijk bestellen op internet of kopen bij o.a. De Tuinen. Daarnaast helpt een crème met retinol (verkrijgbaar bij o.a. Paula’s Choice) bij mij ook goed. Maar hormonale acne kun je volgens mij alleen oplossen door de oorzaak (disbalans van hormonen in het lichaam) aan te pakken. Wellicht heb je wat aan deze tip.

  Groet, Lisette

 8. Prof. Oetker
  april 14, 2018 / 07:24

  Da’s mooi klote dan. Succes

 9. Margé ter Maaten
  april 14, 2018 / 16:01

  De dermatoloog zei ooit tegen mijn zus die ook veel last van acne heeft, dat NSAID’s (ibuprofen, diclofenac en naproxen) ook een trigger kunnen zijn voor acne

 10. Saskia
  april 14, 2018 / 18:38

  Je eet gedrag wel eens onder de loep genomen? Je eet veel buiten de deur hint hint ;-)

 11. esja
  april 14, 2018 / 21:56

  Klinkt bekend. Mijn huidproblemen (roodheid, bultjes, zeer droge huid) zijn ontstaan sinds ik ben gaan hardlopen en worden ook erger naarmate ik meer train.

 12. Nathalie
  april 15, 2018 / 10:30

  Nu je het zegt… ik ben recent ook terug meer beginnen hardlopen en mijn acne is inderdaad ook erger geworden. Damn, hier had ik nog niet over nagedacht.

  Hoe dan ook, bij mij is het echt super veel verergerd sinds ik een spiraal heb. Zit nu echt in dubio: spiraal er uit laten halen of niet. Aan de ene kant is het echt zo makkelijk, ik heb er voorts geen last van. En van de pil (oestrogenen) kreeg ik migraine. Dus daar wil ik eigenlijk ook niet naar terug… zucht. Vrouw zijn is hard.

 13. lisa
  april 16, 2018 / 17:08

  ach ach ach wat een onzin weer…..hardlopen en inspanning veroorzaakt geen acne verergert geen acne etc, gewoon de huid zacht reinigen met een parfumvrij produkt en….ga naar een dermatoloog/allergoloog……
  Peelings tijdens een ontstoken huid……no go zonde van tijd en geld. Paula’s choice….kassa voor een flintertje werkzame stof aangezien de produkten die echt iets kunnen doen op recept zijn. Zonnebrandprodukten zijn ook berucht, vision face fluid of eucerin parfumvrij gaan nog net, maar gewoon onbeschermd niet te lang in de zon is niet levensbedreigend hoor, zonder bescherming maak je vitamine D aan wat juist een topper is voor de huid.
  Ongelooflijk zo lang rondlopen met deze huidaandoening terwijl het niet nodig is.
  Differin gel en benzac zijn op zich prima produkten maar nogmaals waarom is de drempel zo hoog om het uit te laten zoeken door iemand die er echt verstand van heeft?

  De leukste vind ik trouwens de broccoli extract sprookjespillen…..hilarisch…

  Ongeparfumeerde produkten gebruiken is een must, ook shampoo etc.

 14. Kim
  april 16, 2018 / 22:07

  Goh, ik wist helemaal niet dat dit kon!
  Ik ben ook een fanatiek hardloper en ik vervloek altijd mijn huid.
  Maak altijd het grapje; 30 jaar, maar ik heb nog steeds jeugdpuisten. Hoe fijn, maar niet heus…
  Nou ben ik 25 weken zwanger, en ik loop nu zo’n 12 weken niet meer hard.
  Je voelt hem al aankomen; ik begijp niet waarom ik als zwangere zijnde ineens een mooie huid heb!
  Meestal wordt de huid slechter al je zwanger bent (zo ver ik dat soms hoor van andere zwangere vrouwen), dus ik was ook bang dat het bij mij juist nog erger zou worden.
  Maar integendeel….
  Nu lees ik dit artikel en denk; zou dit soms de reden zijn? Het hardlopen?
  We gaan er over een aantal maanden achter komen ;)

  Ik ben benieuwd wat er bij jou verder uitkomt!

  *Ik ben trouwens een vreselijke lurker, wel lezen, nooit reageren (sorry!), maar mijn complimenten voor je leuke, oprechte en herkenbare site/blogs/vlogs/verhalen! :) *

  Groetjes!

 15. lynet
  april 22, 2018 / 21:20

  Mega interessant, wil je je verdere onderzoek ook met ons delen?
  Ik heb ook toevallig DIM geslikt op aanraden van een bekenden, merkte wel verschil maar was erg slecht in consequent te suppleren. Nu neem ik iedere ochtend een soort vitamine shake waar alle behorende vitaminen, mineralen etc inzitten en daarnaast ook pro biotica. Heb het idee doordat ik dat nu een maand iedere dag neem, mijn huid heel erg is opgeknapt. Denk met name doordat m’n darmflora beter is, toch afvalstoffen etc natuurlijk. Oh, als onze huid soms maar gewoon kon praten he..

 16. silke
  april 28, 2018 / 19:54

  Dat dus! Sinds ik ben gaan hardlopen heb ik weer last van puistjes. vooral op mn wangen en kin maar ook op mijn rug/schouders en borst!