LET’S TALK ABOUT: Detox Days

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat ik mijn eerste ‘detox’ deed. Het was meteen een vrij heftige, drie weken lang at ik geen dierlijke producten, geen toegevoegde suikers, geen producten uit pakjes en zakjes en natuurlijk dronk ik ook geen koffie en alcohol. Het was heftig, omdat ik al mijn maaltijden zelf maakte, ik werkte zestig uur per week in de horeca (heel de tijd lekker eten om je heen en onregelmatige werktijden) en ik blogde er dagelijks over. Ik heb me niet iedere dag 100% compleet aan de regels gehouden en van variatie was weinig sprake, maar hé, ik was jong en ik dacht dat die cleanse het begin van een nieuw leven zou zijn. Via deze link kun je alle blogs hierover teruglezen.

Sapje

Twee jaar terug heb ik weer een detox gedaan, dit keer in samenwerking met Sapje (hier lees je er meer over). Drie dagen leven op vloeibaar voedsel. Het was niet niks, ik kreeg ontiegelijke koppijn en pijnstillers waren uit den boze, dus ja, ik lag twee dagen in bed en pas op dag drie voelde ik me weer een beetje mens. Ik ging vrij onbezonnen in deze detox, voordat ik aan de detox begon dronk ik gewoon koffie en een glaasje alcohol op zijn tijd, mijn lichaam had ik dus alles behalve voorbereid op een heftige detox. Maar de dag na mijn detox voelde ik me als herboren. Maar ja, een paar weken later ging ik naar Italië en bestonden mijn dagen uit vino, cappuccino, gelato, pizza, pasta en een minimale hoeveelheid groente en fruit. Kijk, dan ben je het effect van zo’n detox snel kwijt.

Detox Days

Goed dit is een vrij lange aanloop naar waar ik eigenlijk naartoe wil (zoals gewoonlijk). Afgelopen week deed ik weer een detox, een detox van SLA. Waarin ik bij Sapje alleen maar vloeibaar voedsel at en bij mijn eerste cleanse drie weken zelf de keuken in moest, was dit eigenlijk vrij simpel. Drie avonden lang kreeg ik een compleet detox pakket geleverd met daarin alles voor de volgende dag. En in dat pakket zaten dus niet alleen sapjes, maar ook ‘echt’ voedsel. En lekker voedsel. Van SLA, een van mijn favoriete healthy hotspots.

Mijn menu van de afgelopen dagen…

 1. Na het opstaan: Citroen & Gemberthee
 2. 7.30-8.30: Ontbijt met een smoothiebowl
 3. 9.00-12.00: Morning Green Tea
 4. 10.30: Cold pressed juice
 5. 12.00-13.00: Detox salade
 6. 14.00-17.00: Daytime Detox Tea
 7. 15.00: Waterkefir
 8. 16.00: Cold pressed juice
 9. 18.00-19.00: Gevulde detox soep
 10. 20.00-22.00: Calming evening tea

Dat is niet weinig nee en de porties waren ook absoluut niet karig. Op mijn salades zat ik tussen de middag gerust een half uur te kauwen (het wordt aangeraden om iedere hap zo’n twintig keer te kauwen, dit is beter voor de vertering en komt de detox ook ten goede). De detox gaat verder niet alleen over voeding, maar ook over bewuster leven. Zo krijg je tips om je dag beter te starten, het wordt je aangeraden om minstens acht uur per nacht te slapen en aandacht aan je eten te besteden. Bij mijn tweede detoxpakket zaten zelfs tandenstokers, omdat een gezond gebit heel belangrijk is voor een gezond lichaam.

Mijn ervaring met Detox Days

Je kunt kiezen voor drie verschillende pakketen. Het FIX pakket waarin je 1400-1600 calorieën per dag eet, het RESET pakket dat 1600-1800 calorieën per dag bevat en het ACTIVE pakket met 1800-2000 calorieën per dag. Omdat ik train voor een marathon zou je wellicht denken dat ik voor het ACTIVE pakket gekozen heb, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan omdat ik dan niet compleet vegan zou eten en het leek me juist wel eens leuk om te kijken wat voor effect dat heeft op mijn lichaam. Ik heb dus gekozen voor het FIX pakket. Mijn trainingen heb ik zo gepland dat ik tijdens de detox geen heftige training hoefde te doen. Op dag een deed ik ’s ochtends wel een pittige intervaltraining, maar dat zou ik anders ook op een smoothiebowl gedaan hebben en de salade die ik hierna at was uitgebreid genoeg om zonder honger tot het avondeten te overleven.

Honger heb ik niet gehad. OK. Ik lieg, op dag een heb ik een klein beetje honger gehad. Ik was door het hardlopen namelijk al anderhalf uur te laat met het eten van mijn salade (tien eet/drinkmomenten op een dag vergt nogal wat planning). Maar dat was niet meer dan logisch, als je om acht uur ontbijt, dan een training doet en dan pas om 14.00u gaat lunchen. Dat had niets met het pakket te maken, meer met slechte planning.

Alles in het pakket was ontzettend lekker. De salades waren goed gevuld, zoals ik van SLA gewend ben en de soep was heel lekker. Op dag 1 en 3 was deze erg vol, dag 2 was iets wateriger maar hé het blijft natuurlijk een detox. Als je aan een detox denk je wellicht niet meteen aan lekker eten en ik kan oprecht zeggen dat ik afgelopen week heerlijk gegeten heb. Ik zou dit best iedere week willen doen.

Het is namelijk niet alleen heel lekker, maar ook super simpel. De avond van te voren krijg je je pakket en de volgende dag hoef je alleen maar te zorgen dat je alles op tijd naar binnen werkt. Koken is niet nodig. Nu heb ik de afgelopen weken heel veel plezier in de keuken gehad, maar het is ook wel eens lekker als je helemaal niet na hoeft te denken over boodschappen en recepten en toch heel gezond kunt eten.

Je leest, ik ben heel enthousiast over de detox van SLA, ik probeer nog een puntje van kritiek te vinden omdat het anders niet heel geloofwaardig overkomt, maar het lukt me tot nu toe niet. Ja, ik heb 24 uur lang hoofdpijn gehad, maar ik denk niet dat het met de detox te maken had, want het kwam echt uit mijn nek. Een bekende pijn. Verder ging alles eigenlijk echt van een leien dakje.

En nu?

Hoe ik me voel na drie dagen detoxen? Goed. Ik voel me niet als herboren, maar ik voel me wel fit en sterk. Ik ben ook niet van plan om de rest van mijn leven op deze manier te eten, maar ik heb er wel heel veel van geleerd. Ik krijg echt te weinig groente en fruit binnen en dat ga ik zeker veranderen. Daarnaast wil ik ook proberen minder dierlijke producten te eten en drinken. Een volledig plantaardig dieet zie ik mezelf niet snel eten, maar een stuk minder zeker. Mijn eerste Oreo na de detox smaakte trouwens ontzettend lekker. Dat vind ik ook zo leuk van puur eten, ik proef alles ineens een stuk beter. Denk dat het een combinatie is van bewust eten en smaakpapillen die door bewerkt voedsel aangetast worden (deze conclusie is NERGENS op gebaseerd dus pin me hier niet op vast). 

Liefs,
Annemerel

Disclaimer: Ik heb de detox van SLA gekregen, dit verandert echter niets aan mijn mening over het pakket. Zoals altijd.

Delen:

13 Reacties

 1. Do
  februari 4, 2017 / 12:36

  Fijn dat het zo goed is bevallen, de salades bij SLA zien er altijd erg lekker uit. Ik denk dat deze detox wel goed vol te houden is, als je kijkt naar andere ‘detox-programma’s’.. :)

 2. Harma
  februari 4, 2017 / 12:55

  Leuk stuk Annemerel! Ook erg leuk om de stukken van je eerste detox terug te lezen. Je schrijfstijl is zeker verbeterd met de jaren ;)

 3. februari 4, 2017 / 12:57

  Dit lijkt me dus echt een gewéldige detox inderdaad! Zo heerlijk puur onbewerkt eten en ik kan me inderdaad echt niet voorstellen zo honger te lijden, haha. Ik had al eens van de detox gehoord maar zoals altijd is het me veel te duur, al begin ik na jouw positieve ervaring toch sterk te twijfelen omdat dit me wel héél lekker en vooral toegankelijk lijkt!

 4. Kiki
  februari 4, 2017 / 14:02

  Het was misschien wel handig geweest om de prijzen erbij te vermelden. Ik heb net even op de website van SLA gekeken en zo te zien zit er een flink prijskaartje aan, dus ik denk dat ik deze even oversla. Daarnaast is het eigenlijk onnodig om op deze manier te detoxen aangezien je lichaam zelf in staat is om te ontgiften. Maar goed, als je bereid bent om 160 euro uit te geven aan een detox van 3 dagen, dan moet je dat natuurlijk zelf weten :)

  • Annemerel
   Auteur
   februari 4, 2017 / 17:03

   Die van mij was 140 euro ;-). Het is inderdaad een hele hoop geld en je kunt dit ook zelf doen, maar als je daar geen tijd voor hebt of niet zo goed weet hoe je moet beginnen kun je het ook met SLA doen.

 5. februari 4, 2017 / 15:15

  Klinkt lekker, deze detox! Helaas zit er in Arnhem geen sla, en ben ik er in toen ik in Amsterdam woonde nooit geweest… Ach, dan weet ik ook niet wat ik mis natuurlijk haha.
  Over je laatste zin, die klopt inderdaad niet. Het is een redelijk lang verhaal, maar in het kort: In bewerkt eten zit vaak meer toegevoegde smaakmakers, waardoor de smaakreceptoren in je mond verzadigd raken en er gewenning optreedt. Als je dus altijd heel veel suiker eet, smaken de meeste dingen helemaal niet meer zoet na een tijdje. Je kunt vergelijken met je huid; overal zitten tast-receptoren, zowel op je vingers waar je dus veel dingen mee voelt als op de rest van je lichaam. Echter, de kleding die je ’s ochtends aantrekt voel je alleen maar de eerste paar minuten. De rest van de dag ben je waarschijnlijk niet “bewust” een trui of jeans aan het dragen, je voelt het niet meer. Dat komt omdat er gewenning optreedt en de kleding niet meer bewust wordt waargenomen. Zo werkt het ook met smaken!
  En dit was dan de korte uitleg, maar dit is mijn studie dus ik vind het mega interessant. :D

  • Annemerel
   Auteur
   februari 4, 2017 / 17:02

   Hahaha ok thanks voor de uitleg, maar heeft dat dan niet met je smaakpapillen te maken? Is gewenning niet een soort van aantasting? Waarschijnlijk niet :’)

   • februari 4, 2017 / 17:16

    Smaakreceptoren en smaakpapillen zijn hetzelfde, alleen noem ik het nooit papillen. Voor mij is aantasting iets negatiefs, iets wat niet meer hersteld kan worden. Terwijl de gewenning niet in de receptoren zelf zit. Want het is niet zo dat die suiker niet meer aan de receptoren bindt. Om dat weer even in outfit-perspectief te zetten: je voelt je kleren niet meer, maar dat wil niet zeggen dat je ze niet meer aan hebt. De suiker zit dus nog steeds in je receptoren, maar de hersenen herkennen dat niet meer als nieuwe prikkel, en dus neem je het niet meer bewust waar.
    Het wordt er niet echt duidelijker op zo, of wel? :P

    • Annemerel
     Auteur
     februari 5, 2017 / 11:22

     Hahaha duidelijk, thanks voor je goede uitleg!

 6. Lianda
  februari 4, 2017 / 16:08

  Ah echt super goed! Ik zou zoiets ook wel willen inderdaad :).
  Niet alleen maar de sapjes, maar ook gewoon eten!

 7. Ilse
  februari 4, 2017 / 20:20

  Deze detox zou ik zelf ook wel willen proberen! Ik ben een beetje tegen op detox zoals de eerste 2 die je hebt gedaan maar deze zou ik wel willen proberen.

 8. februari 4, 2017 / 20:30

  Ik heb echt geen enkele intentie om aan een detox te gaan doen, maar het klinkt oprecht erg lekker en zo ziet het er ook uit! Dus daarvoor zou ik het nog best proberen ;)

 9. Mieke
  februari 6, 2017 / 09:36

  Ik geloof eigenlijk niet in detoxen (volgens mij is dat gewoon ‘uitgevonden’ om commerciële redenen), maar ik moet toegeven dat deze ‘detox’ er wel heel erg smakelijk en gezond uit zag, alleszins veel beter dan enkel sapjes en shakes etc. Deze bevat tenminste salades en soep en veeeeeeel groenten.