WORK: Productief vanuit huis werken als een pro

De komende weken zullen naar verwachting een stuk meer mensen thuis werken dan normaal gesproken. Ik werd er via Instagram op gewezen dat ik misschien wel een blogje met thuiswerk-tips zou kunnen schrijven. Het meisje in kwestie had nogal last van concentratieproblemen nu ze in haar eigen huisje aan het werk was. Voor mij geldt juist het tegenovergestelde, ik vind het maar lastig te begrijpen dat mensen iets gedaan kunnen krijgen op kantoor. Ik ben het productiefst als ik alleen thuis ben, maar ik snap heus wel dat als jij normaal gesproken op kantoor zit het best lastig is om te wennen aan deze nieuwe situatie. Dit zijn mijn tips om productief te zijn als je thuis werkt.

Ochtendroutine

Sta op hetzelfde tijdstip op dat je normaal op zou staan. Langer blijven liggen is verleidelijk, maar het is geen vakantie en een actieve houding in de ochtend zorgt voor meer productiviteit de rest van de dag. Drink een kop koffie (of thee, of water, of wat je dan ook normaal gesproken ’s ochtends drinkt), eet rustig je ontbijt en open daarna pas je computer.

Creëer een (tijdelijke) werkplek

Het liefst open ik mijn computer op een andere plek dan waar ik net ontbeten heb. Ik weet dat niet iedereen de luxe heeft van een apart bureau, maar voor mij werkt dit wel. In bed of op de bank met mijn MacBook is heel verleidelijk en dat doe ik soms ’s middags wel, maar als ik daar ’s ochtends meteen mee begin dan wordt het meestal geen productieve dag. Zelf vind ik het fijn om een geurkaars aan te steken en een kop thee naast me neer te zetten.

Maak een to-do-list

Maak allereerst een to-do-list met de dingen die je die dag wil doen. Maak de to-do-list realistisch, zet er genoeg op om je productief te voelen, maar niet zoveel dat je aan het eind van de dag tijd te kort komt en baalt van jezelf. Ik maak meestal op maandag een to-do-list voor de hele week. De maandag plan ik dan ‘vol’, de overige dagen plan ik voor de helft, zodat ik op de dag zelf nog taken toe kan voegen. Ik vind het fijn om op maandag meteen het grootste gedeelte op te schrijven, dan zit het tenminste niet meer in mijn hoofd en heb ik aan het eind van de dag ook echt het gevoel dat ik klaar ben.

Taken van maximaal een uur

Als er taken zijn die meerdere uren in beslag gaan nemen, deel die taak dan op in blokjes van maximaal een uur. Als ik bijvoorbeeld een video edit dan is mijn eerste taak ‘beelden selecteren en en grove timeline maken’, mijn volgende taak is ‘video editen’ en mijn laatste taak is ‘uploaden en final touches (thumb, verhaaltje, blog)’. Ik mag van mezelf alleen een break op het moment dat ik een taak heb afgerond. Als ik die vlog als één taak op zou schrijven, moet ik zo’n drie uur achter elkaar werken zonder break. Dat werkt niet voor mij. Ieder uur even lopen, een glaasje water pakken, een bezoekje aan het toilet, is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid en om scherp te blijven, maar je lichaam kan even bewegen ook wel waarderen.

Huishoudelijke taken

Mensen zeggen weleens tegen me ‘als ik thuis werk ga ik de was draaien en andere huishoudelijke taken die ik anders nooit onder werktijd zou doen, hoe doe jij dat?’. Nou, dat doe ik dus ook en ik denk niet dat daar iets verkeerds aan. Ik schrijf die huishoudelijke taken ook op mijn to-do-list, dus zie ze ook als een taak (en doe er dan ook niet ellendig lang over). Verder denk ik dat je thuis een stuk minder tijd nodig hebt om je werk te doen dan op kantoor. Hoe vaak maak je op kantoor even een praatje met een collega? Al die minuten bij elkaar opgeteld vallen echt in het niet bij de tijd dat het jou kost om even een was in de wasmachine te gooien.

Een vroege start = midden op de dag een uurtje vrij

Ik begin het liefst een uur eerder dan de meeste kantoren beginnen. Als ik om kwart voor acht aan het werk ga dan betekent dat meestal dat ik het eerste uur geen nieuwe mails in mijn mailbox zie komen waardoor ik het gevoel heb echt een headstart te kunnen maken. Zelf vind ik dit ook een heel goed excuus om halverwege de dag een uurtje ‘vrij’ te nemen en naar buiten te gaan voor een rondje hardlopen. Ik begrijp dat je dit misschien minder snel doet als je voor een baas werkt die je ieder moment kan bellen. Ik zou dit dan ook van te voren afstemmen met je baas, dat loopt een stuk rustiger denk ik, als je je niet continu hoeft af te vragen of je baas hier achter komt.

Maak afspraken met huisgenoten/partners

Mijn enige valkuil is wanneer Tuur thuis is, wat ‘ie de afgelopen maanden nogal veel is in verband met zijn sabbatical. Ik vind het heel fijn om Tuur om me heen te hebben, maar voor mijn productiviteit werkt het niet echt bevorderend. Gelukkig hebben we inmiddels goede afspraken gemaakt. Als ik mijn noisecancelling headphones op heb stoort hij me niet met iets onbenulligs en als ik mijn noisecancelling headphones op heb kom ik goed in mijn ‘werk-zone’. Dit is ook mijn redding op kantoor aan het werk ben trouwens.

Voor mensen met kleine kinderen die nu ineens thuis zijn… mijn excuses, ik heb geen goede tips hoe je met kinderen in een ruimte geconcentreerd kan werken. Ik kan me voorstellen dat wanneer je je noisecancelling headphones maar gewoon opzet, je de kans loopt dat je halve huis verbouwd wordt zonder dat je het zelf door hebt. Op de bank zetten met een iPad lijkt me ook niet altijd de oplossing, maar wellicht heeft iemand in de comments hier tips voor?

Klap je computer dicht als je klaar bent

Als de werkdag voorbij is, klap dan ook je computer dicht en leg hem weg. Blijf niet in je werk hangen, morgen is er weer een dag. Even naar buiten gaan helpt goed om de werkdag af te sluiten, boodschappen halen bij de supermarkt, of even een rondje hardlopen als je dat ’s middags nog niet gedaan hebt. Normaal gesproken reis je ook van je werk naar huis aan het eind van de werkdag, het is fijn om die routine erin te houden. Als je weer thuis komt heb je meer het gevoel ‘vrij’ te zijn.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben en het beste van de situatie kunnen maken. En voor iedereen die wel gewoon op locatie aan het werk is omdat zij bijvoorbeeld een dienstverlenend beroep hebben (doktoren, verplegers, leraren, postbezorgers etc.), ik heb enorm respect voor het werk dat jullie doen en ik hoop dat we dit virus met zijn alle snel onder controle hebben. 

Liefs,
Annemerel

Delen:

11 Reacties

 1. Anouk
  maart 15, 2020 / 12:38

  Wat een handige blog! Sommige tips deed ik inderdaad al, want ik moet ook thuiswerken. Ik maak nu ook maar van de situatie gebruik om midden op de dag m’n rondje te lopen in de zon ipv ’s avonds. Wel heb ik inderdaad last van schuldgevoel als ik even een wasje draai tussendoor, maar je hebt wel gelijk door te zeggen dat ik op kantoor ook regelmatig met collega’s even een kop koffie ga halen. Thanks!

 2. Lies
  maart 15, 2020 / 13:23

  Goed artikel! Ik werk niet heel vaak thuis maar komende weken wel omdat mijn werk het toe laat. Ik merk inderdaad dat het lastiger is om je werkdag af te sluiten maar een rondje hardlopen of wanden is inderdaad een goed idee. Wat doe jij met de lunch? Neem je hier nog echt de tijd voor of doe je dit ‘tussendoor’?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2020 / 13:47

   Ik maak altijd wel iets lekkers voor mezelf, als ik alleen ben kijk ik tijdens mijn lunch vaak een of twee YouTube video’s. Het is niet dat ik het naar binnen werk terwijl ik met mijn andere hand nog een video probeer te editen ofzo. Meestal zit ik gewoon achter mijn bureau, mijn bureau-break heb ik tijdens het hardlopen al gehad.

 3. Vera Boekelman
  maart 15, 2020 / 15:21

  Ik ben een slechte thuisstudeerder, het liefst ga ik regelmatig naar de universiteitsbibliotheek en houd ik daar een 9-5 structuur aan. Helaas is mijn studie in ieder geval tot 20 april (!) afgelast en zit ik tot die tijd thuis… Ik ga morgen eens beginnen met een to-do lijstje maken, misschien helpt dat wat structuur brengen ?

  • Annemerel
   Auteur
   maart 15, 2020 / 15:22

   Wow tot 20 april, dat is nog een hele tijd. Hoop dat je thuis ook een fijne routine kan vinden. Misschien dat je – nu je weet dat er geen andere mogelijkheid is – je toch beter kan concentreren.

 4. Cindy
  maart 15, 2020 / 17:04

  Wat een toestand, het is net of we in een film zitten ofzo…
  Afgelopen week voor het eerst thuis gewerkt, gelukkig had ik werkplek al klaar omdat ik straks 1 vaste dag thuis ga werken. Nu eerder gedaan omdat ik verkouden/grieperig was.
  Op werk wandel ik in mijn lunchpauze. En loop vaak naar toilet/keukentje. Thuis kom ik niet aan mijn stappen merkte ik al.
  Normaal fiets ik van 7.30-8.00 uur. Nu ga ik wandelen. In de lunchpauze wandel ik een half uur. En van 16.30-17.00 (of tot 17.30 uur) ga ik ook wandelen. Normaal fiets ik dan naar huis. Zo kom ik wel aan mijn beweging en frisse lucht.
  Denk dat dat wel gaat helpen.

 5. Meike Prins
  maart 15, 2020 / 17:11

  Leuke blog! En handige tips. Nog nooit thuisgewerkt maar vanaf morgen moeten we dat dus wel tot sowieso 31 maart. Het gaat behelpen worden, geen aparte ruimte dus scherm en laptop op de keukentafel. Maar waar een wil is is een weg :-)

 6. Lydia
  maart 15, 2020 / 22:08

  Vanaf morgen thuiswerken met man en kids (7 en 10 jaar). Het opdelen van taken in behapbare stukken is een goede tip, en kan morgen mooi toegepast worden op de ‘to do’-list van ons allemaal. We gaan proberen een schema te maken met ieder half uur een taak, bijv. een rekenopdracht voor de kinderen tijdens een Skypecall van mij. Ben benieuwd of het werkt ? En tussendoor ‘s ochtends en ‘s middags een half uur naar buiten, als t meezit zelfs even hardlopen!

  • Annemerel
   Auteur
   maart 16, 2020 / 08:53

   Heel veel succes vandaag Lydia en dat schema lijkt me een mooie oplossing.

   • Lydia
    maart 16, 2020 / 21:28

    Dank je Annemerel, het schema werkte goed, vooral m’n jongste dochter vond het fijn dat ze wist wat wanneer ging gebeuren. Het verzinnen van opdrachten/huiswerk was nog wel een dingetje…? hulde voor de leraren. Gelukkig vanaf morgen huiswerk vanuit school ?
    Misschien helpt het ook om ruimte te creëren voor een hardlooprondje…

 7. maart 16, 2020 / 13:39

  Je moet altijd een routine ontwikkelen en rond dezelfde tijd opstaan is inderdaad een hele goeie tip!