RUN BABY RUN: Sneller worden = variatie

 photo IMG_6448.jpg

Ik heb een boek over hardlopen geschreven en ik heb al heel veel blogs geschreven over sneller worden met hardlopen. Toch krijg ik nog steeds regelmatig de vraag hoe ik in vredesnaam sneller geworden ben met hardlopen. Onder mijn blogs, op Twitter, Instagram, zelfs onder mijn YouTube video’s. Omdat het alweer anderhalf jaar geleden is dat ik hier echt een volledige blog aan heb gewijd, zal ik het vandaag nog eens proberen uit te leggen.

Aller eerst een disclaimer, als je nog geen vijf kilometer kunt hardlopen zou sneller worden in mijn ogen geen prioriteit moeten hebben. Ook als je net begint met lopen zou ik zeggen, pas op, loop op een lekker tempo en bouw eerst je afstand op. Laat je lichaam wennen aan de beweging zodat de spieren die je lichaam gebruikt om hard te lopen sterker kunnen worden. Te vroeg beginnen met trainen op snelheid is vragen om ellende (blessures).

Als je sneller wil worden zul je rekening moeten houden met het feit dat je af en toe uit je comfortzone zult moeten gaan. Niet altijd, maar wel op zijn tijd. Drie keer in de week hetzelfde rondje van vijf kilometer lopen op hetzelfde tempo gaat je niet sneller maken. Variatie is het codewoord. En bij variatie horen lange loopjes, korte loopjes, snelle loopjes, langzame loopjes en loopjes waarin je van tempo afwisselt.

Ik probeer richting Chicago iedere week vier trainingen te doen en iedere training is anders. Op maandag doe ik een lange duurloop, op dinsdag een herstelloop, op donderdag een intervaltraining en op zaterdag een tempotraining. Het schema dat ik voor mezelf gemaakt heb heeft als doel om een snelle marathon te lopen. Als je traint voor een vijf of tien kilometer, zul je waarschijnlijk meer hebben aan een ander schema. Je kunt voor dezelfde opbouw kiezen, maar de afstanden en de snelheden waarmee je dan loopt zullen dan anders zijn.

Duurloop
Tijdens mijn duurloop probeer ik een lange afstand (ik begin met 15 en eindig bij 35) te lopen op een tempo dan ongeveer 30 seconden boven mijn beoogde marathonnsnelheid ligt. Sommigen zeggen dat je je duurlopen nog langzamer moet lopen, ik heb daar nog nooit het voordeel van gezien en dit lijkt voor mij te werken. Normaal loop ik iedere week 2,5 kilometer langer dan de week ervoor, maar ik heb het nu anders gedaan. Ik liep drie keer 20, een keer 25, twee keer 30, volgende week loop ik 32,5, daarna nog een keer 30 en ik wil als afsluiting twee keer 35 lopen. Ik herstel redelijk snel en ik vind het lopen van lange afstanden fijn, daarom kies ik voor het grote aantal lange afstanden. Op deze manier laat ik mijn lichaam wennen aan het lopen van lange afstanden.

Herstelloop
De herstelloop doe ik de dag na de duurloop en stelt niet zoveel voor, het is 5 kilometer hobbelen op een tempo waar je eigenlijk niet zoveel bij voelt. Ik kan makkelijk zakelijke telefoongesprekken voeren als ik een herstelloop doe. Zo’n tempo dus.

Intervaltraining
OK. Deze training vind ik zelf het lastigst om aan te beginnen, maar deze is wel puur gericht op snelheid. Je hebt intervaltrainingen in heel veel verschillende soorten en maten. Afgelopen weken deed ik twee verschillende trainingen, bij de ene training liep ik een kilometer lang op mijn tien kilometer wedstrijdtempo, bij de andere training liep ik een minuut lang op mijn aller hardst. Ik vond zelf die laatste training het fijnst omdat je dan echt tot het gaatje gaat. De trainingen die ik deed zijn gemaakt door de trainer van Laura en zij heeft ze onlangs heel netjes uitgeschreven op haar blog. Zeker een tip! Voor de intervaltraining zet ik de training in mijn Garmin horloge. Dat kan via de website van Garmin. Ontzettend handig, want hierdoor weet ik dus op ieder moment in mijn training precies wat ik moet doen en waar ik aan toe ben. En aan het eind van mijn training kan ik precies mijn splits bekijken. Heel leuk om te zien.

Tempotraining
Een van de redenen waarom ik liever een minutentraining dan een kilometer-interval doe is omdat ik iedere week ook een tempotraining op het programma heb staan en tijdens die intervallen een kilometer lijkt mijn tempo verdacht veel op het tempo dat ik tijdens een tempotraining loop . In deze training loop ik het beoogde marathontempo, maar dan voor kortere duur. Tien kilometer, maximaal. Hierdoor leer ik dit tempo goed kennen en voel ik aan wat het tempo nu precies is. Voor de nieuwsgierigen, mijn beoogde marathontempo is 4’50, ik liep vorig jaar in Berlijn 4’52. Onder dezelfde omstandigheden zou dit dus een reëel tempo moeten zijn.

En dat lieve mensen, is hoe ik sneller probeer te worden. Als jullie hier meer over willen lezen verwijs ik jullie graag naar mijn boek.. en als je specifieke vragen hebt, stel ze dan in de comments. Als er genoeg vragen zijn kan ik er wellicht een artikel/video aan wijden.

Ik heb dit schema niet van een professional gekregen, ik heb dit zelf gemaakt, wel aan de hand van dingen die ik gelezen en gehoord heb. Voor mij lijkt dit te werken, maar iedereen is anders, dus wellicht werkt dit voor jou niet. Er is maar een manier om hier achter te komen en je raadt het waarschijnlijk al, dat is om het uit te proberen. 

Good luck!

Doe jij trainingen om sneller te worden? Hoe train jij? En wat is je doel?

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. augustus 25, 2016 / 12:13

  Leuk om te lezen hoe je nou eigenlijk traint! De laatste tijd probeer ik ook wat vaker interval trainingen te doen. Dit doe ik omdat ik op 2 oktober de 10 km van We Run Paris ga lopen, hier wil ik onder de 50 min lopen!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 25, 2016 / 12:37

   Wat gaaf succes!

   • augustus 25, 2016 / 12:51

    Dankjewel! Jij natuurlijk ook voor Chicago!

  • Hanane
   augustus 25, 2016 / 21:59

   We Run Paris lijkt me echt gaaf! heb je ervaring daarmee? :)

   • Annemerel
    Auteur
    augustus 27, 2016 / 07:20

    Nope nog niet!

 2. augustus 25, 2016 / 12:35

  Ik heb deze zomer voor het eerst een 10k gerend en nu is mijn doel om die sneller te kunnen rennen. Ik ben heel erg benieuwd!!

  Liefs,
  Yara

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 25, 2016 / 12:38

   Heel veel succes, als je het wil en verstandig met je training om gaat (niet doorrennen met pijn) moet dat zeker lukken!

 3. Vera
  augustus 25, 2016 / 13:06

  Leuk om te lezen! Ik train zelf niet zozeer voor snelheid, maar voor een langere afstand. Over iets minder dan 1,5 week loop ik met zonsopkomst over de afsluitdijk tijdens de Afsluitdijk Run, ik loop dan een halve wat 16,4 km is. Twee weken later doe ik ook nog de Dam tot Dam! Mijn langste run is nu 13 km, dus die drie laatste erbij moet lukken.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 27, 2016 / 07:18

   Heel veel succes!!! Gaat je sowieso lukken!

 4. augustus 25, 2016 / 13:45

  Hoewel het me in november in New York vooral om het uitlopen gaat zo een eerste marathon, probeer ik wel wat intervaltraining te doen. Die lukt nog wel aardig omdat het zo afwisselend is maar die tempotraining vind ik zo lastig. Als ik eerlijk naar mezelf ben, lukt die steeds niet zoals het moet. Zo leuk om je traning voor Chicago zo te volgen. Heel veel succes!

 5. Ilse
  augustus 25, 2016 / 15:41

  Klinkt als een mooi schema en dat 4,50 tempo gaat je zeker lukken! Ik moet eerst het hardlopen maar weer oppakken en keurig 3 keer in de week lopen!

 6. augustus 25, 2016 / 16:55

  Goed dat je dit aanhaalt. Ik doe ook vaker interval training tegenwoordig terwijl ik vroeger meer van de duurloop was. Lekker blijven variëren is goed voor je lichaam!

 7. xAmber
  augustus 26, 2016 / 10:05

  Ik ben via jouw schema’s aan het trainen voor de dam tot dam. Ik merk Door de intervaltrainingen en tempotrainingen dat ik daadwerkelijk sneller word! Ik kon vorig jaar echt geen 10 km lopen met een pace van 6.42, dit jaar dus wel. Als ik de dam tot dam heb gelopen ga ik mijn 5 km versnellen, die loop ik het meest vaak en wil ik nou eindelijk is in dat half uur kunnen lopen