SUMMER READING: Ren voor je leven #6

Hardlopen is een ontzettend belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is deze maand elf jaar geleden dat ik voor het eerst vrijwillig een rondje hardliep en tot de conclusie kwam dat het zo verschrikkelijk nog niet was. Ik had nog niet meteen door wat hardlopen geestelijk met me deed, ik zag het in eerste instantie als een manier om de hoeveelheid Ben & Jerry’s die ik naar binnen werkte goed te maken. Maar in de loop der jaren is het me steeds duidelijker geworden, hardlopen is meer dan een manier om fysiek fit te blijven.

En dat is het voor heel veel hardlopers. Wie dat ontzettend goed weet en wie dat verschrikkelijk mooi kan verwoorden, is Klaas Boomsma. Eind 2011 – een paar weken voor zijn 37ste verjaardag – kwam Klaas tot de conclusie dat zijn leven een grote mislukking was. Hij ging naar een kliniek in Zuid-Afrika om van zijn drank- en drugsverslaving af te komen en ruilde deze in voor een nieuwe – gezondere – verslaving. Hardlopen.

Het begon heel onschuldig met om de dag een paar kilometer over het strand, het mondde uiteindelijk uit in bijna dagelijks lopen en een poging om de marathon binnen drie uur te lopen. Hij drinkt al bijna zes jaar geen druppel en heeft geen drugs meer aangeraakt. Hij heeft een fantastische vrouw, een prachtige dochter en werkt onder andere als hardlooptrainer bij broer Arie’s Vondelgym. Daarnaast is hij mede-hoofdredacteur van Losseveter en Gym en schreef samen met Arie het boek Beweeg! Deze week zijn eigen boek, zijn eigen verhaal, in de winkel; Ren voor je leven.

Ik las het boek in een weekend uit. Want toen ik eenmaal begonnen was, moest het uit. Ik vond het niet alleen interessant om Klaas’ verhaal te lezen, over zijn verslaving, de neerwaardse spiraal waarin hij terecht was gekomen en zijn rigoureuze ommekeer die hij in de kliniek maakte. Maar ik herkende tussen de regels door ook veel van mezelf. Niet alleen qua hardlopen, maar ook een aantal mentale dingetjes. Zoals de chaos die het soms is in mijn hoofd en alle negatieve gedachten die daar dan bij komen kijken, maar dat hardlopen dan altijd helpt om dingen op een rijtje te zetten en met positieve zin er het beste van te maken.

Lachen: Niet lachen gieren brullen, misschien een beetje gelukkig lachen?
Huilen: Ja, niet omdat het verdrietig was maar omdat de inzichten mooi waren.
Irritatie: Kan me niet herinneren dat ik me ergens aan geïrriteerd heb.
Opvallend: Klaas schrijft heel veel dingen waar ik me in herken. Niet alleen qua hardlopen, maar ook op persoonlijk vlak. Hoewel ik zelf geen vergelijkbare verslaving in mijn leven gekend heb.
Aanrader: JA! Als je op zoek bent naar een inspirerend boek, of je nu geïnspireerd wilt raken ‘over het leven’ of om je hardloopschoen aan te trekken.
Hartjes: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ 9/10

Je koopt Ren voor je leven van Klaas Boomsma voor €17,50 bij Bol.com (28 juni in de winkel!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. Kady
  juni 25, 2017 / 15:47

  Wat een interessant verhaal, kan me voorstellen dat het meteen uit moest!

 2. Abigail
  juni 25, 2017 / 19:10

  Jeetje, je blog sprak me zo aan dat ik ‘m gelijk besteld heb ? ben heel benieuwd!

 3. Ilse
  juni 26, 2017 / 22:57

  Interessant verhaal zeg! Ik wil hem sowieso lezen!