6 dingen die je (misschien) nog niet wist over sportbeha’s

Sponsored – Ik kan nog steeds niet geloven dat ik zes jaar heb hardgelopen zonder sportbeha. Zonder een goede sportbeha doe ik anno 2018 dus helemaal niets meer. Ik heb ook wel een eisen lijst. Zo moeten de banden erg zacht zijn, zodat ik er geen schaafwonden van krijg. De beha moet strak genoeg zitten zodat ze niet gaan bewegen (= schaafwonden), maar ook weer niet te strak, want dan krijg ik last van mijn nek en schouders. Natuurlijk wil ik ook dat ze er een beetje leuk uit zien. Snap jij. Toch?

1. Sportbeha’s gaan minder lang mee dan normale beha’s. Door het op en neer gaan van je voorgevel, al het zweet en het vele wassen en drogen (een sportbeha draag je meestal maar een keer voordat hij gewassen wordt, ik neem aan dat ik niet de enige ben die wel meerdere dagen met haar beha doet?), gaan sportbeha’s een stuk minder lang mee dan normale beha’s. Daarnaast hebben de meeste mensen* minder sportbeha’s dan ‘normale’ beha’s waardoor er minder gerouleerd wordt. Ik las ergens dat je maar 12 maanden met een sportbeha kunt doen, maar ik denk niet dat je dat zo kan zeggen, er zit natuurlijk wel een verschil in kwaliteit, hoe goed je hem ‘verzorgt’ en hoe vaak je hem draagt.

2. Als je meerdere keren per week sport heb je meerdere beha’s ‘nodig’. De kwaliteit van de sportbeha gaat nog sneller achteruit als je hem dag in dag uit draagt zonder hem af en toe te laten ‘rusten’.

3. Het meeste support krijg je van de band onder je borsten. Deze zorgen voor het grootste gedeelte voor het support, zorg er dus voor dat je beha hier goed aansluit. De band mag best wat strakker zitten dan de band van je normale beha. De laatste keer dat ik werd opgemeten had ik een omtrek van 73, je kiest dan niet voor een 75, maar een 70.

4. Laat je regelmatig opmeten. Over opmeten gesproken, doe dat ook niet een keer in de vijf jaar, maar laat je behamaat regelmatig controleren. Zeker als je meer gaat trainen kan het heel goed zijn dat je een maatje kleiner nodig hebt. De beha’s die ik van de winter droeg, zijn mij op dit moment na zes weken semi-intensief trainen gewoon te groot. #hetwasalleenmaarvet

5. Je hoeft geen twee sportbeha’s over elkaar te dragen als je grote borsten hebt. Ik hoor weleens van vrouwen dat ze twee sportbeha’s over elkaar dragen, omdat ze anders niet voldoende support denken te hebben. Maar er zijn genoeg sportbeha’s op de markt die ook voor een grotere cupmaat voldoende support moeten bieden. Bijvoorbeeld de ‘Dubbele goed ondersteunende sportbeha’ van ODLO. Dit model is al uitgerust met dubbele ondersteuning.

6. De stof is belangrijk. Draag geen katoenen beha’s, deze zuigen water (zweet) op als een spons en dit gaat irriteren tijdens het lopen. Een ademende stof is belangrijk. De ODLO Blackcomb seamless sportbeha heef naadloos geïntegreerde ventilatiezones die het lichaamsvocht consequent afvoeren voor een comfortabeler lichaamsklimaat tijdens zware work-outs. Ik dacht eerst dat deze beha misschien niet genoeg support zou geven tijdens het hardlopen, maar dat had ik fout. Draag deze beha erg graag (Medium Support).

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe sportbeha (of andere sportkleding) ik heb van ODLO een exclusieve korting van 20% kunnen regelen voor volgers van Annemerel.com. De code is: Odlo100Annemerel en deze is geldig op het gehele assortiment, exclusief items die al afgeprijsd zijn.

Liefs,
Annemerel

*Ik behoor niet tot de meeste mensen. Ik heb véél meer sportbeha’s dan normale beha’s. Maar ik denk dat ik hierin wel een uitzondering ben.

Delen:

11 Reacties

 1. Vera
  mei 27, 2018 / 14:12

  Ehh, oeps. Ik heb maar één sportbeha die eigenlijk niet eens lekker zit (te strak en push-up, wat totaal niet nodig is met sporten, maar ik vond hem zo leuk…). Moet eigenlijk echt eens investeren in een goede sport-bh!

 2. Stefanie
  mei 27, 2018 / 16:36

  Wat een mooi artikel! Ik fitness 4x per week en het merendeel van de vrouwen loopt daar rond met een gewone bh, vind dat zo gek! Naast dat een sportbh veel meer ondersteuning bied is het toch ook veel hygiënischer..

 3. mei 27, 2018 / 18:24

  Ik ben ook een uitzondering, met nog maar 4 gewone bh’s (omdat ik afgevallen ben) en 9 sportbh’s heb ik een behoorlijke luxe positie ☺️

 4. mei 28, 2018 / 08:27

  Ik sta er nog altijd van te kijken hoe vaak ik nog hardlopende vrouwen tegenkom zonder een degelijke sportbeha. Ik voel al spontaan pijnscheuten als ik ze zie afkomen…

 5. Laura
  mei 28, 2018 / 12:51

  Hier bij iedere outfit een passende sport bh, dus ik deel mee in de uitzondering :)

 6. Joyce
  mei 28, 2018 / 14:36

  Wat een goed artikel. Het is zo belangrijk om een goede sportbeha te dragen. Ik kende Odlo niet. Mooie spullen. De volgende keer bestel ik mijn sportspullen daar.

 7. Marieke
  mei 29, 2018 / 09:34

  Top zeg, die kortingscode ga ik meteen gebruiken!
  Ik heb een half jaar geleden een Odlo sport bh gekocht (max support), maar helaas is de onderste band te dun en de schouderbanden te slap :-S Ik was dus eigenlijk niet zo tevreden, maar ik geef ze nog een kans, omdat ik verder altijd veel vertrouwen in Odlo heb!
  Dank voor deze blog, nuttig!

 8. Marion
  mei 29, 2018 / 11:12

  Hahaha ik heb ook véél meer sportbeha’s dan gewone. Met 5x trainen per week moet dat wel, want inderdaad: na elke keer dragen gaan ze in de was en dat doe ik met mijn reguliere BH’s niet.
  Ik heb er nu nog ééntje bij van Odlo. Toffe actiecode Annemerel!

 9. Inneke
  mei 29, 2018 / 11:53

  Ok ik denk dat ik bijna meer sportbeha’s heb ook als gewone acht ja, de uitzonderingen bevestigen de regel zeker.

 10. Debby
  mei 30, 2018 / 10:28

  handig artikel.. wel apart dat je het over “grotere cupmaat” hebt en bij het klikken op het artikel dit om de maat D E en F gaat.. Terwijl D en E juist meer de norm is dan B en C “vroeger” waren.. Bij grotere cupmaten denk ik aan H, G, I, J etc.. Jammer want met mijn G cup zoek ik nog een tweede goede sportbh maar vooralsnog niet geslaagd..

  • Annemerel
   Auteur
   mei 30, 2018 / 13:45

   Hi Debby, deze blog is inderdaad meer geschreven vanuit mijn eigen perceptie en voor mij zijn D, E en F dus grotere maten (ik vul zelf momenteel amper een B). Ik begrijp dat het voor jou frustrerend is om te lezen. Ik heb snel een google search gedaan en zie inderdaad dat de maten H,G,I en J bij de reguliere merken vrijwel onvindbaar zijn.