THE LIST: Waarom ik hou van steden als Chicago en New York

 photo Desktop3139.jpg

Ik ben inmiddels alweer anderhalve week terug uit Chicago. Dat ik de stad en het leven mis is een understatement. Ik hou van het leven in een grote Amerikaanse stad als Chicago en New York. Ik voel me dan zo groot en zo klein tegelijk. Er daadwerkelijk naartoe verhuizen zie ik zo een, twee, drie niet gebeuren. Niet alleen omdat het best wel een gedoe is qua visum, maar vooral ook omdat ik mijn thuis erg kan waarderen. Maar er zijn dus een aantal dingen die het leven in zo’n stad als Chicago of New York zo fijn maken.

 • Ik hou van de jetlag die ik heb als ik van Nederland naar de VS vlieg. Waarschijnlijk wordt die naarmate je langer daar bent wel minder, maar hoe fantastisch is het om iedere dag om vier uur wakker te worden, om vijf uur aan het werk te gaan en dan eigenlijk rond het middaguur al klaar te zijn. En door de energie van de stad blijf ik ondanks dat vroege opstaan toch de hele dag levendig. Ook hier geldt weer voor, ik weet niet of ik dat na twee, drie weken nog zou hebben, maar dat maakt niet uit, het is een van de redenen waarom ik mijn reisje naar Chicago zo geslaagd vond.
 • Heel veel restaurants openen al om zes uur ’s ochtends! Hoef je in Den Haag of Amsterdam niet te proberen hoor. En Starbucks opent op veel plekken al om vijf uur. Vind ik heerlijk, werken als de rest van de wereld nog een beetje slaapt onder het genot van cafeïne.
 • Walgreens is veel leuker dan de Nederlandse drogist. Ibuprofen komt in potjes in plaats van strips (ik weet niet waarom maar ik vind dat veel leuker dan zo’n strip waar je pillen uit moet drukken), Essie nagellak is er zowat gratis en ze hebben er de beste deodorant ooit; Lady Speed Stick. Ik heb van de winter ander soort deo’s gebruikt en ik was daar in het begin echt wel enthousiast over, maar toch uiteindelijk niet zo enthousiast als over de Speed Stick. Mooiste is, hij geeft nu ook eindelijk geen witte strepen meer op zwarte kleding.
 • Misschien is het nepvriendelijkheid, maar wat maakt dat uit, mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en dat kan ik erg waarderen. Je hoeft me echt niet te vertellen hoe fantastisch ik er uit zie of hoe mooi mijn lach is, maar in Nederland vind ik winkelpersoneel vaak ronduit arrogant. In New York en Chicago heb ik dat gevoel veel minder. Natuurlijk zijn er rotte appels, net zoals je in Nederland super vriendelijk winkelpersoneel hebt, maar over het algemeen… Het grootste verschil merk ik bij Tiffany’s. In Amsterdam ben ik nu meerdere malen slecht geholpen, daar ga ik nu dus ook niet meer naar terug, in Chicago en New York word ik juist altijd als een soort van koningin behandeld. Vind ik niet erg als ik zoveel geld uit kom geven.
 • Bottomless anything! Koffie die je gratis kunt laten bijschenken, limonade die je gratis kunt laten bijschenken. Hier houdt de gierige Hollander in mijn ontzettend van.
 • Amerikaanse TV-zenders en het feit dat je op de Amerikaanse Netflix en op Amerikaanse websites kunt streamen. HEERLIJK!
 • Whole Foods! Mijn favoriete supermarkt ooit. Fantastische wijnafdeling (nog nooit wijn gekocht, maar als ze in Nederland zouden zitten zou ik hier ieder weekend een fles wijn halen), de beste versafdeling, de salade bar, de honderd duizend sapjes. Ik hou er van.
 • Dat je af en toe het idee hebt dat je op de set van een Amerikaanse serie of film loopt. En wanneer je dan een film kijkt die zich afspeelt in de stad in kwestie, je allerlei dingen herkent. Ik keek afgelopen week Bad Moms (met Mila Kunis) en die film speelt zich voor een deel af in Chicago. Wist ik niet. Maar was zo leuk om Chicago op die manier terug te zien.
 • Waar je in Europese steden hopeloos kunt verdwalen, is wandelen door Chicago en New York eigenlijk heel makkelijk, alle straten lopen recht en staan haaks op elkaar. En de metrolijnen lijken ook een stuk eenvoudiger in elkaar te zitten dan in steden als Parijs en Londen.
 • Foto’s vanuit Chicago en New York krijgen veel meer likes op Instagram*

Enige echte nadelen vind ik dat je in Amerika meestal de prijs zonder BTW ziet, dus dan denk je dat je iets van 100 dollar koopt, maar dan is het eigenlijk 110 dollar. En het feit dat je overal zo’n 15-20% fooi moet betalen vind ik ook altijd best wel heftig. Zeker als je rekening al redelijk hoog is.. ik bedoel 75 dollar of 90 dollar, dat is een zeer wezenlijk verschil! Ik snap ten eerste niet dat de BTW niet gewoon in de prijs inbegrepen zit en ten tweede waarom personeel niet gewoon wat beter betaald wordt zodat ik ze niet nog eens ruim hoef te betalen. Ik ben meer van de what you see is what you pay prijzen, iets minder van de ‘en achteraf kwam er nog dit en dit en dit en dit en dit bij’ verrassingen.

Ben jij weleens in een Amerikaanse stad geweest? Herken je je in mijn positieve en negatieve punten?

Liefs,
Annemerel

*Sorry, het is echt zo. Jullie doen het echt zelf. Moet ik dan toch maar weer terug naar de VS?

Delen:

15 Reacties

 1. Elsemieke
  oktober 22, 2016 / 12:17

  Hee Annemerel,

  Heel herkenbaar, het lijkt alsof ze veel meer interesse in je tonen! (Al dan niet gespeeld ;))
  Ervaar jij ook een soort van “magie” als je in zo’n wereldstad bent? Dat je eigenlijk niet kan geloven dat je er bent.

  Mocht je ooit de kans hebben, in Canada vond ik de mensen overal zo vriendelijk en dan ook oprecht. Zowel in de grote steden als de kleinere plaatsen! En de natuur.. zo prachtig! :)

  Fijne zaterdag!

 2. oktober 22, 2016 / 12:38

  Heel herkenbaar, vooral dat groot en klein tegelijk voelen in die wereldsteden. Ik ben sowieso USA fan, ook de kleinere plaatsen zijn vaak de moeite waard (maar dan weer om hele andere redenen). Vorige maand was ik in Boston, ook echt een hele fijne stad.

  Aan die BTW en fooi zal ik ook nooit kunnen wennen, zo’n gedoe en het valt altijd tegen als je moet afrekenen :-). Helemaal als je door verschillende staten reist, want iedere staat bepaalt zijn eigen BTW (ik heb me ook laten vertellen dat dat de reden is dat de prijzen zonder BTW staan, die fabrikanten drukken de prijskaartjes, maar producten gaan natuurljk naar verschillende staten die elk een andere BTW rekenen).

  Heb ook genoten van je Chicago vlogs en blogs, deze stad gaat zeker op mijn lijstje om ooit nog eens te bezoeken.

 3. oktober 22, 2016 / 13:08

  Ik ben nog nooit zo ver van huis geweest, maar ze staan wel op m’n TravelBucketList! Ik wil er absoluut eens naartoe, moet zalig zijn om daar even te kunnen vertoeven.

 4. Manon
  oktober 22, 2016 / 13:14

  Ah dit klinkt zo goed allemaal en het lijkt me heerlijk! Hoop ook dat ik ooit in zo’n stad mag rondlopen. Welk seizoen zou je aanraden om te gaan?

 5. oktober 22, 2016 / 14:40

  Ik vond die fooien ook bizar! Sowieso is alles er megaduur (wel vanuit Colombia bezien), maar serieus wat is New York een toffe stad! We zijn er 2 weken geweest en hebben echt bijna alles gezien (tenminste, alles dat gratis was Haha). De mensen vond ik niet opvallend vriendelijk eigenlijk. Maargoed daar weer het referentiekader: in Colombia wonen zo’n beetje de vriendelijkste mensen ter wereld. Dus dan is het in NY een beetje een schok Haha. Ik hoop snel weer terug te gaan. Nu in de zomer of lente als alle parken helemaal groen zijn!

 6. Jolien
  oktober 22, 2016 / 16:49

  Haha, leuk stukje! Ik ben nog nooit in de VS geweest maar kan sommige punten me goed voorstellen.
  Behalve de Lady Speed Stick, ik had er laatst een meegenomen van een reis, de gel-versie, en hij is zooo vies… hij stinkt (beetje goedkope mannen-deo geur, en nee er staat echt LADY op), hij plakt, hij droogt heel langzaam en met zo’n witte waas op en hij laat heel erge strepen achter op m’n kleding. Vond de (goedkopere) Secret deo veel fijner!

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 24, 2016 / 08:37

   Haha echt? Ik heb geen gel-variant en hij is vernieuwd zodat hij geen witte strepen achterlaat. Of je die geur lekker vindt, dat is natuurlijk heel persoonlijk ;-)

 7. xAmber
  oktober 22, 2016 / 17:07

  Ik voel dit artikel volledig! Ik heb zo onwijs veel liefde voor Amerika dat ik wel is roep dat ik er naar toe ga emigreren, voor de grap. Ik voel me er zo op mijn gemak, mensen zijn aardig, ze vinden mijn Nederlandse accent grappig en ik houd van de winkels, van de plaatselijke Walgreens en Duane Read tot de Super Target iets verderop.

  Ik zit er over te denken om na mij studie, ik hoop klaar te zijn in 2017, een cursus Engels te doen in Amerika en dan het liefste Los Angeles. En dan opvolgend op wat ik nu allemaal al kan.

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 24, 2016 / 08:35

   Wat een goed idee! Moet je gewoon doen!

 8. Charlotte
  oktober 22, 2016 / 18:05

  So with you on the 6 AM part ;) Ik zou het echt heerlijk vinden om af en toe uit te ontbijten, nog voor ik naar kantoor ga! Maar inderdaad, naar een dergelijk tentje zoeken in Den Haag is verspilde moeite ;)

 9. oktober 22, 2016 / 18:07

  Ja kan me hier volledig bij aansluiten. Zowel de positieve als de negatieve dingen.
  Ben nu 5 achtereenvolgende jaren naar Florida geweest, zalig! Daar heb je ook Walmart/Publix/Ulta, zo fijn shoppen/boodschappen doen. Pas in NY geweest, ook top. Nadeel is dat ik nu amper kan kiezen waar ik nu een volgende keer USA ga doorbrengen, omdat zowel Florida als NY geweldig is. Maar het wordt Florida, nu nog een aanbiedingsticket scoren… Ik ervaar de klantvriendelijkheid in de US als een warm bad.

 10. Margot
  oktober 22, 2016 / 19:28

  Heel herkenbaar, leuk artikel! Ik zag dat Tokyo op het programma staat over 1,5 jaar. Tof!! Denk dat je die stad ook erg gaat waarderen. Grote metropool, super vriendelijke en respectvolle mensen, heerlijke sushi en aan fooi geven doen ze daar niet, heerlijk!

 11. Ilse
  oktober 22, 2016 / 22:51

  Leuk lijstje! En ik kan helaas niet mee praten..

 12. Anneroos
  oktober 23, 2016 / 14:32

  Wat een leuk lijstje weer. Ik ben nog nooit in een Amerika geweest, maar zou wel heel graag naar New York willen!

 13. oktober 23, 2016 / 18:16

  Helemaal mee eens, zo herkenbaar !