Florence in 15 Snapshots

 photo florence02.jpg

Florence is hoogstwaarschijnlijk de Italiaanse stad waar ik de meeste tijd gespendeerd heb. Het voelt dan ook wel een klein beetje als ‘mijn’ stad, ook al kan ik er nog steeds verdwalen als geen ander. Om de een of andere reden ben ik mijn richtingsgevoel in Florence altijd compleet kwijt. Wat ik zo leuk vind aan Florence is dat het ontzettend veel indrukwekkende gebouwen heeft, maar dat alles eigenlijk op loopafstand van elkaar verwijderd is. In Florence heb je het openbaar vervoer niet nodig om je van A naar B te brengen. Hooguit een ijsje, om je bloedsuikerspiegel op peil te houden ;-).

Het was al weer drie jaar geleden dat ik voor het laatst voet in Florence zette. En dat terwijl ik jarenlang meerdere keren per zomer(vakantie) door Florence wandelde. Er was gelukkig weinig veranderd.

 photo florence02.jpg

Als je met de auto naar Florence gaat – wat prima te doen is qua verkeer – zou ik je auto parkeren op Piazzale Michelangelo. Vanaf dat plein – waar dus ook een parkeerplaats is – heb je prachtig uitzicht over de stad.

 photo florence02.jpg

Enige nadeel is dat je wel een stukje moet lopen om daadwerkelijk in de binnenstad te komen. En zo’n uitzicht betekent natuurlijk ook dat er iets van hoogteverschil in het spel is. Maar ja, dat moet je er gewoon voor over hebben.

 photo florence02.jpg

Langs de rivier de Arno loop je richting de Ponte Vecchio, deze brug zit al eeuwenlang vol met juweliers. In de tweede wereldoorlog liet Hitler alle bruggen in Florence slopen, de enige brug die bleef staan was deze. Maar niemand kon de brug betreden, door de vernielde gebouwen aan weerszijde. In 1966 bleken de juwelierszaken die tegen de brug zijn aangebouwd toch niet zo stevig te zijn. Tijdens een storm is een fortuin aan goud in de rivier verdwenen. Daarna is de brug gerestaureerd.

 photo florence02.jpg

Maar voor dat je de Ponte Vecchio betreedt en de binnenstad binnen loopt, drink je een cappuccino bij Golden Bar, dat zit vlak voordat je de brug op loopt aan je rechterhand. Ze hebben daar ontzettend lekkere koffie en voor twee cappuccino’s en een espresso betaal je minder dan dat je bij Starbucks voor een kleine cappuccino betaalt. De broodjes en gebakjes zijn er ook een aanrader en je kunt er ook heerlijk eten, op een terras met uitzicht op de Arno en de Ponte Vecchio.

 photo florence02.jpg

De brug is een van de drukste plekjes van Florence. Niet dat iedereen sieraden wil kopen, maar de meeste mensen staan op het midden van de brug, waar je een heel mooi uitzicht hebt (en wat ik niet gefotografeerd heb om onverklaarbare reden).

 photo florence06.jpg

Kijk, zo ziet zo’n gemiddeld juwelierszaakje er uit. WAT EEN JUWELEN. Als je zoveel ziet liggen kun je toch sowieso niet meer kiezen? Zoals ik in mijn vlog al zei, dit is net als een lamp uitzoeken in een lampenzaak, praktisch onmogelijk omdat er ZO VEEL zijn.

 photo florence02.jpg

Natuurlijk kan een foto van de Duomo en de bijbehorende basiliek niet ontbreken in een blog met foto’s van Florence. Dit is samen met de Ponte Vecchio het meest drukke plekje in Florence. Ik heb dit nu al zo vaak gezien dat ik er nu eigenlijk straal voorbij loop. Maar ja, er moest natuurlijk wel een foto gemaakt worden.

 photo florence02.jpg

Wat de Via Condotti is in Rome is de Via de’ Tornabuoni in Florence. Hier vindt je alle dure designerwinkels zoals Céline, Valentino, Tiffany’s en Gucci. Hier heb ik geen geld voor, maar er zit in deze straat nog iets anders, waar ik wél bereid ben om geld uit te geven.

 photo florence02.jpg

Obicà! Mijn favoriete Italiaanse restaurantketen. Hier ga ik ook altijd naartoe als ik in Milaan ben. Het is een mozzarella bar, maar ze hebben er ook hele lekkere pasta’s en pizza’s. Oh en de Aperol Spritz smaakt er ook voortreffelijk.

 photo florence02.jpg

En KIJK NOU WIE IK HIER TEGEN KWAM! Dit hadden we dus absoluut niet afgesproken, we wisten ook allebei niet van elkaar dat we vandaag in Florence zouden zijn. Maar ja, dat ik mijn lieve vriendinnetje Laura hier tegen kwam is uiteindelijk ook weer niet zo heel gek. Zij was namelijk degene die me een paar jaar geleden hier naartoe stuurde omdat ze het zelf zo lekker vond.

 photo florence02.jpg

Het is half twaalf als ik dit schrijf, bijna lunchtijd… en mijn maag begint spontaan te knorren. Deze pizza met buffelmozzerella was… ontzettend goed. Ik proef hem weer en ik krijg bijna tranen in mijn ogen als ik er aan denk.

 photo florence02.jpg

Na de lunch maken we een ietwat lange wandeling door de stad op zoek naar onze favoriete ijszaak. Of nou ja, de favoriete ijszaak van mijn moeder en van mij. Mijn zusje vindt het ijs er gewoon ‘normaal’ en mijn vader heeft vandaag geen trek in ijs. Maar ik ga jullie er gewoon naartoe sturen.

 photo florence02.jpg

Vivoli! Op de Via Torta in de buurt van de Santa Croce. Ze hebben hier hele bijzondere smaken, zoals rijst, basilicum en limoen met munt. En ooit waren ze beste ijszaak van Italië (of dat nu nog zo is durf ik niet te zeggen) en als je beste ijszaak van Italië bent, dan ben je de beste ijszaak van de wereld, want in Italië is ijs uitgevonden, toch?

 photo florence02.jpg

Ciao bella’s! Het was een mooie dag in Florence. Ook al was het ’s ochtends veertien graden en regende het. Florence is eigenlijk altijd een goed idee.

Ben jij wel eens in Florence geweest? Wat vind jij van de stad? Wat is je favoriete Italiaanse stad? (als je die hebt natuurlijk!)

Liefs,
Annemerel

Delen:

18 Reacties

 1. Ilse
  augustus 2, 2016 / 12:58

  Klinkt als een mooie stad met heerlijk eten!

 2. augustus 2, 2016 / 16:49

  Het ziet er echt heel erg mkoi uit, al dat uitzicht. Wat toevallig dat jullie elkaar tegenkwamen. Die pizza ziet er dan ook wel heel lekker uit!

 3. augustus 2, 2016 / 16:52

  Ik ben een aantal jaar geleden in Florence geweest en vond het heel indrukwekkend. We verbleven toen in Pisa en vertrokken met de trein er naartoe. Zou er zeker nog eens heen willen :)

 4. augustus 2, 2016 / 17:50

  Ik ben nog nooit in Florence geweest, maar deze stad gaat op het lijstje met wil-ik-nog-eens-bezoeken. Mijn Italië-ervaring reikt slechts tot Venetië (prachtig maar erg druk) en Rome (GEWELDIG). Rome staat nu op 1 van mooiste steden die ik ooit heb gezien.

 5. Laura
  augustus 2, 2016 / 18:57

  Zoooo leuk ❤

 6. augustus 2, 2016 / 19:09

  Laura, wat leuk! ;) Ik ben nog nooit echt op vakantie in Italië geweest, maar staat hoog op mijn lijstje. Mooi!

 7. Lisanne
  augustus 2, 2016 / 20:04

  Twee jaar terug was ik met werkweek in de vijfde van het vwo in Florence, dat was geweldig en daarom dit jaar op mijn aanraden met mijn ouders en zusje terug. De leuke tips komen goed van pas dus!

 8. Catelijne
  augustus 2, 2016 / 20:55

  Fijn! Ik heb volgende maand een congres in Milaan en plak er dan nog een weekje vakantie achteraan: Pisa (bliksembezoekje), Lucca en Florence. Bedankt voor de tips dus! Weet je voor Milaan nog een lekker en betaalbaar restaurantje (voor de avond die ik er los van het congres spendeer)?

 9. augustus 3, 2016 / 08:45

  Klinkt als een prachtige stad! En op die foto van jou en Laura zie je er echt prachtig uit! Je straalt helemaal :)

 10. Koen
  augustus 3, 2016 / 08:48

  Ik vroeg me af of iemand ook tips heeft voor iets apartere dingen in Florence? Andere wijken die de moeite waard zijn, kleinere museums of leuke dingetjes. Ik ben al in Florence geweest maar zou graag nog keer terug willen voor dit soort dingetjes.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 3, 2016 / 09:11

   Heb je de Boboli tuinen al gezien? Is natuurlijk ook best wel een groot ding, maar ligt wel iets meer uit het centrum.

 11. Naomi
  augustus 4, 2016 / 16:00

  Nog nooit in Florence geweest, moet dat duidelijk maar eens gaan doen!
  Zelf ben ik verliefd op Berlijn!!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 4, 2016 / 16:07

   Jaa Berlijn ben ik na de marathon vorig jaar ook verliefd op!

 12. Mieke
  augustus 8, 2016 / 07:20

  Oh Firenze! Ik ben er in 2003 een hele maand geweest voor een taalcursus Italiaans. Golden was mijn favoriete restaurant, tof dat het er nog steeds is! Ik krijg helemaal heimwee bij je foto’s.

 13. Janneke
  augustus 11, 2016 / 19:49

  Ik ben op jou aanraden ook ijs wezen eten bij vivoli.
  Ooooh wat zijn de ijsjes daar lekker. Ben gewoon 2x gegaan. Bedankt voor de tip!
  En Florence is inderdaad een prachtige stad!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 12, 2016 / 10:29

   Heerlijk! Welke smaken heb je genomen?

 14. augustus 23, 2016 / 15:56

  Beste ijsje tijdens mijn trip bij Vivoli! Citroen was echt citroen, meloen was echt meloen en straciatella ECHT straciatella :)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 24, 2016 / 08:09

   Heeerlijk!!!!!!