RUN BABY RUN: 46 days until Chicago

 photo Desktop2915.jpg

De afgelopen maanden had ik weinig moeite met hardlopen. Ik liep drie, vier keer in de week en in Italië liep ik zelfs dagelijks. Het kostte me weinig moeite om mezelf te motiveren om naar buiten te gaan, ook al had ik geen vastomlijnd doel in mijn agenda staan. Wel wist ik dat ik in het najaar wel weer een marathon wilde lopen en eigenlijk was dat vage plan al genoeg motivatie. Maar nu ik sinds een kleine twee weken precies weet wat ik ga doen – de marathon in Chicago lopen op 9 oktober – loop ik over van enthousiasme. De komende weken wil ik jullie meenemen in mijn training richting de marathon van Chicago.

Maandag 15 augustus
Als je net te horen hebt gekregen dat je een hele vette marathon mag gaan lopen wil je natuurlijk het liefst keihard van start gaan met je training. Althans, dat had ik vorige week maandag het liefste gewild. Helaas had ik wat last van mijn linkervoet en voelden mijn rug en bovenbenen stijf. Ik besloot verstandig te zijn en mijn dertig kilometer die ik eigenlijk op de planning had staan te schrappen en een rustweekje in te lassen. Ik liep al vijf weken achter elkaar lange afstanden en misschien was het tijd om even pas op de plaats te maken. In plaats van 30 kilometer liep ik 12,5 kilometer. Daarna deed ik een yoga/pilates work-out van 20 minuten die zich focust op je core, heupen en achterwerk. Het gaat mij namelijk echt niet gebeuren dat ik geblesseerd raak voor de marathon. Daarvoor heb ik nu al te veel marathons gelopen en te veel blessureleed gehad, ik moet nu toch echt slimmer zijn, toch?

Dinsdag 16 augustus
Ook al liep ik gisteren geen lange duurloop, ik laat me mijn herstelloopje niet door mijn neus boren. Ik hou namelijk van herstelloopjes, want die zijn super rustig en ze eindigen vaak bij Starbucks, waar ik dan een Espresso Frappuccino haal (of een Pumpkin Spice Latte als het herfst is). Ik liep in totaal vijf kilometer ‘hard’ en wandelde vervolgens anderhalve kilometer uit. Ik deed thuis nog wat plankjes en stapte vervolgens onder de douche.

Woensdag 17 augustus
Vandaag staat er geen hardlooptraining op het programma, maar ik wil wel graag aan mijn dagelijkse portie beweging komen. Ik heb een afspraak in Amsterdam en parkeer bewust mijn auto op een half uur afstand van de locatie, zodat ik zowel op de heen als terugweg een half uurtje moet wandelen. Dat ik hierdoor tussendoor ook nog even snel bij H&M naar binnen schiet (en niet met lege handen de deur uit ga), neem ik voor lief.

Donderdag 18 augustus
Het is alweer twee weken geleden dat ik een intervaltraining deed. Het was toen zwaar, maar wel effectief en erna voelde ik me fantastisch. Omdat ik mijn voet nog steeds een beetje voel en mijn rug wat stijf voelt besluit ik het bij een korte intervaltraining te houden. 2,5 kilometer inlopen, 10x 1 minuut zo snel mogelijk afgewisseld met 1 minuut snelwandelen, daarna nog 2,5 kilometer uitlopen. Het is zwaar, zeker als ik de laatste vijf snelle minuten de wind in mijn gezicht heb en in de duinen loop, geen optie om je voor de wind te verschuilen. Maar hé. Ik deed het wel en na het lopen heb ik minder last van mijn voet dan ervoor, dit biedt perspectief.

Vrijdag 19 augustus
Ik heb een luie dag, die heb ik helaas ook nog steeds. Ik doe wel wat buikspieroefeningen maar de rest van de dag doe ik veel te weinig naar mijn zin. Maar ja, niets (meer) aan te doen.

Zaterdag 20 augustus
Vandaag staat er een tempotraining op het programma. Een loopje waarin ik mijn beoogde marathontempo wil lopen. In Berlijn liep ik vorig jaar een pace van 4’52, ik zet nu in op 4’50 en loop uiteindelijk tien kilometer met een pace van 4’48. Het voelt heel lekker. Dit is echt ‘mijn’ tempo op dit moment. Zeker voor dit soort afstanden.

Zondag 21 augustus
Op zondag is het tijd voor wat oefeningen voor kracht en flexibiliteit. Ik probeer niet te veel te doen, want de volgende dag moet ik een duurloop van 30 kilometer lopen en daarbij kan ik absoluut geen spierpijn gebruiken. Ik doe de plank op een aantal manieren, doe wat bruggetjes, lunges en stretch de spieren in mijn bovenbenen. Niet heel veel bijzonders maar mijn lichaam voelt na deze oefeningen wel weer wat minder stijf en dat was uiteindelijk mijn doelstelling.

Al met al ben ik blij met deze rustige trainingsloop. Mijn voet voelde ik aan het eind van de week vrijwel helemaal niet meer en ook mijn rug lijkt aan de betere hand. Ik heb hierna nog zeven weken en aan die zevende week zijn we nu dus begonnen. Volgende week vertel ik jullie hoe deze week me vergaan is.

Liefs,
Annemerel

Delen:

5 Reacties

 1. Vera
  augustus 24, 2016 / 17:12

  Een pace van 4″50 op een marathon, ik moet er niet aan denken! Dat is mijn intervaltempo als ik een iets luie interval loop, hahaha. Vind het leuk om te lezen wat je allemaal doet, ook qua spierversterking enzo!

 2. Linda
  augustus 24, 2016 / 17:26

  Superleuk om over je voorbereidingen te lezen! Ben momenteel zelf ook erg bezig met hardlopen (zowel actief als passief), want in november hoop ik de Zevenheuvelenloop te doen, mijn eerste 15km-wedstrijd.
  Veel succes met trainen de komende weken!

 3. Ilse
  augustus 24, 2016 / 18:29

  Klinkt als een goede en verstandige trainingsweek!

 4. augustus 25, 2016 / 09:20

  Lekker bezig Annemerel! Goed dat je zo verstandig bent, ik push nog veel te vaak door als ik een (mogelijke) blessure voel opkomen en dat is natuurlijk niet slim. Jij bent vast helemaal fit voor Chicago straks!