RECEPT: super lekkere tempeh met soja, knoflook en gember

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Zelf probeer ik zo min mogelijk vlees te eten, maar een compleet vleesloos bestaan leid ik helaas nog niet. Toch kies ik steeds vaker voor een vegetarisch alternatief en dat alternatief vind ik vaak zelfs veel lekkerder dan vlees. Mij maak je veel blijer met tempeh, dan met kipfilet of varkenshaas. Ik kocht het tot voor kort kant-en-klaar in de supermarkt, of bestelde het bij een Aziatisch gerecht, maar tegenwoordig kan ik het zelf ook heel erg lekker maken (als ik mijn eigen en Tuurs smaakpapillen mag geloven). Omdat ik tot een paar maanden geleden ook geen flauw idee had wat ik in vredesnaam met zo’n onsmakelijk ogend blok tempeh aanmoest, deel ik graag ‘mijn recept’.

Of nou ja, ‘mijn recept’…. Het recept dat ik gebruik is afkomstig uit het kookboek van Shalane Flanagan en Elise Kopecky. Zij combineren het met gegrilde groenten, granen en een dressing en ik kan je vertellen, dat smaakt super. Zelf gebruik ik de tempeh ook als snackje tussendoor, of in ‘mijn’ curry. Met nasi lijkt het me ook erg lekker, of met noodles.

Benodigdheden:
1 blok tempeh
300ml water
80ml sojasaus
2cm verse gember
2 teentjes knoflook
Eetlepel kokosolie

 1. Snij het blok tempeh in de dikte doormidden, zodat je twee plakken krijgt. Vervolgens snij je die twee plakken in blokjes van ongeveer anderhalve centimeter. (Op de foto hierboven heb ik de plak tempeh niet doormidden gesneden zoals je kunt zien, hierdoor had ik het idee dat de marinade minder goed kon worden opgenomen en de tempeh dus iets minder smaakvol was, helaas heb ik geen foto waar ik het wel goed gesneden heb).
 2. Schil de gember en snij in plakjes. Pel de knoflook en plet de knoflook met de platte kant van een mes zodat de teentjes openbarsten.
 3. Doe de tempeh in een pannetje met de knoflook, gember, het water en de sojasaus. Als de tempeh nog niet helemaal onder water staat voeg je nog wat water en sojasaus toe.
 4. Sluit de pan af met een deksel en breng aan de kook, laat ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Langer kan ook, maar je moet wel oppassen dat het vocht niet opraakt, dat levert namelijk veel stank en een zwarte onderkant van je pan op, been there done that.
 5. Gooi de tempeh in een vergiet, vis de stukjes gember en knoflook uit de tempeh en laat goed uitlekken.
 6. In een koekenpan verwarm een eetlepel kokosolie en bak de stukjes tempeh in 10-15 minuten op medium hoog vuur. Schep tussendoor om.
 7. Enjoy!

Liefs,
Annemerel

P.S. deze blog is speciaal voor mijn moeder die me al meerdere keren gevraagd heeft wat ze met haar blok tempeh aanmoet. 

Delen:

8 Reacties

 1. Sanne
  maart 12, 2020 / 12:24

  Oeh lijkt me super lekker! Ik eet al heel lang vega, maar tempeh zelf marineren is er nog nooit van gekomen. Ik heb inmiddels een lijstje gemaakt met lekkere recepten voor tempeh en ik denk dat ik deze daar ook tussen ga zetten (en snel ga maken!)

  • Annemerel
   Auteur
   maart 12, 2020 / 12:34

   Aaah moet je echt doen! Super lekker!

 2. Inge
  maart 13, 2020 / 10:52

  Geen jankpost over de Boston marathon? Ow wacht, vandaag natuurlijk pas.

  • Annemerel
   Auteur
   maart 13, 2020 / 12:23

   Hahaha, uhhh ik weet heus wel dat er veel ergere dingen zijn dan de Boston Marathon. Iedereen moet ‘iets’ inleveren. Dit staat in schril contrast met échte problemen.

  • Annemiek
   maart 13, 2020 / 12:27

   #doeslief

 3. Lisa
  maart 13, 2020 / 13:53

  Vandaag gemaakt, zat al een tijdje te zoeken naar een goede tempeh marinade en deze werkt goed. Wordt ook snel en goed knapperig in de pan door zo een half uur te marineren :)! Thanks!

 4. Hanne
  maart 14, 2020 / 14:59

  Bedankt voor het recept en de uitleg! Als vegetariër bleef ik altijd weg van tempeh, omdat ik het nooit lekker vond. Onlangs at ik het bij vrienden & vond ik het wél heel lekker. Ik zal er dus (opnieuw) zelf mee aan de slag gaan!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 14, 2020 / 15:29

   Super leuk om te lezen, eetsmakelijk alvast!