ASK YOUR RUNNING QUESTION #39

Een nieuwe week, nieuwe hardloopvragen. Deze week onder andere: denk ik aan mijn ademhaling als ik aan het hardlopen ben? Wil ik dit jaar weer een trail-run doen en wat moet je doen als je het gevoel hebt dat je eten omhoog komt tijdens het hardlopen?

Susanne: Let je op je ademhaling tijdens het lopen? Ik heb weleens gelezen drie tellen uitademen en 2 tellen inademen. Of let je daar niet op?

Hi Susanne, ik moet toegeven dat ik tijdens het hardlopen niet heel veel op mijn ademhaling let. Pas op het moment dat ik buiten adem dreig te raken focus ik me meer op mijn ademhaling. Ik zorg ervoor dat ik mijn ademhaling langer maak, dus dat ik langer in- en uitadem. Hierdoor zakt mijn hartslag meestal.

Een paar jaar geleden las ik een super interessant boek geschreven door de mensen achter de Sportrusten-methode; verademing. Hierin staat precies uitgelegd waarom rustig ademhalen zo belangrijk voor je is en wat het kan betekenen voor je loopprestaties. Daarnaast staan er ook oefeningen in om je ademhaling te verbeteren. Kan je dit boek echt aanraden. Als je hier meer over wil lezen en je eigen ademhaling wil testen, hier staat een goede uitleg.

Aichataghlaoui: Wanneer is je volgende (halve) marathon. En waar?

Mijn volgende halve marathon is de CPC in Den Haag, die is al over acht weken. Tijd gaat echt veel te snel en ik ben nog niet helemaal daar met mijn training waar ik zou willen zijn. Gelukkig kan er in acht weken nog veel veranderen en is een halve marathon geen hele, dus ik mag nog niet echt zorgen. Verder wil ik dit voorjaar nog wel een paar halve marathons lopen, ik denk dat ik me sowieso ook in ga schrijven voor de halve marathon in Leiden half mei. Een marathon ga ik dit voorjaar niet lopen.

Mathias: Loop je alleen op verharde wegen of ook op onverharde paden? En pas je je schoeisel daar op aan?

Hi Mathias, ik loop normaliter alleen op verharde wegen. Maar op het moment dat ik ergens loop en naast het pad is ook een onverhard pad, zoals in de duinen vaak het geval is, dan kies ik meestal voor het onverharde pad. Ik pas hier mijn schoenen dus niet op aan, omdat het altijd vrij spontaan gebeurt.

In 2016 en 2017 heb ik twee trailruns gedaan, eentje in de buurt van Salzburg (Oostenrijk) en eentje in de Dolomieten (Italië). Hier heb ik niet specifiek voor getraind en dat merkte ik tijdens deze runs enorm. Ik vind het doodeng om over losse stenen te lopen, zeker als het bergafwaarts gaat. Ik weet ook niet of deze tak van sport echt iets voor mij is. Maar het is altijd wel een avontuur. Voor dit soort trailruns draag ik wel specifieke trail-schoenen.

Marije: Ik probeer al jaren het hardlopen op te bouwen, maar net als het een beetje lekker gaat (lees: 5 kilometer in 32 minuten) dan word ik ziek, laat ik het hardlopen even zitten en moet ik weer opnieuw beginnen. Op deze manier lijk ik maar niks op te bouwen, niet sneller, niet verder. 

Wat vervelend voor je dat je steeds ziek wordt Marije. Het makkelijkste antwoord is natuurlijk om te zorgen dat je niet meer zo snel ziek wordt, maar ik begrijp dat je dat niet altijd in de hand hebt. Ik weet niet waarom je zo vaak ziek wordt dus kan je daar ook niet echt tips voor geven. Ik bedoel; ik zou kunnen zeggen: eet genoeg groenten en fruit, neem voldoende rust en drink lekker veel water, maar ik neem aan dat je dat zelf ook allemaal weet en ik weet ook dat dat voor sommigen niet voldoende is om niet toch ziek te worden.

Als ik zelf ziek ben geweest heb ik de dagen erna ook vaak nog een mega leeg gevoel, alsof al mijn energie mijn lichaam verlaten heeft. Wat ik dan vaak doe is hardlopen inwisselen voor stevig wandelen. Als ik me dan weer fit genoeg voel begin ik weer met lopen. Bij mij duurt het dan ongeveer een weekje totdat ik weer op mijn oude niveau zit. Dus de volgende keer dat je ziek wordt, probeer dan eerst even een paar dagen te wandelen en bouw dan weer (snel) op. Het voelt eerst misschien zwaar, maar er is ook wel iets van ‘muscle memory’ en ik geloof dat je echt niet weer van vooraf aan hoeft te beginnen. Succes.

Marlie: Ik heb vaak last dat mijn eten omhoog komt, maar dat gevoel heb ik ook als ik weinig eet en het twee uur laat zakken. Kan het een conditie-gerelateerd iets zijn? 

Hi Marlie, hier heb ik zelf ook weleens last van maar dan heb ik een van deze twee fouten gemaakt. 1) ik heb niet de juiste dingen gegeten. Ik heb bijvoorbeeld veel te veel vet en eiwitten gegeten en niet genoeg koolhydraten. Voor mij werkt het het beste om iets als pannenkoeken met jam voor het hardlopen te eten. 2) Ik ga te snel van start. Als je hartslag te snel omhoog schiet kan dit voor een onprettig gevoel zorgen, probeer dus niet meteen als je de deur uit stapt weg te sprinten, maar voer het tempo langzaam op. Hoop dat dit voor je werkt.

Wederom dank voor al jullie vragen, zoals het altijd mogen nieuwe vragen in de comments gesteld worden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

15 Reacties

 1. Robert
  januari 13, 2018 / 13:07

  Waarom bouw je volgens de marathon loopschema’s de lange duurlopen op naar 32-35 km drie weken voor de wedstrijd en niet naar de 42+ km? Want zo kom je de man met de hamer, die vaak in de staart van de marathon opduikt, pas tegen in de wedstrijd en ben je er niet op voorbereid?!?

 2. xAmberc
  januari 13, 2018 / 13:47

  Ik ben niet echt een fan van jam. Zijn er andere dingen die op een pannekoek kunnen voor een duurloop die goed genoeg voeden?

  • Marlous
   januari 13, 2018 / 20:53

   Banaan! Appelstroop?

 3. Luca Fischer
  januari 13, 2018 / 16:19

  Hi Annemerel! Ik vroeg me af hoe jij denkt over verslaafd zijn aan hardlopen. Geloof je dat je er verslaafd aan kunt raken? En denk jij dat je verslaafd bent?

  Groetjes!

 4. Iris
  januari 13, 2018 / 19:03

  Hoi, waar laat jij je telefoon tijdens het hardlopen? Vooral in de zomer, heb je dan kleding met broekzakken of laat jij je telefoon ergens anders?

 5. Senne
  januari 13, 2018 / 20:43

  Hoi, ik heb begin december een run gelopen van 7,5 km, dit was voor mij een goede prestatie en ik was er ook trots op. Ik merk dat ik het hardlopen heel leuk vind, dus ik schreef me in voor de marikenloop 7,5 km? Ik heb na de run in december een maandje rust gehouden en ben pas weer begonnen, maar hoe kan ik dit het beste weer opbouwen ( ik heb wel een goede conditie en sport wel veel)

 6. Marije
  januari 14, 2018 / 10:02

  Hoi hoi Annemerel,

  Ik ben gek op je ask your running question en zit ook altijd vol vragen. :) En ik las die vraag van Marije en ik heb of een naamgenoot met dezelfde situatie of ik heb deze vraag twee jaar geleden gesteld.

  Maar ik liep al jaren hard en was om de 8 weken ziek, kon ik net weer de 5km aantikken en dan was ik weer ziek, verkouden, griep alles. Op het laatst kwam dat gewoon om de 5 weken. Ik at super gezond, sliep heel veel, was altijd moe, drink altijd al veel water. Toen ik ook in de zomervakantie met een hittegolf met de griep op bed lag was de maat vol en ben ik net zo lang bij de huisarts gaan drammen tot ik naar de KNO arts mocht en die constateerde (na onderzoeken) dat er binnenin mijn neus van alles mis was. Uiteindelijk ben ik in maart 2016 geopereerd aan mijn neus. Mijn holten waren niet open en mijn neusvlies was chronisch ontstoken. Meteen na de operatie had ik al meer lucht.

  Het hardlopen ging daarna ook stukken beter! Snelheid ging vooruit, spierpijn (ik had altijd spierpijn in mijn kuiten) was weg en ik kon ook gewoon steeds verder lopen. De 7Heuvelenloop dit jaar was een grote mijlpaal. Ik schoot onderweg bij kilometer 12.5 echt vol, ik had een droomtempo, liep geweldig en wow zo ver! Wie had dat ooit gedacht dat ik dat zou kunnen en me dan nog zo fit en vol energie zou voelen! Ik heb mezelf daarna streng toe gesproken dat ik na de finish wel een potje mocht janken, haha want anders ging het me tijd kosten. ;)
  Zoals je misschien weet ga ik in juni een marathon lopen en daar heb ik alle vertrouwen in. Ja het wordt zwaar, maar mijn lijf kan dit aan! En sinds de operatie in maart 2016 zijn de aantal keren dat ik verkouden/grieperig was op 1 hand te tellen.

  Dus mocht het mijn vraag zijn geweest dan is de situatie met een operatie opgelost, mocht dit een vraag van een naamgenoot zijn dan zou ik zeggen ga naar de huisarts en laat je doorverwijzen naar een KNO arts als je tenminste met ziek zijn bedoeld dat je om de zoveel weken grieperig en verkouden bent. Ze gaan je helaas eerst een neusspray geven voor een bepaalde periode, bij mij hielp dat echt niks, dus gewoon blijven gaan naar die huisarts/KNO arts en aansturen op verder onderzoek. Dus ik zou zeggen hou moed!

 7. Hannah
  januari 14, 2018 / 13:29

  Hé, ik vroeg me af; ik ben aan het opbouwen volgens jouw schema om een halfuur te lopen, maar ik merk dat ik het jammer vind dat ik niet “gewoon voor de lol” meer loop. Hoe kan ik dit inbouwen in het schema (zonder meer dan drie keer per week te lopen)?

 8. Ilse
  januari 14, 2018 / 14:57

  Leuk dat je meerdere halve marathons gaat lopen dit voorjaar. Die in Leiden met Roos?

 9. Maaike
  januari 14, 2018 / 19:56

  Ik heb altijd érg warme voeten tijdens het hardlopen. Heb alle soort sokken al geprobeerd, maar niets helpt. Het is zelf zo, dat ik vaak na 5 km moet afhaken, omdat mijn voeten dan zó warm zijn. Heb je hier een tip op?

  ‘Normaal’ dus als ik niet hardloop, heb ik hier echter geen last van.

 10. januari 15, 2018 / 11:33

  Simpele vraag: heb je tips om niet te snel te starten :) Ik start altijd te snel, laatst in Egmond weer! Ik ben op zoek naar simpele tips om niet te snel te starten. Het tegen mijzelf zeggen werkt niet meer

 11. januari 15, 2018 / 11:33

  Simpele vraag: heb je tips om niet te snel te starten :) Ik start altijd te snel, laatst in Egmond weer! Ik ben op zoek naar simpele tips om niet te snel te starten. Het tegen mijzelf zeggen werkt niet meer

 12. Dieter
  januari 15, 2018 / 12:40

  Hallo Annemerel,

  Mijn vraag is als volgt: ik heb ben een ‘neutrale’ loper en vroeg me af welke schoenen ik het best kan kopen hiervoor? Ik heb een site gevonden: https://runrepeat.com/ranking/rankings-of-neutral-running-shoes en ook https://www.hrdlpn.nl/hardloopschoenen/ en zo zijn er nog meerdere sites en vroeg me af of deze betrouwbaar zijn? Ik weet dat het het beste is in loopspeciaalzaken, maar ik heb dit laten testen in een loopspeciaalzaak en die zei dat ik licht proneerde. Na vandaag een biomechanische screening te hebben ondergaan in een andere zaak, naar aanleiding van mijn blessures, zei die dat ik beter een neutrale schoen zou aandoen. Hopelijk weet je me hierbij wat tips/advies te geven.

 13. Yamina
  januari 15, 2018 / 13:20

  Wat is dé tip die je mee wilt geven voor iemand die voor het eerst een marathon gaat lopen? Op genieten na ;).

 14. Janna
  januari 16, 2018 / 11:35

  Hoi Annemerel,

  Ik ben aan het trainen voor mijn eerste halve marathon op 11 maart. Ik volg hiervoor een schema van 12 weken, en zit nu in week 9. Door verschillende omstandigheden (blessure, te slecht weer, hardloopdipje etc) heb ik nu al 1,5 week niet gelopen. Is dit erg? Als ik over een paar dagen het lopen weer oppak heb ik 2 weken niet gelopen. Ik heb wel nog 7 weken om het schema te voltooien maar ben bang dat ik te veel conditie o.i.d. verlies?