SUNDAY READING: How To Stop Time

Het was al meer dan vier maanden geleden dat ik voor het laatst een boek uit las. Ik kan me niet herinneren dat dat ooit eerder gebeurd is. Eind september begon ik in What Happened van Hillary Clinton en hoewel ik het allemaal mega interessant vond, had ik toch wat moeite om mijn aandacht erbij te houden. En als ik moest kiezen tussen Netflix (ik zat in die tijd helemaal in mijn Full House-binge) en het boek, dan koos ik meestal voor dat eerste. Ik ben dan ook nog steeds niet voorbij pagina 150. Dat gebeurt me niet heel vaak, dat ik een boek niet uitlees en ik ben ook zeker van plan om What Happened nog eens uit te lezen, hij ligt nog steeds op mijn nachtkastje. Maar ik had het eerst even nodig om compleet door een boek gegrepen te worden en compleet in een andere wereld te belanden.

En dat is met How To Stop Time van Matt Haig semi gelukt. Het boek speelt zich de helft van de tijd af in het heden, waarin immigratie en ongelijkheid een rol speelt en er onvrede is over de Amerikaanse president. De andere helft speelt zich af tussen 1581 en nu en het ‘grappige’ is, dat thema’s die nu voor problemen zorgen, toen ook al voor moeilijkheden zorgden, het was toen alleen net iets anders verpakt. Hetgeen dat me toch volledig naar een andere wereld transporteerde was het merkwaardige verhaal van de protagonist, Tom Hazzard.

Tom ziet eruit als een 40-jarige jonge man, maar niets is wat het lijkt. Tom werd in 1581 geboren als zoon van adel op een landgoed in Frankrijk. Zijn vader stierf in een oorlog op jonge leeftijd en samen met zijn Protestante moeder vluchtte hij naar Engeland toen de Hugenoten in Frankrijk in de zestiende eeuw verjaagd werden door de Katholieken. Ook aan de overkant van het kanaal was het leven niet makkelijk, nadat Tom in de puberteit kwam leek hij niet meer ouder te worden en je begrijpt dat daar nogal argwanend naar gekeken werd.

Voordat ik het hele plot verklap, dit boek zit vol historische referenties. Van Shakespeare tot Fitzgerald en van Thomas Cook tot de grote brand van Londen. Tom is met zijn 436 jaar een prachtig verteller, bijna filosofisch. Tijdens het lezen van het boek was ik – als ik er de tijd voor nam, ik wilde namelijk het liefst alleen maar verder lezen – druk aan het strepen met mijn roze marker, in de hoop zo iets van de wijsheden in mijn hoofd op te slaan. Naast het lesje geschiedenis is liefde ook een belangrijk thema in het boek en dat zorgde ervoor dat ik niet alleen wat van het boek opstak, maar ook a la The Hunger Games en (ik geef het toe) Twilight (ik schaam me hiervoor) werd meegezogen in het verhaal.

Maar het boek waar ik How To Stop Time nog het meest kan vergelijken is ‘The Time Traveler’s Wife’ van Audrey Niffenegger, een van mijn favoriete boeken. De film was niet bijzonder, maar het boek had me op dezelfde manier waarop How To Stop Time me bezat. Over verfilmingen gesproken, ook dit boek wordt verfilmd. Benedict Cumberbatch zal de film zowel produceren als de hoofdrol spelen. Ik ben heel benieuwd.

Marloes vertelde me afgelopen weekend dat ze van plan is om in 2018 iedere maand een boek te lezen en dat vind ik eigenlijk – zeker na het lezen van How To Stop Time – wel een heel goed idee. Ik weet inmiddels weer wat een goed boek kan doen en hoeveel voldoening het kan geven om te lezen. Om even niet naar een beeldscherm te kijken en urenlang je telefoon niet aan te raken. Heerlijk.

Heb ik je enthousiast weten te maken? Je bestelt How To Stop Time van Matt Haig hier voor €11,99.

Hebben jullie nog een goed boek dat ik dit jaar echt moet lezen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. januari 14, 2018 / 12:47

  De boeken van Matt Haig zijn echte aanraders! Reasons to stay alive en The Humans kan ik ook aanraden. X

 2. januari 14, 2018 / 13:25

  Ohhhh dit klinkt als een geweldig boek! Ik heb ‘m wel vaker zien liggen in de boekhandel waar ik werkte, maar heb ‘m nooit aangeschaft. Ik ben inmiddels wel heel erg toe aan zo’n lekker boek weer, dus ik denk dat ik deze eens ga kopen! Malou x

 3. Ilse
  januari 14, 2018 / 15:03

  Ik weet niet of het een boek is die ik zou lezen maar wie weet gebeurd het!

 4. Cinthia
  januari 14, 2018 / 16:27

  Klinkt echt als een tof boek! Ik lees sinds een paar weken een halfuurtje tot uurtje voor het slapen, echt heerlijk vind ik dat! Zelf heb ik net Judas van Astrid Holleeder uitgelezen, echt een super interessant boek en leest gemakkelijk.

 5. Jessica
  januari 14, 2018 / 18:44

  ‘Amerikanah’ van Adichie Chimamanda Ngozi en ‘Een klein leven’ van Yanagihara, Hanya waren mijn favorieten van 2017.

 6. Anoniem
  januari 14, 2018 / 19:02

  Hey annemerel, dit boek klinkt super interessant! Weet je of er een Nederlandse vertaling van is/komt?

  • Annemerel
   Auteur
   januari 14, 2018 / 21:26

   Ik denk dat hij wel komt, veel van zijn boeken zijn al vertaald. Hij staat nu nog niet op Bol.com

 7. Marloes
  januari 15, 2018 / 08:55

  Ik ben ook al een tijdje in What Happened van Hillary Clinton bezig. Het is nou eenmaal moeilijker om jezelf te verliezen in data en feiten dan in fictie. ;-) Persoonlijk vind ik het juist fijn om wat langer over biografieën en non-fictie boeken te doen, het geeft me wat meer tijd om na te denken over wat ik gelezen heb.

  Goodreads heeft trouwens een ‘reading challenge’. Erg vrijblijvend aangezien je je eigen doel stelt, maar misschien geeft het wat pressure op momenten dat je afgeleid wordt door Netflix haha.

 8. Chantal
  januari 15, 2018 / 18:51

  Een aanrader vind ik de boeken van Nicci french; de maandag t/m zondag reeks!
  Ook een aanrader, een account aanmaken op goodreads, zo kom je achter leuke leestips van anderen mensen :)

 9. januari 15, 2018 / 18:52

  Wat leuk dat je weer aan het lezen bent. Ik kijk uit naar meer Sunday readings!
  Ik moet zeggen dat jouw smaak vaak wat anders is dan de mijne, maar op die manier ontdek ik juist nieuwe dingen. Zo spreekt dit boek me wel erg aan! Hij komt op mijn lijstje.
  Het beste boek wat ik afgelopen jaar las was ‘Een honger’ van Jamal Ouariachi. Dikke vette aanrader. Prachtig geschreven (ik vond de schrijfstijl heel inspirerend), en het verhaal is al even goed. Het gaat over een heftig onderwerp, pedofilie, en het is op zo’n manier geschreven dat je sympathie creëert voor de vermeende dader. Knap.

 10. januari 19, 2018 / 11:33

  Wauw klinkt heel tof! Ik heb ook Her Fearful Symmetry gelezen van Audrey Niffenegger, die raad ik ook zeker aan. Ik ga deze op mijn to-read-list zetten :D