Hardlopen & hooikoorts

De eerste weken nadat het voorjaar zijn intrede heeft gedaan denk ik YES, dit is het allermooiste seizoen om hard te lopen. Het geeft een excuus om naar buiten te gaan. Om het voorjaarszonnetje te ruiken en te voelen. Bij ieder rondje zie je meer bloemen aan de grond en aan de bomen, langzaam kleuren de bomen ook weer groen. Het is langer licht, dus zelfs na het eten is er nog tijd over om een rondje met daglicht te lopen. En het is ’s ochtends vroeg een stuk makkelijker om op te staan voor dat pre-ontbijt loopje. Ja, hardlopen in het voorjaar, op papier is het prachtig. En dat is het de eerste weken ook zeker. Totdat de eerste pollen door de lucht vliegen en het hooikoortsseizoen van start is gegaan. DAMN. Moet dat nou echt?

Als je last hebt van hooikoorts, dan kunnen een paar pollen in de lucht je hardlooptrainingen flink vergallen. Ik kan er – helaas – over meepraten. Maar ik ben door schade en schande wijs geworden en heb met behulp van trial, error, Google & en een sportarts (ooit geïnterviewd over dit onderwerp voor Metro) een aantal tips voor iedereen die net als ik last heeft van hooikoorts én toch graag wil blijven lopen.

Kies je tijdstip

Natuurlijk wil je het liefst hardlopen als het droog is en de zon schijnt, maar als het regent zweven de pollen minder door de lucht, daar zorgt de regen dan wel voor. Geen zin om door de regen te lopen? Vlak na een regenbui is dan de beste optie, omdat het meerendeel dan ook nog op de grond ligt. Maak Buienradar (als ‘ie dat niet al is) tot je beste vriend. Het schijnt ook dat er ’s ochtends vroeg minder pollen in de lucht hangen dan overdag.

Kies je plek

Op het strand zijn minder bomen dan in heb bos, dat hoef ik je volgens mij niet uit te leggen. Ook in de stad heb je minder last van pollen dan wanneer je door een park of bos loopt. Het is jammer, want het is juist zo leuk dat al die bomen en bloemetjes in bloei staan, maar als je last hebt van hooikoorts kun je ze toch het beste vermijden.

Pas je doel aan

Is er geen ontkomen aan de pollen aan? Pas dan je doel aan. Het is een stuk zwaarder als je het gevoel hebt dat je door een rietje aan het ademhalen bent, wanneer je neus continu verstopt zit en je ogen continu nat zijn door je dikke vette hooikoortstranen. Een intensieve intervaltraining is nu misschien niet het beste idee. Een duurloop waarbij je drie uur buiten bent waarschijnlijk ook niet. Accepteer dit.

Bescherm jezelf

De pollen (de boosdoeners) krijg je onder andere via je slijmvliezen binnen. Het schijnt dat wanneer je een beetje vaseline rond je neus smeert, de pollen hier in blijven hangen in plaats van dat ze je neus in vliegen. Een zonnebril en/of pet kan er voor zorgen dat ze minder in je ogen vliegen. Heb je toch brandende ogen, ga er dan niet met je handen in wrijven, want waarschijnlijk zitten de pollen ook aan je handen en dan ben je dus nog veel verder van huis.

Gebruik medicijnen

Omdat ik al ruim 25 jaar last heb van allergieën (waaronder hooikoorts) heb ik inmiddels een rits medicijnen geprobeerd (en in huis). In het voorjaar gebruik ik standaard flixonase, een neusspray. Het helpt niet om deze incidenteel te gebruiken omdat het product een langere tijd gebruikt moet worden voordat het gaat werken. Verder gebruik ik livocab oogdruppels wanneer mijn ogen het zwaar hebben, dit werkt wel meteen dus hoef je niet perse van te voren al te gebruiken. Voor het lopen neem ik ook vaak een inhaler, Ventolin. Dit verwijd mijn luchtwegen en werkt direct. Als dit allemaal niet voldoende is dan slik zirtec, dit is een antihistamine. Het nadeel van die antihistamine is wel dat het ervoor zorgt dat ik me wat duffer voel en daar zit ik eigenlijk niet echt op te wachten. Maar alles beter dan jeuk hebben en benauwd zijn. Al deze medicijnen zijn – naar mijn weten – alleen op recept verkrijgbaar. Is de hooikoorts zo heftig dat jij ook extra hulptroepen nodig hebt, maak dan een afspraak met je huisarts.

Heb jij last van hooikoorts? Wat doe jij eraan om zo min mogelijk last van de pollen te hebben? Ik lees de laatste tijd ook veel over immunotherapie bij hooikoorts, is er iemand die hier ervaring mee heeft?

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. Simone
  april 12, 2018 / 12:03

  Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik heb wel al verschillende mensen gehoord die zich bij de fysio laten tapen. Misschien het proberen waard?

 2. Yara
  april 12, 2018 / 12:55

  Ik vind het zoooo vreselijk om hard te lopen met die pollen door de lucht, ik voel me dan één grote hooikoortsbom. Maar wat jij zegt over regen: dat is écht zo fijn! Ook omdat het zuurstofgehalte hoger blijkt te zijn als het regent (is me ooit eens gezegd).

 3. april 12, 2018 / 16:02

  Hooikoorts als hardloper klinkt echt verschrikkelijk, het zou je plezier in het hardlopen helemaal kunnen verpesten juist wanneer het weer je naar buiten probeert te lokken. Gelukkig heb ik er geen last van en kan ik wel lekker genieten van dit weer. Voor mij duurt dat helaas ook maar even, want met een warmte-allergie zal hardlopen in de zomer voor mij geen pretje zijn.

 4. Erik de Jongh
  april 12, 2018 / 16:21

  Ook ik heb er last van. Bij mij is het gelukkig prima te doen met een Allerfree, maar zonder dat lig ik in de voortuin al als een vis op het droge naar adem te happen.

  Goede tips!

  grt,
  – Erik

 5. Danielle
  april 12, 2018 / 18:28

  Ik heb immunotherapie geprobeerd…. ik raad het af. Het is sowieso zeer intensief want je moet echt veel naar het ziekenhuis daarnaast kan het ook levensgevaarlijk zijn. Mijn arts in het ziekenhuis raadde het eigenlijk af maar mijn huisarts zag het een beetje als een laatste redmiddel.

  Ik ben er mee gestopt nadat ik een anafylactische shock kreeg in het ziekenhuis, mijn keel leek wel te worden dichtgeknepen en mijn hele gezicht werd dik en overal bulten, tintelingen en jeuk. Ik ben nog nooit zo bang geweest… Gelukkig moet je na zo’n injectie een tijd wachten in het ziekenhuis om te checken of er niks gebeurt dus ze waren er snel bij.

  Persoonlijk raad ik het echt af, ondanks dat ik echt heel veel problemen ondervindt van mijn hooikoorts zou ik het er niet voor over hebben. Dan maar pillen slikken op dagelijkse basis en soms alle natuur vervloeken ;)

  Die tape kan je proberen, ik gebruik het zelf bij COPD patiënten (zelfde techniek) en sommige reageren goed daarop en anderen merken er niks van. Maar wie weet helpt het?

 6. april 12, 2018 / 22:34

  Misschien wel een van de redenen waarom t hardlopen de laatste tijd niet zo super gaat… had er nog niet over nagedacht, maar ik ben allergisch voor alles in en op stal (paarden, hooi, gras etc) dus hooikoorts past daar ook wel bij. Misschien toch eens een antihistamine pilletje proberen voor t lopen

 7. Stephanie
  april 12, 2018 / 23:00

  Herkenbaar! Zo blij met regen.
  * verwijdt ?

 8. Nienke
  april 13, 2018 / 16:26

  Antihistamine, livocab voor neus én ogen, en nog steeds het idee hebben dat je het monster van Lochness bent..

  Het leed dat hooikoorts heet! Ik ben benieuwd naar het medical tapen want ik heb daar goede verhalen over gehoord. Misschien de volgende keer vragen als jij weer bij jouw fysio bent?

  Succes de komende tijd, we’re in this together ;)

 9. Ilse
  april 13, 2018 / 17:14

  Gelukkig geen last van maar lijkt me erg lastig met dit mooie weer.

 10. april 14, 2018 / 10:31

  Ik heb geen hooikoorts maar ik loop ook niet hard en als ik over jouw hooikoortsstruggles lees voel ik me soms bijna schuldig dat ik geen gebruik maak van dat voorrecht haha. In het dagelijks leven ben ik wel heel blij dat ik geen hooikoorts heb, de lente is m’n favoriete seizoen en aan iets wat dat structureel verpest zou ik nogal een hekel hebben.