SUNDAY READING: 10 Favourite novels (ever)

 photo Desktop30.jpg

Boeken kunnen mij, meer nog dan films en series, meenemen in een andere wereld. Net als met muziek heb ik een vrij uiteenlopende smaak. Ik houd van klassiekers zoals The Great Gatsby, maar geniet net zoveel van een boek als Shopaholic. Ik zet mijn tien favoriete boeken (ooit!) op een rijtje, willekeurige volgorde..

Suzanne Collins – The Hunger Games (trilogie)
 photo 1001004011806592.jpg

Wie heeft er nog nooit van The Hunger Games gehoord? Twee jaar geleden (nog voordat de films uitkwamen) las ik de trilogie in een paar dagen achterelkaar uit. Van de films ben ik fan, maar door de boeken raakte ik bezeten. Misschien wel alleen écht leuk als je de films nog nooit gezien hebt.

Helen Fielding – Bridget Jones – Mad About The Boy
 Niet verwacht dat ik dit boek leuk zou vinden, ik bedoel… Bridget Jones zonder Mr. Darcy (dit is geen spoiler, hier begint het boek mee!)… Dat is toch geen Bridget Jones? Maar niets is minder waar. Bridget is Bridget, she doesn’t need a man to define herself ;-). En ook al is Bridget inmiddels de vijftig gepasseerd, ze is nog steeds even hilarisch.

F. Scott Fitzgerald – The Great Gatsby
 photo Gatsby_1925_jacket.gif

De leukste klassieker die ik ooit gelezen heb. Of nou ja leuk? Ik zou het eerder ‘meeslepend’ willen noemen. Het boek is in de jaren 20 van de vorige eeuw geschreven en hoewel ik oude boeken soms wat saai en langdradig vind, was dat bij dit boek zeker niet het geval. Ook voor dit boek geldt.. van de film (met Leo) ben ik fan, van het boek bezeten. Verschil met The Hunger Games is, dat ik denk dat dit boek wél heel erg fijn is om te lezen, ook al heb je de film al gezien (al is het alleen maar omdat de film anders en abrupter eindigde).

Jonathan Safran Foer – Extremely Loud & Incredibly Close
 photo extremely-1.jpg

In 6 VWO moest ik verplicht vier Engelse boeken van een lijst van twintig boeken kiezen en lezen. Ik denk dat ik één van de weinige was die dat daadwerkelijk gedaan heeft (en dus niet stiekem de film gekeken had, of een samenvatting van internet had geplukt). Ik had mijn vier boeken al uit voordat het schooljaar goed en wel begonnen was (dat dit ten koste ging van mijn andere huiswerk maakt dit verhaal iets minder stoer). Goed, het was niet heel erg slim om in september die vier boeken al te lezen, want in maart kregen we pas een toets over de boekjes (en toen werd ik dus geacht alles nog over de boekjes te weten). Van de andere drie boekjes las ik gewoon een samenvatting, maar Extremely Loud & Incredibly Close las ik gewoon twee keer. Zo’n mooi boek! Ik ben sowieso een sucker voor alles dat met de tweede wereldoorlog en de naslaap daarvan te maken heeft, maar dit boek is mijn favoriet (ik had een 10 voor de toets over EL&IC, mocht je het je afvragen)

John Green – The Fault in our Stars

The Fault in our Stars was huilen en lachen tegelijk. Aaaaaah, één van mijn favoriete boeken die ik in 2013 las. Hoewel het een YA (kinderboek) is, voelde ik me geen seconde te oud voor dit boek. Het verhaal over de zestienjarige Hazel met kanker en haar van kanker genezen vriendje is hartverscheurend. In juni draait de film in de bioscoop, lees het boek VOORDAT je de film gaat zien, dat is dé volgorde mensen, niet anders.

Sophie Kinsella – Shopaholic
 photo sophie-kinsella.jpg

Shopaholic van Sophie Kinsella was samen met Gossip Girl van Cecily von Ziegesar mijn eerste chicklit die ik ooit las. Samen ja, ik weet namelijk dat ik alle twee de boeken las in mei/juni 2003, welke ik eerder uit had durf ik niet te zeggen. Door Shopaholic kwam ik voor het eerst in aanraking met verhalen over creditcards en shopverslavingen en alle andere ingrediënten die een foute chicklit tegenwoordig heeft. Het eerste (en tweede) deel vond ik briljant geschreven. Als er nog eens een Shopaholic uitkomt, koop ik hem zeker, het liefst nog voordat ‘ie in de winkels ligt, maar zo goed als het eerste deel worden ze denk ik niet meer. OH THIS JUST IN: Sophie heeft in een interview eerder dit jaar gezegd dat er dit jaar een vervolg komt in de Shopaholic-serie en het speelt zich dit keer af in… HOLLYWOOD! Kan niet wachten!

Audrey Niffenegger – The Time Traveler’s Wife
 photo The-Time-Travelers-Wife-Co.jpg

Dit boek las ik op aanraden van mijn BFF Madonna! Hahaha, ok, nee Madonna zei ooit in een Newsletter van Gwenny’s Goop dat The Time Traveler’s Wife één van haar favoriete boeken was. En ik heb dan de opvatting, wat goed genoeg is voor Madonna, is goed genoeg voor mij, dus kocht ik het boek bij Waterstones in Londen. Geen moment spijt van gehad, want dit boek is MOOI. Beter dan de film, echt waar…

J.K. Rowling – The Cuckoo’s Calling

Zoals jullie vast allemaal wel weten schreef J.K. Rowling dit boek onder pseudoniem. Ik weet niet hoe ze het zo lang verborgen heeft weten te houden, want de schrijfstijl is typisch Rowling. Een spannend boek, mooi, meeslepend geschreven en een bijzondere plottwist (OK, de echte detective-fan wist natuurlijk al lang hoe de vork in de steel zat, maar ik heb gewoon tot het eind moeten doorlezen voordat ik er achter was..).

Charlotte Brontë – Jane Eyre

 photo jane_eyre.jpg

Nog een boek dat ik verplicht moest lezen op de middelbare school, ik denk dat ik toen in 5 VWO zat. Dit is dan niet mijn favoriete klassieker (dat is The Great Gatsby al), dit boek heeft toch een speciaal plekje in mijn hart. Een mooi verhaal en ook al speelt het zich meer dan 150 jaar geleden af (het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1847), het is alles behalve saai. De relatie tussen Jane en Mr. Rochester maakte het boek voor mij.

Kathryn Stockett – The Help
 photo TheHelp.jpg

Dit boek las ik op aanraden van Ashley in 2011, vlak voordat de film (met Emma Stone) uitkwam. Een bijzonder verhaal dat zich afspeelt in de jaren 60 van de vorige eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. De ongelijkheid tussen blanke en gekleurde mensen komt hierin nadrukkelijk naar voren. Doordat delen van het boek geschreven zijn in het dialect dat gesproken wordt kon ik me extra goed in het verhaal inleven. Bizar, dat dit de situatie 50 jaar geleden nog was.

Wat zijn jouw tien favoriete (fictie) boeken? Welke boeken moet ik van de zomer (wanneer ik weer Summer Reading ga doen) ECHT lezen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

36 Reacties

 1. Roos
  maart 23, 2014 / 17:15

  Haha, ik ben zo blij dat ik meer dan de helft van deze lijst heb gelezen! Ik wist écht niets van dat pseudoniem van JK Rowling, dus ik ga rennen naar de bieb!

  Ik zit nu in V6 en heb dus ook al aardig wat moeten lezen. Voor Engels heb ik drie boeken van Jane Austen gelezen, misschien vind je die ook wel leuk :) Verder zie ik dat je alleen maar Engelse schrijvers hebt, don’t know of je ook alles in het Nederlands leest.. Maar als je een keer wat van een Nederlandse schrijfster wil proberen: Pauline Slot! En dan Tegenpool of Zuiderkruis, allebei heel leuk :)

 2. maart 23, 2014 / 17:15

  Veel van de boeken die jij hier opsomt heb ik ook al gelezen of wil ik nog eens lezen. The Great Gatsby en The Hunger Games staan bij mij ook zonder twijfel in mijn top 10. Pride and Prejudice, Atonement en Een Schitterend Gebrek (Arthur Japin) vond ik ook heel erg mooi!

 3. maart 23, 2014 / 17:19

  The Fault in our Stars is echt mijn lievelingsboek geworden, zó mooi! Ik probeer iedereen om mij heen er van te overtuigen dat ze het ook moeten gaan lezen, echt een prachtig boek!

 4. maart 23, 2014 / 17:20

  Wat een mooi lijstje! Ik heb een aantal van deze boeken ook gelezen. The fault in our stars vond ik ook niet persee een Young Adult boek, vond het echt heel mooi! Ik ga zeker Bridget Jones lezen!

 5. maart 23, 2014 / 17:25

  mooi lijstje, de helft er van heb ik nog niet gelezen. The fault in our stars staat klaar in mijn kobo om te lezen. Ik moet eerst De Wertheimers nog uitlezen, maar menn ik kom er niet doorheen!

 6. Lana
  maart 23, 2014 / 17:30

  Veel van je boeken staan ook in mijn lijstje! The fault in our stars blijft bij mij toch nog wel op nummer 1 staan.
  Lees je eigenlijk helemaal geen Nederlandse boeken?

 7. Michelle
  maart 23, 2014 / 17:54

  Leuk lijstje!
  De Shopaholic serie is een van mijn favoriete series als ik weer eens zin heb in iets makkelijks.

  Ik had even een vraagje. Je schreef dat je het eerste en tweede deel briljant geschreven vond. Ik weet niet of je weet dat er een stuk of 6 (? ik weet het ook even niet meer zeker) boeken van zijn? Ik denk het wel, maar ik dacht: ik noem het maar even
  (En volgens mij heb ik ze ergens bij de V&D gezien voor 2.50 per stuk)Tip!

 8. maart 23, 2014 / 18:04

  The fault in our stars blijft echt mijn favoriete boek! <3

 9. maart 23, 2014 / 18:12

  Ahh EL&IC heb ik ook in 6VWO in het Engels gelezen. Prachtig boek! En inderdaad de Shopaholic boeken kunnen ook niet ontbreken. The faut in our stars moet ik nog lezen!

 10. maart 23, 2014 / 18:24

  Jaaa, the Fault in Our Stars vond ik zó mooi! Blij dat ik ‘m niet geleend heb van iemand maar heb gekocht. Ik ben benieuwd naar de film, dat wordt vast óók janken! (net als het boek)
  The Help vond ik ook een erg mooi boek, inmiddels ook twee keer gelezen – de film heb ik nog steeds niet gezien, oeps. :’)

 11. Frances
  maart 23, 2014 / 18:37

  Delirium is ook erg leuk! Ik wil graag in The Maze Runner beginnen! Heb je ook een reading challenge?

 12. maart 23, 2014 / 19:45

  Ik ken heel wat boeken van dit rijtje! Ik ben het zó eens met je eerst-boek-dan-film-regel! Wat kan het een boek verpesten zeg, als je de film en dus het verhaal al kent. En je hebt veel minder je eigen fantasie erbij :(
  Jij MOET ook echt de Divergent Trilogy lezen, die is geweldig. Verder: Onwetend van Chevy Stevens, Life of Pi, De Ravenjongens, Duizend Schitterende Zonnen, en Glazuur van Lisette Jonkman. Allemaal echt super leuke boeken. Dankjewel voor nieuwe lees-inspiratie trouwens.

 13. maart 23, 2014 / 19:53

  Ik heb veel nog niet gelezen van jouw lijst,The Fault in our Stars en the Cuckoo’s Calling staan heel hoog op mijn lijstje!

 14. Anne
  maart 23, 2014 / 20:25

  Zeevonk van Josha Zwaan vind ik echt een aanrader! (Ik wil van haar ook nog Parnassia lezen: “een joods meisje dat onderduikt bij een christelijk gezin en vervreemdt van haar eigen familie en tradities”).

  Fortuna’s dochter van Isabel Allende
  Een schitterend gebrek van Arthur Japin
  Girl in translation van Jean Kwok
  Dochter van Isfahan van Anita Amirrezvani

 15. Lisa
  maart 23, 2014 / 20:31

  Misschien vind je The midnight rose van Lucinda Riley wel wat! :)

 16. maart 23, 2014 / 20:47

  Leuk lijstje! Maar volgens mij bestaan er nu al vervolg-boeken van Confessions of a Shopaholic… Ik heb onlangs het 5de denk ik gelezen zelfs!

 17. maart 23, 2014 / 20:49

  Zo fijn! Hunger Games is ook groot favoriet van mij. Alles van Lauren Oliver vind ik ook erg leuk. Voor wat meer diepgang kun je Jonathan Rosen proberen met Joy Comes in the Morning. Prachtig en met zoveel betekenis :)

 18. Janey
  maart 23, 2014 / 20:51

  Jane Eyre, The Cuckoo’s Calling en The Time Traveler’s Wife zijn de enige van dit lijstje die ik (nog) niet gelezen heb! Ben nu bezig in de laatste van de Hunger Games trilogie maar daarna ga ik zeker proberen om die drie ook te lezen :-) Wat betreft de boeken die ik gelezen heb ben ik het 100% eens met deze lijst, maar welke er voor mij nog ontbreekt is “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween”, echt een geniaal boek en dus een aanrader!

 19. Marieke
  maart 23, 2014 / 21:06

  Mijn allerlievelings boek is De Geschiedenis van de Liefde van Nicole Krauss. Dat is de vrouw van Jonathan Saffran Four (EL&IC). Het is zo prachtig geschreven, speelt zich af in NY en gaat o.a. over Joodse migranten (vluchtelingen) uit Polen.

  • Kirsten
   maart 23, 2014 / 22:15

   Er zijn zelfs theorieën dat Jonathan en Nicole de boeken tegelijkertijd schreven en beiden begonnen met het zelfde thema als beginpunt. Een soort “wedstrijdje” zeg maar.
   Als je de boeken leest met dat in je achterhoofd zie je duidelijk overeenkomsten!

   De History of Love is ook een van mijn favoriete boeken. Ik lees hem ieder jaar minstens één keer :)

 20. Annelieke
  maart 23, 2014 / 21:52

  The Bookthief (Boekendief) is mijn favoriet! Echt een ontzettend prachtig boek en nu de verfilming aankomende week uitkomt kan je er bijna niet meer omheen. Als ik jou was zou ik hem bovenaan mijn leeslijst zetten!

  https://www.goodreads.com/book/show/19063.The_Book_Thief

 21. maart 23, 2014 / 22:13

  Om je verhaal bij IC&EL moest ik wel even lachen, die 10, haha! The Cuckoo’s Calling moet ik deze periode lezen voor school (in het Engels) en daar zie ik best een beetje tegenop eigenlijk, fijn dat hij in jouw lijstje staat :P

 22. maart 23, 2014 / 22:16

  Wat een leuke lijst, genoeg nieuwe inspiratie voor mij. The fault in our stars heb ik net gekocht en die van Rowling staat ook hoog op mijn lijst om aan te beginnen :) zelf ben ik, zoals jij het beschrijft, bezeten van de boeken van Carlos Ruiz Zafon, de schaduw van de wind, de gevangene van de hemel, etc. Een totaal ander genre dan de boeken in jou lijst, maar heerlijk om jezelf in te verliezen!

 23. maart 23, 2014 / 22:17

  Ik kan het niet meer dan eens zijn met sommige delen uit deze lijst. The Great Gatsby wil ik nog steeds een keer lezen, net als het Bridget Jones boek. En een nieuw boek in de Shopaholic serie? Jeej!

 24. maart 23, 2014 / 22:29

  ooohh ik heb zoveel boeken waar ik echt van genoten heb.
  The help, the fault in our stars, pride and prejudice, haar naam was sarah, te veel!

 25. maart 23, 2014 / 22:47

  TFIOS blijft het mooiste boek wat ik ooit heb gelezen. Ik kan niet wachten tot de film in de bios te zien is. Er gaat in ieder geval een doos tissues mee haha!

 26. maart 23, 2014 / 23:28

  Fijne tips, ik heb ze nog niet allemaal gelezen en volgens mij hebben we wel een beetje dezelfde smaak.

 27. maart 24, 2014 / 02:25

  Ik was opzoek naar nieuwe boeken om te lezen dus dit komt heel goed uit! Alleen ik wijk af op de regel, ik leef me veel beter in in een boek als ik de film al heb gezien haha

 28. maart 24, 2014 / 08:51

  Ojaaaa, volgens mij heb ik jouw kopie van Time traveler’s wife nog in de kast staan… Moet nog steeds beginnen. Oops! Will do, neem ik ‘m binnenkort mee!

 29. maart 24, 2014 / 08:52

  Die van John Green staat op mijn verlanglijstje!

 30. maart 24, 2014 / 10:35

  Dan moet je echt Voor Jou van Jojo Moyes lezen. Een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb.

 31. maart 24, 2014 / 12:59

  Ik heb TFIOS laatst gelezen en gelijk tot lievelingsboek gebombardeerd. Zo’n mooi verhaal <3 EL&IC ben ik ooit aan begonnen maar kwam ik niet doorheen. Misschien binnenkort maar een nieuwe kans geven!

 32. Aagje
  maart 24, 2014 / 13:08

  Mooi lijstje!! The great gatsby heb ik nog niet gelezen, ga ik zeker doen! Om even in de lijn van Arthur Japin te blijven: De zwarte met het witte hart is ook prachtig! En wat dacht je van de Ontdekking van de hemel? Even doorheen bijten! En Tonio van AFT van der Heijden von ik ook prachtig, op het laatst voelde het alsof mijn vriend was overleden…pff! En de Verborgen geschiedenis van Donna Tart is ook nog steeds favoriet, haar andere twee boeken vind ik minder, alhoewel ik moet bekennen dat ik ’t Puttertje geen eerlijke kans heb gegeven. Kan wel door blijven gaan, lees alles wat los en vast zit dus ook de Shopaholics ;-)
  Veel leesplezier!

 33. maart 24, 2014 / 17:40

  De shopaholic boeken van blijven super leuk! Elk nieuwe boek is inderdaad welkom.

 34. maart 25, 2014 / 12:55

  If you desire to take a good deal from this piece of writing
  then you have to apply these methods to your won blog.

 35. april 10, 2014 / 16:58

  De boeken van THG staan zeker ook in mijn lijstje van favoriete boeken ever. En TFIOS ook! Maar die over Bridget Jones en die over de cuckoo’s calling niet. :)
  De rest vd boeken die je noemt heb ik nog niet gelezen.
  xx Stephanie (www.stephaniesstyleblog.com)