RUN BABY RUN: Wat te dragen in de herfst

desktop3155

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Annemerel, wat moet ik nu eigenlijk dragen in de herfst met hardlopen, ik weet het echt niet meer’. Deze vraag krijg ik overigens niet alleen in de herfst, maar ook in de winter en lente.. in de zomer snapt iedereen wel dat wanneer je het warm hebt, je gewoon zo min mogelijk kleding aantrekt. In mijn boek heb ik hier een heel hoofdstuk aan gewijd, maar als je die om wat voor reden dan ook niet in huis hebt en je vraagt je af wat je in de herfst moet dragen, lees dan vooral eventjes verder.

Allereerst hangt wat je draagt in de herfst natuurlijk af van een aantal factoren:

 • Wat voor weer is het, schijnt de zon, regent het, is het een warme herfstdag, of juist een koude?
 • Heb jij het juist snel warm of koud tijdens het lopen?
 • Wat voor afstand ben je van plan om te gaan lopen en wat voor inspanning ben je van plan te gaan leveren?
 • Ga je een training doen, of loop je een wedstrijd waarbij je voluit wil gaan?

Zelf bepaal ik wat ik draag volledig op gevoel. Soms geeft mijn weerapplicatie aan dat het veertien graden is – een temperatuur waarbij ik normaal in korte broek met een T-shirtje zou kunnen lopen – maar heb ik gewoon zin in een lekkere lange legging en een longsleeve. Tijdens het lopen kom ik mezelf dan wel tegen (WARM!) maar soms is het al lastig genoeg om jezelf naar buiten te schoppen, naar buiten gaan in een kort broekje en een T-shirt, maakt de stap nog groter.

Temperatuur
Over het algemeen hanteer ik deze regels tijdens trainingen:
>18 graden: Mouwloze top
12-18 graden: korte mouwen
6-12 graden: lange mouwen
0-6 graden: iets met lange mouwen en een col of hoge kraag + mouwloze strakke top onder het shirt / jasje + korte mouwen
<0 graden: lange mouwen en een jasje

Qua broek denk ik een stuk minder na over de temperatuur. Ik zou shorts kunnen dragen tot een graad of 6, daarna wordt het toch wel wat koud. Maar vaak draag ik met hogere temperaturen ook leggings, gewoon omdat mijn iPhone in een vakje past of dat ik gewoon zin heb in iets warms aan mijn benen. Mocht het echt heel erg koud zijn (kouder dan -5) dan draag ik over mijn leggings nog een gewatteerd shortje (ik heb er een van Odlo).

Maar nogmaals, het hangt er ook van af wat jij lekker vind. Als jij het snel koud hebt zou ik veel eerder een longsleeve en/of een jasje aantrekken, dan wanneer je het net als ik eigenlijk altijd warm hebt.

Regen
Hardlopen in de regen kan hartstikke fijn zijn, maar het zet je wel voor een dilemma.. trek ik een jasje aan of niet? Ikzelf trek alleen een jasje aan als de temperatuur onder de 8 graden is, anders ga ik het in een jasje echt veel te warm krijgen en de condensvorming onder het jasje zorgt er dan voor dat ik eigenlijk net zo nat wordt als wanneer ik geen jasje zou dragen. Maar als je langere tijd zeiknat in de kou gaat lopen, is dat wel een aanslag op je lichaam. Een lange duurloop tast sowieso je immuunsysteem al aan, wanneer je dat in de regen doet en zeiknat wordt, wordt dat immuunsysteem nog  meer op de proef gesteld. Mocht je een beetje kwakkelen met je gezondheid, dan zou ik je lange duurloop uitstellen naar een ander tijdstip.

Tijdens een wedstrijd heb ik twee keer een keer een jasje gedragen en dat waren de domste beslissingen in mijn leven. De eerste keer was tijdens mijn eerste CPC in 2011, het was niet eens een jasje, maar een katoenen vestje (dus…) en de tweede keer was tijdens een 10 kilometer wedstrijd in Den Haag in 2015, het regende keihard maar het was wel zestien graden. Ik had nooit dat jasje aan moeten trekken want al na een paar honderd meter begon ik ontiegelijk te zweten.

Als het ooit tijdens een marathon echt keihard zou regenen zou ik – afhankelijk van de temperatuur – waarschijnlijk een T-shirtje met korte mouwen dragen. Afgelopen zomer liep ik een 30 kilometer door de regen en dat was prima te doen.

Wedstrijd
In een wedstrijd draag ik vaak minder dan tijdens een training, omdat ik bij een wedstrijd (van plan ben) om harder te lopen. Het liefst zou ik iedere wedstrijd in shorts en een mouwloze top lopen, helaas ‘moet’ ik iedere keer toch weer die drie/kwart Lululemon broek dragen, omdat ik gewoon niet zonder de zakjes van mijn favoriete legging kan (daar gaan rietjes, snoepjes, creditcards, reserve iPods en zelfs mijn iPhone in!). Tot een graad of tien zou ik een mouwloze top dragen, tot een graad of vier een shirt met korte mouwen en als het echt nog frisser is, dan zou ik voor een longsleeve gaan.

Maar het ligt ook een beetje aan de wind. Als het mega hard waait draag ik warmere kleding dan wanneer het windkracht twee of drie is.

Zijn jullie hier íets wijzer van geworden? Ik denk dat het belangrijkste is dat je voor jezelf uitvindt wat jij prettig vindt. En daar kun je alleen maar achterkomen door ‘fouten’ te maken. Door jezelf soms te warm of te koud te kleden. Door een regenbui op je kop te krijgen en er toch achter te komen dat jij liever met een jasje had gelopen, ook al is het zestien graden. 

En geloof me… ook ik sta voor de helft van de wedstrijden met mijn handen in het haar, wat moet ik nu weer aantrekken? Hoeveel wedstrijden je ook gelopen hebt, hoe groot de collectie sportkleding in je kast ook is, hoeveel ervaring je ook hebt, hoeveel hardloopblogs en boeken je ook geschreven hebt… 

Ben jij een koukleum tijdens het lopen? Of loop je net als ik het liefst in zo min mogelijk kleding? Kun je je vinden in mijn eigen ‘regels’.

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. november 1, 2016 / 12:05

  De tips zijn handig! Ik had zondag een longsleeve aan met een driekwartbroek en de longsleeve was echt te warm! Morgen toch maar een t-shirt :)
  Ik heb ook altijd een driekwartbroek aan met wedstrijden, dit om schuurplekken en broeken die omhoog kruipen te voorkomen :) Maar ik heb inmiddels wel drie broeken in verschillende diktes dus als het echt heel warm is trek ik een dunnere aan :)

 2. november 1, 2016 / 13:16

  Tips zijn zeer welkom maar is idd zo persoonlijk ook hé. Ik ben een beginnende loper en heb het nu vooral altijd te warm. Maar ik train voor 5km, je moet ergens beginnen zeker? Groetjes charlotte, je boek is trouwens top.

  • Annemerel
   Auteur
   november 1, 2016 / 14:09

   Wat leuk dat je begonnen bent met lopen! Veel succes en plezier :) Je moet inderdaad ergens beginnen en vijf kilometer lopen is al meer dan heel veel anderen ooit kunnen zeggen.

 3. november 1, 2016 / 13:23

  Hele handige tips! Ik ben (helaas) een koukleum tijdens hardlopen, waardoor de motivatie al snel afneemt in de herfst/winter.. Heb regelmatig tijdens buien gelopen en dan vervloekte ik mijn keuzes qua kleding al snel, haha (lees: wáárom vergeet ik altijd een jasje!!).

 4. Sandra
  november 1, 2016 / 13:26

  Een trainer zei ooit tegen me: neem de buitentemperatuur en tel daar 10 graden bij op. Pas je kleding daar op aan. Ik kom zelden voor verrassingen te staan. Het enige waar ik dan nog rekening mee houdt is of er veel wind staat of niet. Want met veel wind koel je sneller af. Dus buiten 14 graden, dan kleed ik me op 24 graden (korte broek/tight en korte mouwen). Buiten 2 graden, dan kleed ik me op 12 graden (lange tight, lange mouwen en thermohemd).

 5. november 1, 2016 / 15:42

  Handige tips! Ik vind het zelf ook altijd moeilijk om te bepalen wat ik draag, maar over het algemeen hanteer ik min of meer dezelfde ‘regels’ als jij. En daarnaast zorg ik er in de winter ook altijd voor dat ik laagjes draag. Mocht ik het te warm krijgen tijdens een run, dan kan ik altijd nog iets uit doen. Wat bij mij ook voor een dilemma zorgt, is mijn hoofd. Ik heb ontzettend snel last van pijnlijke oren dus ik draag standaard vanaf oktober een hoofdband. Het probleem is, dat ik door die hoofdband ga zweten en het warm krijg. Wanneer ik hem dan af doe, krijg ik weer last van mijn oren en zo gaat dat maar door. Moest iemand hiervoor een oplossing kennen, dan hoor ik het graag!

  • Annemerel
   Auteur
   november 3, 2016 / 10:34

   Daar is helaas geen oplossing voor… zweten accepteren of koude oren accepteren is het enige :(

 6. Kyra
  november 1, 2016 / 16:46

  Handig artikel! Een ding waar ik altijd mee worstel als het regent.. hoe hou ik mijn telefoon droog?!
  Hoe doe jij dit?
  Ik vind het zelf geen probleem om gewoon in een shirtje te rennen en nat te worden, maar ik ren altijd met telefoon en die moet natuurlijk droog blijven..

  • Annemerel
   Auteur
   november 3, 2016 / 10:34

   Als het heel hard regent doe ik hem in een zakje van mijn jasje en als ik geen jasje aan heb doe ik hem in het zakje van mijn broek (Lululemon). Gelukkig is de nieuwe iPhone 7 waterproof, kun je zelfs in een bak met water gooien!

 7. november 1, 2016 / 16:55

  Ik vind het ook lastig! Mijn eerste winter als hardloper en ik vind het vaak koud. Maar als ik dan weer op de terugweg ben heb ik het vaak warm. Lastig!
  Draag jij vaak handschoenen? Ik altijd zo lang koude handen. Die worden pas aan het einde van de training warm :S

 8. Inneke
  november 1, 2016 / 21:38

  Bedankt voor de tips! Vandaag was mijn kleding ook juist goed maar soms kan je jezelf echt vervloeken! Vind de tip van Sandra ook een heel goeie

 9. Ilse
  november 2, 2016 / 11:35

  Ik vind het ook nog steeds lastig en de ene keer heb ik het warm en de andere keer heb ik het koud. Vooral qua herfst en lente vind ik het lastig..

 10. november 3, 2016 / 18:32

  Kijk hier heb ik wat aan! Twijfel altijd wat ik aan moet doen met hardlopen. Vooral in de herfst en lente vind ik het lastig. Wel of geen lange broek? En moet ik nou een kort t-shirt aan of een lange?
  Hoewel ik voorlopig niet ga hardlopen, ga ik dit wel onthouden. Weet ik tenminste wat ik aan kan doen tijdens de hardloopsessies. Dank Annemerel!