ASK YOUR RUNNING QUESTION: #52

Hardlopen in Azië, hoe doe je dat? Wat te doen als je last hebt van PDS? Heb ik weleens Carboloader geprobeerd voor een marathon? En hoe sleep je jezelf naar buiten als je ongesteld bent? Deze vragen (en meer!) beantwoord ik deze keer in de Ask Your Running Question.

Cinthia: Hi Annemerel! Ik loop nu al een tijdje consequent hard 2x per week en kan nu circa 10km. In mei ga ik 4 weken reizen in Azië en hoop ik dat ik daar wellicht een aantal keer kan hardlopen, maar daar reken ik niet op. Ik ben bang dat ik na 4 weken weer opnieuw kan beginnen, al hoop ik natuurlijk dat m’n basisconditie van 5-7,5km na de reis er nog is, zeker omdat dan verschillende leuke wedstrijden op de planning staan. Heb jij tips voor tijdens de reis en het oppakken van de trainingen erna?

Hi Cinthia, wat heerlijk dat je volgende maand zo lang gaat reizen in Azië. Zoals je misschien in de comments gelezen hebt, heb ik vorig jaar een soortgelijke vraag beantwoord en ik vond het super leuk om te lezen dat het meisje (Marije) dat ik advies heb gegeven zo’n positieve ervaring heeft gehad. Dit schreef ze:

“Super tof dat je naar Azië gaat. Ik had in de zomer ongeveer dezelfde vraag aan Annemerel en zij motiveerde me toen om mijn schoenen mee te nemen. Ik heb ze meegenomen naar Vietnam en heb in die vier weken ook vier keer gelopen, ondanks het super vochtige en hete klimaat. Zelf ben ik heel blij dat ik daar vier keer een 5 km heb gelopen, gewoon in rustig tempo. De locals vinden het ook echt tof (en idioot) als ze een hardloper zien en ik heb zo echt toffe plekjes gezien. Ik nam telkens een fles water van een halve liter mee en dronk na die tijd een flesje cola en at zoute chips om al het zweten weer te compenseren en mijn zout aan te vullen. Op een feestje van het consulaat sprak ik ook Nederlanders die er woonden en zij gaven als tip om gewoon te gaan, rustig te gaan lopen en eventueel ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds na 19.00 uur te gaan. En flink water te drinken voor en na de tijd.

Ik zou zeggen gewoon gaan doen en genieten. Ik heb er een sport van gemaakt om mijn schoenen mee te nemen op elke trip die ik ging maken. (Ik had een vaste ‘basis’ in Vietnam, mijn vader woont er, en vanuit daar heb ik veel gereisd met een kleine backpack). Ik wou echt overal een stukje lopen, dat is niet helemaal gelukt, want soms ben je ook gewoon moe van alle indrukken en al het lopen. Na die tijd kon ik het weer goed oppakken en was het geen probleem om weer lekker te lopen. Ik liep zo weer 8 tot 10 km. (Ik had voor die tijd dezelfde basis van 10 km) Veel plezier op reis!”

Zoals Marije al schrijft, gewoon doen. Pas je tempo en afstand op de omstandigheden aan, drink genoeg water, stippel van te voren een route uit. Maak je niet te veel zorgen, geniet er gewoon van. Een drie kilometer met hoge temperaturen en luchtvochtigheid kan zwaarder zijn dan een zes kilometer hier in Nederland. Door af en toe een kort stukje te lopen houd je je conditie al op peil.

Marjolein: Ik heb gisteren de marathon van Rotterdam gelopen en erg veel last gehad van PDS. Ik denk dat het koolhydraten stapelen er misschien de oorzaak van is, omdat alles wat anders is zorgt voor klachten. Met de testlopen at ik pannenkoeken in de ochtend en had ik nergens last van. Ik weet dat sommige mensen carboloader gebruiken, heb jij daar ervaring mee en weet je of dat een verstandig alternatief is voor de volgende keer? Uiteraard ga ik dat uittesten voordat ik een volgende marathon loop.

Hi Marjolein, had je alleen tijdens de Rotterdam Marathon last van PDS of heb je het prikkelbare darmsyndroom? Ik vind het lastig om je advies te geven, ik ben – duidelijk – geen dokter en weet ook niet genoeg van je situatie af om je echt goed te helpen. Een van de oorzaken van je darmproblemen zou kunnen zijn dat het zondag erg warm was en in je voorbereiding heb je het waarschijnlijk niet zo warm gehad. Je lichaam was er dus niet aan gewend. Door de warmte kunnen ook je darmen van slag raken (onder andere door vochttekort).

Zelf heb ik nog nooit carboloader gebruikt, dus hierin kan ik je ook niet adviseren. Ik vind dat soort producten altijd erg spannend, maar je kunt het natuurlijk altijd in een training proberen. Maar zoals je al schreef, nu had je tijdens trainingen ook nergens last van en alleen op marathondag zelf. Het lichaam is een bijzonder mechanisme en ik ken mijn gebruiksaanwijzing ook nog niet uit mijn hoofd.

Christine: Hi Annemerel, over 2 weken loop ik mijn 2e halve marathon. Op dit moment gaat de combinatie van hardlopen en mijn stoelgang niet compleet vlekkeloos, volgens mij vergelijkbaar met jouw klachten rond de marathon van Berlijn. Heb je nog last-minute tips om een dixiebezoekje te voorkomen? Ik ben bang dat dat mijn plannen om mijn tijd van mijn eerste halve te verbeteren in de war zal schoppen..

Hi Christine, wat vervelend dat je last hebt van je darmen. Niets zo vervelend om goed getraind te zijn en dan uiteindelijk op te moeten geven door darmproblemen. De enige tip die ik je kan geven is Imodium, dit is een diarreeremmer. Ik gebruik dat eigenlijk altijd bij een wedstrijd langer dan 10 kilometer. Ik heb dit met mijn arts overlegd en het schijnt geen negatieve gevolgen te hebben. Ik gebruik het liever niet bij trainingen, omdat ik er niet afhankelijk van wil worden, maar ik zou het nog wel een keer voor de wedstrijd proberen, om te kijken of je er goed op reageert.

Esmee: Ha Annemerel, mijn vraag voor de volgende AYRQ is als volgt: hoe sleep je jezelf het huis uit als je wilt hardlopen, maar ongesteld bent? Ik probeer drie à vier keer per week hard te lopen, maar merk dat het tijdens die ene week van de maand niet vaker gebeurt dan hooguit 1 keer. Is het een kwestie van gewoon gaan en zien wat eruit komt en je desnoods volproppen met pijnstillers?

Hi Esmee, ik heb hier een hoofdstuk over geschreven in mijn boek (Ik heb geen zin). Ik vind het lastig om mezelf naar buiten te schoppen zowel vlak voor mijn menstruatie als tijdens mijn menstruatie. Van te voren vind ik het irritant omdat ik minder energie heb en mijn benen als lood voelen, tijdens mijn menstruatie doet alles pijn en voelt ook iedere stap 10x zwaarder. Maar als ik geweest ben voel ik me altijd beter en daar probeer ik altijd maar aan te denken op het moment dat ik denk ‘meehhhh geen zin’. Verstand op nul en gewoon gaan.

Ik slik liever geen pijnstillers vlak voor het hardlopen, omdat je dan je lichaam niet meer goed aan kunt voelen. Maar toen ik de CPC ging lopen vorige maand – en twee uur van te voren ongesteld werd – heb ik toch wel even een pilletje geslikt.

Annabel: Hi Annemerel, ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen hiermee en of je me een advies kan geven. Hoe vaak neem jij een gelsnoepje tijdens je marathon of je trainingen ervoor? Of neem je tijdens trainingen sowieso alleen drinken?

Hi Annabel, ik probeer tijdens mijn duurlopen van 25 kilometer en langer al te trainen met mijn gelsnoepjes. Ik neem dan iedere 3 kilometer een snoepje. Dat doe ik ook in wedstrijden. Als ik dit niet in trainingen doe vind ik het tijdens wedstrijden moeilijker om de gelsnoepjes te eten. Voor mijn gevoel kost het toch een soort energie om die snoepjes te pakken en te eten, ik moet mezelf er echt toe dwingen om te blijven eten. Als ik te lang wacht krijg ik honger en als ik honger krijg en dan een snoepje neem, word ik er een beetje misselijk van. Dan ben je dus gewoon keihard te laat. Door in trainingen alvast met snoepjes te oefenen word de stap kleiner om ook in wedstrijden de snoepjes te gebruiken.

Marije: Ik train voor de marathon en heb nu drie keer een halve marathon gelopen (ging super!) en afgelopen week was mijn langste duurloop 24 km. Maar ik merk dat ik mentaal even in de hobbel zit, dat ik op kijk tegen die lange afstanden (de 24 km lukte ook niet om in een keer achter elkaar door te lopen, ik moest onderweg even wandelen). Hoe hou je jezelf mentaal positief als je in de marathon het niet meer ziet zitten of tijdens lange duurlopen? Want ik liep nu drie km verder dan ik ooit deed en dat had ik best hardlopend kunnen doen, mijn tempo lag lager dan tijdens mijn HM’s. Maar het is denk ik mijn mentale motivatie. Kortom hoe blijf je in ‘het hier en nu?’

Hi Marije, dat in het ‘hier en nu’ blijven is een kwestie van trainen. En dan nog, de ene keer gaat het goed, de volgende keer lukt het weer niet. Ik leerde ooit van ultramarathonloopster Léonie van den Haak dat zij haar race altijd opdeelt in 5 kilometers. Ze kijkt dus nooit verder dan 5 kilometer. Nu loopt zij afstanden van meer dan 200 kilometer, dus misschien is het voor een marathon beter om nooit verder te kijken dan 3 kilometer?

Zelf luister ik graag muziek tijdens het lopen en wat ik gemerkt heb is dat ik het beste in de flow raak op het moment dat ik naar een setlist luister en niet naar een playlist met losse nummers. Door die losse nummers denk ik toch iedere keer in mijn hoofd na afloop van zo’n nummer, OK, volgende. Dat haalt me uit de ‘zone’. Tijdens een setlist heb je die momentjes niet, of in ieder geval veel minder.

Probeer je niet teveel zorgen te maken van te voren, ga gewoon lekker naar buiten. Het maakt niet uit als je de laatste kilometers het zwaar hebt, die zware kilometers maken je mentaal uiteindelijk sterker en bereiden je voor op de marathon. Succes verder met trainen, welke ga je eigenlijk lopen?

Thanks voor alle vragen, dit was alweer de 52ste editie, een jaar lang hardloopvragen! Nieuwe vragen mogen zoals altijd weer in de comments gesteld worden.

Liefs & fijn weekend,
Annemerel

Delen:

14 Reacties

 1. Marlous
  april 14, 2018 / 12:05

  Hi Annemerel. Ik heb afgelopen zondag mijn 1e marathon gelopen in R’dam. Heeeeeel vet! Doel was binnen de 4.5 uur en liep met 4.24 over de finish. Als het niet zo warm was geweest, had ik denk ik nog sneller kunnen lopen. Maar voor nu ben ik tevreden! Ik merk dat mijn spierpijn vrij snel over was. Na 3 dagen voelde ik vrijwel niets meer. Heb veel gefietst, gewandeld en met een zachte foamroller gerold. Ik merkte wel dat mijn weerstand vrij laag was; ik werd ineens verkouden (ben ik eigenlijk nooit) en was extreem moe. Natuurlijk weet ik dat een marathon een aanslag is op je lichaam, maar wat doe jij na een marathon om dit zoveel mogelijk te beperken? Wat doe je bijv. met eten en drinken? Ik had zondag echt geen trek en heb mezelf gedwongen om te eten, maar wellicht zit het ‘m daarin; dat ik te weinig heb aangevuld (eten en drinken). Ik ben benieuwd hoe jouw dagen er na een marathon uitzien.

  • april 16, 2018 / 09:19

   Herkenbaar verhaal, Marlous (zelfs de eindtijd, ik liep ‘m ook in 4 uur 24)! Ik ben heel benieuwd naar het antwoord.

   • Marlous
    april 16, 2018 / 19:46

    Wat toevallig!!! :)

 2. Maurice
  april 14, 2018 / 14:03

  Hoi Annemerel,
  Liep vorige week de marathon van Rotterdam.
  Ging na 30 km niet echt meer lekker.
  Bij 32 km kramp in beide kuiten, kon niet meer aanzetten. Gevolg uit wandelen kosten me ruim een uur extra.
  Heb jij wel eens kramp? En is er iets voor?
  23 sept de volgende gepland in Moskou.

 3. april 14, 2018 / 14:09

  Ik heb vorige week mijn tweede marathon gelopen in Parijs. Ik merk dat deze tweede al een stuk minder bijzonder was dan de eerste, minder intens. Hoe is dat voor jou? Ervaar jij het lopen van marathons nog als iets bijzonders? Voor mij is dat ‘bijzondere’ toch wel een groot deel van wat het zo leuk maakt. En heb je ook last van een dipje na een marathon? Hoe ga je daarmee om?

 4. Sofie
  april 14, 2018 / 14:11

  Hí Annnemerel,

  Waarom kies jij voor gelsnoepjes? Ik moet zeggen dat ik het gebruik van snoepjes minder voorbij zie komen dan ‘gewone’ energie gel… Wat is het verschil (behalve de vorm dan natuurlijk)? Wat zijn de plus- en minpunten?

 5. Esther van Hevelingen
  april 14, 2018 / 17:02

  Hoi Annemerel, doe je dit jaar weer mee aan de Marikenloop?

 6. Marjolein
  april 15, 2018 / 21:31

  Hoi Annemerel!

  Doordat ik overproneer, heb ik speciale, op maat gemaakte zooltjes in m’n schoenen. Bij dagelijks gebruik gaat dat prima, maar tijdens het hardlopen krijg ik aan de binnenkant van m’n voeten een blaar. Ik heb al blarenpleisters en tape geprobeerd, maar dat werkt allebei niet. Ik draag ook al compressie kousen maar ook dat maakt geen verschil. Heb jij misschien tips wat ik nog kan proberen?

  • Sofie
   april 16, 2018 / 16:16

   Specifieke sportzooltjes laten maken, met meer ondersteuning bij je hak dan perse het stuk laten opvullen waar je het eigenlijk nodig hebt. Ik had precies hetzelfde probleem. Door langere afstanden (like, 5 km) ging ik nog meer naar binnen lopen door vermoeidheid en schuurde dus precies op die rand. Helemaal balen omdat ik in eerste instantie juist mijn eerste paar had laten maken met de uitdrukkelijke wens om ze ook voor het hardlopen te kunnen gebruiken. Maar goed, nu heb ik dus twee paar. Scheelt weer wisselen. =)

 7. Patricia
  april 16, 2018 / 08:04

  Hi Annemerel, ik heb ook een vraag. Ik loop al jaren maar eigenlijk altijd niet specifiek op tijd meer voor het lopen en liep afstanden tussen 5 en 10 km. Met een pace van ongeveer 7 km. Na twee jaar niet te hebben kunnen lopen in verband met zwangerschap en bekkeninstabiliteit ben ik weer begonnen en merk dat mijn snelheid stukken hoger ligt en ik mezelf echt moet afremmen. Ik loop nog met een schema van minuten en prober me daar aan te houden. De splits loop ik tussen de 5,30 en 6,30. (meestal 5 km in 33 min met tussendoor wandelen. Als ik echt 5 km aan een stuk loop wil ik ook aan interval trainingen beginnen en 2 duurlopen. 1 wat sneller en 1 om afstand uit te breiden naar eerst 10 en dan steeds verder. Wat zou jij adviseren als interval en duurtrainingen. Klopt het dat dat een van de duurlopen op een behoorlijk laag tempo ligt? En wat zou dan ongeveer de juiste tempo’s zijn? Vind het lastig om te bepalen wat het juiste tempo is omdat ik snel geneigd ben om veel te snel te lopen, met name in de opbouwende fase en ik natuurlijk geen blessures wil!

  Andere vraag, vanaf welke afstand zou jij adviseren om drinken mee te nemen?

  Dank je wel alvast!

 8. april 16, 2018 / 09:15

  Bedankt voor je reactie op mijn marathon vraag! Goede tip om een setlist te nemen ipv een playlist en om de race op te delen in kleinere delen. Dat ga ik uitproberen met mijn duurlopen. Dankjewel! :)

 9. Iris
  april 16, 2018 / 20:04

  Loopt Roos ook nog steeds hard? Heeft ze wedstrijd plannen en gaat ze weer een keer vloggen?

 10. Nienke
  april 17, 2018 / 03:53

  Hi! Niet echt een running question, maar wel running related vraag dus stel hem hier. Heb je wel eens van parkrun gehoord? Ik woon in Australie en kan elke zaterdag ochtend (een getimede) 5 km lopen met een hele buts andere mensen en dat is super gezellig en kan onderdeel zijn van je interval of snelle loop (de snelste liep hem afgelopen zaterdag in 15.45(!!!)). Dit doen ze in best veel landen en het verbaasd me echt dat in NL dit nog niet is opgezet door iemand. Wist je hiervan en heb je er wel eens 1 gelopen (Italie, Frankrijk en de VS hebben bijv. ook parkruns)?

 11. Ellen
  april 20, 2018 / 13:05

  Hi Annemerel,

  Iets wat ik me al heel lang afvraag en nu door de Siberische omstandigheden tijdens de Boston Marathon weer opnieuw. Waarom lopen de topatleten ondanks de kou vaak alleen in een korte short en tanktop (OK, en vaak armstukken/handschoenen)? Met zo’n gevoelstemperatuur en zo’n laag vetpercentage zou het toch logischer zijn om een warme tight aan te trekken? Aangezien jij de toppers wel eens interviewt weet je misschien het antwoord?