LET’S TALK ABOUT: Zuur-base balans

Sponsored – In een donkergrijs verleden, in het voorjaar van 2011, deed ik mijn allereerste detox. Ik was onervaren en niet echt goed voorbereid en drie weken bleek ontzettend lang te zijn, maar het principe waarop de cleanse gebaseerd was, was wel een super interessante. Met de detox zou ik mijn Zuur Base evenwicht weer in balans brengen. En nu hoor ik je denken mijn wat?! Goed, lees verder, want hier volgt een interessant stukje biologie.

Balans is alles zeg ik wel eens. Een balans tussen werk en plezier, een balans tussen gezond eten en af en toe een guilty pleasure. Een balans tussen hardlopen en rust. En dat geldt ook voor je lichaam, ook dat draait om balans, om evenwicht. Zo ook je zuur-base balans.

Wanneer je lichaam eten en drinken verteert, blijven er in je lichaam zure of basische (ook wel alkalische) resten over. Je lichaam is van nature licht basisch en het liefst houdt je lichaam dat zo.

Het is niet heel lastig om meer zure dan basische producten binnen te krijgen. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn onder andere dierlijke producten, alcohol, koffie, suiker, soja, frisdrank, geraffineerde granen zoals in pasta en brood. Basenvormende voedingsmiddelen zijn dingen als onbewerkte noten, groene groenten, olijfolie, avocado, olijven, bonen en agave. En om het nog even wat ingewikkelder te maken, je hebt ook zure producten (zoals citrusvruchten) die dan wel weer een basisch effect hebben op je lichaam.

Als ik naar mijn eigen – voor mijn gevoel redelijk evenwichtige dieet – kijk, zie ik dat ik toch wel heel veel zure producten in mijn lichaam krijg. De aanbevolen 25% zuurvormende en 75% basenvormende voeding die haal ik zeker zes dagen per week niet.

Maar waarom is die goede zuur-base balans nu zo belangrijk? Het draagt bij aan een fit en energiek gevoel. Met nog een kleine vier weken tot de marathon in Boston te gaan probeer ik er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te blijven. De afgelopen maanden heb ik weer redelijk veel van mijn lichaam gevraagd in trainingen. Zo’n duurloop van drie uur hakt er aardig in. Natuurlijk heb ik geprobeerd gezond te eten, nog meer dan anders, maar zoals gezegd, ik denk dat er maar weinig dagen geweest zijn waarop ik me echt aan die 25/75 regel gehouden heb. Vorige week was ik op bezoek op het hoofdkantoor van A.Vogel en dat was niet zonder reden, zij hebben namelijk een nieuw product dat je zuur-base balans ondersteunt en ik ga dat de komende weken testen.

A.Vogel Zuur Base Balans is een bron van zink, dat bijdraagt aan een gezond zuur-base evenwicht. Verder zit er kalium in, wat helpt voor het behoud van soepele spieren. Magnesium en vitamine D3 zijn goed voor sterke botten. Daarnaast helpt magnesium ook bij vermoeidheid. De calcium die erin verwerkt zit ondersteunt de spijsvertering. Dit alles komt in een poedertje dat je oplost in een glaasje water, iedere ochtend bij je ontbijt.

Je kunt de sachets dagelijks nemen, of als kuur in periodes dat je energieniveau wel wat extra ondersteuning kan gebruiken. Voor mij is nu dus het uitgelezen moment om een kuurtje te doen. Mijn lichaam kan wel wat extra steun gebruiken. Ik ben keihard bezig mijn lichaam compleet uit te putten met alle trainingen die ik in de laatste weken voor de voorbereiding doe. A.Vogel Zuur Base Balans is ter ondersteuning van een gezond zuur-base evenwicht. Het is een ondersteuning voor een gezond voeding – en leefpatroon. Je bent daarnaast zelf verantwoordelijk voor wat je eet en hoe je beweegt en gezond leeft.

Wat ik wel heel leuk vind is dat ik de zuurgraad van mijn urine kan meten aan de hand Ph-teststrookjes. Als ik dit ’s ochtends bij het wakker worden doe, kan ik kijken of de zuurgraad van mijn urine daadwerkelijk verandert. Ik vind het wel heel erg leuk om te testen, ik ben nu namelijk wel heel erg benieuwd geworden.

Jij ook? Volg dan de komende weken mijn vlogs, want via mijn vlogs zal ik jullie op de hoogte blijven houden. En ik beloof: ik zal mezelf niet filmen wanneer ik in een potje aan het plassen ben om mijn urine op te vangen. Dat gaat me eh… een paar stappen te ver.

Kende jij het ‘zuur-base-verhaal’ al? Hoe scoor jij op de 25/75 meter denk je?

Liefs,
Annemerel

Wil jij meer informatie over de zuur-base balans en A. Vogel Zuur Base Balans, neem dan een kijkje op de speciale website van A. Vogel.

Delen:

18 Reacties

 1. maart 24, 2017 / 14:12

  Haha ik denk wel meer dan een paar stappen ;)

  Ik gok dat ik ook niet echt goed scoor… oh well.

 2. Maartje
  maart 24, 2017 / 14:29

  Lieve Annemerel, je vind je blogs ontzettend leuk, maar niets wat je eet gaat effect op hebben op de zuur base balans en dat moet je ook niet willen. Het lichaam is prima in staat om dit zelf te onderhouden. Een effectievere manier is een minuutje hyperventileren, daar wordt je wel basisch van!

  • Marjan
   maart 26, 2017 / 14:49

   Jammer dat je dat dan niet in de urine meet.

 3. Marije
  maart 24, 2017 / 15:17

  Hm… interessant! De pH-waarde in mijn darmen en maag is juist te hoog, dus te alkalisch. Werkt dit daar ook voor?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 25, 2017 / 15:40

   Hi Marije,

   Ik stuur je vraag door naar A.Vogel en hoop je hier begin van de week antwoord op te kunnen geven.

 4. maart 24, 2017 / 16:33

  Wat een interessant product! Ik denk dat ik heel erg slecht scoor op de zuur/basebalans. Hoewel ik enigszins let op wat ik eet, ben ik toch wel dol op wat granen of pasta bij de lunch en op mijn soya yoghurt als ontbijt en/of toetje.
  Misschien moet ik weer iedere ochtend warm citroenwater gaan drinken en wat vaker een groene smoothie nemen… Zeker nu het weer beter weer wordt staat me dat eigenlijk helemaal niet zo tegen.

 5. B.
  maart 24, 2017 / 16:43

  Wow, dit is echt ernstig. Ik heb geneeskunde gestudeerd en hoe goed A. Vogel het misschien ook bedoelt (om financiële redenen…): het is onzin! Ik bewonder je blog, Annemerel, en laat niet zomaar een reactie achter, maar nu toch. Met dit stuk heb je namelijk echt kans dat dit onderwerp op deze manier helemaal verkeerd begrepen wordt en dat is vrij ernstig, want het gaat over gezondheid, en in geval van zuur of niet, leven of dood.

  Je “lichaam” is niet basisch of zuur, tenzij je ernstig ziek bent. Je lichaam bestaat uit verschillende onderdelen en systemen zoals bloed en urine die allemaal hun eigen pH kennen. Je maag is bijvoorbeeld erg zuur en dat is maar goed ook: zo gaan bacteriën hier door en word je niet ziek als je één klein groepje bacteriën opeet, maar pas bij echt bedorven voedsel. Bij een sepsis (bloedvergiftiging) of ernstige uitputting kun je zuur worden door orgaanfalen. De pH van je bloed (die normaal 7.35-7.45 is, dus niet zuur maar ook niet basisch) kan dan ernstig naar beneden gaan, en b.v. 7.1 of zelfs nog lager, 7.0 of 6.9 worden. Je bent dan goed ziek. Dit is niet iets wat je kunt verhelpen met het aanvullen van voedingsmiddelen, het is een acute situatie die ontstaat bij ernstig ziek zijn. En dan bedoel ik: je ligt op de intensive care van een ziekenhuis waar je wordt ondersteund met allerlei apparaten en medicijnen, misschien zelfs wel beademing.

  Je urine is normaliter zuur (licht) tot neutraal. Als je echt ernstig zure urine hebt (pH <5 bv) dan kan dat bij diverse klachten wijzen op een metabole aandoening. Hier zijn weer allerlei kanttekeningen bij te plaatsen!
  Je urine is een afspiegeling van wat je kort geleden gegeten hebt. Na een grote maaltijd zal het meer basisch zijn…

  Kortom… Je kunt prima een supplement nemen met allerlei minarelen en vitamines en het kan best gezond zijn, maar dat is niet omdat het de zuur-base balans herstelt.
  Als je niet op de IC ligt en gewoon in redelijke gezondheid bent… dan is je pH goed. Punt :-)

  Ik hoop dat je iets hebt aan deze uitgebreide reactie!
  Liefs

  • Annemerel
   Auteur
   maart 25, 2017 / 15:39

   Hi B. Thanks voor je reactie, ik heb hem niet bewust genegeerd, ik ben alleen nog niet in de gelegenheid geweest om hier op te reageren. Op dit soort uitgebreide reacties wil ik altijd graag even op reageren. Dus jammer dat je meteen een overhaaste conclusie stelt dat je hier geen kritiek mag leveren, ik ben juist heel blij met je inbreng. Ik stuur je reactie door naar A.Vogel, ik heb hier zelf – obviously – niet voor gestudeerd en kan je dan ook geen goed onderbouwd antwoord geven. Fijn weekend :)

  • Marjan
   maart 26, 2017 / 14:47

   ?? Thanks hiervoor!

   Je lichaam is zelf prima in staat de balans te handhaven door je ademhaling (snelle reactie) of door je nieren (langzame reactie). Dus de pH van je urine zal inderdaad verschillen, maar dat is juist om je interne pH op peil te houden, daar veranderen die tabletten niks aan. Jammer dat a vogel je wijs probeert te maken dat je daar ondersteuning bij nodig hebt. Dat heb je niet, en als dat wel zo is dan heb je die nodig in de vorm van een intensive care met beademing en infusen, niet met een paar supplementen.

 6. B.
  maart 24, 2017 / 16:43

  Typefoutje tweede alinea:
  *door = dood.

 7. Mirjam
  maart 24, 2017 / 17:49

  Ik begrijp eigenlijk niet zo goed hoe het werkt :) als ik extreem zuur eet, of extreem base, dan maakt zo’n kuur dat toch niet in orde? Het klinkt nu bijna als iets dat n onevenwicht neutraliseert…

  • Annemerel
   Auteur
   maart 25, 2017 / 15:35

   Nee een gezond voedingspatroon is het aller belangrijkste, maar de mineralen die er in zitten kunnen een gezond zuur-base systeem ondersteunen.

 8. Ilse
  maart 24, 2017 / 18:30

  Nog nooit van gehoord maar klinkt wel interessant om te proberen! Ben benieuwd wat jij allemaal ervaart.

 9. maart 24, 2017 / 19:41

  Ik ben heel benieuwd of je je echt fitter gaat voelen hierdoor, dus ik ga je vlogs in de gaten houden. Ik ben erg te spreken over andere A. Vogel producten de weerstandstabletten Echinaforce, dus ik hoop dat dit net zo goed werkt.

 10. maart 24, 2017 / 21:34

  Ik kende het verhaal uit oa van Amber Albarda
  Ik ben alleen hierover gaan twijfelen, omdat ik onlangs op een medische training (ik ben verpleegkundige) geleerd heb dat dit zuur-base evenwicht geregeld wordt door je luchtwegen. Het blijft zo lastig dat veel rondom voeding wetenschappelijk niet bewezen is of zelfs tegengesproken wordt, terwijl veel mensen, waaronder ik zich er wel beter bij voelen

  • Mirthe
   maart 25, 2017 / 14:19

   Ja bij mijn studie (biomedische wetenschappen) heb ik ook geleerd over hoe de nieren en de longen zuur base balans in stand houden! Door te reguleren wat je kwijtraakt in urine en ademhaling kan het lichaam dit heel precies controleren. Juist omdat pH heel belangrijk Is voor het lichaam (als je te erg verzuurt zou dat er voor zorgen dat alle eiwitten in het lichaam van vorm veranderen en hun functie verliezen) is dit fysiologisch heel goed geregeld. Wat trouwens niet wil zeggen dat het nooit misgaat, bij o.a. alcoholmisbruik en diabetes kan dit proces zo verstoord raken dat er medisch ingrijpen nodig is. Maar in principe hoef je je geen zorgen te maken over dit probleem als je gezond bent en betwijfel ik ook of zulke pillen daar iets aan doen… maar zelfs met kennis van mijn studie blijft het lastig om dit soort dingen of voedselclaims te interpreteren inderdaad!

 11. Marjolein Jansen
  maart 24, 2017 / 21:47

  Wauw ik ben hier oprecht echt zo benieuwd naar! Ik volg je vlogs al vanaf het begin dus dat is geen probleem ;) Maar heel benieuwd of je echt resultaat gaat behalen.
  En waar ik benieuwd naar ben, is het vies om te drinken?
  Succes ermee.

  Groetjes
  Marjolein

 12. Birgit
  maart 25, 2017 / 11:43

  Teleurstellend dat er hier alleen positieve reacties welkom zijn en geen daadwerkelijk medische reacties. Als je hierover wil schrijven moet je je er ook in verdiepen.