RUN BABY RUN: Faster & Stronger

 photo RecentlyUpdated.jpg

Over 25 dagen is de CPC en ik kijk er zo naar uit, dat ik bijna bang word dat het alleen maar een deceptie kan worden. Ik heb meer zin in die CPC dan dat ik zin had in de New York Marathon. Dat is niet in de laatste plaats omdat de periode dat je tijdens de CPC pijn lijdt een stuk korter is dan de pijn-lijdings-periode tijdens de marathon. Maar ook gewoon omdat ik zin heb om eindelijk weer eens een fatsoenlijke wedstrijd te lopen en mijn PR van 1.48.13 keihard te verbeteren.

Maar hoe word je sneller? Of beter, hoe word ik sneller? Ik krijg op mijn Instagram regelmatig de vraag hoe ik sneller ben geworden. Veel meiden blijven op een gegeven moment op een bepaald tempo hangen en worden voor hun gevoel niet sneller. Dat is helemaal niet vreemd, dat heb ik zelf ook lange tijd gehad. Dat was omdat ik me comfortabel voelde op een bepaald tempo. Ik liep heerlijk zo tussen de 5’20 en 5’30 en voor een lange duurloop is dat ook echt geen probleem, maar als je sneller wilt worden, zul je af en toe je tempo iets op moeten schroeven en dus uit die comfortabele zone komen. Hoe je dat doet? Er zijn twee manieren waarop ik sneller word/geworden ben.

Intervaltraining
De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk intervaltraining. Ik had een grote hekel aan intervaltraining. Dat was toch niet leuk meer, dat stuk gaan. De afgelopen twee maanden is er bij mij een knop omgegaan en inmiddels vind ik niets lekkerder dan keihard rennen. Je kunt interval op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld 500 meter hard gaan, afgewisseld met 100 meter wandelen.

Maar je kunt ook doen wat ik doe, een kilometer rennen, een minuut pauzeren en vervolgens weer een kilometer rennen. Ik ren dan op 80/90% van mijn kunnen. Ik kan nog wel harder, maar ik hou nog genoeg over zodat ik weet dat ik hierna nog een paar keer een kilometer kan rennen.

Er zijn echt 100.000 verschillende manieren om interval te doen, je moet een manier vinden die bij jou past, die je leuk vindt, anders doe je het één of twee keer en hou je het daarna weer voor gezien met de intervaltrainingen (I’ve been there!).

Ren met iemand die sneller is dan jij
Dit is echt dé tip. Helaas heb ik – voor zover ik weet – geen buurman of vrouw die me uit mijn comfortzone kan trekken en harder rent dan ik, maar als er wel zo iemand in de buurt is dan maak ik daar dankbaar gebruik van. Ik doe niet graag onder voor anderen, dus loop dan gewoon boven mijn kunnen. Alles beter dan toegeven dat ik het niet aankan.

Ik heb het geluk dat ik tijdens de CPC achter mijn persoonlijke haas Marloes aan mag rennen. Zij is een baan athlete van origine, dus die is gewend écht hard te lopen. Nu gaan we niet op haar 400 meter snelheid rennen (duhhhh), maar zij kan er wel voor zorgen dat ik net even wat harder kan gaan dan ik normaliter loop. Daarnaast heeft ze beloofd dat ze mijn water aan gaat geven en de wind voor me gaat vangen. Kijk, dat is fijn…

Maar onthoud, goed voor je lichaam zorgen is het aller belangrijkste. Snel worden is leuk, maar ga alsjeblieft niets forceren. Ga niet vaker dan één a twee keer per week voor intervaltraining, geef je lichaam voldoende rust tussen de trainingen en maak je beenspieren sterker door verschillende spierversterkende oefeningen te doen voor je benen, billen en buik. Haastige spoed is zelden goed. Sneller worden doe je niet in één dag, en doe je dat wel, dan is de kans groot dat je binnen een paar weken aan de kant zit door een blessure.

Liefs,
Annemerel

Delen:

27 Reacties

 1. februari 11, 2015 / 17:04

  Vooral het rennen met iemand die sneller is vind ik erg fijn, is niet alleen gezelliger maar ook een stuk uitdagender dan een interval training vind ik persoonlijk.

 2. februari 11, 2015 / 17:08

  Hm misschien moet ik die interval trainingen toch ook maar weer eens een kans geven. En hardlopen met iemand die net wat sneller is: JA! Dat is heerlijk :)

 3. februari 11, 2015 / 17:10

  Goede tips zijn dit :D ik heb zelf soms ook wel de struggle dat ik niet sneller word (misschien zelfs langzamer, maar dat komt omdat ik niet zo regelmatig train…). Ik ga eens proberen om wat kortere afstanden te lopen op een hoger tempo!

 4. februari 11, 2015 / 17:11

  Rennen met iemand die sneller is is inderdaad echt motiverend! Ik doe graag fartlek trainingen om sneller te worden.. dan ga je in je normale run korte stukken op 110% om vervolgens weer je normale rustige tempo aan te houden. Deze stukken zijn dan zo lang als je ze vol kan houden.. dat is voor mij de leukste en uitdagendste vorm van interval.

 5. Maria
  februari 11, 2015 / 17:25

  Fijne post!

  Ik moet toch maar op zoek naar een leuke trainingsgroep in mijn (inmiddels niet meer zo nieuwe) woonplaats. Intervaltrainingen vind ik echt alleen maar vol te houden in groepsverband. En dan vooral met mensen die net een tikje sneller zijn. Ik verplicht(te) mezelf dan om bij te blijven. Dat werkte erg goed!

 6. februari 11, 2015 / 17:26

  Je enthousiasme wat hardlopen betreft werkt zo aanstekelijk! :D En je tempo’s zijn echt top, haha. Ik ben nu ook een beetje op snelheid aan het trainen en heb gisteren voor het eerst intervaltraining gedaan. Ik ging helemaal kapot, heb nu ook echt spierpijn in m’n kuiten, maar het voelt wel super goed :D Dus die houden we er in! Bedankt voor de tips, rennen met m’n vader (die toch net wat sneller is dan ik) doe ik ook graag. En als ik met m’n moeder ren wil ik haar juist weer pushen om wat sneller te gaan, maar die laat zich niet opjagen, haha!

 7. februari 11, 2015 / 17:31

  Hmm.. misschien toch eens overwegen om ook interval trainingen te doen. Ik blijf ook hangen tussen de 5,20 en 5,35, tenzij ik maar 1 of 2 km loop dan ligt het tempo wel hoger. Maar ja, met 1 of 2 km per keer kom ik ook nergens..

 8. Mams kim
  februari 11, 2015 / 17:53

  wat leuk om alexander ook weer eens te spotten….ziet er goed uit!!!!!!

 9. februari 11, 2015 / 18:00

  Wat een fijne tips een super artikeltje! Je gaat die CPC knallen! <3

 10. februari 11, 2015 / 18:45

  Ik ga ook maar eens voor de Interval trainingen.
  Morgen staat er een run op de planning, zal ik daar dan maar eens de interval van maken? :-)

 11. Ilse
  februari 11, 2015 / 18:47

  Sneller.. ik wil eerst mijn conditie opbouwen zodat ik wat langer achter elkaar kan rennen en de 10 km van We Run Amsterdam kan halen en dan nog maar eens aan interval denken..

 12. februari 11, 2015 / 19:10

  Oh god, laat ik in het voorjaar eerst maar weer eens beginnen met hardlopen ;-). Je enthousiasme werkt wel aanstekelijk moet ik zeggen! Succes met je voorbereidingen!

 13. februari 11, 2015 / 19:11

  Intervaltraining doe ik niet heel graag, omdat je dan ook moet lopen, en als ik dan loop in het openbaar, lijkt het net alsof ik het niet meer aankan ofzo haha. Ik vind het trouwens ook jammer dat je met een android telefoon niet tijdens je race foto’s kan maken (met de Nike+ app) en dat dat alleen maar met Apple producten kan… Ik wil mijn rode kop graag vastleggen namelijk haha

  • Marije
   februari 12, 2015 / 12:15

   Je hoeft niet per se te wandelen hoor, kan ook gewoon heel rustig dribbelen. Als er maar sprake is van actief herstel. Ik vind rustig blijven rennen trouwens ook veel fijner dan wandelen :)

 14. februari 11, 2015 / 19:17

  Ik ben maar een beginner wat rennen betreft, maar de tip om met iemand te rennen die sneller is dan jij is écht een goede. Ik ga namelijk regelmatig rennen met mijn vriend. Ik ga meestal 3 keer per week, waarvan 2 keer alleen en 1 keer met mijn vriend. Als ik met mijn vriend ga trekt hij mij toch net weer over mijn grenzen (omdat hij het een stuk beter kan dan ik) en de andere twee keer probeer ik dit vol te houden. Dit werkt echt goed. Hopelijk kan ik over een tijd ook 5km aan een stuk rennen. Fijn artikel :)

 15. februari 11, 2015 / 20:25

  Ja ik kan interval na 1000 pogingen ook waarderen, haha! Ik vind het nog wel lastig om met iemand samen te rennen, word nog te snel te gezellig;).

 16. februari 11, 2015 / 21:33

  Wanneer ik samen met iemand loop hou ik het ook veel langer vol dan wanneer ik alleen loop, dus nog meer voordelen :) Gelukkig heb ik volgende week weer een hardloop date!

 17. februari 11, 2015 / 22:58

  Ik ben ook aan het trainen voor de CPC loop! Mijn allereerste halve marathon! Super veel zin in, maar ook best een beetje zenuwachtig! De laatste maanden probeer ik één keer in de week te intervallen (lukt niet altijd) en ik merk echt dat ik sneller word! Nu hopen op een mooie tijd!

 18. februari 12, 2015 / 00:21

  Goede post An! Fijn om te weten dat jij op 16 mei mijn haas bent. Iets met traditie voortzetten.

 19. februari 12, 2015 / 08:38

  Goed stukje en goede adviezen! Ik hoop dat ik vanaf april ongeveer weer kan gaan beginnen met hardlopen en dan zal ik ook langzaam gaan beginnen met intervaltraining

 20. februari 12, 2015 / 08:46

  Via een stofwisselingsanalyse (waar ik morgen op mn blog meer over vertel), kreeg ik een trainingsschema met zowel lange trainingen, maar ook intervaltrainingen! De eerste twee waren moordend! Ik start momenteel met 200m rennen, 200m heel langzaam lopen, die 500m of 1km die jij aanhaalt, haal ik niet eens denk ik :) Maar let’s keep the positive vibe en hopen dat het snel beter gaat?!

 21. februari 12, 2015 / 10:07

  Kan niet wachten, heb er ook héél veel zin in!! Dat PR komt helemaal goed, we gaan ervoor!

 22. februari 12, 2015 / 10:36

  Ohja, intervaltraining… echt een hekel aan maar misschien moet ik er inderdaad toch een keer aan geloven! Ook ik blijf rond dezelfde snelheid hangen. Ik heb nu aan 3 halve marathons meegedaan maar steeds bleef ik rond de 1.59 hangen. Zou er graag wat vanaf willen halen!

 23. februari 12, 2015 / 11:45

  Rennen met die iemand die sneller is zou voor mij denk ik het beste werken. Ik heb altijd de neiging om net iets voor de ander te lopen :-)

 24. februari 12, 2015 / 22:04

  Ik merkte het vandaag ook met zwemmen. Ok, dat is iets heel anders dan hardlopen, maar toch: ik heb nu ook een (prima) tempo gevonden waarin ik gewoon lekker zwem, maar op een gegeven moment is het toch jammer als er helemaal geen verbetering meer in zit. Uiteindelijk is dat wel het leukste :)

 25. februari 13, 2015 / 09:11

  Leuk CPC, ga ook heen als 2 uur pacer voor Runnersworld..
  Wie weet zien we elkaar, als dat maar niet onderweg is tijdens de run, hihahaha.
  Groet Rinus.