THE LIST: Zero F*cks

 photo IMG_9503.jpg

Afgelopen week las ik het boek ‘The Life Changing Magic of not Giving a F*ck’ van Sarah Knight. Sarah moedigt je in dit boek aan om zelf ook een zero f*cks lijst te maken. En dat heb ik dan ook gedaan. Heerlijk om al deze dingen even op een rijtje te zetten en op die manier van me af te schrijven.

Ik geef no f*cks om…

 • Feestjes waarbij ik niemand ken op het moment dat ik hier eigenlijk ook al geen tijd voor heb. Waarom zou ik hier naartoe gaan? Net alsof ik de gezellige Annemerel ben die ik wil zijn op het moment dat ik met tegenzin naar een feestje ga. Ik denk dat het zowel voor de organisator als voor mij beter is om niet te komen. En als degene die het feestje geeft toevallig een vriendin is, dan spreek ik liever een op een met haar af op een moment dat het ons beide goed uitkomt.
 • ‘Small talk’ in sms’jes en mailtjes waarin eigenlijk gewoon afspraken gemaakt moeten worden. “Hoe gaat het?” “Ja goed” of “Ja druk” wat moet je anders zeggen? Ook al voel je je niet goed dat ga je toch niet in een zakelijk mailtje bespreken? Ik weet dat het beleefd schijnt te zijn, maar ik denk alleen maar… ik moet vandaag 100.000 mailtjes beantwoorden, let’s skip the small talk en laten we het gewoon hebben over de dingen waarover we het moeten hebben.
 • Mensen die hun wenkbrauwen optrekken als ik ze vertel dat ik regelmatig op maandagavond – in mijn eentje – een glas wijn bij mijn avondeten drink, soms zelfs twee. Gewoon omdat die Sauvignon Blanc heel erg lekker bij mijn pasta smaakt.
 • Series en muziek waar anderen heel enthousiast over zijn. Game of Thrones en The Walking Dead? Laat mij Gossip Girl gewoon voor de vijfde keer opnieuw bekijken. Het nieuwe album van Kanye West of Drake? Geef mij maar gewoon Taylor Swift en Coldplay.
 • Een volwassen huis. Regelmatig krijg ik de opmerking als mensen bij mij over de vloer komen dat mijn huis lijkt op een studentenwoning, omdat het ‘slechts’ een studio is. Maar who cares. Ik heb alles bij de hand, ik woon super centraal op een prachtige plek en mijn huur is niet belachelijk hoog, waardoor ik mijn geld ook gewoon nog buitenshuis kan besteden. Aan eten of leuke reisjes bijvoorbeeld.
 • Om het feit dat mensen het raar vinden dat ik nog met mijn ouders op vakantie ga. Ja mijn ouders zijn in de 50 en ja ik ben 27, maar ondertussen kunnen we het wel ontzettend goed met elkaar vinden. En mijn zusje – die ook meegaat – is mijn beste vriendin. Ik zou toch zeker gek zijn als ik nee zou zeggen tegen een vakantie in Italië met de mensen van wie ik hou en waar ik gelukkig van word.
 • Dat ik liever geld uitgeef aan kant-en-klare sushi en maaltijden van thuisbezorgd, dan aan ingrediënten voor een maaltijd waar ik minstens drie kwartier voor in de keuken moet staan.
 • De sportschool. Ik word daar doodongelukkig. Laat mij maar lopen en af en toe wat oefeningen doen om de zwaartekracht een beetje te helpen en mijn lichaam beter in staat te maken om lange afstanden hard te lopen.
 • Lippenstift.
 • Wat mensen denken over het feit dat ik al twee jaar vrijgezel ben, toch al 27 jaar ben en nog lang niet aan trouwen en kinderen denk.
 • Bier. Haat het. Ga het waarschijnlijk nooit lekker vinden. En waarom zou ik? Zo gezond is het nou ook weer niet voor me.
 • Samenwerkingen met bedrijven waar ik zelf geen gevoel bij heb.
 • Dat ik geen sixpack heb.
 • WhatsApp-groepen. Ik heb vrijwel alle groepen op mute staan. Wie heeft daar serieus tijd voor? En met mijn Apple Watch krijg ik iedere notificatie door door middel van een trilling tegen mijn pols. Word ik dus echt niet gelukkig van als ik in een actieve WhatsApp groep zit. Ik heb maar twee groepen waar ik actief in ben en dat is de familie-WhatsApp groep en de groep die ik heb met de mensen van mijn favoriete persreis.
 • *Wat anderen van mijn zero f*cks-lijst vinden…

Wat staat er op jouw Zero F*cks-lijst? Ik ben heel benieuwd naar jouw lijstje! Belangrijk: je geeft geen f*ck om het feit wat anderen van jouw zero f*cks lijst denken. Het gaat er niet om dat anderen het met je eens zijn, je moet voor jezelf op een rijtje hebben waar jij gewoon liever geen aandacht aan schenkt. 

Liefs,
Annemerel

*Stiekem is dat het enige waar ik dus eigenlijk nog wel een f*ck om geef, wat anderen van mij vinden. Maar van mijn boek mag ik dat dus niet meer. Working on it. Heb het nu in ieder geval alvast geschreven, het staat nu zwart op wit. Wellicht dat ik er nu ook naar kan gaan leven.

Delen:

36 Reacties

 1. juni 28, 2016 / 17:06

  Wauw, wat een goed stuk! Ik denk niet dat ik in staat ben om zo’n lijst te maken, maar je inspireert me wel, alweer!

 2. Ima
  juni 28, 2016 / 17:19

  Ha! De 6e van onder! Love it!

 3. Manon
  juni 28, 2016 / 17:37

  Goedzo! Hoe je leven ook is, mensen zullen toch altijd iets vinden om te klagen of ‘raar’ vinden

 4. juni 28, 2016 / 17:41

  Goed lijstje heb je gemaakt! Je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt en waar je gelukkig van wordt! Dat probeer ik ook zoveel mogelijk te doen.

 5. juni 28, 2016 / 17:52

  Ah, tof lijstje! Ik geef geen fuck om make-up en draag het dus nauwelijks (maar stiekem, als ik afspraken heb met hippe mensen, ben ik bang dat ze me ‘niet verzorgd’ vinden, omdat make-up nou eenmaal de standaard is, maar ik doe heel erg mijn best om me daar niet druk om te maken. Ik vind namelijk dat ik het niet nodig heb)

 6. Janine
  juni 28, 2016 / 17:53

  You go girl!!

 7. Vera
  juni 28, 2016 / 17:57

  Gemengde gevoelens door dit stuk! Aan de ene kant FUCK YEAH dat je dit allemaal opschrijft. Aan de andere kant raak ik lichtelijk gefrustreerd waar mensen zich tegenover jou allemaal wel niet druk om kunnen maken. Dat iemand op vakantie gaat met haar ouders, who cares? Je moet er maar zin in hebben om daar een mening over te vormen, man man…

  Op mijn lijstje kan er nog bij dat ik niet altijd zin heb in sociale dingen. Soms zeg ik gewoon een avondje terrassen/feesten/shoppen/met mijn vriend afspreken of iets dergelijks af omdat ik geen zin heb in sociaal contact en liever even mijn eigen ding doe. Moet kunnen! :)

 8. juni 28, 2016 / 21:22

  Mooi stuk om te lezen dit! Wat betreft jouw familie en dat jouw zusje je beste vriendin is.. JUIST moet je je daarmee bezig houden :) dat is belangrijk en je voelt je gelukkig.. en je huis mag eruit zien zoals jij het leuk vind en lekker vind om in te leven. Ook al ben je 85 :)

 9. juni 28, 2016 / 21:38

  Leukk! Wat een eigen lijstje betreft: heb ik meteen een beetje in mijn hoofd gedaan maar zou ik echt eens wat aandacht aan moeten besteden. Dankjewel voor deze leuke blogpost!

 10. juni 28, 2016 / 23:50

  Zó mee eens en ik geef je groot gelijk op al je punten. (behalve dan de lippenstift & bier ;))

 11. juni 29, 2016 / 00:05

  Mensen die je zielig vinden…. Omdat je geen partner of kinderen hebt…. There are other things in life worth living for… Hele leuke artikel Annemerel, super!! Cheers! Ik vind bier ook vies ?

 12. Anneroos
  juni 29, 2016 / 00:12

  Goed stuk! En bedankt voor de inspiratie, ik moet ook maar eens zo’n lijstje voor mezelf gaan maken..

 13. juni 29, 2016 / 01:14

  Geweldig dit! Ga er gelijk zelf ook een opstellen.

 14. Bren
  juni 29, 2016 / 08:41

  Mooie lijst! En ook veel herkenbare dingen :-)
  Moet toch even kwijt dat ik het best wel raar dat mensen zomaar een ongezouten mening geven. Over dat je wijn drinkt op maandag (doe ik ook wel eens!) of als je met je ouders op vakantie gaat! Ik ben 34 en ben vorig jaar ook met mijn ouders op vakantie geweest, zij zijn in de 60. Gaat prima hoor!
  Blijkbaar wordt je als je niet aan een bepaalde standaard “voldoet” al snel een beetje gek gevonden.
  Lekker blijven doen waar je zin in hebt! <3

 15. juni 29, 2016 / 08:52

  Super lijstje! Zelf maak ik me weinig druk om wat mensen van mij vinden maar ik ga dit boek ZEKER kopen voor een vriendin van mij haha! ;-)

  Waar ik geen fuck om geef is wat mensen er van vonden dat ik op mijn 23e trouwde, oh wat was dat toch jong, moet je niet nog een beetje ‘leven’ (aka sexen met vreemden). Ik heb de liefde van mijn leven toevallig gevonden op mijn 17e, moet ik die dan laten lopen omdat jullie het zonde vinden? Don’t think so ;-)!

  En whatsapp groepen, ZO herkenbaar. Hoe is het mogelijk dat mensen er gewoon 10 tegelijk bijhouden? Heb je niks anders te doen denk ik dan? Ik wil niet de hele dag vastgeplakt aan mijn telefoon zitten! En ik voel me altijd achter de feiten aanlopen want er is altijd wel iemand die op mijn antwoord wacht. Ugh!

 16. Daphne
  juni 29, 2016 / 09:17

  You go girl! Inderdaad, waarom zou je je druk maken om de meningen van anderen als je niets geeft om waar zij zich druk over maken?! Note to self: stop worrying about what others may think of me!

 17. juni 29, 2016 / 09:26

  Haha, wat een goed idee om zo’n zero f*cks lijstje te maken voor jezelf! Geeft mij weer inspiratie om het zelf ook te doen. Ik trek me al gauw iets aan van wat andere mensen vinden, maar inderdaad – ik zou er zero f*cks om moeten geven!

 18. juni 29, 2016 / 09:33

  Wat heerlijk, zo’n zero-f*cks lijstje. We moeten ons inderdaad minder druk maken om wat anderen van ons denken! Het eerste wat mij te binnenschiet is mijn muzieksmaak, die van Mumford & Sons, naar Justin Timberlake, naar Amaranthe gaat. Hihi :P Denk dat ik ook eens zo’n lijstje ga maken!

 19. juni 29, 2016 / 10:19

  Leuk toch dat je nog lekker met je ouders op vakantie gaat! Mijn ouders komen volgende week op bezoek hier in Zwitserland en kijk er al naar uit. Quality time met mommy and daddy rocks, hoe oud je ook bent :-)

 20. juni 29, 2016 / 11:05

  Haha heerlijk lijstje dit! Kan me in vrij veel dingen vinden. Ik heb het boek half gelezen, ben tot halverwege gekomen en toen vond ik het wel goed geweest. Desondanks wel een eye opener!

 21. juni 29, 2016 / 11:08

  Heerlijk! Ik lees het boek ook en ben in mijn hoofd lijstjes aan het maken. Maar moet het op papier doen, dat werkt beter! Haha :)

 22. juni 29, 2016 / 11:30

  Het lijkt mij heerlijk om zo een lijst te vullen. Ik wil het ook doen ;-)

  Betreft op vakantie gaan met je ouders: dat is rijkdom! Ik heb twee kinderen en nog altijd zit ik minimaal een week bij mijn ouders in het zomerhuisje, hier kan geen superdeluxe hotel tegenop.

 23. juni 29, 2016 / 11:46

  Heerlijk :) lekker jezelf zijn. Ik geef even zero fucks om alles, zolang mijn meisje en ik er samen doorheen komen komt de rest ook wel weer!

 24. juni 29, 2016 / 11:50

  Top lijstje. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij echt geen reet uitmaakt wat anderen denken. Alleen de mensen die dicht bij me staan uiteraard. Maar dat is anders… Goed van je dat je dit herkent bij jezelf. Succes ermee!

 25. juni 29, 2016 / 12:17

  Ik heb dit boek heel toevallig vorige week besteld en komt ergens deze week binnen. Ik kan niet wachten om hem ook te lezen! :D

 26. juni 29, 2016 / 12:29

  Leuk artikel! Je inspireert me om hier ook eens over na te denken.

 27. juni 29, 2016 / 12:36

  Super!! Hear hear!

 28. juni 29, 2016 / 13:02

  Interessant om eens zo’n lijst te maken, dat ga ik ook een keer doen!
  Ik lust ook echt geen bier hahah! :P

 29. juni 29, 2016 / 14:15

  Heerlijk lijstje en een groot deel ervan is echt ZO herkenbaar. Ga je ook een review schrijven over dit boek of heb ik het over het hoofd gezien? Heeft me nieuwsgierig gemaakt. (In my defense.. net terug van blogleesloze vakantie.. Zero f*cks voor het feit dat ik nu schaamteloos aan het bijlezen ben, ten koste van andere werkzaamheden :))

 30. juni 29, 2016 / 14:25

  Oh, super leuk om zo’n lijst te maken! Zie zo veel dingen waar ik me in herken! Ik krijg meteen zin om ook zo’n lijstje te gaan maken :-)

 31. Lisanne
  juni 29, 2016 / 17:09

  Wat een fijn artikel! Ik geef er geen fuck om dat ik dezelfde blogs lees als mijn leerlingen (ik ben 27 en zij 14), geef er geen fuck om dat al op mijn 14e gezegd werd wat ik nou met iemand uit Groningen moest (ik woonde onder Utrecht) en dat ik daar dus veel voor moest reizen. Dat ik nu met hem getrouwd ben en ik Groningen woon, vinden ze maar gek. Al zo lang bij dezelfde?! Uhm ja, als ik toch iemand gevonden heb die mij gelukkig maakt, ga ik toch niet verder shoppen?!
  Ik geef er geen fuck om dat ik niet met de mode mee doe (trek aan wat ik leuk vind) en ik geef er geen fuck om dat ik een vriendin van mij al 4maand niet gesproken heb omdat ze me keihard heeft laten vallen. Is alleen maar meer tijd over voor de mensen waar ik wel een fuck om geef ;)
  Zo dit was fijn! ;)

 32. juni 29, 2016 / 19:20

  Wat een heerlijke lijst! Ik word hier ontzettend blij van. Ik ga dit boek binnenkort ook bestellen, want het is echt wat voor mij. Ik moet me veel minder druk maken om dingen, want fuck it!! Toffe blogpost :D

 33. Rianne
  juni 29, 2016 / 23:39

  Hi Annemerel,

  Wat een leuk artikel! Echt vermakelijk en ik lees zoveel punten waar wij hetzelfde in zijn; hetzelfde over denken. Ik heb momenteel een beetje een moeilijke periode en jij bent echt iemand die mij opvrolijkt met jouw blog. Jouw blog maakt mij echt vrolijk wanneer ik dag nodig heb en ik krijg er inspiratie van. In dit stuk vind ik zoveel gelijkenissen en dat geeft me dan weer een steuntje in de rug en laat me zien dat ik niet de enige ben met bepaalde dingen. Ik heb net een relatie van 10,5 jaar achter de rug, waarvan wij 3 jaar hebben samengewoond. Ik woon nu opeens als 26-jarige (die dacht ‘volwassen’ te worden/zijn) weer bij mijn ouders en jongere zusjes en heb weer een eigen kamertje…voel me soms helaas net 16…. Maar het komt allemaal wel weer goed en we zijn nog zo jong en gaan nog zooooveel leuke dingen meemaken, dat weet ik gewoon. Ik ga half juli ook nog met mijn ouders op vakantie en vind dat echt super leuk. We gaan naar Kroatie met de auto and i love it. Het eerste wat iedereen in mijn omgeving zegt: “huh, vet ver!” Ja, f*ck it. Ik houd van auto rijden en kan, net als jou dus, uren achter elkaar rijden. Echt heeerlijk!!! Maar goed, de break up heeft dus toch ook positieve kanten; anders was ik waarschijnlijk niet meer met mijn jongere zusjes op vakantie gegaan! Misschien is deze reactie ontzettend boring voor je en denk je bij jezelf, waar is Rianne haar zero f*ck lijst, maar ik wilde dit gewoon even kwijt en hoop nog zoveel langer van je blog te mogen genieten:) Thanks voor alles en alvast een hele, hele, welverdiende vakantie in bella Italia (een van mijn favo vakantiebestemmingen).

  Liefs Rianne.

  P.S: ik ben nog wel van plan een zero f*ck lijst voor mezelf te gaan maken. Dat lucht volgens mij nog op ook;)

  • Annemerel
   Auteur
   juni 30, 2016 / 09:57

   Hi Rianne, wow, een verbroken relatie na meer dan tien jaar is ontzettend heftig. Maar geloof me, het komt goed. Met of zonder vent ;-). Geniet van je vakantie met je familie! X

 34. juni 30, 2016 / 11:44

  Dat boek staat ook op mijn to-read lijstje! Ziet er uit als een aanrader als ze je aanspoort zo’n lijstje te maken – en helemaal gelijk heb je over al die dingen! FckYeah doe je eigen ding

 35. juni 30, 2016 / 21:17

  Ik geloof dat bijna alle punten heeeel herkenbaar zijn! Dat op jezelf wonen in een studio van 30m2, al een paar jaar vrijgezel en toch al bijna 27, lippenstift, bier, whatsapp groepen. Leef en laat leven zeg ik altijd!:-)