THE LIST: Waarom wandelen het nieuwe hardlopen is

 photo IMG_4955.jpg

Ik begin wandelen steeds meer te waarderen. Ik klink misschien als een suffe oude oma (ben ik stiekem ook wel, ik verkies niet voor niets regelmatig Netflix boven een avondje buiten de deur), maar wandelen is echt rustgevend en fijn. Moet ik jou nog overtuigen om de wandelschoenen aan te trekken? Ik heb tien redenen voor je.

– Met hardlopen komt het nodige transpiratievocht (en geur) vrij, met wandelen is dat een stuk minder het geval. Dat is fijn, want dat betekent dat je niet persé na het wandelen hoeft te douchen. Als ik een half uur hardloop, moet ik daar minstens een uur voor uittrekken, omdat ik daarna nog moet douchen en mezelf weer moet fatsoeneren, als ik een half uur wil wandelen, heb ik daar ook daadwerkelijk maar een half uur voor nodig.

– Ook fijn aan het feit dat je niet (of weinig) zweet: je kunt gewoon besluiten om in een cafeetje te gaan zitten zonder dat je jezelf hoeft te generen over de lucht die je bij je draagt.

– Wandelen is een stuk minder blessure gevoelig dan hardlopen, je kunt het dan ook iedere dag doen! En heb je een (loop)blessure, dan kun je vaak nog wel wandelen.

– Wandelen is een stuk minder intensief dan hardlopen, het doet dan ook een stuk minder pijn.

– Je kunt ook wandelen als je een virale luchtweginfectie hebt, hardlopen is op zo’n moment echt vrijwel onmogelijk.

– Tijdens het hardlopen kom ik vaak op leuke ideeën voor mijn blog of voor Metro, maar ik kan er pas wat mee op het moment dat ik thuis kom en gedoucht ben. Als ik wandel kom ik ook op leuke ideeën, maar die kan ik ook meteen uitwerken, tijdens het wandelen. Ik open de notities van mijn iPhone en kan meteen aan de slag.

– Omdat wandelen een stuk minder intensief is en ook een stuk minder snel gaat, heb ik veel meer energie en tijd om naar mijn omgeving te kijken en deze te waarderen. Die bloemetjes die bloeien, die eend in de vijver, dat ene mooie gebouw. Ik klink nu echt net als een suffe oude oma, maar ik kan daar echt van genieten.

– Ik kan prima aan een Frappuccino lurken aan wandelen tegelijk, probeer dat maar eens hardlopend te doen.

– Hardlopen kun je samen met een vriend(in) doen, maar praten is altijd een beetje lastig. Wandelend gaat dat een stuk makkelijker en dat maakt wandelen een stuk socialere aangelegenheid.

– Als het lekker weer is, zoals het nu, is het echt het perfecte excuus om eventjes lekker naar buiten te gaan. Zonnebrilletje op (dat lukt me met hardlopen ook nooit), muziekje in mijn oren en genieten. Als ik lang genoeg loop kom ik net zo ‘in the zone’ als ik regelmatig met hardlopen kom. Heerlijk!

Wat denken jullie, moet ik de naam Live, Love, Walk al vast gaan leggen?

Liefs,
Jullie wandelvriendin Annemerel

P.S. het is ook echt een stuk makkelijker om een goede selfie te maken als je wandelt… 

Delen:

24 Reacties

 1. Stephanie
  maart 31, 2016 / 17:02

  Persoonlijk had ik na het lezen van de blog de titel “THE LIST: Waarom wandelen het nieuwe hardlopen is” verwacht. :).
  Verder, véél beterschap. Zeker niet te snel gaan lopen. Ik heb vorige week de fout gemaakt door te snel te gaan hardlopen, geen goed idee…

 2. Sterre
  maart 31, 2016 / 17:05

  Ik ben het helemaal met je eens haha, en al zou je volgende boek live love poop heten, ik ben fan en zal hem kopen!
  Maar qua titel van dit artikel, bedoel je niet waarom wandelen het nieuwe hardlopen is en niet andersom?

 3. Marieke
  maart 31, 2016 / 17:05

  Zou de titel juist niet moeten zijn : ‘The List: waarom wandelen het nieuwe hardlopen is”? Veel beterschap en hopelijk kun je snel weer hardlopen :)

 4. Annemerel
  Auteur
  maart 31, 2016 / 17:06

  Haha jullie hebben helemaal gelijk! Had een klein stress-momentje, blog was om 16.45u helemaal verwijderd door een probleem met mijn MacBook, heb hem dus in een kwartier tijd na moeten maken met alles dat ik nog in mijn hoofd had zitten. Dan sluipen er dit soort domme fouten in blijkbaar… THANKS!

  • Marieke
   maart 31, 2016 / 17:07

   Waar het hart vol van is ;)

 5. maart 31, 2016 / 17:09

  Leuk stukje en wat een geweldige laatste zin : “Wat denken jullie, moet ik de naam Live, Love, Walk al vast gaan leggen?” :-)
  Ik vind wandelen altijd zo doelloos, hoewel alle bovengenoemde punten echt zo zijn. Wandelen is best fijn, nu ik het zo nalees. Misschien moet ik het toch eens vaker gaan doen.

  • maart 31, 2016 / 17:36

   Haha helemaal mee eens! Als ik me bedenk dat ik ook kan gaan wandelen als een soort van actieve rustdag dan ga ik nog 100x liever hardlopen. Of eigenlijk bedoel ik: langzaam-lopen, joggen, dat soort dingen. Veel van bovengenoemde redenen zijn heel goed(!) maar in mijn ogen gelden ze ook wanneer je op slome slakkentempo gaat joggen. Minder intensief, minder blessuregevoelig, je kan tijdens het lopen praten, je zweet minder, etc. Mijn wedstrijdtempo en jog-tempo verschillen soms 2minuten van elkaar. Of nog meer. Van 4’40” bij een goede 5-10km wedstrijd naar 7’00” op een slechte dag haha

   • Annemerel
    Auteur
    maart 31, 2016 / 17:59

    Ik krijg van joggen juist last van blessures, denk dat dat voor iedereen weer anders is…

 6. Marieke
  maart 31, 2016 / 17:41

  Dussss…weer een Fjallraven Classic dit jaar?! :-)

 7. maart 31, 2016 / 17:48

  So true, dat lijstje! Ikzelf heb een tijdje op 2,5 km van huis gewerkt, en dat was ideaal om ’s ochtends voor het werk een mooi eindje te kunnen wandelen. Ik had echt dat momentje voor mijzelf nodig! Je komt op zoveel ideeën tijdens het wandelen en het is zo fijn dat je dan meteen je telefoon erbij kan nemen om het eventjes te noteren. Of in de zomer combineren mijn vriend en ik het wandelen graag met een ijsje, zo fijn!

 8. Elvira
  maart 31, 2016 / 18:05

  Eens met dat wandelen fijn is! Ik heb momenteel echt de conditie niet voor hardlopen en heb er zo vaak blessures van gehad dat ik alleen nog groepslessen doe of ga skaten. Wandelen vind ik wel fijn als het mooi weer is en ik een doel heb!

 9. Marian
  maart 31, 2016 / 18:26

  Hoera!!!
  Ben ik toch nog hip en geen “oma”, ik hou van wandelen omdat ik het altijd kan doen, er gezellig bij kan kletsen, ik echt op de allermooiste plekken komt en ik de tijd hebt om dingen te bekijken.
  Maar ik wil je “zweet” verhaal toch tegenspreken….als ik 25 of 40 km gewandeld heb dan wil je echt niet naast me in de bus zitten

 10. maart 31, 2016 / 18:35

  Haha, dit vind ik zo’n leuk artikel! De afgelopen jaren heb ik echt een nieuwe waardering voor wandelen gekregen, vroeger voelde het altijd heel suf om buiten een rondje te gaan lopen maar nu is het echt één van de dingen die ik het liefste doe. Het enige jammere vind ik dat je er nog minder ver mee komt dan met hardlopen en je op een gegeven moment alle rondjes dus wel echt hebt gezien.

  • nettelie
   maart 31, 2016 / 20:23

   Dit! Plus ik woon in een vinexwijk en de omgeving hier is SAAAAAI. Er valt hier echt niks leuks of moois te zien, op wat eenden met hun kuikentjes na. Dat motiveert niet echt om te gaan wandelen, vind ik.

 11. maart 31, 2016 / 20:50

  Mij moet je niet overtuigen, ik ben er ook gek op! ;-)
  Fijn dat je dan tenminste dit nog kan doen met je luchtwegeninfectie.

 12. maart 31, 2016 / 21:51

  Ik vind wandelen echt heerlijk! Ik probeer elke middag minstens een halfuur te wandelen met de hond .Zij wordt er helemaal gelukkig van en ik haal even een frisse neus, plus ik loop de nodige stappen voor mijn Fitbit weer ;)

 13. maart 31, 2016 / 23:07

  Wat een heerlijk artikel, en ik kan me er ook echt in vinden. Ik vind het heerlijk om even naar buiten te gaan tijdens een hele dag studeren, en een rondje wandelen kost dan net wat minder tijd dan hardlopen. En inderdaad, ik kan de omgeving ook altijd meer waarderen tijdens het wandelen. Ik ben benieuwd naar je boek Live Love Walk (haha).

 14. maart 31, 2016 / 23:12

  Wandelen is inderdaad veel beter voor je! Ik vind het ook een stuk leuker.. maar als je echt van hardlopen houdt dan zou ik dat gewoon lekker (gecontroleerd) blijven doen :)

 15. Lisa
  april 1, 2016 / 09:04

  Ik ga nooit echt actief’ wandelen. Maar wel pak ik in de stad (Leiden) vaak de benenwagen om naar de supermarkt / markt / vriendinnetje etc. te gaan in plaats van de fiets. Zo geniet je inderdaad ook van de rust en je omgeving :) Beterschap!

 16. Ilse
  april 1, 2016 / 11:26

  Ik vind wandelen met mijn vriend over het strand of door het bos heel fijn en samen met de honden van zijn ouders ook. Alleen ik kan mezelf niet motiveren om alleen een stukje te gaan wandelen.

 17. Jessie
  april 1, 2016 / 11:42

  Ik wandel zelf ook heel graag, samen met de hond. Meestal ga ik een uur, heerlijk!
  Daarbij is het ook lekker om het naast het hardlopen te doen, ik heb echt het idee dat het werkt tegen de spierpijn.

 18. april 1, 2016 / 15:46

  Ook ik vind het heeerlijk wandelen! Geeft mij ruimte om na te denken, nieuwe ideeën en lekkere beweging. Fijn!

 19. Elly
  april 2, 2016 / 03:33

  Tijdens wandelen en dan bij voorkeur in bossen, kan ik mijn hoofd lekker even leegmaken en denk ik vaker aan leuke dingen of raak ik geinspireerd door iets. Wel vind ik het leuker om met iemand of met de hond te wandelen dan in mijn eentje, mits ik ergens heen moet en dan loop ipv bus etc

  Ik ga getegeld naar duitsland op vakantie waar natuurlijk ook veel te wandelen is. Omdat dat vaak natuurlijk wel wat meer in hoogte is dan hier in Ned neem ik wel Nordic Walking stokken mee.

 20. april 2, 2016 / 13:00

  ik haat hardlopen maar wandelen vind ik zo fijn om te doen!
  Beterschap! Hopelijk kan je snel weer hardlopen