Rotterdam Marathon perikelen

Het was 13 april 2014 toen ik mijn eerste en enige Rotterdam Marathon liep. Het was het jaar dat Eliud Kipchoge won in 2:05 (zijn PR/WR is inmiddels 2:01.39), het was redelijk warm (maar voor Rotterdam Marathon begrippen gewoon ‘normaal’), ik had in mijn voorbereiding slechts twee trainingen per week gedaan (een loopje van 5 kilometer en een duurloop), mijn relatie was drie weken ervoor op de klippen gelopen en ik woonde tijdelijk bij mijn ouders. Ik ging er voor, maar het was niet genoeg.

Genoeg voor een PR was het wel, met 30 hele seconden. Ik liep die dag 3:58.21, maar ik heb me daar een partijtje afgezien. De eerste 27 kilometer gingen best prima, ik kon zelfs van de tweede keer Erasmusbrug genieten, maar vlak voor het viaduct bij Blaak kwam het besef dat ik nog 15 kilometer verder moest. Mijn benen verzuurde spontaan en een dag na de marathon schreef ik hierover: “Voor het viaduct zit ik op een schema waarmee ik 3.52.00 loop, na dit viaduct denk ik aan uitstappen, stoppen met deze ellende.”

Stoppen deed ik niet, maar wandelen deed ik uiteindelijk wel. Ergens in het Kralingse bos gooide ik de handdoek in de spreekwoordelijke ring en begon ik hardlopen af te wisselen met wandelen. Het was mijn derde marathon, in mijn eerste twee (Amsterdam en New York) had ik niet gewandeld. Dit voelde echt als een blamage. Dus toen ik uiteindelijk over de finish kwam met een mini-PR was ik alles behalve trots. Ik voelde me gewoon niet voldaan.

In 2016 wilde ik het goedmaken met Rotterdam, maar gooide een hardnekkige luchtwegvirusinfectie roet in die plannen. In 2017 liep ik Boston, afgelopen jaar wilde ik mezelf sparen voor mijn ‘Trainen als een Atleet’ project en ook dit voorjaar wilde ik geen marathon lopen, omdat me dat in 2018 zo goed bevallen was (en in 2015 eigenlijk ook, toen ik mijn vorige PR liep in september in Berlijn en ook in het voorjaar geen marathon had gelopen).

1/4 marathon

Toch sta ik vandaag aan de start in Rotterdam. Twee keer zelfs. En twee keer zal ik het rondje lopen waar ik in 2014 zo heb lopen balen. Om 9.30u ga ik van start in de kwart marathon. Samen met Susan Krumins en alle deelnemers van de Hart Loop Challenge (doneren kan hier) lopen we voor de Linda Foundation.

Marathon Estafette

Daarna mag ik snel door naar het Hilton, want daar verzamel ik met La Roche Posay voor de Marathon Estafette. Mijn team is dan als het goed is al gestart, maar ik hoef waarschijnlijk pas rond een uurtje of 13.00u aan de bak aangezien ik pas op 29 kilometer in het veld kom. Toen ik zelf de Rotterdam Marathon liep had ik af en toe best wel een beetje negatieve gevoelens jegens de estafette-lopers, die waren nog zo fit, terwijl ik me zo verrot voelde. Daarom loop ik dus uit solidariteit eerst ’s ochtends al een kwart marathon, zodat ik ook niet helemaal fris en fruitig het veld nog in kom.

De wedstrijd

Ik heb er super veel zin in. Tussen het lopen door hoop ik ook nog een beetje wat van de wedstrijd mee te maken. Afgelopen vrijdag was ik bij de persconferentie aanwezig en dat heeft mijn enthousiasme alleen maar meer aangewakkerd. Abdi Nageeye heeft gezegd dat hij mee gaat met de kopgroep (willen openen in 62:30), Koen Naert wil voor een persoonlijk record gaan (staat nu op 2.09) en Khalid Choukoud wil na twee mislukte Rotterdam Marathons (blaar in 2017, valpartij in 2018) gewoon heel graag finishen. Al moet het op een been. Op papier is Marius Kipserem de snelste, met een PR van 2:04.04 (gelopen in Abu Dhabi in 2018, helaas was dit parcours wel net iets te kort dus er moeten nog wat seconden bij worden opgeteld). De grootste vrouwelijke kanshebber is Ashete Dido, ze won de Valencia Marathon in 2018 in een parcoursrecord (2:21) en zegt in de vorm van haar leven te zijn. Ik ben heel benieuwd hoe deze wedstrijd zich zal gaan ontvouwen.

Aan een ieder die vandaag deelneemt aan de Rotterdam Marathon (welke afstand dan ook!), heel veel succes en plezier. Probeer er van te genieten en als het zwaar wordt probeer dan vooral op de positieve dingen te focussen… het is lekker weer, je wordt aangemoedigd door de mensen aan de kant (en wat je dan ook kunt bedenken). HAVE FUN! En als je me ziet, zeg dan even hoi!!!

Liefs,
Annemerel

Delen:

3 Reacties

 1. N
  april 7, 2019 / 15:23

  Succes! Wat betekent openen in 62:30?

  • Annemerel
   Auteur
   april 8, 2019 / 07:42

   Dankjewel! Het is goed gegaan :) De eerste halve marathon in 1 uur 2 minuten en 30 seconden! Uiteindelijk liepen ze de eerste halve zelfs iets sneller en de tweede nóg sneller!

 2. april 9, 2019 / 19:16

  Ik liep de 1/4 marathon. Vond het heel leuk om ‘m te lopen. Liep ook samen met een vriendin (die jouw blog en vlogs deels bij mij heeft geïntroduceerd, alweer een tijd geleden) en we hadden hetzelfde tempo, dus dat was lekker veel praten. De kilometers leken soms voorbij te vliegen. Volgende maand ga ik met een andere vriendin (die wel de marathon heeft gelopen) de 1/4 marathon in Utrecht lopen :) Jammer dat ik je niet heb gezien!

  Liefs,
  Marloes