SUMMER READING: Phil Knight – Shoe Dog (#5)

 photo shoe-dog-9781471146701_hr.jpg

Als ik aan Nike denk, denk ik in eerste instantie aan mijn bont gekleurde collectie Nike hardloopschoenen en mijn uit de hand lopende collectie sportkleding. Daarnaast zag ik Nike altijd als de almachtige sport en footwear fabrikant tegen wie iedere kleine onderneming uit dezelfde branche het aflegt. Want Nike is Nike en Nike is groot met een omzet van 30 miljard in 2015. Soms denk ik weleens, dat is eigenlijk best oneerlijk, Nike is zo groot en al die kleine ondernemers hebben zoveel moeite om het hoofd boven water te houden. Misschien moet ik minder Nike kopen en meer van andere merken, gewoon om hen te steunen. Na het lezen van Shoe Dog, besef ik dat ook Nike van ver gekomen is.

Shoe Dog is het memoir van Phil Knight, oprichter van Nike. Zijn compagnon Bill Bowerman is wellicht een iets bekendere naam, hij was onder andere coach van het Amerikaanse Olympisch atletenteam in 1972 en is de bedenker van vele innovaties. Maar Phil was eigenlijk degene met het idee. Na een wereldreis begon hij in 1962 met het importeren van Japanse sportschoenen, die hij verkocht vanuit zijn kofferbak voor een paar dollar. Na een gesprek met zijn oude coach Bill, besloten ze het samen te doen. Bill was ambassadeur en kon door zijn rol als trainer de schoen op de juiste plek krijgen. Tien jaar later stopt het importeren van de Japanse sportschoenen en stappen ze over op het ontwikkelen van hun eigen schoen, Nike is geboren.

OK, dit is de vroege geschiedenis van Nike in een notendop. Niet heel interessant, dit vind je ook makkelijk terug op Wikipedia. Dit boek is geschreven door Phil Knight zelf en wie kan het verhaal van Nike beter vertellen dan de oprichter van het merk zelf. Er waren namelijk nogal wat dingen, waar heel veel mensen met een paar Nikes onder hun voeten geen enkele weet van hebben.

Het feit dat ze bij Nike met iedere betaling moeite hadden, tot 1980 toen het beursgenoteerd bedrijf werd en Phil van de een op de andere dag 178 miljoen dollar waard was (met 46% van de aandelen was hij verreweg de grootste aandeelhouder van het bedrijf). Iedere dag moeite met het aan elkaar knopen van de eindjes en dat terwijl de omzet ieder jaar bleef verdubbelen. De rechtszaken, de importproblemen, de communicatieproblemen met de Japanners. En ook nadat het bedrijf de beurs op ging was iedere dag een dag vol uitdagingen. Ik heb zoveel respect gekregen voor Phil en Nike.

Het boek zit ook vol mooie inspirerende quotes. Zoals ik op Instagram al schreef, dit boek is misschien nog wel een grotere ass-kicker dan ‘YOU are a BADASS’. Phil is de belichaming van een badass, op een positieve manier. Het hele boek ben ik in de weer geweest met mijn roze markeerstift, omdat ik dingen gewoon niet wilde vergeten. Om je een beeld te geven..

“Not everyone in this world will like us, or accept us, that we’re often cast aside at the very moment we most need to be included.”

“I believe that if people got out and ran a few miles every day, the world would be a better place.”

“Life is growth, you grow or you die.”

“I wanted what everyone wants, to be fulltime me.”

“Beating the competition is relatively easy. Beating yourself is a never-ending commitment.”

“It’s never just business. I never will be. If it ever does become just business, that will mean that business is very bad.”

“I’d tell men and women in their mid twenties not to settle for a job or a profession or even a career. Seek a calling. Even if you don’t know what that means, seek it. If you’re following your calling, the fatigue will be easier to bear, the disappointments will be fuel, the highs will be like nothing you’ve ever felt.”

“Sometimes knowing when to give up, when to try something else, is genius. Giving up doesn’t mean stopping. Don’t ever stop.”

“Hard work is critical, a good team is essential, brains and determination are invaluable, but luck may decide the outcome.”

Yes, dat zijn nogal wat quotes. Mijn excuses, ik kon het niet laten om ze allemaal met jullie te delen. Want hier raak ik dus door geïnspireerd. En zo zijn er nog veel meer roze passages in mijn boek te vinden. Voor mij was dit boek 387 pagina’s vol inspiratie. Ik kon niet stoppen met lezen, binnen 48 uur had ik alles gelezen en dat terwijl mijn to-do-list toch aardig lang was en het alles behalve weekend was toen ik het boek las. Ik had zoiets van, dit boek is als het lezen van een studieboek, verplichte lectuur. Het werkt ontzettend motiverend en omdat hardlopen een veel voorkomend onderwerp is in het boek, voelde het alsof het speciaal voor mij geschreven was. Loved. It.

Lachen: JA!
Huilen: Verrassend vaak! Ik zat er helemaal in, leefde helemaal met Phil en zijn team mee. Als ze weer eens een rechtszaak hadden, of een ander probleem moesten tackelen en het dan net op het laatste moment goed kwam. Tranen. Oh en de passages over Prefontaine, de eerste Nike-atleet die in 1975 door een auto-ongeluk overleed.
Irritaties: Geen. Of nou ja… soms had ik wel graag plaatjes gewild in het boek. Als Phil het had over een bepaalde sneaker bijvoorbeeld, dan moest ik dus mijn iPhone erbij pakken om het te googelen, omdat ik gewoon te nieuwsgierig was om het niet te doen.
Opvallend: Het idee voor het schrijven van dit boek kreeg Phil in 2007, hij is diezelfde nacht nog aantekeningen gaan maken en maakte toen dus een begin aan dit boek. Shoe Dog ligt pas sinds april dit jaar in de winkel, dus kun je nagaan hoe lang dit proces gekost heeft. Het is dan ook een heel compleet en gedetailleerd boek geworden.
Aanrader: Zeker! Als je van memoires houdt, of als je affiniteit hebt met Nike. Als je ondernemer bent, of graag zou willen zijn. Als je op zoek bent naar inspiratie, als je houdt van sport. Lezen!
Hartjes: ❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 9/10

Je koopt Shoe Dog voor 16,99 op Bol.com. De Nederlandse vertaling is ook al beschikbaar!

Liefs,
Annemerel

Delen:

6 Reacties

 1. Jolien
  juni 19, 2016 / 17:55

  Toen je zei dat je dit aan het lezen was trok het me totaaaal niet, maar na die quotes ben ik om! Inspirerend!

  • Sas
   juni 20, 2016 / 11:37

   Ja echt precies dit!! Ga toch overwegen om het eens te lezen! Leuke review annemerel :) en die quotes zijn juist de reden dat ik nog nieuwsgieriger word naar het boek, dus alleen maar goed

 2. Ilse
  juni 19, 2016 / 20:16

  Klinkt als een inspirerend boek! Gaat op mijn leeslijstje!

 3. Celine
  juni 19, 2016 / 22:14

  Klinkt heel inspirerend! En wat een mooie quotes!

 4. juni 20, 2016 / 06:14

  Nu ben ik wel heel nieuwsgierig geworden naar het boek, ik ga er zeker eens naar kijken!

 5. juni 20, 2016 / 07:12

  Ik heb met dit boek in m’n handen gestaan, maar toen toch niet gekocht. Ik denk dat ik hem voor m’n vakantie in juli toch maar aanschaf!