ASK YOUR RUNNING QUESTION: 58

Ben ik weleens duizelig tijdens het hardlopen? Hoeveel kilometer kun je lopen op een lege maag? En hoe lang moet je herstellen na een halve marathon? Jullie vroegen, ik deed mijn best om jullie vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Abigail: Hee Annemerel, heb jij wel eens last gehad van duizeligheid na of tijdens het lopen? Ik heb hier de laatste tijd vaak last van. Ik heb al op verschillende dingen gelet zoals eten, drinken, rustig lopen. Heb jij misschien nog tips?

Hi Abigail, wat vervelend dat je je vaak duizelig voelt tijdens het lopen. Heb je dit echt alleen tijdens het lopen, of zijn er ook andere momenten waarop je je licht in je hoofd voelt? Heb je je bloeddruk al eens laten controleren? Heb je je bloed al laten controleren op bloedarmoede? Krijg je genoeg slaap? Eet je over het algemeen voldoende? Ik ben geen dokter, maar dit zijn dingen die mij meteen te binnen schieten. Ik denk dat je huisarts hier meer duidelijk over zou moeten kunnen geven.

Om je vraag te beantwoorden: ik heb hier ook weleens last van gehad, maar dan was er altijd wel een duidelijke oorzaak. Ik had bijvoorbeeld niets gegeten van te voren, het was mega warm en ik paste mijn training daar niet op aan of het was gewoon een hele intensieve training die misschien een beetje teveel van het goede was.

Marjolein: Loop jij wel eens hard voor je ontbijt? Door pds vind ik het prettig om op een lege maag te lopen. Maar hoe ver zou jij aanraden om te lopen zonder te eten?

Hi Marjolein, ik doe dat weleens, maar liever niet meer dan 10 kilometer, daarna begin ik wel echt honger te krijgen. Ik heb ook gemerkt dat een intervaltraining op lege maag ook geen succes is. Een rustige duurloop, met eventueel wat rustige versnellingen aan het einde gaat tot een kilometer of tien prima, maar als ik langer dan 50-60 minuten wil lopen heb ik toch echt wat eten nodig. Voor een training tot 90 minuten kan ik het doen met een zakje soepstengels (haha ja echt) en een banaan, wil ik langer trainen dan zorg ik dat ik minstens twee uur van te voren wakker ben om te ontbijten.

Nathalie: Hoi Annemerel, wat doe jij voor warming-up voor een wedstrijd? Soms zie ik andere lopers heel druk bezig met hun warming-up, maar vervolgens sta je vaak een kwartier of tien minuten stil in het startvak, te wachten op de start. Nu doe ik, naast een rondje wandelen, geen warming-up voor mijn wedstrijd. Heb je tips hoe je dit het beste aan kan pakken?

Hi Nathalie, ik doe niet echt een warming-up voor het lopen inderdaad. Net als jij wandel ik naar de start en dat is het eigenlijk wel. Voor mijn halve marathon PR dat ik twee jaar geleden in Salzburg liep deed ik wel wat loopscholing: knie heffen, hakken billen, dat soort dingen. Dit doe je onder andere om je range of motion te vergroten. Ik liep wel een PR toen, dus wellicht moet ik dit morgen voor de halve marathon in Leiden toch nog maar een keer proberen. In mijn boek dat ik deze zomer ga schrijven hoop ik hier meer informatie over te hebben en te kunnen delen. So stay tuned!

Linda: Afgelopen zaterdag liep ik mijn tweede halve marathon, dit keer in een zeer heuvelachtig gebied. Ik heb er flink wat spierpijn aanvoer gehouden en weet eigenlijk niet wat en wanneer het beste is om weer te trainen. Wat zou jij doen?

Hi Linda, je hebt in Luxemburg gelopen he? Super leuk! Hoe is het – afgezien van de spierpijn – gegaan? En kunnen genieten van het uitzicht/parcours? Ik hoorde verhalen van anderen dat het een groot feest was.

Ik hoop dat je inmiddels van je spierpijn af bent (dit was namelijk al twee weken geleden), maar voor een volgende keer… Ik heb een keer echt spierpijn gehad van een wedstrijd en dat was na de Boston Marathon. Ook die marathon was vrijwel nergens vlak. Ik heb toen een week niet hardgelopen, maar wel veel gewandeld (in Boston en New York). Ik voelde me na een week nog steeds niet topfit, maar ik kon wel al weer een beetje lopen. Wat ik nu anders zou doen? Ik zou de dag erna misschien gaan fietsen en misschien iets meer in tempo variëren tijdens mijn loopjes na de wedstrijd.

Topatleten nemen vaak een dag ‘hardlooprust’ voor iedere mijl die ze een wedstrijd heb gelopen. Voor een halve marathon zou dat dus een kleine twee weken zijn. In die twee weken lopen ze nauwelijks tot niet. Het zijn niet voor niets topatleten, maar ik vind dit niet perse heel aantrekkelijk klinken. Haha. En heb ook niet het idee dat ik twee weken rust zou moeten nemen na een halve marathon. Maar misschien praat ik daar na mijn halve marathon van morgen wel anders over.

Fijn weekend allemaal! En voor iedereen die aan de start staat van een wedstrijd (Royal 10, Vestingsloop, Marikenloop, Leiden… wat vergeet ik?) Heel veel plezier en succes.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Ilse
  mei 26, 2018 / 12:53

  Hee! Even een side note over het hardlopen voor het ontbijt; het doel van deze trainingen is om je vetverbranding te stimuleren. Door in ‘gevaste’ toestand te rennen komt dit systeem op gang. Voorwaarde is wel dat je een heel rustig tempo loopt, en het is niet effectief om dit langer dan 30-40 minuten aan te houden, of om tempo’s te doen. Je gaat dan namelijk je koolhydraatvoorziening aanspreken, welke dus super laag is vanwege het vasten, waardoor je uiteindelijk spierafbraak activeert, hetgeen je dus NIET wilt.
  Conclusie: before breakfast runs in laag tempo, hartslag zone 1, ca. 30-40 minuten en een halfuur erna een goed ontbijt met voldoende eiwitten en koolhydraten.

  Verder morgen de Marikenloop 10km met een poging tot nieuw PR, maar of dit met de hitte lukt is de vraag (lopen om 14.00u).. Succes in leiden!

 2. mei 26, 2018 / 13:16

  Thanks voor het beantwoorden, Luxemburg was inderdaad een feestje! Een aanrader (al schijnt de hele nog gaver te zijn) ben inderdaad weer rustig aan het lopen (ik moest na de halve achteruit de trap af?) succes morgen in Leiden!!

 3. mei 28, 2018 / 17:09

  Je vergat de Halve van Renesse! Voor degenen die de spierpijntip willen uitproberen, is dit een goede race. Ik ga hem in ieder geval proberen, na gisteren de halve te hebben gelopen ga ik nu 1,5 week niet rennen. Wordt een uitdaging, maar heb het even nodig volgens mij.. ?

 4. Nastassja
  mei 29, 2018 / 08:53

  Hi Annemerel!

  Heb je toevallig een tip om je ademhaling onder controle te houden tijdens het rennen? Ik merk dat ik snel buiten adem raak, en het enige wat dan lijkt te werken is volledig stoppen met rennen en op adem komen. Ik merk dat als ik dat doe dat ik dan uit mijn ritme/snelheid raak en daarna dus weer opnieuw moet opstarten, wat ik erg vervelend vind, zeker tijdens een run. Het is overigens niet zo dat ik te ver door ren, want ik kan wel nog met gemak doorrennen, en na ongeveer 2 km krijg ik al last van mijn ademhaling.

  Alvast bedankt!

  Groetjes Nastassja