THE LIST: My Instagram Rules

 photo Desktop3141.jpg

Er zijn mensen die Instagram ontzéttend serieus nemen. Die daadwerkelijk hun timeline inplannen en ’s ochtends eigenlijk al weten wat ze de gehele dag gaan posten. Die hun posts selecteren op kleur en inhoud. Niets mis mee, maar ik word al moe bij het idee. Toch plemp ik ook niet zomaar alles op mijn Instagram, vandaag deel ik mijn regels voor mijn Instagram.

 • Ik probeer nooit twee selfies achter elkaar te posten. Heel soms gebeurt het, maar ik probeer dat echt te voorkomen. Daarnaast probeer ik de hoeveelheid selfies ook zo laag mogelijk te houden. Ik ben een beetje ‘over’ selfies. Een hardloopselfie moet ook wel heel goed zijn wil hij op mijn timeline belanden.
 • De foto’s moeten scherp zijn en ‘hard’ van kleur. Verzadigde foto’s vind ik gewoon niet mooi op mijn ‘grid’ passen. Daarom zal ik ook niet snel twee foto’s met een lichte achtergrond na elkaar posten.
 • Nooit meer dan drie foto’s per dag, als ik op een hele bijzondere plek ben maak ik wel eens een uitzondering naar vier of vijf, maar meer dan vijf… nope. En er moet ook wel wat tijd tussen de foto’s zitten. Ik heb het idee dat als je te veel post mensen zich aan je gaan irriteren.
 • Maar er zit ook wel een ondergrens aan.. ik probeer iedere dag wel iets te plaatsen. Is er een dag waarop ik echt niets boeiends te melden heb ga ik ook niet krampachtig op zoek naar een leuk plaatje (oud of nieuw), maar twee dagen achter elkaar waarin ik niets post, dat komt niet vaak voor.
 • Geen mensen volgen om het volgen, in de hoop dat ik zelf meer volgers krijg. Nooit meer dan vijf hashtags, geen onnodige reacties op accounts in de hoop dat ik hierdoor opval. Als ik dat bij anderen zie denk ik altijd ‘Aiiii die doet wel heel erg zijn best’. Aan de andere kant hebben ze misschien ook wel gelijk, het werkt in sommige gevallen wel. Maar het is gewoon niet zo mijn ding en ik wil van Instagram ook zeker niet een TE GROOT ding maken, want het is uiteindelijk maar Instagram en die likes en volgers zeggen heel weinig.
 • Als iets gesponsord is, of wanneer ik iets gekregen heb, maak dit altijd duidelijk in de tekst. Als ik geld voor een post gekregen heb plaats ik er altijd iets van #SP of #spon bij, als ik iets gekregen heb wordt dit duidelijk in de tekst. Ik denk dat eerlijkheid het langst duurt. Ik wil dat jullie me niet alleen vandaag, maar ook over een aantal jaar nog leuk vinden. Natuurlijk draag ik wel eens een outfit waarin ik iets gekregen heb, als de foto dan niet over het gekregen item gaat ga ik niet specifiek benoemen dat ik een van de kledingstukken gekregen heb. Wel als het nieuwe kleding is trouwens, maar dan gaat de foto vaak ook om de kleding. Maar als ik anderhalf jaar geleden een shirt van Nike heb gekregen ga ik niet onder iedere foto waarop ik dat shirt draag zeggen dat ik dat shirt gekregen heb. Lijkt me ook een beetje onnodige informatie.
 • Foto’s met een gele ondertoon probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, vind ik gewoon niet mooi. Wel grappig dat ik dat zeg, want ik heb jarenlang over iedere foto het Earlybird filter gegooid, een filter met een gelige ondertoon.
 • Plaats foto’s zo direct mogelijk. Ik heb geen mapje waarin ik allerlei foto’s heb die ik later op Instagram plaatsen. Natuurlijk heb ik throwbacks, zeker als ik zo’n gaaf reisje gemaakt heb als laatst naar Chicago, maar dan weten mensen ook gewoon dat het een oude foto is. Ik vind het altijd een beetje raar als ik ineens een foto op Instagram zie die op een heel ander moment gemaakt is zonder dat dat uit de tekst van de foto duidelijk wordt. Het is toch INSTA-gram. In mijn beleving post je dus voornamelijk foto’s die je zojuist gemaakt hebt, niet foto’s die je een paar dagen of zelfs weken eerder maakte maar eerst even door Photoshop gegooid heeft. Ik heb ze ook wel tussendoor, maar zo min mogelijk.
 • Het leven draait niet om Instagram. Als ik ergens ben moet niet alles draaien om de perfecte Instagramfoto. Zeker als ik ergens privé ben. Ik wil niet alleen leuk zijn op Instagram, maar vooral ook gewoon in het echte leven. Ik wil niet dat meisje met haar blog en Instagram zijn. Ook al word ik al snel in dat hoekje geschoven omdat het nu eenmaal mijn werk is. Maar ik wil graag buitenstaanders het tegendeel bewijzen, dat er ook heus nog wel iets anders dan social media voor mij bestaat. Dat gaat niet vanzelf, want ik sta inderdaad meestal met mijn iPhone in de hand. Maar ik werk er aan.

Heb jij voor jezelf bepaalde Instagram regels? Kun je je in mijn regels vinden?

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. Ilse
  oktober 23, 2016 / 20:31

  Ik heb niet echt regels want ik wil het gewoon leuk houden en het gaat me ook niet om volgers en likes en perfecte plaatjes. Dus als ik iets leuk of mooi of tof vind plaats ik het gewoon!

 2. oktober 23, 2016 / 23:53

  Yes heel herkenbaar!!! Ik hou me nagenoeg aan dezelfde “regels”. Vind een clean / wit account heel mooi, maar mij lukt het niet :D

 3. oktober 24, 2016 / 10:18

  Mooi ! Ik vind het ook eigenaardig als ik foto’s (soms hele reeksen) zie die precies al weken geleden gemaakt zijn maar blijkbaar nu pas ‘bewerkt’. Dan denk ik ook : het is toch ‘INSTA’ gram !
  Dat van die selfies kan ik helemaal volgen. Geen hoeft ook niet, maar om de haverklap …

 4. oktober 24, 2016 / 11:10

  Herkenbare regels! Al post ik eerder te weinig (3 dagen niet, oeps!) dan teveel. Een account met bij elkaar passende foto’s vind ik erg mooi maar mij lukt het niet omdat ik gewoon de dingen wil plaatsen die ik leuk vind.

 5. oktober 24, 2016 / 11:37

  Heel herkenbaar. Ik vind het ook altijd too much als mijn gezicht te vaak te zien is. Ik heb niet een bepaalde lijn of look maar plaats dat wat ik Insta waardig vind.

  Het enige waar ik mij wel aan stoor is als mensen Instagram gebruiken om elk uur te laten zien waar ze (of hun kinderen) mee bezig zijn :-( Een plaatje moet wel “speciaal” zijn.

 6. oktober 24, 2016 / 11:45

  Leuk geschreven, vooral het laatste punt! Vaak krijg je het gevoel dat mensen alleen nog maar alles voor Instagram doen…en overal eerst foto’s van moeten maken. Ik voel me dan in een restaurant bijvoorbeeld bijna een slechte blogger, omdat ik mijn eten gewoon opeet ipv eerst te fotograferen :D

 7. oktober 24, 2016 / 12:11

  Ik heb niet echt “regels”, eigenlijk. Misschien zou ik daar wel eens over na moeten gaan denken. Nu met de niet-chronologische tijdlijn op Instagram heb ik wel het idee dat mensen zich minder snel storen aan veel foto’s achter elkaar, maar ik snap wat je bedoelt.
  N.a.v. jouw blogpost heb ik mijn instagramtijdlijn eens bekeken. Grappig… Mijn “feed” is verre van perfect. Eigenlijk boeit dat me ook weinig. Ik volg nooit iemand omdat zijn feed er zo mooi uitziet. Het is immers toch zo dat je die feed nauwelijks ziet, je ziet alleen losse foto’s of videos. Ik probeer erop te letten dat ik niet teveel videos plaats. Daar wil ik nog wel eens te mist mee in gaan… Dan wil ik van alles delen. Bewegende beelden, meer dan plaatjes. Achteraf vind ik het dan zelf ook nogal too much.
  Ik heb nu dus totaal geen regels, maar het is misschien wel iets om eens over na te denken. :-) Of in elk geval, om bij stil te staan. Wat je nu eigenlijk deelt, wanneer, etc.

 8. Lana
  oktober 24, 2016 / 13:05

  Mijn missie is altijd om zo’n mooie perfecte instagram te krijgen, met foto’s die allemaal een beetje hetzelfde van kleur zijn, maar het wil maar niet lukken :( haha

 9. oktober 24, 2016 / 14:13

  Ik heb quasi geen instagram regels en ben er eigenlijk heel ‘voorzichtig’ mee. Mijn instagram is privé en ik accepteer zelfs geen verzoeken van mensen die ik niet ken. Instagram is voor mij niet de plek om ‘zoveel mogelijke volgers’ te hebben, maar net mijn eigen plekje waar ik foto’s deel met enkel vrienden en familie. In jouw geval is het natuurlijk anders, aangezien het (toch in zekere zin) deel is van je job, maar voor mij persoonlijk vind ik het zelfs een ‘enge’ gedachte dat eender wie mijn foto’s zou kunnen bekijken. Vandaar het privé-account.

  Eerlijkgezegd vind ik het zeer vermoeiend: mensen die àlles op hun Instagram posten. Ik denk dan altijd: ‘geniet je wel nog van het moment zelf? Of ben je enkel bezig met wat de buitenwereld over jouw instagramfoto zal denken en hoeveel likes het zal opleveren?’. En dan vooral de mensen die eerst 100 foto’s willen maken van vb. het eten op restaurant/een koffie in een koffiebar, alvorens effectief te eten/te drinken. Ik ben dan zo ongeduldig en wil meteen eten, maar nee: de foto moet nog gemaakt worden ;-)

  De balans bij jou vind ik super. Altijd leuke en enthousiaste foto’s en inderdaad geen overdaad.

 10. oktober 24, 2016 / 14:14

  Ik ben toevallig nét wat meer bezig met instagram, dus dit komt echt op het perfecte moment. Fijne tips :)

 11. oktober 24, 2016 / 16:58

  Het leven draait inderdaad niet op instagram maar ik kijk er toch wel achterlijk veel op haha! en je schrijft weer erg leuk!