ASK YOUR RUNNING QUESTION: #16

Na een maand van afwezigheid is het vandaag weer zo ver; een nieuwe AYRQ! Met deze keer onder andere vragen over intervaltrainingen en vermoeidheid.

Jessie: Ik ben aan het trainen voor de halve marathon in Eindhoven op 8 oktober. Het gaat goed en ik heb gisteren voor het eerst 14 km gelopen in mijn training. Echter merkte in na een paar minuten thuis zijn dat ik een soort van hongerklopgevoel kreeg en een beetje ging trillen, de brandstof was dus duidelijk op. Er moeten nog ruim 7 km bij, dus nu wil ik onderweg iets van sportsnoepjes meenemen om dit gevoel te voorkomen. Wat raadt jij aan om te gebruiken, waar kun je dat spul het beste kopen en wanneer kan ik het beste zo’n snoepje/gel nemen?

Hi Jessie. Wat gaaf dat je de halve marathon gaat lopen in Eindhoven? Is het je eerste? Hoe gaat het trainen tot nu toe? Met veertien kilometer op de teller hoef je je volgens mij geen zorgen te maken over de afstand. Dat komt vast goed.

Als je afstanden langer dan tien kilometer gaat lopen kan het inderdaad handig zijn om tussendoor iets van een gelsnoepje te eten. Zelf neem ik bij afstanden tot twintig kilometer niets en zorg ik dat ik van te voren genoeg gegeten heb. Ongeveer twee uur tot een uur van te voren eet ik een maaltijd en dan eet ik een half uurtje tot een kwartier voordat ik van start ga een banaantje.

Mocht dit niet voldoende voor jou zijn dan kun je bijvoorbeeld gelsnoepjes gebruiken, ik gebruik ze van Powerbar. Vijf snoepjes staan ongeveer gelijk aan een gel. Ik zou vanaf vijf kilometer een snoepje nemen en iedere vier/vijf kilometer een snoepje nemen, om de hongerklop in ieder geval voor te zijn. Want als je eenmaal honger hebt, dan is het best lastig om van dat gevoel af te komen. Je moet zelf uittesten wat het beste voor je werkt, maar daar heb je de komende twee maanden vast alle tijd voor.

Heel veel succes en plezier met trainen.

Anniek: welke hardloopschoenen van nike of andere sportmerken zijn geschikt voor als je overproneert? Ik loop nu al jaren telkens op afdankertjes van mijn moeder maar het wordt toch eens tijd om eens zelf in hardloopschoenen te investeren… Hartstikke handig zo’n moeder met dezelfde maat maar zij is een ‘neutrale loper’ terwijl ik met mijn voeten naar binnen zak. Ik ben bang dat wanneer ik voor advies naar een hardloopwinkel ga ik minstens 130 euro verder ben, maar als ik eenmaal weet welke modellen geschikt zijn dan kan ik eens kijken of ik online een leuke aanbieding voor mijn studentenbudgetje voorbij zie komen… PS: is het nou proneren of overproneren?

Hi Anniek, allereerst: Pronatie is de manier waarop de voet naar binnen kantelt tijdens het lopen. Pronatie maakt deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om schokken op te vangen. Sommigen hardlopers proneren meer (overpronatie), anderen minder (onderpronatie) (aldus Run2Day en mijn boek).

Dan! Schoenen voor overproneerders zoals jij (en ik!) hebben meestal een anti-pronatieblok, dat wil zeggen, ze hebben ondersteuning waardoor jij minder naar binnen kantelt met je voet. Bij Nike heb je de keus uit de Zoom Structure en de LunarGlide. De Zoom Structure is iets zwaarder, maar daar staat tegenover dat hij wel nog beter ondersteunt en de LunarGlide is dus iets lichter en ondersteunt in mindere mate. Ik draag ze allebei voor rustige duurtrainingen. Van andere merken heb ik geen schoenen geprobeerd die speciaal voor overproneerders bedoeld zijn.

Hoop dat je een mooie betaalbare schoen vindt die bij je past. Ondanks dat je geen 130 euro wil betalen voor een paar hardloopschoenen zou ik je toch willen adviseren om de schoenen eerst te passen bij een hardloopspeciaalzaak zodat je kunt kijken of de schoen daadwerkelijk goed zit bij jou. Het gaat namelijk niet alleen over pronatie, maar ook over de pasvorm van de schoen. Hoe zit de schoen aan je voet. Als je uiteindelijk schoenen koopt die helemaal niet zo fijn zijn ben je duurder uit.

Marlous: Ik ben een maand of 10 geleden begonnen met hardlopen. Het opbouwen ging heel snel en ik ren nu meestal 2 á 3 x per week (2x 10/15km en 1x een korte interval). Ook heb ik een aantal keer een halve marathon gerend, waarvan 1x in maart in Rome. Af en toe ren ik deze afstand gewoon bij mij in de omgeving, maar ik merk dat ik de dagen erna altijd enorm moe ben. Ik heb geen spierpijn o.i.d., maar mijn lichaam voelt wel extreem moe aan. Heb jij hier tips voor? Qua voeding, rust of supplementen evt.? Het is dus écht alleen na die 21.1km. Na 10/15km heb ik nergens last van.

Hi Marlous, wow, in zo’n korte tijd zo snel opgebouwd. Knap hoor. Maar loop jezelf niet voorbij. Spierpijn is niet het enige signaal van je lichaam om aan te geven dat je misschien een tandje terug moet doen. Toch is het ook niet heel gek dat je na het lopen van 20+ kilometer vermoeid bent. Ik heb na een lange duurloop ook altijd een stuk minder energie. Maar dit is binnen 24 uur gelukkig wel over.

Zorg goed voor je lichaam. Drink genoeg water voor en na het lopen. Eet goed, zorg dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Neem binnen een half uur na het lopen van een lange duurloop iets met extra eiwitten. Zelf ben ik fan van de eiwitpoeders van Fitshe, die mix ik met mijn yoghurt en wat fruit in de blender. Zorg dat je je energietekort (wat je verbrand hebt tijdens het lopen) tijdig aanvult en voeg eventueel een supplement aan je voeding toe. Ik heb voor de Boston Marathon dit gebruikt en was daar toen tevreden over.

Mirna: Ik volg sinds 2 weken het schema voor de halve marathon uit jouw boek en hier zitten ook interval trainingen in. Nu heb ik nooit eerder intervaltrainingen gedaan want dat leek me erg vermoeiend… Nu merk ik dat ik vooral moeite heb om na een versnelling weer op rustig tempo te komen, ik merk dat ik vaak pas rustiger kan rennen als ik eerst een stukje ga wandelen. Heb je tips om niet te gaan wandelen maar rustig te kunnen rennen?

Hi Mirna. Zal ik je eens iets vertellen… ik sta regelmatig gewoon STIL tussen mijn intervallen. Ik weet dat het ‘beter’ is om op een langzaam tempo door te lopen, maar soms wil ik gewoon een dusdanig tempo lopen dat ik mijn hartslag alleen kan laten zakken door stil te staan. Vaak wissel ik dit dan wel af met wandelen en joggen, maar als het me echt even te veel wordt ga ik gewoon stilstaan.

Wat je kunt proberen om beter te worden in op een rustig tempo door blijven lopen tussen je tempo’s? Begin bij de eerste intervallen met langzaam joggen. Als dat niet meer lukt, ga dan bij de volgende wandelen. En mocht dat bij de laatste ook niet meer lukken, ga dan lekker stil staan. En probeer dan bij een volgende intervaltraining net iets langer door te gaan met de keren dat je jogt. Alles op zijn tijd.

Heel veel succes!

Anke: Bedenk je jouw intervaltrainingen zelf of haal je ze ergens van internet? En wissel je steeds een paar vaste interval trainingen af of doe je steeds weer wat anders?

HI Anke. Ik moet heel eerlijk bekennen dat hier geen complete wetenschap achter zit. Voor Chicago deed ik minutentrainingen. Dan ging ik een minuut compleet los en dan vervolgens een minuut joggen. Dat was heel goed om mijn snelheid te verhogen, maar de tempo’s waren eigenlijk net iets te kort om heel effectief te zijn voor een marathon. Voor Boston deed ik mijn intervaltrainingen op een baan. Dan liep ik driehonderd meter hard, jogde 100 meter en liep dan weer driehonderd meter hard. Ook deze tempo’s waren eigenlijk veel te kort.

Vanmorgen deed ik 10x 1000. Ik las in dit artikel op Runner’s World dat 12x 1000 een ideale training voor een marathon zou zijn. En die kilometers die moet je dan lopen op de snelheid waarmee je een tien kilometer wedstrijd zou lopen. Omdat ik 12x 1000 na vijf maanden zonder intervaltraining ineens wel ontzettend veel vond, deed ik er vanmorgen eerst tien. Dat was super heftig, maar het was wel een mooie training. Heel benieuwd of ik de komende weken daadwerkelijk beter en sneller wordt. To be continued.

Maar om nog even terug te komen op je vraag. Ik zoek veel op internet en doe iets waarvan ik denk dat het bij me past. Ik wissel niet vaak van training omdat ik het fijn vindt om niet te veel na te hoeven denken en om trainingen met elkaar te kunnen vergelijken. Nu kan ik als het goed is aan het eind van de maand zien dat ik sneller ben geworden.

Ik wil Jessie, Anniek, Marlous, Mirna en Anke bedanken voor alle interessante vragen en jullie weten het, hardloopvragen zijn altijd meer dan welkom hieronder in de comments.

Liefs,
Annemerel

Delen:

21 Reacties

 1. Marlous
  augustus 5, 2017 / 12:25

  Heel erg bedankt voor je antwoord;ik kan er wat mee en ga er zéker wat mee doen!!

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 14:15

   Graag gedaan!!!

 2. Johan
  augustus 5, 2017 / 13:42

  Je bent fan van de lange duurlopen, hoe langer hoe liever las ik laatst op je blog. Zien we jou binnenkort aan de start van een ultramarathon staan?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 14:15

   Not anytime soon!

 3. Karen
  augustus 5, 2017 / 14:57

  Hee Annemerel,

  ik merk tijdens mijn afgelopen trainingen dat mijn voet begint te slapen. Dit is vaak rond de 5/6 km en houdt dan minstens een kilometer aan. Ik dacht dat het misschien lag aan het té vast aanstrikken van mijn schoenen maar zelfs als ik daar oplet heb ik er nog last van. Heb jij misschien tips om dit te voorkomen?

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 18:11

   Hi Karen, bedankt voor je vraag ik kom er volgende week op terug!

 4. Tessa
  augustus 5, 2017 / 16:26

  Ik vind dit echt een van de leukste rubrieken! :)

  Vraagje: ik houd ervan om in mijn eentje te lopen omdat ik dan echt even ontspan en mijn hoofd leeg maak. Echter blijft mijn tempo ver beneden wat ik (gezonde vrouw, begin 20) zou moeten kunnen. Hoe push ik mezelf als ik in mijn eentje loop? Hoe leer ik wat mijn grenzen zijn? Ik ben bang dat ik namelijk elke keer te veel op safe loop — hoewel ik helaas ook best kapot kan zijn van een trage 5K.

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 18:11

   Hi Tessa goede vraag, tot volgende week ;-)

 5. augustus 5, 2017 / 17:40

  In plaats van gelsnoepjes of ander speciaal hardloopvoedsel kun je ook prima tijdens het lopen een banaantje of plakje ontbijtkoek nemen :)

  • Annemerel
   Auteur
   augustus 5, 2017 / 18:08

   Klopt, maar dan heb je wel al snel een rugzakje nodig om dit mee te nemen natuurlijk.

 6. augustus 5, 2017 / 18:10

  Hoe maak jij je schema’s? Ik heb laatst een hartslagtest gedaan en weet mijn hartslag maar nu zit ik een beetje met het maken van een schema

 7. Jessie
  augustus 5, 2017 / 20:57

  Heel erg bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag! Ik ga er zeker wat mee doen zodat ik de snoepjes op tijd uit kan proberen :)
  Het trainen tot nu toe gaat hartstikke goed! De duurlopen gaan lekker en ook vlot door middel van intervaltraining. Bij de wings for life run liep ik, met trainingen van max 10 km, 19,7 km. Ik heb er dus best wel vertrouwen in en ga voor een tijd beneden de 2 uur :)
  Nogmaals heel erg bedankt!

 8. Ilse
  augustus 5, 2017 / 22:35

  Wat een leuke vragen weer! En deze rubriek blijft leuk!

 9. augustus 6, 2017 / 08:42

  Dit blijft een leuke rubriek! Ik heb toevallig weer een vraag. Ik ga op vakantie en kan dan even niet echt intensief hardlopen (lees tropisch klimaat), maar hoe pak ik het hardlopen na de vakantie weer op? Ik loop nu in mijn langste duurloop 12 km. Ik ga vier weken niet hardlopen en moet dan meteen weer in training voor de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

  • Marlous
   augustus 6, 2017 / 16:23

   Ik ben op dit moment op Curaçao en dacht hier ook niet/weinig te gaan hardlopen, maar ik moet wel op 4 sept een halve marathon lopen…. soortgelijke situatie dus.
   Ik heb mijn hardloopschoenen gewoon meegenomen en ben tot nu toe in 9 dagen tóch al 3x geweest. Ik ga héél vroeg, om 6.15 de deur uit en probeer te rennen op vlakke stukken (al zouden voor jou hoogteverschillen met de zevenheuvelenloop in het vooruitzicht niet verkeerd zijn ;-))
   Rennen in een tropisch klimaat is écht anders… maar wel te doen!

   • Charlotte
    augustus 7, 2017 / 16:22

    Ik heb een half jaar in Singapore gewoond (altijd 35 graden oid), en heb het daar gewoon heel rustig opgepakt! We zijn met een groepje begonnen met 15 min lopen, en dat langzaam uitgebouwd, gedurende een paar weken. Je verliest namelijk echt veel vocht in zo’n warm en vochtig klimaat! Zorg dat je genoeg drinkt! En idd ’s ochtends en ’s avonds lopen, liefst op vlakke stukken :)! Succes!

 10. Joyce
  augustus 6, 2017 / 08:49

  Leuke blog weer Annemerel. Een beetje domme vraag, die gelsnoepjes laat je die gewoon smelten of slik je ze in één keer door? Ik hoop dat je nog lang door gaat met deze rubriek!!

 11. Mirte
  augustus 6, 2017 / 12:42

  Hi Annemerel, ik start in september weer met voetbal en volleybal. Hier ben ik van woensdag tot en met zaterdag mee bezig. Deze zomer loop ik meestal 3 keer per week hard, in oktober loop ik een 4 mijl wedstrijd. Heb jij misschien tips hoe ik het hardlopen het beste kan combineren met mijn andere sporten? Ik wil graag progressie blijven maken met hardlopen. Ik loop nu 5 km.
  Alvast bedankt!

 12. Marieke
  augustus 6, 2017 / 13:19

  Leuke rubriek!

 13. Julia
  augustus 6, 2017 / 16:43

  Hoi Annemerel,

  Leuk, ik was al benieuwd wanneer er weer een AYRQ zou komen! Ik heb ook een vraag:
  Ik loop sinds een paar jaar hard maar nu krijg ik opeens pijn in mijn rechterschouder, vooral zo tussen m’n schouder en nek in. Ik heb het alleen als ik m’n tempo verhoog, al is het maar een klein beetje. Op rustig tempo voel ik helemaal niks en ik heb hier nooit last van gehad, zelfs niet tijdens m’n eerste marathon afgelopen april. Maar zodra ik wat harder ga begint het meteen. Weet jij hoe dit kan en wat ik eraan kan doen? Het begon in mei, in juni en juli heb ik weinig hardgelopen maar nu ik weer begonnen ben blijkt dat ik het nog steeds heb.

  Ik ben benieuwd!

 14. Charlotte
  augustus 7, 2017 / 16:26

  Hi Annemerel,
  Ten eerste, echt zo leuk om je blog en vlogs te volgen! Je inspireert en motiveert me elke keer weer! Kijk uit naar je tweede boek :-)

  Mijn vraag: mijn valkuil is dat ik tijdens het hardlopen elke keer te snel begin. De eerste kilometer, en het lijkt dan net of ik niet te remmen ben. En na 1/2 km merk ik dat ik een lager tempo moet aannemen, waardoor ik eerder kapot ben. Heb je tips om de loop juist rustig te beginnen en sneller te eindigen? Of is het goed om een pauze te nemen en het tempo te herpakken?

  Ik weet niet of je iets met deze vraag kan en of het een bekend probleem is, maar ik lijk iedere keer in deze valkuil te vallen!