ASK YOUR RUNNING QUESTION: #68

Na een maand van afwezigheid zijn we er weer met de Ask Your Running Question. Met deze week onder andere: loop ik met een haas in Berlijn? Wat te doen als je het gevoel hebt dat je bijna moet kruipen als je op hartslag loopt en hoe ga je om met die eeuwige honger als je hard aan het trainen bent?

Lin: Ann, ik heb eindelijk een vraag! Ga je tijdens de marathon met een pacer lopen die jouw ondersteunt in bijvoorbeeld drinken pakken etc?

Lin! Zo leuk dat jij ook loopt in Berlijn, ben heel benieuwd hoe het met jouw training gaat tot nu toe. Ik ga mijn marathon alleen lopen, zonder haas en ik ga ook niet met een pace-groep lopen. Ik heb tijdens mijn trainingen gemerkt dat wanneer ik alleen loop, ik toch echt het beste loop. Als ik samen loop heb ik al snel de neiging te gaan klagen op het moment dat ik het zwaar krijg. Voor een 10 kilometer wedstrijd vind ik een pacer wel fijn, maar om ruim drie uur lang samen met iemand te lopen zie ik niet zitten. Daarnaast zou het ook niet heel eerlijk zijn als iemand anders mijn drinken aan zou pakken, dat hebben andere atleten in de marathon ook niet.

Patricia: Hi Annemerel, ik heb een vraagje. Ik lees veel dat het beter is om te lopen op hartslag. Ik heb een schema gemaakt aan de hand van sportrusten omdat ik vrij snel last van mijn knie heb, wil ik het rustig aan doen. Mijn hartslag gaat heel snel omhoog waardoor ik snel moet stoppen om te laten dalen. Hierdoor heb ik niet het gevoel alsof ik een goede training heb. Normaal liep ik op basis van afstand en tempo maar dan wel mt een hele hoge hartslag. Wat zou het beste zijn om oude schema op te pakken of oo basis van hartslag maar dan met een slakkentempo? Thanks en succes met je trainingsstage!

Hi Patricia, wat vervelend dat je zo snel last hebt van je knie. Doe je naast het lopen spierversterkende oefeningen? Ik heb gemerkt dat dit voor mij enorm geholpen heeft. Daarnaast is lopen op een onverharde ondergrond (zoals een bosgrond of schelpenpad) ook een aanrader, omdat een zachte ondergrond minder impact heeft op je lichaam. Dat zouden mijn twee tips zijn om klachten te voorkomen/verminderen.

Trainen op hartslag doe ik sinds mijn marathontraining ook, ik let er op dat ik tijdens mijn trainingen in de juiste zone loop. Bij mij blijkt dat ik eigenlijk nog best hard kan lopen terwijl ik toch in de juiste zone blijf. Maar dit is natuurlijk voor iedereen verschillend, ik neem aan dat jij (of een specialist) je eigen zones bepaald hebt, want je zones berekenen aan de hand van een standaard formule is niet heel nauwkeurig. Misschien heb jij van jezelf wel een redelijk hoge hartslag en is lopen met een hartslag rond de 185 helemaal niet zo gek.

Mocht je het vervelend vinden om op hartslag te lopen, kun je er ook altijd nog voor kiezen om het af te wisselen. De ene training loop je op hartslag, de andere laat je hartslag los en loop je op tempo. Doe wat goed voelt voor jou. Heel veel succes en plezier met trainen.

Julia: Volgend jaar wil ik misschien de marathon van Rotterdam gaan lopen, maar die is 4 dagen nadat ik thuis kom van een maand in de Filipijnen. Is dat wel slim? Ik geloof niet dat ik het aan zal kunnen om daar m’n langste lange duurlopen te doen ivm de hitte en luchtvochtigheid. Als ik m’n laatste lange duurloop 5,5 week voor de marathon doe en dan op vakantie korte loopjes, is dat dan oké of is 5,5 week te lang van tevoren? En denk je dat ik 4 dagen na een lange vliegreis genoeg uitgerust kan zijn? Ik ben nog nooit zo ver weg geweest.

Hi Julia, wat gaaf dat je de marathon van Rotterdam wil gaan lopen en wat tof dat je zo’n mooie vakantie in het vooruitzicht hebt. Ik denk dat het zeker mogelijk is om de marathon uit te lopen na een maand vakantie op de Filipijnen, maar ik weet niet of je optimaal kunt presteren na een maand vakantie en een lange vlucht vier dagen voor je marathon.

Kijk, aan de ene kant is er niets mis mee om vijf weken van te voren je laatste lange duurloop te doen, ik zou je ook niet willen aanraden om dertig kilometer door de Filipijnen te gaan lopen. Daarnaast zijn er mensen die als langste afstand voor de marathon 14 kilometer lopen en die lopen hem ook uit (met soms best indrukwekkende resultaten). Verder is rust je grootste vriend de weken voor de marathon dus een paar weken vakantie vieren en op een strand liggen klinkt niet verkeerd.

Maar een lange vlucht kan vermoeiend zijn, alhoewel je dat natuurlijk ook gewoon hebt als je voor een marathon naar Tokyo of New York vliegt, dus wat dat betreft zou dat je ook niet in de weg moeten staan.

Weetje, je weet het gewoon nooit. Misschien geeft die vakantie je vleugels, misschien ook niet. Maar als jij echt graag de marathon in Rotterdam wil lopen, dan moet je het gewoon proberen. Als je dat daadwerkelijk gaat doen hoor ik ter zijner tijd graag hoe het gegaan is, dan heb ik voor de volgende die het vraagt misschien een beter antwoord ;-).

Robin: Ik loop binnenkort mijn eerste halve marathon, een trail. Een trainer op mijn atletiekvereniging heeft een trainingsschema voor mij gemaakt en dat bevalt super goed. Ik merk alleen dat, naarmate ik meer kilometers per week ga maken, ik gewoon de hele dag honger heb en het hele huis leeg eet, haha. Heb jij hier ook weleens last van en hoe ga jij hier mee om?

Haha, ik begrijp precies wat je bedoelt, ik heb ook echt de hele dag honger. Ik probeer zo veel mogelijk verstandige keuzes te maken, dus op het moment dat ik honger heb niet meteen een halve pot Nutella weg te werken en een doos met ijsjes, maar om dingen te kiezen die daadwerkelijk een beetje voedzaam zijn. Als in: een pannenkoek met banaan (EN Nutella, maar dan niet de halve pot maar gewoon een eetlepel). Zorg er in ieder geval voor dat je altijd iets lekkers en voedzaams in huis hebt en voel je niet te schuldig over alles dat je eet, je hebt het gewoon nodig als je zoveel beweegt.

Veel plezier met je voorbereiding voor de halve marathon/trail. Welke ga je precies lopen? Ben benieuwd hoe je het er van afbrengt.

Thanks voor al jullie vragen, alle leuke nieuwe vragen kunnen in de comments gesteld worden. Mocht ik je vraag van voor mijn vakantie niet beantwoord hebben, mijn welgemeende excuses, wil je hem alsjeblieft nog een keer stellen (als het nog steeds relevant is!) volgende week gewoon weer een nieuwe blog met vragen en antwoorden.

Liefs,
Annemerel

Delen:

7 Reacties

 1. Britt
  augustus 25, 2018 / 14:05

  Voorheen liep je veel op de Nike Lunartempo’s, helaas worden deze niet mee gemaakt… Ik vroeg me af of je al de ultieme vervanging gevonden hebt? (Lunartempo’s zijn namelijk mijn ultiem favoriete hardloopschoenen) Loop je bijvoorbeeld nog veel op de Epic Reacts?

 2. Esther
  augustus 26, 2018 / 16:05

  Voor degene die op vakantie gaat naar de Filippijnen:
  Ik woon op Curaçao en ik loop hier inderdaad het 9 Mile Marathon schema, met maximaal 14 km als langste training. Maar wat ik wil zeggen: ik merk dat ik in Nederland met dezelfde inspanning ongeveer een twee keer langere afstand kan lopen. Kortom: afstanden in diverse klimaten zijn niet 1 op 1 te vergelijken. Dus korter lopen op de Filippijnen kan nog steeds een hele goede training zijn!

 3. Julia S.
  augustus 28, 2018 / 20:14

  Bedankt voor je antwoord Annemerel! En jij ook voor je ervaring Esther!

 4. augustus 29, 2018 / 06:47

  Ik zou ontzettend graag eens een hardloopwedstrijd willen lopen. Ik heb o.a. echter enorm last van faalangst. en perfectionisme. Heb je ooit last gehad van angst voor een wedstrijd? Wat deed je toen? Is het handig om je gewoon in te schrijven en te trainen voor de wedstrijd of eerst zeker te weten dat je een wedstrijd kunt lopen en je vervolgens in te schrijven. Ik ben op zoek naar tips en trucs. X

 5. Dieter
  augustus 29, 2018 / 18:57

  Hallo, Annemerel.

  Ik zou graag volgend jaar de Berlijn Halve marathon doen, ik ben nu bijna een jaar aan het lopen en ben nu aan 14 km. Nu vroeg ik me af hoe jij dit aanpakt qua eten/drinken tijdens de halve marathon? BV echt om de zoveel km/minuten neem ik dit, … en wat eet je dan tijdens de trainingen en voor de wedstrijd? Alvast benieuwd! :)

 6. Laura
  augustus 31, 2018 / 08:59

  Ik merk dat ik van nature een hiel/middenvoet loper ben. Op het internet lees ik veel dat dit slecht is, klopt dat? Ik heb zelf de Nike zoom fly schoenen die je pushen om meer op de voorvoet te lopen, dus met hoge tempo’s lukt dat ook. Alleen als ik rustig loop ga ik automatisch weer terug naar mijn nature hiellanding. Heb jij tips om dit te verbeteren?

 7. Marjon
  augustus 31, 2018 / 23:22

  Ik heb me net voor ik weer ging twijfelen redelijk spontaan ingeschreven voor de halve marathon in Eindhiven, 14 oktober. Vorig jaar oktober heb ik voor het eerst een run gelopen; de 4mijl in Groningen. Daarna redelijk snel opgebouwd via wat mudruns enzo en toen er verveling kwam een halve marathonschema van een bekende runnerswebsite gedownload. Dat ging me alleen te langzaam, dus in week 7 van de 15 had ik in mn duurloop al de 21km, in 2u 10 min. gelopen. Ik liep gewoon ontzettend lekker ;) Daarna eind juli begonnen met op marathonhartslag lopen (nog zonder schema). Mijn vraag is hoe ik de komende 6 weken nog het beste kan trainen en voorbereiden voor de halve marathon, want ik heb dus geeeeen idee! Proberen nog iets sneller te worden? Of juist meer onzetten op behoud? Wat zijn jouw voorbereidingen voor zoiets?