TRAINEN ALS EEN TOPATLEET: Voorwoord

Foto: Ashley Lynn

Den Haag, april 2018

Het is 13 augustus 2016. De Olympische Spelen in Rio zijn in volle gang, Dafne Schippers loopt ’s nachts de 100 meter finale, een half uur eerder zwemt Ranomi de 50 meter vrij. Mijn TV staat de hele middag en avond aan. Op Twitter en via de NOS App volg ik alles op de voet. Zelf train ik voor de Chicago Marathon en door alle Olympische verhalen ben ik gemotiveerder dan ooit. Het is op het moment van schrijven nog steeds de maand waarin ik de meeste kilometers ooit wegtikte (251 om precies te zijn).

Ik droomde ervan om zelf op die Olympische Spelen te staan, maar wist ook dat het onmogelijk zou zijn om me te kwalificeren. Ik mocht dan misschien een marathon in 3.26 op mijn naam hebben staan, om me te kwalificeren voor de marathon zou ik minstens een uur sneller moeten lopen. Toch kreeg ik die Olympische droom niet uit mijn hoofd. Ook niet toen Dafne vijfde werd op de 100 meter. Of toen Ranomi gedesillusioneerd zonder medailles terugkeerde uit Rio. Ook dat is topsport. Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn het doet om te ‘verliezen’ als je ergens jarenlang zo hard en gefocust voor gewerkt hebt. Maar dat maakt overwinningen in topsport nu juist zo bijzonder.

Tijdens al die kilometers die ik die maand liep fantaseerde ik over het topsport leven. Zo vormde zich langzaam het idee om een periode als topsporter te leven en hier een boek over te schrijven. Het was een vaag plan, een vaag en ambitieus plan, maar in mijn hoofd werden de beelden steeds levendiger. Het was vergelijkbaar met die dromen over de New York Marathon die ik eind 2011 had tijdens het lopen. Ik had bijna een half jaar niet gelopen en tijdens een moeizame 5 kilometer waarin ik meerdere keren op adem moest komen bedacht ik me dat ik de marathon in New York zou gaan lopen. Elf maanden later liep ik mijn eerste marathon in Amsterdam, in 2013 kwam ik over de finish in New York. Tijdens het hardlopen ontstaan mooie ideeën.

Ruim anderhalf jaar dagdroomde ik dagelijks over mijn ambitieuze plan. Ik las boeken, bekeek documentaires op Netflix, zag iedere YouTube video over Shalane Flanagan (winnares New York City marathon 2017) en Eliud Kipchoge (winnaar marathon Olympische Spelen in Rio). En ik sprak er over, met iedereen die maar wilde luisteren. Van mijn familie en vrienden, tot de mensen van Runner’s World. Met mijn fysio – oud topatleet – sprak ik iedere behandeling over mijn plannen. Abdi Nageeye (Nederlands recordhouder marathon) en Susan Krumins (Olympisch atleet op de 5000 en 10.000 meter) waren meteen enthousiast. En niet geheel onbelangrijk, ook mijn uitgever bracht ik op de hoogte van mijn ambities.

Inmiddels is het april 2018 en is de kogel door de kerk, deze zomer ga ik zestien weken leven als topsporter. Of nou ja, ik ga mijn sport – hardlopen – als topsport behandelen. Als ik in de afgelopen anderhalf jaar tijdens mijn research een ding geleerd heb, is dat er geen ‘één topsporter’ bestaat. Iedere atleet benadert zijn sport op zijn eigen manier. Er is niet een universeel trainingsschema, dieet of levenswijze die de weg naar goud plaveit. Natuurlijk is het fysiek onmogelijk om van professioneel-Netflixer en amateur-marathonloper ineens zestien weken als Shalane Flanagan (gemiddeld 150 kilometer per week) te trainen. Ik heb zo’n vermoeden dat ik dan al na de eerste trainingsweek zo in de kreukels lig dat ik meteen aan de kant zit.

Dat is namelijk wat er gebeurde toen ik in augustus 2016 mijn trainingskilometers verdubbelde ten opzichten van de maand juli. De eerste weken voelde ik me sterker worden, maar eind augustus lag ik in bed met een ontstoken kaak, een paar weken later had ik een oorontsteking. Verder was ik moe. Heel erg moe. En had ik de ergste acné uitbraak die ik tot op heden gehad heb. Sindsdien heb ik nog geen deuk in een pakje boter gelopen. In Chicago liep ik twintig minuten boven mijn marathon PR.

Maar wat ga ik dan wel doen wat ik topsporter waardig acht? Ik ga zestien weken lang met een topsport-mentaliteit door het leven, zestien weken lang gaat er niets belangrijker zijn dan mijn doel (en dit boek). De afgelopen weken heb ik gespendeerd met het samenstellen van mijn team van specialisten. Onder begeleiding van mijn trainer (Arthur van Dijk), sportarts (Robert van Oosterom), sportpsycholoog (Thomas Waanders), Voedingsdeskundige (Saraï Pannekoek) en fysiotherapeut Juliën Hagen, ga ik er alles aan doen om op 16 september een persoonlijke toptijd te lopen tijdens de Berlijn Marathon. Die marathon wordt mijn ‘Olympische’ race. Ik heb slechts een kans, er is geen back-up. Dafne kon haar 100 meter finale in Rio immers ook niet over doen. Of haar race verplaatsen omdat ze zich niet zo lekker voelde. Op 16 september moet het gewoon gebeuren.

Wat voor tijd ik in Berlijn wil lopen, dat zal de tijd ons moeten leren. Op 28 mei ga ik officieel van start met mijn trainingsprogramma, een dag eerder loop ik de halve marathon in Leiden. Als nulmeting. Daarnaast zal ik een paar weken voor de start een sporttest doen bij mijn sportarts, om mijn fitheid te testen voordat ik aan dit project begin, dit zal ik komende zomer nog twee keer doen, om mijn progressie te kunnen peilen.

Over specifieke tijden durf ik nog niet na te denken, maar ik hoop toch zeker mijn drie jaar oude PR (gelopen in Berlijn) uit de boeken te kunnen lopen. Toen liep ik met drie duurlopen per week en zonder begeleiding 3.26.43. In de vijf marathons die hierop volgde kwam ik niet eens bij die tijd in de buurt. Mijn eigen trainingsmethode van lekker veel duurlopen op of net boven marathontempo lijkt zijn beste tijd gehad te hebben. Het is tijd voor grover geschut. En ik denk dat ik met mijn team het grofste geschut bij elkaar verzameld heb.

Waarschijnlijk ga ik mezelf vervloeken, er zullen meer tranen vloeien dan er in jaren gevloeid hebben. Maar dat hoort erbij. Ik wil mijn eigen grenzen leren kennen. En tegelijkertijd laten zien hoe complex het leven van een topsporter is. Wat we niet zien in een vijftien minuten durende reportage op NOS Sport, of een flitsende Instagram Story. De zoektocht naar perfectie, het balanceren op het randje van je kunnen, het sociale isolement, de eenzaamheid, de twijfel na een mindere training. Ik verwacht dat het allemaal de revue zal passeren deze zomer.

Als ik het zo opsom denk je misschien, kind waar begin je aan? Toegegeven, ik heb nog nooit iets gedaan dat ik zo spannend vond als dit. Maar ik heb tegelijkertijd ook nog nooit zoveel zin gehad om ergens aan te beginnen. Sinds ik weet wat ik ga doen loop ik op wolken. Zo lang speelde dit project zich alleen in mijn hoofd af en nu mag ik er straks echt aan gaan beginnen. Ik kan niet wachten.

Dit boek is mijn verhaal. Maar ik hoop dat ik je daarnaast ook praktische tips kan geven om ook de snelste versie van jezelf te worden. Als je dat wil natuurlijk. Want – dit vind ik heel belangrijk om te benadrukken – je hoeft geen wereldtijden te lopen om jezelf een hardloper te mogen noemen. Voor de loper die niet geïnteresseerd is sneller te worden, ik hoop dat je door dit boek gemotiveerd wordt om van de bank af te komen en naar buiten te gaan. Want hardlopen maakt het leven leuker. Althans, hardlopen maakt míj leuker.

Liefs,
Annemerel

P.S. het meest spannende vind ik het feit dat ik ook gewoon een half uur boven mijn PR kan lopen en dat dan wel dit boek in de winkel ligt. Publiekelijk ‘falen’. Maar ook dat is iets waar een topsporter mee moet dealen. Toch hoop ik dat ik op 16 september dit boek een happy end kan geven.

De komende 16 weken zullen voor mij voor het grootste gedeelte in het teken staan van mijn trainingen en het schrijven van dit boek. Natuurlijk blijf ik mijn best doen om jullie iedere dag van een blogje te voorzien. Daarbij zal ik hulp krijgen van mijn lieve mama, mijn zusje (die weet het alleen nog niet), mijn lieve vriendinnen en vrienden (sommigen weten dat eveneens nog niet) en een aantal van jullie hebben ook al leuke blog-ideeen ingestuurd. Mocht je nog niet gemaild hebben en wel een leuk idee hebben, stuur me dan een mailtje (annemerel@gmail.com). Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn voorwoord alvast te lezen, over vier maanden is het de bedoeling dat de rest te lezen is. Houd mijn blog in de gaten om het boek te bestellen en voor de exacte publicatiedatum.

Ik heb zoveel zin in de komende 16 weken en ik hoop dat jullie nu begrijpen waarom ik de afgelopen twee maanden zo onredelijk gelukkig was. Ik heb hier zo lang op gewacht en ik ben zo blij dat ik nu eindelijk kan beginnen. 

Delen:

57 Reacties

 1. Melanie
  mei 28, 2018 / 12:08

  Wauw Annemerel! Wat een uitdaging! Heel spannend om te doen denk ik en wat leuk om dit traject te mogen volgen. Heel veel succes!

 2. Vera
  mei 28, 2018 / 12:12

  Oeh wat een tof project! Ik ben heel benieuwd. Misschien nog wel het lastigste voor ons is dat we eigenlijk alles op de voet zouden willen volgen, maar dit naderhand pas kunnen door het boek te lezen. Ben benieuwd hoe je ons tussentijds gaat updaten!

 3. Malin
  mei 28, 2018 / 12:14

  WHAAAAA wat supervet! Ik ben heel benieuwd hoe het je vergaat!! Heel veel succes en plezier en hopelijk deel je hier af en toe een update :D

 4. Judith
  mei 28, 2018 / 12:16

  Wauw! Dit klinkt als een heel gaaf project, tof! Respect voor jou! Heb zin om dit te volgen via je blogs en vlogs :D

 5. Sanne
  mei 28, 2018 / 12:21

  Wat super leuk!!!! Kan nu al niet wachten op je volgende boek!!
  Wat een bijzonder avontuur!
  Heeel veel succes gewenst de komende weken!
  Liefs

 6. mei 28, 2018 / 12:21

  Wauw, wat tof dit zeg!! Tijdens de Olympische Spelen volg ik ook echt ALLES op de voet, dus ik herken mezelf een beetje in dit verhaal. Bizar hoe zo’n evenement zoveel motivatie kan geven. Heerlijk <3 Heel veel succes de komende tijd! In plaats van de Olympische Spelen ga ik jou nu op de voet volgen! You go girl :)

 7. mei 28, 2018 / 12:27

  Wauw, wat super, supergaaf!!! Ik ben zo benieuwd wat je gaat meemaken en wat je er uiteindelijk van gaat vinden. Hardlopen (en in mijn geval triathlon ook) is enorm levend momenteel, volgens mij lopen er meer mensen (halve)marathons dan ooit! Daardoor vergeten mensen misschien een beetje hoe knap het is wat jij bijvoorbeeld allemaal doet, en welke tijden je steeds neer weet te zetten. Ook gisteren, met een warmte waarvan ik dacht; nou nee, laat ik maar gewoon rustig aan doen en genieten (2:07 finish) loop jij maar 17 seconden boven je PR. Ik vind het bewonderingswaardig. En wens je heel veel succes met dit mega coole doel, en ik hoop dat je mag stralen in Berlijn!

 8. mei 28, 2018 / 12:30

  Lieve Annemerel,
  Wat ben ik trots op jou! Toen je het me al een beetje ” stiekem” vertelde vond ik het een gaaf idee.
  En nu ik je voorwoord heb gelezen kan ik niet wachten om de pre-order te plaatsen. Dit keer wacht ik niet tot de kerst ;)
  xx

 9. mei 28, 2018 / 12:31

  Wauw wat een spannend doel! Ik ben heel benieuwd naar al je verhalen hierover, en je boek komt weer op de perfecte tijd uit: net voor m’n verjaardag!

 10. Eline
  mei 28, 2018 / 12:39

  Wat ontzettend leuk!! Heel veel succes!
  Ik volg je sinds 2012 en ook met dit stuk geef je mij weer inspiratie om te gaan hardlopen.
  Bedankt daarvoor.

 11. Rianne
  mei 28, 2018 / 12:45

  Aaah ja eindelijk mag je het zeggen!!! Ik vind het zo gaaf! En ik hoop zo hard dat het je lukt, maar dat weet ik zeker!
  Je kan het lieve Annemerel, heel veel succes! ❤️

 12. mei 28, 2018 / 12:45

  Gaaf dat je de luxe hebt om je hierop te kunnen focussen! Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je trainingschema’s, ga je die ook delen op je blog en krijgen we ook een voorproefje van hoe iedere week gaat?

 13. Tember
  mei 28, 2018 / 12:58

  Zo onwijs gaaf! Heel veel succes en kan ik het boek nu al reserveren?
  Te tof. Veel plezier ook en wat er ook gebeurt, ik vind het zo stoer!

 14. mei 28, 2018 / 13:07

  Wat gaaf zeg, echt wat voor jou! Kan me voorstellen dat je echt niet kon wachten om hiermee te beginnen. Heel veel succes!

 15. Hanne
  mei 28, 2018 / 13:10

  Wauw super gaaf project Annemerel!

 16. Samantha Westerhuis
  mei 28, 2018 / 13:11

  Super tof! Ik kan nu al niet meer wachten tot je boek in de winkel ligt!
  Die ‘olympische’ tijd gaat we vast en zeker komen. You can do it!!!

 17. Maaike
  mei 28, 2018 / 13:13

  Super leuk!

 18. Marieke
  mei 28, 2018 / 13:23

  TE GEK!

 19. Ilse
  mei 28, 2018 / 13:44

  Wat een mooie uitdaging! Ben benieuwd naar je ervaringen en of het gaat helpen! Veel succes en plezier!

 20. Els
  mei 28, 2018 / 14:39

  TOPWIJF!!!

 21. Celine
  mei 28, 2018 / 14:39

  GAAF! Wat een droom inderdaad!
  Ga je je trainingen via Strava oid vastleggen zodat we je kunnen volgen? Ik hoop het; lijkt me super interessant!
  SUCCES!

 22. Steffi
  mei 28, 2018 / 15:48

  Super spannend en super leuk! Ik wens je heel veel succes deze zomer en ik kan niet wachten om je boek te lezen. Als ex-tennis topsporter ben ik ook wel een beetje jaloers op je doel en het toffe team dat achter je staat. Toi toi toi! <3

 23. Anja
  mei 28, 2018 / 15:49

  Dit is zo gaaf! Heel veel succes en plezier met dit project.

 24. Sylvia
  mei 28, 2018 / 16:01

  Supergaaf! ik ben benieuwd hoe het je vergaat en kan nu al niet wachten op je boek!
  heel, heel veel succes!

 25. Merel
  mei 28, 2018 / 16:42

  Wauw, wat leuk! Ik ben jaloers!!! Kan me het helemaal voorstellen en zou het zelf ook superleuk hebben gevonden dit ooit te doen!!! Heel veel succes en ENJOY!

 26. Julie
  mei 28, 2018 / 17:24

  Super! Veel succes! Ben zo benieuwd! Maar ben er zeker van dat je er een groot succes van gaat maken ?

 27. Julia
  mei 28, 2018 / 17:44

  Wat leuk! Ik had al zo’n vermoeden haha :) Heel veel succes en plezier met je project!!

 28. Marlous
  mei 28, 2018 / 18:28

  Heeeel erg gaaf!! Succes en veel plezier!!

 29. Karlijn
  mei 28, 2018 / 18:33

  Wat ontzettend gaaf! Ik ben heel benieuwd wat je allemaal gaat meemaken en ik ben nu al super benieuwd naar het boek.

 30. Simone
  mei 28, 2018 / 18:41

  Super tof! Wat een uitdaging! Geniet ervan X

 31. Stefanie
  mei 28, 2018 / 19:05

  Wauw wat een super vet project! Ik ben zo onwijs benieuwd naar je boek..gewoon nu al haha! Heel, heel, heel veel succes en vergeet ook niet te genieten :) X

 32. Manon
  mei 28, 2018 / 19:18

  Heel erg gaaf, veel succes met dit avontuur!! Liefs,

 33. Soof
  mei 28, 2018 / 19:25

  Wow, ik vind het echt super gaaf! Moedig van je, maar met zo’n topteam aan je zij komt het vast goed. Succes!!!
  P.S. Kunnen we je boek al pre-orderen? ;-)

 34. Lonneke
  mei 28, 2018 / 19:34

  Wat een tof idee!! Zet hem op!! ??

 35. Rosan
  mei 28, 2018 / 21:20

  Wauw wat super gaaf zeg en ga je ook stukjes vloggen? En misschien juist ook de momenten dat het even minder gaat?

 36. Yara
  mei 28, 2018 / 22:08

  Ik kan niet wachten tot je boek zal verschijnen! Succes komende weken girl!!

 37. Simone
  mei 28, 2018 / 22:21

  Super mooi doel! Ik ben nu al benieuwd naar je verhaal. Heel veel succes!

 38. Laya
  mei 28, 2018 / 22:34

  ‘Als ik in de anderhalf jaar…’ moet ‘Als ik in dit anderhalf jaar…’ zijn geloof ik. Verder kijk ik uit naar het verloop!

 39. Jessie
  mei 28, 2018 / 22:54

  Wat een supertof idee! Ik weet nu al dat ik je boek zekers te weten ga kopen, dat kan niet anders dan super inspirerend en motiverend worden :D Heel veel succes! (en vergeet niet te genieten!)

 40. Angele geerlings
  mei 28, 2018 / 23:27

  Wauw wat een super uitdaging!! Zet m op, maar jij kunt dit!!! Kan niet wachten op je nieuwe boek!
  Succes!!

 41. Forme
  mei 28, 2018 / 23:54

  Wat een leuk project voor je zeg. Maar wat ik me afvraag: ik begrijp nog niet helemaal waarom mensen juist van jóu een boek over het leven als een topatleet zouden willen lezen. Is het dan niet leuker om het leven van een ‘echte’ atleet te lezen? Hoe denk je daarover?

  • Jana
   mei 29, 2018 / 09:04

   Juist als niet-topatheet kun je denk ik aan iedereen laten zien wat dit leven als topatleet inhoudt en hoe dit verschilt met het leven als niet topatleet. De meeste topatleten zijn dit al vanaf jongs af aan en weten niet beter, Annemerel weet wel beter.
   Daarnaast kan iedereen denk ik tips lezen over hoe je op sportief niveau kan groeien. Mij lijkt dit dus wel interesant. Mooie uitdaging Annemerel, veel succes!!

   • Vera
    mei 30, 2018 / 18:08

    Ik denk persoonlijk dat je na een inkijkje van 4 maanden niet volledig kan schetsen hoe “het leven van” een topatleet eruit ziet, mede omdat het voor jou slechts een tijdelijk experiment is en je dus nooit helemaal de full experience kan hebben, dus wat dat betreft snap ik de reactie van Forme wel. Ik ben inderdaad vooral benieuwd naar het tweede deel, hoe je jezelf kan pushen nieuwe dingen te leren en nieuwe, afwisselende trainingen kan aangaan! :-)

 42. Jennifer
  mei 29, 2018 / 06:29

  Wat een mega tof project, ik ben er nu al benieuwd naar! Onwijs veel succes!

 43. Marloes
  mei 29, 2018 / 09:19

  Wat gaaf zeg!! Heel veel succes in ieder geval, en ik ben benieuwd naar de resultaten die je ermee gaat boeken :)

 44. Jill
  mei 29, 2018 / 09:45

  Annemerel! Ik ben al weken niet op je blog geweest, puur omdat blogs lezen er een beetje is uitgegroeid. Waar zijn die tijden dat ik elke dag op bloglovin’ alle artikels afging…
  Maar ik volg je nog steeds op Instagram, en toen ik je post over dit boek zag, werd ik meteen enthousiast! Je andere boeken staan hier ook in de kast, en heb ze met plezier gelezen. Iedere marathon heb ik je al met de tracker gevolgd (woeps, klinkt heel erg stalkerig) en ik volg je blog dan ook al sinds 2011.
  Ik ga jouw blog opnieuw tussen mijn bladwijzers zetten zodat ik weer eens vaker de moeite neem om hem te bezoeken, want ik lees je teksten altijd heel erg graag. EN ze motiveren! Dit wou ik dus nog eens even kwijt, haha. Ik wens je héél véél succes, en ben benieuwd hoe dit avontuur zal lopen! x Jill

 45. Demi Vriesema
  mei 29, 2018 / 10:26

  wauw wat ontzettend gaaf ! ik ben heel benieuwd hoe het je vergaat . En natuurlijk na het boek .
  hopelijk kan ik ook uit boek 3 weer heel veel inspiratie ophalen !!
  Geniet van de komende tijd . Ik hoop dat het allemaal een beetje mee gaat vallen voor je

 46. Inneke
  mei 29, 2018 / 11:06

  Wat een uitdaging, wat een kick moet dit geven.
  ik wens je ongelooflijk veel succes, moed,… en heel heel heel veel sterkte toe!
  Maar, jij kan dit, jij gaat hier een ongelooflijk project van maken langs welke kant het ook uitdraait, voor mij maak jij overal een feestje van.

 47. Marion
  mei 29, 2018 / 11:09

  Heel erg leuk! Heel benieuwd!

 48. Rosalie
  mei 29, 2018 / 14:38

  Super leuk idee. Ik ben heel benieuwd hoe het je zal vergaan. En ik hoop natuurlijk van harte dat je een mooie PR als eindresultaat zal hebben. Maar ja, het blijft natuurlijk altijd spannend hoe fit je aan de start verschijnt en wat het weer doet.

  Ik zelf heb nu ook een trainer ingeschakeld om me te helpen op een PR van 5km. Net als jij weet ik dat er ook heel veel te verbeteren is aan mijn training. Heb ik ook heel veel zin in.

 49. Marjolein
  mei 29, 2018 / 18:07

  Ik word hier zo blij van! Wat een onwijs tof idee/project, en ik kan niet wachten om je de komende maanden te volgen en uiteindelijk je boek te lezen :) Heel veel succes en plezier.

 50. mei 29, 2018 / 19:22

  Heel tof dat je dit gaat doen! Ben enorm benieuwd, you can do it!

 51. Kay
  mei 30, 2018 / 07:57

  Cool! Ga je volgen en het boek lezen natuurlijk!

 52. mei 30, 2018 / 11:25

  Superveel succes, Annemerel! Ik vind het enorm knap en dapper wat je doet!

 53. Marie-claire
  mei 30, 2018 / 16:21

  Wauw heel erg gaaf! Ik volg je op YouTube en op je blog al jaren op de voet (sinds girlscene) en geniet altijd onwijs van je verhalen. Voelde eigenlijk niet de behoefte om je vorige boeken te kopen maar op dit boek kan ik echt niet wachten!! Wens je heel veel succes deze zomer met deze geweldige uitdaging

 54. Kim
  juni 2, 2018 / 09:38

  Wat een spannende uitdaging!!
  Ik ben heel benieuwd! :)
  Heel veel succes gewenst!

 55. juni 5, 2018 / 08:10

  Wat een verschrikkelijk tof project en ontzettend gaaf dat je het gaat doen! Ik ben heel benieuwd naar hoe het uitpakt, straks ook op die marathon. Maar eigenlijk is die uitslag vast niet eens het belangrijkst. Het is veel belangrijker dat je het aandurft, je niet tegen laat houden door een kans op falen én dat je ook de juiste hulp om je heen verzamelt. Zo leer je er altijd van, wat de uitkomst ook is. Succes!!