LET’S TALK ABOUT: Summer is officially over

 photo Desktop3142.jpg

Ik hoor je denken, een maand geleden was de zomer toch al officieel voorbij? En heb je er toen niet ook al een blog aan gewijd? Klopt en… klopt. Maar die blog schreef ik onder het genot van een ijskoffie, in mijn bikini, bij een strandtent. Echt voelen dat de zomer voorbij was deed ik toen nog niet. Echt voelen dat de zomer voorbij is, deed ik pas afgelopen week.

Toen ik in mijn sweater even tien minuten naar de bakker liep en er achter kwam dat het nu echt tijd is voor een jas. Toen ik gisteren ging hardlopen en ik voor het eerst in lange tijd weer last had van mijn longen tijdens het lopen, door de kou die op mijn borst sloeg. Toen ik gisteren over het strand wandelde met Marloes en wat wilde eten bij een van de laatste strandtenten die nog op het strand stond en de halve menukaart was uitverkocht omdat ook zij over twee uur hun deuren zouden sluiten. Toen ik afgelopen week rillend van de kou in mijn winterpyjama en badjas mijn açai bowl weg probeerde te werken en besefte… shit, ik moet op zoek naar een nieuw ontbijt.

Dat ontbijt heb ik helaas nog niet gevonden. En op het moment dat ik dit schrijf, maandagochtend 8.49u, heb ik ook nog niet ontbeten. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet eten. Ik vind het fijn om iedere ochtend gewoon hetzelfde relatief makkelijke ontbijt te hebben. Naast dat het makkelijk te bereiden moet zijn, moet het ook nog eens lekker én voedzaam zijn. Mochten jullie een tip hebben, laat het me vooral weten. Mijn havermoutperiode ben ik inmiddels voorbij, mijn iedere dag twee/drie eieren periode bleek ook niet zo goed voor mijn lichaam te zijn als ik hoopte. Iedere ochtend brood, daar word ik nu ook niet echt warm van. Ik vind alleen ei, avocado en zalm lekker op brood. Maar om daar nu iedere dag mee te beginnen. Ja, ik ben inderdaad in een ontbijtcrisis en het feit dat ik om 8.53u nog steeds niets gegeten heb maakt de ernst van de situatie in mijn hoofd niet minder.

Maar op dat ontbijtprobleempje na kan ik de herfst tot nu toe ook wel waarderen. De bomen zijn nu op hun mooist, de kortere dagen zijn een goed excuus om iets langer in bed te liggen, de geurkaars die naast me staat te branden geeft me een ontzettend knus en gezellig gevoel en het feit dat de hele wereld gewoon weer hard aan het werk is vind ik ook wel fijn. De opdrachten komen een voor een binnen, in plaats van een afspraak per week heb ik er nu vaak twee of drie op een dag. Op het moment dat het tijd is voor kerstvakantie denk ik waarschijnlijk ‘hou op met al die mails en afspraken’ maar nu kan ik het allemaal nog prima aan en geeft de verhoogde werkdruk me juist energie. Gelukkig maar, want ik denk dat dat betekent dat ik het werk dat ik doe leuk vind.

De zomer is voorbij, de laatste strandtenten sloten gistermiddag op de laatste dag van de herfstvakantie hier in Den Haag hun deuren. Nu is het tijd voor herfst en winter. En ook al zou ik hier geen zin in hebben, erg veel kun je er niet aan veranderen dus voor nu heb ik er gewoon zin in. Ieder seizoen heeft zo zijn voor en nadelen, in de zomer was het soms zo warm in mijn studio dat ik in bikini door het leven ging, nu heb ik geen trek in açaì bowls en regent het vandaag de hele dag (en dat gebeurt in de zomer ook wel eens).

Aan de seizoenen doe je helaas helemaal niets, of je moet naar een seizoenloze plek als Los Angeles verhuizen. Maar daar heb je weer andere problemen, zoals files iedere dag, de hele dag, extreme droogte, bosbranden, aardbevingen en bizarre hittegolven. Wat ik wil zeggen, tegen mezelf, tegen jullie, maar vooral ook écht tegen mezelf, dingen die je niet kunt veranderen kun je beter maar gewoon accepteren, zodat je je energie kunt bewaren voor dingen waar je wel verandering in kunt brengen.

Liefs,
Annemerel

P.S. hebben jullie een lekker ontbijtje voor me? Makkelijk, snel, lekker, voedzaam? Thanks!

Delen:

50 Reacties

 1. nettelie
  oktober 24, 2016 / 12:08

  Ik heb geen ontbijttips voor je, want jij en ik houden van heeeeel andere dingen, maar ik kan je wel adviseren om niet elke dag hetzelfde te eten en dus wat meer te variëren. Ik denk dat je huid daar ook baat bij zou hebben! (Omdat je de laatste tijd weer wat vaker klaagt over acne en onzuiverheden.) En hoezo niet, brood met avocado voor ontbijt? Lekker juist! Maar dan zou ik tussen de middag wel iets anders eten, anders wordt het weer te eenzijdig ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 24, 2016 / 12:11

   Haha ja ik snap wel dat variëren beter is maar als ik er over na moet gaan denken kost dat zoveel tijd ;-) want dan kan ik weer niet beslissen. Vanmorgen uiteindelijk twee speltcrackers met een avocado op..

   • Bregje
    oktober 25, 2016 / 07:16

    Haha dat snap ik compleet. Sinds twee maanden eet ik iedere dag havermout met pure chocolade als ontbijt (Ja, iedere dag chocolade en ik vind het fantastisch) en het scheelt zoveel nadenken. Gewoon automatische piloot uit bed en ontbijt maken.

 2. Marley
  oktober 24, 2016 / 12:08

  Wat toevallig deze blog, ik ben vanochtend ook weer begonnen met mijn herfst/winter ontbijtje! Helaas voor jou bestaat deze wel uit havermout met amandelmelk, peer en kaneel, super lekker maar het kost wel iets meer tijd.

 3. Ingrid
  oktober 24, 2016 / 12:11

  Dit zijn mijn favoriete ontbijtjes op het moment;

  – Banaan met chocolade/havermout crumble (blokje pure chocola pureren met een dadel en twee scheppen havermout, hierna los de banaan pureren en met een lepel alles door elkaar roeren)

  – gebakken appels en rozijnen met kaneel en yoghurt

  – havermoutpannenkoeken

  Eetsmakelijk!

 4. Eva
  oktober 24, 2016 / 12:14

  Ik vind het wel fijn dat de herfst nu begonnen is, want wat hebben we tot nu toe een prachtige herfst! Koud, maar wel veel zon en weinig regendagen, heerlijk! Wat ontbijt betreft: ik blijf toch echt bij havermout in de winter, heerlijk!
  Appel raspen, havermout en melk/water erbij, even in magnetron en dan kaneel en rozijnen erover; elke ochtend ontbijten met een soort appeltaart wie wil dat nou niet haha

 5. Margaretha
  oktober 24, 2016 / 12:19

  Banaan/ ei pannenkoeken als ontbijt? Of pap van teff met wat fruit? Als het niet heel koud is kwark of yoghurt met noten of granola….

 6. Stephanie
  oktober 24, 2016 / 12:24

  (Blue berry) pancakes. En daarbij hebben ze nu bij ah ook heerlijke bananen spelt pannenkoekjes. Heerlijk even opwarmen kort in de koekenpan. Eventueel wat fruit of zuivel ernaast! Genieten

 7. oktober 24, 2016 / 12:39

  It’s official. Precies wat je zegt dacht ik van de week ook. Ik ben wel een beetje voor de gek gehouden door de prachtige lange nazomer, het voelde als een lange zomer aan en BAM toen was het opeens herfst.

  De pannkakor (Zweeds voor pannenkoeken) van IKEA zijn heerlijk en makkelijk. Je kunt ze in de vriezer bewaren en opwarmen in de oven of magnetron.

 8. Lisa
  oktober 24, 2016 / 12:53

  Ik ontbijt met banaan/ei pannenkoekjes van AH. Ze hebben sindskort hun hele pannenkoeken assortiment omgegooid (nee ik heb geen aandelen in AH en ik werk niet voor ze haha.) Mijn ontbijt moet ’s ochtends vooral snel zijn en dus bak ik 4 pannenkoekjes op ’s ochtend. kant en klaar. ja ik kom ervoor uit. oeps. Maar lekker is het wel en warm en nou ja, gewoon. haha. Ik snap je frustratie wel, als ik geen vast/makkelijk ontbijt in huis heb ontbijt ik ook gewoon niet. Dus dan maar pannenkoekjes, die eet ik tenminste!

 9. oktober 24, 2016 / 12:58

  Ik zit zelf ook aan de warme havermout met appel en kaneel, maar voor mijn vriend maak ik iets anders: griekse yoghurt en banaan, met geroosterde noten en sesamzaad die ik met een beetje honing karameliseer; diepvriesframbozen en blauwe bessen in de pan om te ontdooien en zodat ze lekker warm worden. Beetje cacaonibs en hennepzaad eroverheen en klaar! Ik denk dat je aan het roosteren van de noten en ontdooien van de vruchtjes niet zoveel tijd kwijt bent dat je erop afknapte en volgens mijn vriend is het het waard: “het smaakt als een toetje als ontbijt!”.

 10. Dinne
  oktober 24, 2016 / 13:08

  Hoe zit het met de banaanpannenkoekjes? :o
  Die zou ik lekker gaan ontbijten voortaan! Heerlijk warm ontbijtje voor in de winter. Ik maak ze zelf altijd met 3 eieren (1 ei, 2 eiwitten), havermout, halve banaan en beetje eiwitpoeder. Lekker, vullend en voedzaam! :)

 11. Jolien
  oktober 24, 2016 / 13:20

  Soep voor ontbijt? Begin van de week maak je een grote pan en hoef je de rest van de week alleen op te warmen. Heb je meteen een portie groenten erin ;-) Puur gedacht vanuit makkelijk en warm haha

 12. ivonne
  oktober 24, 2016 / 13:54

  De overnight oats die je de avond van tevoren maakt zijn super lekker, gezond en zo in elkaar geflanst! Na jarenlang havermoutpap te hebben gegeten, is dit nu mijn makkelijke go to ontbijt, wel weer havermout maarja…t is gezond en je doet er lang mee. Groetjes

 13. Veerle
  oktober 24, 2016 / 14:01

  Ik herken het probleem.. zelf hou ik ook van acaibowls en smoothiebowls maar daar wordt het op gegeven moment wel een beetje koud voor. Heb je al iets van ontbijtmuffins geprobeerd? Het voorbereiden kost iets meer tijd, maar zo heb je wel een lekker ontbijtje ;). Zelf vind ik op zijn tijd ook een havermoutje wel lekker, gewoon lekker iets warms om de dag mee te beginnen.

 14. oktober 24, 2016 / 14:10

  Bananenbrood bakken en deze als ontbijt eten?

 15. Ingrid
  oktober 24, 2016 / 14:15

  Sinds vorige week geniet ik weer bijna dagelijks van mijn warme havermout met banaan, kaneel en frambozen. Zoet en fris tegelijk. En voor de afwisseling bananenpannenkoekjes of americain pancakes met veel vers fruit in het weekend. Zo’n warm ontbijtje is toch wel erg lekker in de herfst.

 16. oktober 24, 2016 / 14:15

  Heel simpel, maar misschien vind je zelfgemaakte granola wat? Eén keer in de 3/4 weken maak je een voorraad (zo klaar; ingrediënten mengen en even in de oven), met noten, gedroogde abrikoos en kaneel bijvoorbeeld. Ook nog goedkoper dan wanneer je het in de winkel koopt.

  Oh of een gezonde mugcake! of bowlcake eigenlijk. Prak één banaan in je kom, meng er een ei door, 2 el havermout en 3 el zelfrijzend bakmeel. Voeg kaneel/cacao/rozijntjes etc. toe, 1,5 minuut in de magnetron, even laten afkoelen en je hebt een feestontbijt.

 17. oktober 24, 2016 / 14:31

  Ik hou van de seizoenen, al vind ik de zomer toch het fijnst. Maar bij de herfst vind ik het minder ‘frustrerend’ om op kantoor te zitten (in vergelijking met de zomer waarbij ik denk: please ik wil naar buitennnnn).

  Als ik er niet dik van zou worden en als ik me zou kunnen inhouden en dus gewoon drie sneden zou eten i.p.v. de hele dag, zou ik het geweldig vinden om elke dag met (geroosterd) brood te kunnen ontbijten. En dan liefst belegd met banaan of chocolade. Beste ooit.

  Helaas kan ik me nooit beheersen, dus elke dag met brood ontbijten, is een NO GO. Wat ik zelf heel lekker vind, is bioyoghurt met een gesneden appeltje, blauwe bessen, zelfgemaakte granola en rozijntjes.

  • oktober 24, 2016 / 14:32

   * in plaats van het hele brood dus

 18. Elise
  oktober 24, 2016 / 14:46

  Ik maak soms ook appeltjes warm in de microwave (met heel veel kaneel) en dan doe ik er sojayoghurt op en wat muesli/ granola. Vreemde combinatie, maar heel lekker! En herfstig! (de yoghurt uiteraard niet in de microwave)

 19. oktober 24, 2016 / 14:47

  Warme rijstepap, banaan-ei pannenkoekjes, pompoen pannenkoekjes, gebakken havermout uit de oven met warm fruit of chocola of pindakaas mmmm (veel lekkerder en heel anders als standaard havermout vind ik), mugcake? Zoveel lekkere warme mogelijkheden in de herfst :)

 20. oktober 24, 2016 / 15:21

  Soya yoghurt met fruit en muesli een idee? Of vind je dat ook te koud? Ik eet in de zomer dat altijd en in de winter havermoutjes met amandelmelk, honing en fruit uit de diepvries(ik krijg ook acne van zuivel).

 21. Ilse
  oktober 24, 2016 / 15:22

  Ik vind variëren in ontbijt juist zo fijn en lekker en ik heb zo geen tips!
  En ik hou van de herfst!

 22. oktober 24, 2016 / 15:27

  Mug cake!! 40 gram havermout, banaan, 1 ei, kaneel en evt nog wat extra fruit / noten / rozijnen. Even in de blender en dan 4 min in de magnetron (750watt). Echt een aanrader vind ik :)

  Of gewoon kwark of yoghurt met zelfgemaakte granola? Maak je 1x in het weekend en kun je de rest van de week van genieten!

 23. T
  oktober 24, 2016 / 15:29

  De laatste tijd ontbijt ik vrij vaak met (eerder gezonde) pannenkoeken! Op dit moment zijn yoghurt-citroen pannenkoeken (mindyourfeed) en pompoenpannenkoekjes (heel herfstig!) mijn favoriet (:

 24. oktober 24, 2016 / 15:47

  Ik at vorige winter ook havermout maar dat werd ik net als jij beu. Nu eet ik yoghurt of kwark met muesli/granola en vers fruit (appel/druif/wat anders) met kaneel. Nog steeds koud maar wel al minder koud dan de Acai bowl. Misschien kun je ontbijtmuffins of bananenbrood met havermout bakken? En af en toe een eitje kan toch best! Ik ben benieuwd wat t gaat worden annemerel :)

 25. Inneke
  oktober 24, 2016 / 16:14

  Hier ben ik nog in afwisseling van mijn zomer/winterontbijt maar het zelfde als hierboven al gemeld… niet echt een optie daar mijn winterontbijt bestaat uit alle variaties van havermout met …. (appel, peer, banaan,appel en kaneel, mango, blauwe bessen,….)
  bananenpannekoeken misschien een optie?

 26. oktober 24, 2016 / 16:25

  iets met boekweitvlokken ipv havermout? groetjes
  of green smoothie? zo hebt u een andere kleur :)

 27. oktober 24, 2016 / 17:22

  Hmm, lastig om een lekker ontbijtje te bedenken! Ik ontbijt zelf meestal met yoghurt en fruit, gebakken eieren met groentes of boterhammen. Heel erg standaard dus..
  Ik keek juist best wel uit naar de herfst en vind het ook wel lekker om weer kaarsjes aan te hebben etc. Alleen de regen kan van mij nooit lang genoeg wegblijven.

 28. Jara
  oktober 24, 2016 / 17:30

  Homemade Bananenbrood?
  Kun je op zondag maken en je eet er de hele week van!

 29. Heleen
  oktober 24, 2016 / 17:38

  Mijn standaard ontbijt is naturel yoghurt met appel, kaneel en havermout! Eventueel banaan ipv appel. Superlekker en makkelijk ^^

 30. Bianca
  oktober 24, 2016 / 17:57

  Ik ontbijt vaak niet. Als ik lang ga hardlopen of flink aan de bak in de sportschool dan vaak een boterham met honing. Oja ik neem ook weleens een schaaltje griekse yoghurt met fruit

 31. Yvette
  oktober 24, 2016 / 18:00

  Wentelteefjes maar dan zonder suiker en volkoren/speltbrood en als zoetigheid iets van fruit erop.
  Ik heb ook een smoothie boek (70 groene smoothies) en staan tips voor winterse smoothies in.
  Hou het zelf toch vaak bij yoghurt met muesli of overnight oats

 32. Astrid
  oktober 24, 2016 / 18:09

  Ik wilde bijna dat havermout-appeltaartsmaak recept uit je eigen boek aanraden, tot ik dus las dat je wel een beetje klaar bent met havermout, haha! Verder ben ik qua ontbijtjes heel saai met m’n brood of crackers dus ik zal je verder maar niks aanraden. :P (misschien iets met wraps?)

 33. lena
  oktober 24, 2016 / 18:57

  heel mooi geschreven las zich ook heel lekker door!

 34. Lex
  oktober 24, 2016 / 19:02

  1x per week bananenbrood bakken, heerlijk en voedzaam.

 35. Rian
  oktober 24, 2016 / 19:55

  Banaan ei pannenkoekjes; kwark/yoghurt met fruit en noten of granola.
  Crackers met hüttekäse.
  Misschien kun je optimavita.nl kijken die heeft altijd wel leuke recepjes.

 36. Marije
  oktober 24, 2016 / 21:45

  Herfst <3
  De kleuren, de gezelligheid, truien, sjaals en jassen, ideale temperatuur om hard te lopen.

  Ontbijtideeën… hm. Niet voor elke dag, maar wel heel lekker: banaanpannenkoekjes (ei, banaan, kaneel).
  Ik ontbijt meestal met kwark, fruit en muesli, maarja dat is net zo koud als je zomerontbijt. Brinta vind ik ook wel lekker af en toe.

 37. Romee
  oktober 24, 2016 / 22:10

  Ik ontbijt elke ochtend met kwark/yoghurt en muesli, heerlijk! Ik neem overigens wel kwark of yoghurt met een smaakje, want naturel vind ik niet zooo geweldig ;)

 38. Lizzy
  oktober 24, 2016 / 22:24

  Misschien het kickstart ontbijt van Rens Kroes? Maak je meteen voor een paar dagen. http://www.renskroes.com/kickstart/
  Bananenbrood? (Griekse) Yoghurt met granola/fruit/noten? Crackers met beleg?

 39. Tamara
  oktober 24, 2016 / 22:40

  – Roggebrood met een beetje boter en plakjes kaas (zelf ben ik dol op geitenkaas met fenegriek maar elke kaas kan natuurlijk…)
  – halfvolle yoghurt (welk soort dan ook) met granola van Eat Natural (en eventueel fruit)
  – toast met scrammbled eggs en ham
  – boterham met pindakaas en hagelslag (net een pindarotsje op brood ;)) of rosbied met wat peper en rucola op brood of crackers…

  4 van mijn favoriete ontbijtjes ;)

 40. Rebecca
  oktober 25, 2016 / 00:26

  Echt winters (herfstig) ontbijt vind ik altijd ontbijtkoek met roomboter. Niet zo healthy.. wel snel, makkelijk en lekker!

  Crackers/Rijstewafels met jam of oindakaas zijn ook efg lekker. Ik ben niet van de hele gezonde ontbijtjes zoals je ziet haha!

  Succes met het vinden van een goed ontbijt, want ontbijt is het halve werk ;)

 41. Maria
  oktober 25, 2016 / 07:11

  Ik doe het ook hoor, elke dag hetzelfde ontbijten. Scheelt geld en energie. Zit nu in een havermoutperiode, maar misschien is een bananenbrood iets voor jou? Kan je maken en in plakjes invriezen en dan s ochtends even roosteren om het warm te maken.

 42. Maryse
  oktober 25, 2016 / 08:12

  Brrr, lijkt me inderdaad te koud om een acaibowl te eten haha. Weet niet of je dit lekker vindt ; banaan-ei pannenkoekjes met havermout zodat het vult of een smoothie met vers gekookte bieten, appel, sinaasappel en banaan? De laatste tijd maak ik vaak een bietensmoothie in de ochtend en het vult echt! Succes met de zoektocht naar je nieuwe winterontbijt,ben benieuwd!

 43. Britt
  oktober 25, 2016 / 08:16

  Ik eet ook altijd hetzelfde ’s ochtends. Overnight oats met een schepje eiwit poeder in de smaak witte chocolade, met melk en blauwe bessen.

  Misschien is mijn vriends favo ontbijt wat voor jou: Griekse yoghurt met een beetje honing, walnoten, banaan en evt wat muesli.

 44. Dewi
  oktober 25, 2016 / 09:51

  Ik ontbijt altijd met magere yoghurt en muesli van Eat Natural (noten en zaden). Om het wat lekkerder te maken doe ik daar een beetje honing of agavesiroop in en wat fruit. Banaan is lekker, maar ook peer of perzik!

 45. Jessica
  oktober 25, 2016 / 14:34

  Tofu scramble! Scrambled eggs maar dan nog voedzamer en beter voor de huid.
  Op internet super veel gevarieerde recepten te vinden!
  Je kan het het een aantal dagen bewaren, dus gemakkelijk voor de hele week.

  Anders een smoothiebowl/acaibowl met minder bevroren fruit? als ik hem zelf minder koud wil dan dan doe ik er wel bevroren bosbessen of ander bevroren rood fruit doorheen, maar dan een gewone banaan ipv een bevroren banaan. Hierdoor heeft de bowl een normale temperatuur en is het voor mij niet te koud op een herfstachtige ochtend haha! Natuurlijk wel met een grote kop warme thee ;-)

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 25, 2016 / 20:41

   Ohh Tofu Scramble, ga me er eens in verdiepen! Doe eigenlijk alleen bevroren blauwe bessen in mijn açai bowl, maar dan vind ik hem alsnog vrij koud ;-)

 46. Veronique
  oktober 26, 2016 / 12:14

  Ook hier nog even een ontbijttip:
  (geroosterd)brood of crackers met huttenkase & avocado (evt. ook nog wat tomaatjes).
  Ik vind brood alleen de eerste dag van aankoop lekker, daarom rooster ik het altijd de dagen daarna. Huttenkase & jam is ook lekker trouwens. Of (oude)kaas met appelstroop.

  Zit zelf ook in de ik-weet-niet-wat-ik-moet-ontbijten-fase. Havermout heb ik even genoeg gehad, het valt ook zo zwaar op mijn maag. Maar huttenkase is altijd een goede optie :)