MAMA’S RECEPTENBOEK: Vegaburgers

Mijn moeder is ontzettend lekker bezig met haar recepten. Afgelopen week creëerde ze vegetarische burgers die er niet alleen goed uit zien, maar volgens mijn moeder (en vader!) ontzettend lekker smaakten. Hopelijk staan ze snel weer op het menu en zo niet, dan heb ik nu het recept (voor jou en voor mezelf) om ze zelf te maken.

Het liefst eet ik twee keer per week een dagje geen vis of vlees, best te doen natuurlijk met alle vleesvervangers die in de supermarkt liggen. Toch heb ik daar nogal moeite mee om zogenaamd nepvlees te kopen. De smaak, de structuur en misschien het idee dat ik niet precies weet wat ik eet. Op dat laatste heb ik nu ik iets gevonden, mijn zelfgemaakte burger, het resultaat was echt heel lekker en eigenlijk leek de structuur best op een gewone burger. Het kost wel wat meer tijd, maar het was zeker niet moeilijk, je hebt wel iets van een staafmixer of foodprocessor nodig.

Ingrediënten voor twee personen
250 gram gemengde paddenstoelen
Één middelgrote ui
Één grote teen (verse) knoflook
Theelepeltje truffelolie
Verse peterselie
35 gram parmezaan
30 gram walnoten
Handje geroosterde pijnboompitten
Één ei
Paneermeel
Peper, zout en gedroogde italiaanse kruiden
Olijfolie om in te bakken

  1. Begin met de paddenstoelen schoon te maken en in grove stukken te snijden en de ui en knoflook fijn snijden.
  2. Bak in een beetje olijfolie de ui en knoflook licht aan en doe dan de paddenstoelen erbij, sprenkel er nog een beetje olijfolie over anders wordt het zo droog en bakt het niet lekker aan.
  3. Strooi er peper, zout en de Italiaanse kruiden over naar smaak, laat dit op een laag vuurtje zacht worden.
  4. Is het geheel gaar laat het dan afkoelen en het vocht uitdruipen.
  5. Maal ondertussen de walnoten helemaal fijn en snij de peterselie ( ong. een volle eetlepel).
  6. Het bakmengsel en een paar druppels truffelolie kan je in de foodprocessor of met de staafmixer fijn malen zodat je een soort gehakt over hebt.
  7. Als het paddenstoelen mengsel afgekoeld is kan je beginnen met het maken van de burger. Doe het mengsel in bijvoorbeeld een lage schaal voeg er de parmezaan, pijnboompitten, peterselie, walnotenkruimels bij en meng dit doorelkaar, voeg dan het ei en paneermeel toe. Je moet wel aardig wat paneermeel toevoegen zodat het een mooi stevig geheel wordt, zodat je daar de burgers van kan vormen.
  8. Ik heb hier twee grote burgers van gemaakt, eventueel was drie kleinere ook mogelijk geweest.
  9. De burgers kun je met een klein beetje zout en grove zwarte peper bestrooien. Bak dit in ongeveer 10 minuten om en om bakken olijfolie op een niet te hoog vuur.
  10. Eet het zoals wij op een broodje of lekker met frietjes en salade.

Klinkt lekker mam. Mag ik ze snel een keer komen proberen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

1 Reactie

  1. augustus 25, 2018 / 17:13

    Ohh dat ziet er echt heerlijk uit! Volgende week direct eens uitproberen.