Trainen voor een marathon waarvan je niet weet wanneer hij gelopen wordt

Beeld: Joyce Bongers

Gistermiddag ging dan eindelijk de kogel door de kerk, er ging een definitieve streep door zowel de Rotterdam als de Utrecht Marathon. Of in ieder geval… een streep door de marathon op de geplande datum. Veel andere marathons waren voor die tijd al afgezegd of uitgesteld. Van Tokyo tot Parijs en van Wenen tot Hamburg, ze zullen allemaal niet van start gaan op de geplande datum in het voorjaar. Maar hoe train je nu voor een marathon, als je niet weet wanneer de start van die marathon zal zijn?

Sommige afgelaste marathons hebben al een nieuwe startdatum gekregen. Parijs bijvoorbeeld, is van 5 april naar 18 oktober verplaatst. De Barcelona Marathon wordt op 25 oktober georganiseerd. Andere marathons zoals Milaan, Hamburg, Utrecht en Rotterdam worden ook op een andere dag dit jaar georganiseerd, maar wanneer die dag zal zijn, dat is op dit moment nog niet duidelijk. Of ze nog willen proberen de marathon voor de zomer te organiseren of dat ze het (iets) veiliger spelen en de marathon dit najaar plaats willen laten vinden, dat vertelt het verhaal ook niet. Best wel een klein beetje onzeker allemaal en dus ook best wel een beetje irritant.

Als je net als ik – en met mij veel anderen – een schema volgt dan heb je nu wellicht zoiets van… ehh en nu? Moet ik dit weekend nu die lange duurloop doen? Waar train ik eigenlijk nog voor? Het is redelijk makkelijk om in een zwart-hardloopgat te vallen. Weken, zo niet maandenlang, was je super gestructureerd bezig. Marathondag kwam steeds dichterbij en nu is er ineens helemaal niets meer zeker. Hoewel die afgelaste marathon natuurlijk niets voorstelt bij het drama dat zich op dit moment in Italiaanse ziekenhuizen afspeelt (en wat heel goed ook in Nederland binnenkort de realiteit kan zijn, zeker als we niets doen), is het best een bittere pil.

Daarnaast, hardlopen zorgt bij mij altijd voor wat meer rust in mijn hoofd en wat positiviteit, iets dat ik op dit moment hard nodig heb met alle vreselijke nieuwsberichten die ik de hele dag door lees. De hardloopschoenen in de spreekwoordelijke ring gooien omdat er ineens geen marathon meer in de nabije toekomst gepland staat, lijkt me dus geen goed idee.

Boston is op het moment van schrijven – donderdag 12 maart 2020, 19:28 – nog niet afgelast, maar ik las wel een nieuwsbericht waarin de burgemeester van Boston aangeeft dat er binnen 48 uur nieuws komt over afgelasting of verplaatsing van de marathon. Ik mag er dus ook wel vanuit gaan dat Boston niet doorgaat op 20 april. Ach ja, gedeelde smart is halve smart. Doordat ik er sinds de afgelasting van Tokyo eigenlijk al rekening mee hield, komt het nu eerlijk gezegd niet meer als een schok. Als ik de berichten over de overvolle ziekenhuizen in Italië lees, hoop ik eerlijk gezegd dat de marathon wordt afgelast… het lijkt me beter voor de samenleving als er niet 30.000 deelnemers met hun familie naar Boston reizen voor een hardloopfeestje. Dat is het in de verste verte niet waard.

Maar wat ga ik nu de komende tijd doen om fit te blijven? Allereerst, in mijn geval, moet ik eerst weer even fit worden. Door die val vlak voor de CPC heb ik een dikke knie waardoor ik mijn linkerbeen niet zo goed kan optillen, daarnaast heb ik een gekneusde rib, waardoor diep ademhalen een uitdaging is. Wandelen gaat wel, hardlopen is pijnlijk. Maar goed, stel dat ik wél fit geweest was en die marathon gaat niet door en ik weet níet wanneer hij wel doorgaat. Wat zou ik dán doen?

Komt ‘ie!

 1. Alle trainingen langer dan twee uur zou ik overslaan. Als je je er op verheugd had, dan zou ik hem wel doen, maar ik zou er geen gewoonte van maken om dit de komende weken iedere week te doen. Wie weet wanneer de marathon is? Je kunt niet blijven pieken in je training, je moet er wel van kunnen blijven herstellen. Je wil natuurlijk niet overtraind zijn op het moment dat die marathon daar eindelijk is.
 2. Zorg voor een structuur in je trainingen. Dan heb je wat houvast. Bijvoorbeeld: iedere maandag een herstelloop, op dinsdag lange tempo’s, iedere donderdag korte intervallen van 30 seconden tot drie minuten en in het weekend een lange duurloop (eventueel met verschillende tempo’s hierin verwerkt). Hieronder heb ik een voorbeeldschema met trainingen die ik zou doen om mijn uithoudingsvermogen en snelheid te onderhouden.

Maandag: Herstelloop 45 minuten
Dinsdag: 15 minuten warm-up + 6x 1000 op 10K tempo, rust is 200 in 2 minuten
Donderdag: 15 minuten warm-up + 12x 400 op 5K tempo, rust is 60 seconden wandelen
Weekend: Duurloop van 90 minuten. Eerste 45 minuten in Z1, tweede 45 minuten in Z2

Maandag: Herstelloop 45 minuten
Dinsdag: 15 minuten warm-up + 4x 2000 op halve marathontempo, rust is 2 minuten wandel/dribbel
Donderdag: 15 minuten warm-up + 15x 200, rust is 200 meter in 90 seconden
Weekend: Duurloop van 100 minuten, iedere vijfde minuut een minuut lang versnellen

Maandag: Herstelloop 45 minuten
Dinsdag: 15 minuten warm-up + 4x 1500 op 10K tempo, rust is 200 in 2 minuten
Donderdag: 15 minuten warm-up + 10x 2 minuten, beginnen op 1/2 marathontempo en versnellen naar 5K tempo, rust is 90″ wandel/dribbel
Weekend: 120 minuten easypeasybreazy

Maandag: Herstelloop 45 minuten
Dinsdag: 15 minuten warm-up + 4x 3000 op marathontempo, rust is 2 minuten wandel/dribbel
Woensdag: 15 minuten warm-up + 10x 500 in 10K tempo, rust is 100 meter in 60 seconden
Weekend: 20 minuten Z1 – 20 minuten Z2 – 20 minuten Z1 – 20 minuten Z2 – 20 minuten Z1

En verder… probeer een beetje met de flow te gaan…

En besef je, je drukmaken over een hardloopwedstrijd is een luxe. Jouw gezondheid en de gezondheid van de mensen in je omgeving, is een stuk belangrijker. Het coronavirus is niet ‘gewoon een griepje’. De complicaties die het virus bij ouderen en zieken kan creëren zijn angstaanjagend. Denken ‘dat virusje dat kan ik wel aan’ is redelijk egoïstisch. Want jij komt er misschien met een milde verkoudheid vanaf, de mensen in je omgeving die jij besmet komen er wellicht niet zo goed vanaf. Het heeft bij mij ook even geduurd voordat ik de situatie serieus genoeg nam, maar de situatie in Italië heeft mijn ogen goed geopend. Dit mag in Nederland niet gebeuren (al vraag ik me stiekem af of dit nog te voorkomen is).

Is jouw marathon gecanceld? Heb je al nieuwe plannen gemaakt?

Liefs,
Annemerel

Delen:

13 Reacties

 1. anja
  maart 13, 2020 / 12:07

  best een druk schema voor de maandag… ;)

  • anja
   maart 13, 2020 / 12:08

   sorry, ik las t maar half…. corona stress….

 2. Loraine
  maart 13, 2020 / 12:53

  Dank je wel voor dit artikel Annemerel, hier had ik na het bericht van gisteren over Rotterdam echt behoefte aan.
  Heel fijn om te lezen hoe jij het zou aanpakken en ik ga hier zeker mijn inspiratie uit halen.

  Sterkte met je herstel!

 3. Sanne
  maart 13, 2020 / 13:02

  Wauw je leest mijn gedachten..precies hoe ik vanochtend de deur uitliep voor een rondje. “Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig..wát moet ik doen nu Rotterdam voorlopig van de baan is?!” Bedankt Anne Merel voor dit houvast!

 4. Heidi
  maart 13, 2020 / 14:10

  Mijn plan, weer even heerlijk go with the flo. De deur uit gaan zonder plan, afstand, tijd, route, snelheid, we zien wel, daar waar ik zin in heb en wat goed voelt. Juist als t allemaal even een beetje doelloos voelt. Dan heb ik tegen de tijd dat er weer een schema gemaakt kan worden, weer de puf en rust dat schema te volgen (en me dus voornamelijk vaak in te houden, of net iets dieper te gaan).

 5. Marijke
  maart 14, 2020 / 08:49

  Mooi om te lezen hoe je er in staat. Natuurlijk hadden we graag allemaal die marathon, of in mijn geval die halve marathon waar ik hard voor getraind heb gelopen. Maar gezondheid gaat voor, en het is niet alleen de gezondheid van onszelf maar ook van de medemens!

  Mijn nieuw plan is echter om zelf die halve marathon afstand te lopen (: Dus ik ga vanmiddag gewoon met wat podcasts, wat water, en mijn speciaal gekochte Lululemon broekje op pad. Daarbij ga ik genieten van het feit dat ik fit en gezond genoeg ben om een halve marathon te rennen!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 14, 2020 / 08:53

   Heel veel succes en plezier Marijke, laat je na afloop even weten hoe het gegaan is! Ik doe even een cheer voor je op afstand!

 6. maart 14, 2020 / 17:37

  Tante Marie uit Dedemsvaart denkt: wat maak je je druk. Andere keer weer toch? Marathon. Een/twee keer per jaar loop je die verantwoord. Maar je vind lopen toch leuk, dus je traint wel even door? Tante: ik ben van het blauwe type. Heb structuur nodig en een concreet einddoel Dit is nu voor mij lals darten op een kale muur. Het gaat mij niet alleen om het gooien, maar ook de vlucht en de eindbestemming van de pijl.

 7. essentiallyann
  maart 14, 2020 / 18:20

  Bedankt voor de schema. Ik leef mee met iedereen met een gecanceld marathon. Ik zou geen voorjaarsmarathon lopen, maar wilde wel mijn conditie op peil houden voor NYC in het najaar en had wat doelen voor de halve marathon en 10km in de tussentijd. Ik vind het echter best lastig om geen marathon te hebben om naar uit te kijken! Dus ik “profiteer” een beetje van alle ideeën nu!
  We mogen blij zijn dat we een sport hebben die wij gewoon kunnen blijven beoefenen (tenzij je zelf in quarantaine moet)….het moet erg zijn voor alle tennissers/hockeyers/voetballers nu!!

 8. Willem
  maart 14, 2020 / 19:36

  Yep, de Drents Friese Wold marathon is ook afgelast, maar qua schema maakt het mij niet uit. Ik volgde toch geen schema. Ik blijf gewoon rustig doorgaan met mijn streak, 223 dagen and counting.
  Of ik de komende tijd nog van die hele lange duurlopen (25km plus etc) ga doen is nog afwachten. Als ik als ik er echt zin in heb (en tijd voor).

 9. Krista
  maart 14, 2020 / 20:00

  Nog een reden om de heel zware/lange trainingen even over te slaan: die zijn een aanslag op je weerstand en maken je dus vatbaarder voor vanalles

 10. Marc
  maart 15, 2020 / 00:01

  Hele winter hard getraind, cpc als laatste test goed gelopen (1u24 hm), komende week zou k in Spanje nog hard trainen, gaat ook niet door.
  Ik heb moeite de draad weer op te pakken. (doel is marathon onder 3u)
  Aan de andere kant: ben nog gezond :)

 11. Jessie
  maart 16, 2020 / 10:05

  Dankjewel voor deze motiverende blog Annemerel!!

  In het begin baalde ik flink dat mijn allereerste marathon, Utrecht, verplaatst gaat worden. Mijn trainingen en lange duurlopen gaan momenteel zó goed… Maar nu probeer ik deze ‘vrije tijd’ als een extra kans te zien om de basis wat te gaan versterken. Dus de lange duurlopen van 30+ km gaan er voorlopig even uit (of in ieder geval, niet meer structureel elke week) en ik ga werken aan andere dingen zoals snelheid, en dergelijke. Dan kan ik dadelijk, als die marathon er eenmaal is, nóg sterker aan de start staan!

  Daarbij ga ik ook de racefiets eens uit de schuur trekken. Dat wilde ik eigenlijk pas na de marathon doen, maar het wordt mooi weer deze week!