TRAVEL: How to pack your carry-on

 photo carry-on-01.jpg

Een citytrip maken met alleen handbagage is nogal een uitdaging, zeker als je met een budget vliegtuigmaatschappij vliegt en je dus echt maar één stuk handbagage mee mag nemen. Zelf ben ik inmiddels een zelfbenoemd pro in het inpakken van mijn carry-on. Ik geef je graag mijn tips en trucs die ik in de afgelopen jaren geleerd heb, zodat je zelfs nog een beetje ruimte houdt voor eventuele aankopen op de plek van bestemming.

 photo carry-on-01.jpg

1. Aller eerst kies je natuurlijk een koffertje dat geschikt is om mee te nemen als handbagage. Ik heb onlangs een koffertje van Duifhuizen gekregen, een Samsonite koffer met vier willen (handig, want dan hoef je hem niet perse achter je aan te slepen, maar kun je hem ook naast je laten rijden, dat is een stuk minder vermoeiend). Daarnaast is de koffer ook heel erg licht, hij weeg 2.1 kilo. Er zijn een paar koffertjes die lichter zijn, maar de meeste zijn iets zwaarder. Ik had hiervoor een leuk koffertje van Guess dat bijna vier kilo woog. Daar kon ik mijn MacBook en Camera instoppen en verder niets.

2. Goed, als je je koffertje hebt is het tijd om in te gaan pakken. Ik heb op bovenstaande foto’s ingepakt voor een citytrip van twee nachten voor de lente/zomer. Ik neem één mooi jurkje mee voor ’s avonds, maar dat ook eventueel overdag gedragen kan worden. Daarnaast neem ik drie shirts mee, een kort broekje en een rokje. Alle tops kunnen op alle broekjes gedragen worden. Ik neem natuurlijk ook een nachtjapon en lingerie mee (niet op de foto, hoefde jullie van mij niet zo nodig te zien) en een panty, mocht het ’s avonds koud zijn dan heb ik tenminste een panty bij mijn jurkje en rokje.

3. Je vraagt je misschien af, neem je dan geen lange broek, sweater en jasje mee? Natuurlijk wel. Maar drie trek ik al aan naar het vliegveld. De truc is om de zwaarste dingen al aan te trekken, dan hoeven die tenminste niet meer in je koffer.

4. Ik heb vier paar schoenen bij me voor drie dagen en dat is wat veel, drie paar moeten namelijk in mijn koffer. Ik ga voor een paar hardloopschoenen dat ik eventueel ook kan combineren met mijn ‘normale’ outfits, ik neem een paar sandaaltjes mee (waarvan ik zeker weet dat ik er eventjes op kan lopen) en een paar witte sneakers. Een paar laarsjes heb ik aan tijdens het reizen, deze zijn te zwaar voor mijn koffer. De sokken die ik bij de verschillende schoenen ga dragen stop ik alvast in de schoenen, scheelt weer ruimte.

5. Natuurlijk gaat er ook een setje hardloopkleding mee. Dat weegt gelukkig niet zo veel. Naast een kort broekje neem ik ook een lange tight mee, die neemt ook amper ruimte in beslag en soms wil ik op de terugweg nog wel eens willen reizen in een hardlooplegging, dat zit natuurlijk een stuk comfortabeler en na een citytrip ben ik vaak gebroken, comfortabel reizen is dan wel fijn.

6. Bij budget airlines mag je helaas vaak geen twee stukken handbagage meenemen, dus moet je je laptop en iPad ook in je koffer proppen. Ik neem zelf mijn oude MacBook Air mee, die weegt niet zoveel en hoeft niet persé in een tas, omdat hij toch al van ellende uit elkaar valt (maar hij werkt nog steeds wel OK, goed genoeg voor vakantie in ieder geval!).

 photo carry-on-01.jpg

7. Natuurlijk moeten er ook beautyspulletjes mee. Ik neem zoveel mogelijk in reisformaat mee, dat neemt niet veel ruimte in beslag en je moet natuurlijk ook opletten dat je niet te grote flacons meeneemt, omdat je niet zoveel mag meenemen in je handbagage. Ik heb nu een klein flesje shampoo van een eerder reisje bij me, maar vaak vertrouw ik er ook gewoon op dat het hotel iets van shampoo heeft staan. Vaak gebruik ik de helft van het flesje in het hotel en daarna doe ik het in mijn toilettas, de schoonmaaksters zetten dan op de tweede dag weer een nieuw flesje shampoo neer, ik haal het halfvolle shampooflesje uit mijn toilettas en was me daar daarna mee en het nieuwe flesje gaat mee naar huis. Ja, ik ben net een soort Ross van Friends als het op hotelshampootjes aankomt, maar ik vind het gewoon fijn om reisshampootjes op voorraad te hebben! Dat is altijd handig.

8. Ook belangrijk om niet te vergeten… je opladers! Ik zie dat ik op deze foto de oplader van mijn MacBook vergeten ben. Gelukkig zijn die in gevallen van nood overal te koop, maar dat doe je natuurlijk liever niet.

9. Dan is het nu tijd om in te pakken. Aan de ene kant leg je je stapeltjes met kleding, daar overheen leg je heel voorzichtig het jurkje, zodat het niet gaat kreuken. Bij aankomst in het hotel haal je het jurkje er zo snel mogelijk weer uit, in de hoop dat hij niet te veel kreukels gekregen hebt. Aan de andere kant stop je de andere spullen. Ik zorg er altijd voor dat mijn beautyspulletjes makkelijk te pakken zijn (wel zo handig bij de security) en dat mijn MacBook helemaal bovenop ligt, zodat hij een beetje beschermd is door de spullen er omheen.

 photo carry-on-01.jpg

10. Tot slot de outfit die ik aan heb. Een spijkerbroek, laarsjes, een trui en een jasje. De grote sjaal zou je niet verwachten en die draag ik natuurlijk ook niet de hele tijd, maar het is een ideaal kussen en… het is een goed afleidingsmiddel. Ik vertik het namelijk om mijn ‘kleine tasje’ zoals hier mijn Céline, in mijn koffer te doen. Ik wil gewoon mijn pasjes, mijn camera, paspoort en het liefst ook iPad mini in de buurt hebben. Als ik weet dat ik niet zo’n klein tasje mee mag nemen als extra handbagage, draag ik hem onder mijn jasje, vervolgens sla ik de sjaal om mezelf heen als een soort van deken. Niemand die ziet dat ik nog een tasje bij me heb. Ik hoop dat het grondpersoneel van Easyjet dit niet leest, want dat zou jammer zijn. Maar het is toch ook onzin. Het tasje hou ik altijd de hele reis op mijn schoot, niemand die daar last van heb, je hebt meer last van me als ik in het vliegtuig mijn tasje uit mijn koffer moet vissen en de hele boel op houd in het gangpad. Of wanneer ik mijn paspoort kwijt ben omdat ik hem niet even snel in mijn tasje kon stoppen (dan gil ik heel Schiphol bij elkaar!). Oh ja, tot slot mijn iPhone en Bose QuietComfort natuurlijk, de iPhone houd ik in mijn hand en wanneer de koptelefoon niet op mijn oren zit, dan zit de koptelefoon om mijn nek.

Et voila… dat is mijn stappenplan om je carry-on zo voordelig mogelijk in te pakken. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

Liefs,
Annemerel

Delen:

26 Reacties

 1. juni 20, 2015 / 12:14

  Leuk artikel! Ik heb zelf altijd moeite met mijn kleine koffer pakken omdat ik veel te veel mee wil nemen. Want dat jurkje is toch ook zo leuk en die paar schoenen heb ik net gekocht en moeten toch geshowd kunnen worden! Slim om je sjaal zo om te doen!

 2. juni 20, 2015 / 12:24

  Mijn handbagage zit altijd meteen vol :-( Als je bijvoorbeeld hakken wilt meenemen zit ’t ding al quasi vol. Vind het wel makkelijker dan verwacht om alle nodige vloeistoffen mee te nemen, dacht altijd dat me dat nooit zou lukken maar heb nu al 2x met enkel handbagage gereisd en dat lukte prima.

 3. juni 20, 2015 / 12:46

  Handige tips want ik ben hier heel slecht in. Helaas ben ik wel altijd projectleider inpakken en mag ik dan ook de koffers van mijn kinderen en man inpakken en controleren.

 4. juni 20, 2015 / 12:51

  Handig artikel! Ik heb eigenlijk nog nooit gehad dat ik geen klein tasje mee mocht nemen.. gewoon een kleintje die je de hele tijd omhebt kunnen ze toch niet moeilijk over doen.

  • Annemerel
   Auteur
   juni 21, 2015 / 09:13

   Wel eens met Easyjet naar Londen gevlogen? Of met Ryanair?! Daar heb ik echt vaak problemen gehad!

   • Eef
    juni 27, 2015 / 09:03

    Sinds vorig jaar heeft RyanAir de regel dat je twee stuks handbagage mee mag nemen! Scheelt een hoop gedonder!

 5. juni 20, 2015 / 12:55

  Altijd handig om te lezen hoe anderen het doen! Dat trucje van de sjaal doe ik ook vaak haha, niemand die het opvalt! Vind het idd ook zo’n onzin dat je zo’n klein tasje niet mee mag nemen in het vliegtuig, niemand die er last van heeft.

 6. juni 20, 2015 / 13:26

  Goede tips! Ik heb inmiddels ook ervaring met het inpakken van alleen handbagage, we zijn net terug van vakantie; 10 dagen, 6 dagen Rome en 4 dagen Wenen en ook alleen handbagage. Af en toe een heel gedoe maar het is gelukt en ik wil niet meer anders eigenlijk, alles gaat een stuk sneller op het vliegveld :)

 7. juni 20, 2015 / 13:30

  Hihi, knap gedaan, dat je het allemaal meekrijgt!

 8. Ilse
  juni 20, 2015 / 13:33

  Handige tips voor het inpakken zeg, ik heb al heel lang niet meer in een vliegtuig gezeten maar zal het zeker onthouden!

 9. Lore
  juni 20, 2015 / 13:49

  Handig! Ik vertrek volgende week naar Napels met enkel handbagage, dus dit artikel komt zeker van pas :)

 10. juni 20, 2015 / 15:43

  Wow, super toevallig! Ik open Bloglovin en onder mijn post over het inpakken van een trolley voor een citytrip zie ik jouw post staan. Ik rol overigens altijd mijn kleren op: hierdoor kreuken je kleren minder snel en heb je bovendien veel meer ruimte én overzicht.

 11. juni 20, 2015 / 16:23

  Het moeilijkste lijkt me nog om zo min mogelijk kleding mee te nemen! Ik kan nooit van te voren bedenken wat ik aan wil haha.

 12. juni 20, 2015 / 16:55

  Handig! Ik moet altijd heel consequent zijn, want ik neem gauw teveel mee wat ik aan het eind van de trip helemaal niet aan heb gehad.

 13. juni 20, 2015 / 17:09

  Knap hoor! Ik probeer ook altijd zo min mogelijk mee te nemen door bijvoorbeeld outfits te plannen van tevoren.

 14. juni 20, 2015 / 17:18

  Leuk artikel! Thanks voor de handige tips, kan ze volgende maand meteen toepassen naar Barcelona!

 15. juni 20, 2015 / 17:18

  Zeker handige tips! Ga ik zeker een keer toepassen.

 16. juni 20, 2015 / 18:49

  Ik heb vrijwel dezelfde manier van inpakken en dingen die ik meeneem, erg handig… na een paar keer zo’n kleine reiskoffer ingepakt te hebben, heb je gewoon dezelfde routine :-)!

 17. juni 20, 2015 / 20:15

  Haha, heerlijk je tip met die sjaal. Zo doe ik het zelf ook altijd! Mooie koffer ook!

 18. juni 20, 2015 / 21:20

  Wat een mooie koffer! En die tip met die sjaal ga ik onthouden! Altijd handig :-)

 19. juni 21, 2015 / 11:53

  Carry-on only reizen is vooral een kwestie van keuzes maken! Ik zou bijvoorbeeld niet 3 of 4 paar schoenen meenemen, maar ik ben dan ook niet een vrouw ;)

 20. Maaike
  juni 21, 2015 / 11:58

  Leuk artikel en fijne tips! Ik ga morgen voor een citytripje naar Lissabon met alleen handbagage, dus het komt precies op het goede moment :)

 21. Femke
  juni 21, 2015 / 13:56

  Super handige tips! Die sjaal vind ik zo leuk :D

 22. Elvira
  juni 23, 2015 / 11:45

  Heeel handige tips!!!!!