SUNDAY READING: What I talk about when I talk about running

In mijn boeken en blogs probeer ik onder woorden te brengen wat hardlopen precies voor mij betekent. Ik dacht dat ik daar redelijk in slaagde, totdat ik afgelopen week ‘What I Talk About When I Talk About Running’ las van Haruki Marukami. Op bijna iedere pagina die ik las dacht ik ‘ja, dat is dus precies wat ik bedoel’.

Mijn drie grootste hobby’s (buiten Netflix en eten) zijn hardlopen, schrijven over hardlopen en lezen over hardlopen. Maar qua literatuur ben ik nog weinig hardloopboeken tegengekomen waar ik heel enthousiast over was. Ik vind de boeken vaak wat droog, soms zelfs wat wollig, of elitair. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zo vond ik ‘Ren voor je leven’ van Klaas Boomsma heel mooi en inspirerend. En ik denk dat mijn eigen boeken ook niet droog, wollig en elitair zijn, al zou ik dat willen zou ik het nog niet kunnen schrijven, want ik schrijf zoals ik denk en praat. En zo denk en praat ik dus niet.

Maar Marukami dus, dat is gewoon van een heel ander niveau. Het boekje is slechts 180 bladzijden maar bevat zoveel waarheden over hardlopen, dat ‘ie rustig het driedubbele had kunnen vullen met zijn verhaal. Omdat ik niet zou weten wat ik verder nog zou kunnen schrijven om zijn boek eer aan te doen, deel ik een aantal van mijn favoriete quotes. En dan hoop ik dat jullie daarna – mochten jullie hem nog niet gelezen hebben – snel bestellen.

“Most runners run not because they want to live longer, but because they want to live life to the fullest. If you’re going to while away the years, it’s far better to live them with clear goals and fully alive then in a fog, and I believe running helps you to do that. Exerting yourself to the fullest within your individual limits: that’s the essence of running, and a metaphor for life — and for me, for writing as whole.”

“When I’m running I don’t have to talk to anybody and don’t have to listen to anybody. This is a part of my day I can’t do without.”

“In long-distance running the only opponent you have to beat is yourself, the way you used to be.”

“Pain is inevitable. Suffering is optional. Say you’re running and you think, ‘Man, this hurts, I can’t take it anymore. The ‘hurt’ part is an unavoidable reality, but whether or not you can stand anymore is up to the runner himself.”

“If you’re going to while away the years, it’s far better to live them with clear goals and fully alive then in a fog, and I believe #‎ running helps you to do that. Exerting yourself to the fullest within your individual limits: that’s the essence of running, and a metaphor for life.”

Meneer Murakami, u bent een wijs man en ik wil u bedanken voor dit mooie boekje, dat ik ongetwijfeld nog vaak zal lezen. Je bestelt het boek onder andere hier.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Ilse
  april 15, 2018 / 14:26

  Mooie stukjes heb je gekozen uit het boek, ik ben er benieuwd naar!

 2. april 15, 2018 / 14:39

  Ik heb een tijdje geleden (vlak voor de CPC) het luisterboek hiervan geluisterd en dat vond ik ook heel fijn! Denk dat ik het ook nog een keer echt ga lezen, dan kunnen die wijze uitspraken toch net iets beter op je inwerken.

 3. Lieven (uit het verre België) :-)
  april 15, 2018 / 18:50

  “Pain is inevitable, suffering is an option. For me it’s important to have pain. It’s not a friend of my, but when I reach the end i say goodbye pain.” … is inmiddels een van mijn mantra’s geworden tijdens het lopen. Vele van de overige boeken van Haruki Murakami zijn overigens ook ‘zeer wel’ de moeite.

 4. Robert
  april 16, 2018 / 11:45

  Deze had ik nog niet gelezen, terwijl Haruki Murakami één van mijn lievelingsschrijvers is. Maar hij heeft dan ook zoveel geschreven en voor zijn romans moet je de tijd nemen. Het zijn moderne sprookjes, waarbij het opmerkelijk is hoe het surrealistische bijna geloofwaardig wordt zoals hij het beschrijft. Hij heeft ook een aantal zeer goede korte verhalen geschreven. De Nederlandse vertalingen zijn trouwens erg goed, wat voor zulk soort fantasierijke vertellingen uit het Japans opmerkelijk genoemd mag worden.