LET’S TALK ABOUT: iPhone liefde & schaamte

Zeven iPhones. Of beter gezegd, zeven verschillende iPhones (er is er tussentijds weleens eentje gesneuveld), daarop staat mijn teller inmiddels. Het begon in september 2008 met de eerste iPhone die in Nederland verkocht werd. Mijn abonnement liep pas in mei af, maar ik wilde perse een iPhone, ik had de hele zomer hard gewerkt en besloot dat het het waard was, ik sloot een tweede abonnement af zodat ik niet tot mei hoefde te wachten om mijn iPhone te gebruiken.

Vanaf dat moment heb ik überhaupt nooit meer getwijfeld over een andere telefoon. Iedere twee jaar zat ik eind september klaar om meteen op de dag dat voorbestellingen geplaatst konden worden, de nieuwste iPhone te bestellen bij T-Mobile. In 2016 ging ik voor het eerst voor eenjarig abonnement, omdat ik in de wandelgangen gehoord had dat de iPhone in 2017 echt een grote update zou krijgen. En dat bleek waar te zijn, dus zat ik in september 2017 weer klaar om mijn iPhone X te bestellen.

In november 2017 werd hij geleverd en toen gebeurde er iets dat me in al die jaren nog niet overkomen was… ik voelde niets. Het zou kunnen komen doordat ik net die ochtend terug was gekomen uit New York en dat ik lichtelijk heimwee had, maar het was voor het eerst dat die nieuwe iPhone me eigenlijk vrij weinig deed. Ik had er zo naar uitgekeken, maar toen ik hem eenmaal in handen had dacht ik ‘is dit het nou?’.

Ik was dan ook vastberaden om me dit keer niet te laten verleiden. Mijn iPhone X, inmiddels bijna twee jaar oud, deed het nog prima en er was geen reden om te investeren in een nieuwe, vond ik. Dus toen je half september een pre-order kon plaatsen, liet ik dit volledig aan me voorbij gaan. Maar in de dagen voor de officiele release begon ik toch steeds meer video’s te kijken over de nieuwe iPhone 11 en op de dag dat de telefoon gelanceerd werd, vond ik mezelf ineens in de T-Mobile shop. Onder het mom van ‘mijn abonnement verlengen’.

Dat abonnement moest ook wel verlengd worden, begin oktober liep het af en als ik het niet verlengd had waren mijn kosten met 15 euro gestegen, terwijl ik door te verlengen juist 10 euro minder ben gaan betalen. Ja, echt, als ik niet verlegd had betaalde ik nu 50 euro en nu betaal ik de komende twee jaar 25 euro. Natuurlijk hadden ze ‘heel toevallig’ de nieuwe iPhone ook in de winkel liggen en toen ik die camera zag, was ik opslag verliefd. Maar wist ik dit echt wel zeker? De jongen bij T-Mobile stelde voor om de iPhone gewoon te bestellen, het zou toch nog zo’n zes weken duren voordat ze hem binnen zouden krijgen. In de tussentijd kon ik er rustig over nadenken en als ik hem toch niet wilde, dan hoefde ik hem niet op te halen. Het leek mij een veilige keuze.

Ware het niet dat ik al na vijf dagen een app’je van de T-Mobile winkel kreeg dat mijn iPhone geleverd was. Ik deed heel verontwaardig zo van ‘hé, jullie zeiden dat ik nog zes weken bedenktijd had’ maar ondertussen vlogen de vlinders door mijn buik. Ik racete naar de winkel en betaalde die ruim 1000 euro met mijn ogen dicht. In de hoop dat het zo minder veel pijn zou doen.

Toen ik de iPhone thuis uit het doosje haalde had ik naast verliefde kriebels, ook een gevoel van schaamte. Ik weet niet precies waar het vandaan komt, maar ik had heel erg de neiging om de aankoop voor mezelf en aan jullie te verantwoorden. Hij kost veel geld en ik voelde me wederom slachtoffer van de consumptie-maatschappij.

Dat is nu twee weken geleden en ik kan je vertellen dat dat gevoel van schaamte redelijk verdwenen is. Ik heb Tuur ontzettend blij kunnen maken met mijn iPhone X. Hij had nog geen iPhone en ontdekt iedere dag nieuwe dingen waar hij mega enthousiast over is. Ik ben ondertussen heel blij dat ik foto’s en video’s niet meer naar hem hoef te app’en, maar dat we eindelijk kunnen AirDroppen. Oh en FaceTime. Laten we FaceTime niet vergeten.

Zelf ben ik mega enthousiast over de nieuwe camera en het geluid van de iPhone 11 Pro. Tijdens het hardlopen kan ik nu kwalitatief betere videobeelden opnemen en de foto’s zijn ook een stuk scherper. De groothoeklens en de nachtmodus zijn ook bizar gaaf. Ik vond de kwaliteit van de iPhone X camera altijd top, maar als de foto’s van de X vergelijkt met de 11 Pro zie je heel duidelijk verschil. Vooral in ruimtes met weinig licht. Verder is de batterij een stuk beter dan van de iPhone X en kun je met de nieuwe lader via USB-C zoveel sneller laden. Camera en batterij, dat zijn voor mij als ‘influencer’ de belangrijkste features op een telefoon.

Verder is de iPhone 11 Pro gewoon een iPhone, niets meer en niets minder. Ik denk dat mijn verwachtingen van de iPhone X zo hoog waren dat het uiteindelijk een beetje tegenviel. Die iPhone veranderde mijn leven niet. Deze iPhone veranderde mijn leven ook niet*. Wat mijn leven wel veranderde waren de AirPods, zonder die draadloze oortjes ga ik nergens.

Herkennen jullie je in mijn iPhone liefde? Of zijn jullie team-Android? Of heb je wel een iPhone maar zou dat ook net zo goed een heel andere telefoon kunnen zijn? Wat zijn voor jullie de belangrijkste features van een telefoon?

Liefs,
Annemerel

*Misschien veranderde de iPhone mijn leven wel een heel klein beetje… ik ben nu een stuk minder geneigd om mijn camera mee te nemen als ik snel even een boodschap ga doen, omdat ik weet dat ik met mijn iPhone ook heel goed kan filmen. Verder ben ik iets minder spastisch over de batterij van mijn telefoon. Maar verder…

Delen:

25 Reacties

 1. Rosan
  oktober 9, 2019 / 12:29

  O ja ik herken het zeker en heb helaas ook liefde voor de watch.
  Kijk regelmatig ook naar andere zoals Garmin maar de watch is toch erg fijn geïntegreerd in het systeem zelf.
  En met een gezondheid die gewoon niet altijd doet wat het moet doen is dingen bijhouden erg prettig.
  (al kan dat bij Garmin ook steeds meer)

 2. oktober 9, 2019 / 12:30

  Ik herken de iPhone liefde wel, maar niet dat ik geld betaal voor een nieuw toestel. Ik wacht altijd netjes tot ik kan verlengen en verleng dan met een van de nieuwere iPhones die er is. Heb nu nog de 8 Plus, heerlijk ding!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 09:29

   Maar uiteindelijk betaal je er dan toch voor, alleen dan maandelijks een bedrag via je abonnement toch? Ik wil liever geen BKR-registratie en betaal die 1000 euro liever in een keer dan dat ik iedere maand een bedrag moet betalen. Maar dat is denk ik heel persoonlijk.

 3. N
  oktober 9, 2019 / 13:31

  Grappig, ik heb al tiiijjjjden een IPhone 6s (?) en het doet me helemaal niks… Lijkt me juist heel fijn als je van dat soort dingen blij kunt worden toch?

 4. oktober 9, 2019 / 13:31

  Ik heb net de Garmin Fenix 6s ontvangen… EXACT hetzelfde gevoel

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 09:30

   Aaaah geniet ervan!!! Hij is super fijn!

 5. oktober 9, 2019 / 14:25

  Ik ben echt meer team-android. Ik laat regelmatig mijn telefoon (samsung s5) vallen, dus dan is het fijn als het niet meteen kapot valt. Als ik er maar insta en whatsapp op kan gebruiken, ben ik tevreden. En een fijne camera is ook fijn, maar die van Samsung zijn altijd wel prima.

  Ik sta dus ook niet in de rij voor de nieuwste Samsung elk jaar. Meestal krijg ik de oude telefoons van andere mensen, die wel voor een nieuw model gaan.

 6. Eva
  oktober 9, 2019 / 15:20

  Team Android hier, ooit een keer een iPhone gehad maar vond er letterlijk niets speciaals aan… Vind het dan ook altijd fascinerend hoeveel geld mensen voor Apple producten neerleggen, terwijl de kwaliteit naar mijn gevoel zelfs minder goed is, maar als het jou gelukkig maakt moet je het gewoon doen! Jou geld, jou uitgaven, niets om je voor te schamen :)

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 09:35

   Welke iPhone heb je gehad? Ik denk ook dat je het pas ‘speciaal’ vind als je helemaal bent opgeslokt door de Apple cult en je merkt hoe handig het samenwerkt met alle andere Apple producten zoals AirPods, MacBook en iPad.

 7. Marjolein
  oktober 9, 2019 / 16:31

  Ik ben voor het eerst aan het overwegen om bij het verlengen van mijn abonnement voor een ander merk te gaan. Ik heb altijd wel opengestaan voor andere merken, heb verder niet zoveel met het “merk” iPhone, maar wat me altijd tegenhield is dat ik gewoon écht níet met Android overweg kon. Kon niet een fatsoenlijk een bericht typen. iOS was zoveel fijner. Tegenwoordig vind ik Android veel gebruiksvriendelijker en voelt de overstap kleiner. Maar wát een mogelijkheden zijn er dan ineens. Wordt het iPhone, Samsung, OnePlus, Huawei?? Ik heb nu al stress. Dus de kans dat ik puur voor het gemak toch weer een iPhone neem, is wel aanzienlijk.. :’)

  Ik heb nu een iPhone 8 trouwens dus de iPhone X zal voor mij waarschijnlijk als een veel grotere verandering voelen als voor jou haha.

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 09:32

   Ik ging van de iPhone 7 naar de iPhone X en vond de verandering wel meevallen. En ik herken me helemaal in je Android-struggles, ik ‘moest’ altijd Tuur’s telefoon bedienen als we in de auto zaten en dat leverde af en toe best wel stressvolle momenten op, haha.

   • Annemerel
    Auteur
    oktober 10, 2019 / 09:34

    (ik heb een keer een voicebericht gestuurd naar een WhatsApp groep zonder dat ik doorhad dat ik dat deed en Tuur en ik waren toen net over iets aan het praten wat ik liever niet met die groep gedeeld had… en ik dacht dus dat die telefoon vergrendeld was, nou NIET DUS).

    • Marjolein
     oktober 10, 2019 / 13:18

     Haha oei! Heel naar! Maar precies zo heb ik Android inderdaad ook altijd ervaren. ;)

   • Bella
    oktober 11, 2019 / 14:42

    Interessant dat je dat zegt! Ik las het artikel laatst ook en was huiverig dat ik afscheid moest nemen van mijn geliefde iPhone. Echter, ik concludeerde juist dat het weinig verschil maakt als je kijkt naar duurzaamheid.
    – Stel je koopt een Fairphone, dan is het verschil 14kg CO2, dat is nog geen halve biefstuk volgens het artikel. Als je dat uitsmeert over de paar jaren dat je het toestel gebruikt, dan zou ik liever andere keuzes maken ;)
    – De Fairphone wil graag duurzaam zijn, YES. Echter, het product staat nog best in de kinderschoenen met een relatief hoog aantal vervangingen als gevolg. Kan ik geen bron aan hangen, maar als ik kijk naar mijn omgeving heb ik toch het idee dat de Fairphone relatief meer is vervangen dan de meer ontwikkelde telefoons
    – Aan de andere kant gaat het niet alleen maar om de CO2, maar ook om de andere grondstoffen en in dat geval geloof ik zeer zeker dat daar zorgvuldiger mee omgegaan wordt door Fairphone ten opzichte van andere fabrikanten

    Natuurlijk, alle beetjes helpen maar ik wilde toch bovenstaand comment wat nuanceren :)

    • Karin
     oktober 29, 2019 / 11:37

     Mijn Fairphone doet het na 5,5 jaar trouwe dienst nog steeds met slechts 1 reparatie in het eerste jaar (een defecte chip die binnen de garantie vervangen is en waarvoor een willekeurig ander merk wellicht een geheel nieuw toestel aangeboden zou hebben).

 8. Maaike
  oktober 9, 2019 / 17:03

  hier ook team iPhone!
  Maar je hebt je iPhone dus gewoon zelf betaald, heb je dan een sim-only abbonement?
  Ik heb nog tot januari een abbonnement voor mijn iPhone x en betaald ca €50,- per maand. (betaal daarmee ook een stukje telefoon af) twijfel nu om een sim only te nemen, en de nieuwe iPhone dus zelf ‘los’ te betalen…

  Hoor het graag van je!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 09:31

   Ik heb mijn telefoon wel gewoon bij mijn abonnement, bij T-Mobile kun je er echter ook voor kiezen om het bedrag in een keer te betalen. Ik vind dat fijner, want hierdoor betaal ik een (veel) lager maandbedrag en krijg ik geen BKR-registratie. Volgens mij betaal je uiteindelijk ook net iets minder als je het in een keer betaalt, maar dat durf ik niet met 100% zekerheid te zeggen.

 9. Bianca
  oktober 10, 2019 / 10:09

  Ik was team iPhone, totdat ik weer een nieuwe moest en zo baalde van de prijs, dat ik eens voor een Huawei ben gegaan (ik betaal het toestel altijd ‘los’). Die heb ik nu zo’n 7 maanden en ik ben er best over te spreken, er zitten veel meer mogelijkheden op dan op de iPhone.
  Maar ik heb sinds een tijdje ook een Garmin horloge, en Huawei is dus helaas niet compatible met Garmin, ik krijg dus geen meldingen etc. op mijn horloge. Beetje jammer best wel.
  Dus ik zit te twijfelen om toch maar weer een iPhone te nemen, en dan niet de nieuwste, maar een XR ofzo.
  En ik herken wel de liefde voor iPhone, ik heb alle reviews en unboxing video’s van de 11 zo’n beetje wel gezien, maar € 1.000 kan ik in mijn hoofd toch niet rijmen voor een telefoon.

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 10, 2019 / 10:23

   Aaah dat is wel irritant zeg, dat Huawei niet compatibel is met Garmin. Ik zou het ook veel moeilijker vinden om 1000 euro uit te geven voor een telefoon als ik het niet zou kunnen zien als zakelijke investering. Het is gewoon echt een mega bedrag.

 10. Loraine
  oktober 10, 2019 / 12:32

  Ik herken dit zeker. Ik ben een echte iPhone van.
  Ik heb nog wel een vraag, het is me opgevallen dat je je iPhone in het Engels hebt ingesteld. Ik ben erg nieuwsgierig wat hier de reden van is? :)

 11. Hanna
  oktober 12, 2019 / 07:54

  Hi Annemerel,
  Leuk dat je hier zo open over schrijft. Ik vind het alleen een beetje lastig dat je posts van de laatste maanden zo uit de pas lopen met de eerder gestarte ‘budget/spaar’ posts. Daarin schreef je dat je echt wilde sparen en de laatste tijd lees ik over een nieuw huis, nieuwe iPhone, nieuwe bank en tickets voor de marathon voor volgend jaar. Je bent ons uiteraard geen (financiële) verantwoording schuldig, maar ik vind het wel een groot verschil. Ga je nog een keer verder met je budget/spaar posts?
  Groetjes, Hanna

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 12, 2019 / 16:28

   Haha ja en dat is dus waarom ik me zo schuldig voelde over die iPhone, omdat ik wilde sparen… Er staat een blog in de planning over sparen en het kopen van een huis. Moet alleen nog even geschreven worden (en inspiratie gevonden worden).

 12. oktober 14, 2019 / 14:07

  Ik zag vandaag in mijn Timehop dat het zes jaar geleden is dat ik mijn eerste iPhone kocht, een 5. Dat was voor mij zonder grappen een wereldveranderende aankoop, ik ben nog nooit ergens zo blij mee geweest, maar toen ik overstapte naar een 6s viel het me heel erg tegen hoe excited ik daarover was: het was een goede upgrade maar verder was eigenlijk alles hetzelfde, en aan het grotere scherm etc was ik binnen no time gewend. Daarom doe ik nu dus ook al ruim drie jaar met die telefoon en het is echt wel een keer tijd voor een nieuw exemplaar maar omdat ik vorige keer zo weinig voelde bij een nieuwe heb ik nu minder zin om er zoveel geld aan uit te geven haha. Wel fijn dat ik nu eindelijk aan mezelf heb bewezen dat ik lang met een telefoon kan doen (met die 5 was ik na twee jaar namelijk wel echt klaar) – en ik denk stiekem dat ik nu zo lang heb gewacht dat een nieuwe iPhone dit keer wél meer indruk gaat maken ?

 13. oktober 16, 2019 / 15:20

  Ik heb juist een iPhone genomen omdat ze lang meegaan. Ik heb nu een iPhone 6 volgens mij (weet het niet eens zeker) tweedehands van een vriendin en zolang die het doet vind ik het prima. Ik zie die voordelen ook niet, ik weet niet eens wat Airdrop is en mijn vriend (met iPhone) en ik bellen altijd gewoon. Ik heb Facetime nog nooit gebruikt. Dus ik voel die noodzaak niet. Voor 1000 euro kan ik bijna vier weken weg in de zomervakantie. Dus andere prioriteiten, haha! Ik vind de kwaliteit ook nooit opwegen tegen die van mijn fotocamera. Maar ik maak geen vlogs, dus snap dat het handig is er altijd eentje in jouw tas te hebben.