THE LIST: 10 things you probably didn’t know & don’t need to know, but hey it’s nice to know..

 photo facts.jpg

Vraag me alsjeblieft niet meer wat een lineaire vergelijking is, wat Descartes te vertellen had of waar ik mijn sleutels vanmorgen heb neergelegd, maar de meest random feitjes onthoud ik wel. Zo kan ik je precies vertellen wanneer welke Koning(in) op de troon zat in Nederland, zeg je 1848 dan zeg ik heel snel Thorbecke GRONDWET en ik weet alle verjaardagen van mijn basisschool klasgenootjes nog uit mijn hoofd (dat heb ik zo goed onthouden, omdat ik toen al zo’n vreetzak was en de dagen waarop er werd getrakteerd, waren mijn favoriet). Maar het zijn niet alleen dingen die ik geleerd heb die ik goed onthoud, vaak ga ik ook zelf op zoek naar de geschiedenis van iets. Sta ik op een roltrap bedenk ik me ‘hoe lang bestaan die dingen eigenlijk al’, zie ik iemand op TV van 2000 jaar oud (Vampire Diaries kijkers jullie weten wie ik bedoel), vraag ik me af of ze zichzelf 2000 jaar geleden wel gezien kan hebben, want bestonden er toen eigenlijk al spiegels? Random….. Om kennis niet helemaal te niet te doen (dit soort vragen worden namelijk nooit met Triviant gesteld), deel ik mijn wijsheid graag met jullie. Zijn jullie klaar voor een bijzonder lesje geschiedenis?

Laten we maar beginnen met de roltrap. In 1897 werd de eerste roltrap in een attractie op Coney Island (New York) geïnstalleerd, de eerste commerciële roltrap kwam drie jaar later in Parijs, tijdens de wereldtentoonstelling in 1900. De roltrap bestaat al 87 jaar in Nederland. De eerste roltrap werd in 1926 in de Bijenkorf in Den Haag geopend. Oorspronkelijk was de roltrap bedoeld om mensen sneller van de ene naar de andere verdieping te vervoeren, maar veel mensen bleven (en blijven) juist vaak stil staan op een roltrap waardoor dat doel niet behaald wordt. De roltrap moest in een uur tijd 4000 personen van de ene naar de andere verdieping vervoeren. Het was zo’n attractie, dat maandenlang mensen uit heel Nederland naar de Bijenkorf afreisden, alleen maar om even op de roltrap te staan. Bizar.

Wanneer werd de spiegel uitgevonden? Nou, de spiegel zoals wij hem kennen is nog geen 200 jaar oud. Wisten mensen daarvoor dan niet hoe ze eruit zagen? Waarschijnlijk wel, HEEL lang geleden gebruikte men een wateroppervlak om zichzelf te bekijken. Later werden metalen gebruikt als spiegels. Ongeveer 600 jaar geleden werden er kwikspiegels gemaakt, glas met een bepaalde laag eroverheen die een spiegeleffect gaf. 400 jaar lang was dit DE spiegel, totdat ontdekt werd hoe schadelijk het was, nu zijn dit soort spiegels verboden.

Het schijnt dat een mens gemiddeld 700(!) kilo per jaar eet, woaaaa, dat is bijna 2 kilo per dag. Eet ik écht twee kilo per dag?! Ik sta er eigenlijk nooit zo bij stil, maar mijn havermout ontbijtje weegt voordat ik het ga koken ook al ruim 400 gram (ik weeg nog steeds alle ingrediënten netjes af) en dat is alleen nog maar mijn ontbijt, ik denk dat ik makkelijk aan die 2 kilo kom… Het klinkt onwijs veel (vind ik), maar als je nadenkt is het best logisch.

Ken je dat, dat je iets meemaakt waarbij je denkt.. hè maar dat heb ik toch al vaker PRECIES zo meegemaakt? Déjà vu’s, ik heb ze vaak. Maar wat is een déjà vu nu eigenlijk? Let’s try wikipedia! Er zijn twee neurologische verklaringen voor. Het zou kunnen ontstaan door een kortsluiting in de hersenen, het beeld in je hersenen wordt opgeslagen zonder dat je je bewust bent van het beeld. Door die kortsluiting kun je dus niet herinneren wanneer je dit hebt meegemaakt, want je hebt de beelden nooit bewust opgeslagen. Een andere reden zou vermoeidheid kunnen zijn, of een neurologische stoornis. En dan zijn er ook nog allemaal alternatieve verklaringen zoals dat die gevoelens komen door iets buitenaards.. Dus.

Veel van mijn verwonderingen ontstaan tijdens het reizen. Niet gek, want wat moet je anders, als je hutje bij mutje in de metro staat? Ik vroeg me in New York dan ook af… hoe oud is die metro eigenlijk? Wanneer werd de metro geïntroduceerd? Blijkt… 150 jaar geleden al, in Londen! De metro in Parijs stamt uit 1900. In 1904 kwam New York pas met de eerste ondergrondse metro en Nederland volgde in Rotterdam in 1968. Toch bijzonder, dat 150 jaar geleden mensen in Londen ook al met de metro gingen, toen werd het stadsbeeld nog bepaald door paard & wagen, maar een metro maken, dat konden ze toen ook al!

Nadat ik de film Marie Antoinette met Kirsten Dunst in de hoofdrol gezien had, was ik ervan overtuigd dat macarons al in de 18e eeuw gemaakt worden. De foodstyling van die film werd gedaan door Ladurée en nou ja… maar wat blijkt, pas in 1930 werd de eerste macaron verkocht. Bij Ladurée aan de Rue Royale in Parijs.

Zo en dan is het woord nu aan jullie, hebben jullie nog een interessant weetje dat ik aan mijn eigen repertoire kan toevoegen?

Liefs,
Annemerel

Delen:

33 Reacties

 1. Rebella
  november 28, 2013 / 17:03

  Top, dit! Heel leuk!

 2. Desiree
  november 28, 2013 / 17:17

  haha dat met verjaardagen komt me zo bekend voor, alleen is het bij mij zo dat ik die van iedereen onthoud die t maar ooit heeft verteld..

 3. november 28, 2013 / 17:23

  Zo leuk om te lezen! Ik heb dat ook zó vaak, vooral als ik op televisie iets zie. Dan ga ik het vaak Google’n en kan ik weer iets nutteloos maar toch leuks toevoegen aan mijn kennis.

  Momenteel ben ik bezig met de Quest 101, met de 101 leukste vragen van dit jaar dus. Daar staan ook zoveel leuke nutteloze weetjes in die ik vervolgens allemaal onthou, haha!

  Descartes was trouwens die gozer van ‘cogito ergo sum’, ik denk dus ik besta. Het feit dat je nadenkt over dingen betekent dat je in ieder geval bestaat ;)

 4. november 28, 2013 / 17:29

  Hahaha, geweldig zo’n artikel! Nu weet ik weer een heleboel nieuwe dingen die waarschijnlijk nooit echt van pas zullen komen, maar hey dan onthoud ik tenminste íéts en dat is een goed teken. Woordjes leren voor school gaat toch een stuk moeilijker namelijk. ;)

  Nog een random weetje: wanneer krokodillenjongen uit hun ei komen, neemt de moeder al die kleine krokodillen in haar bek en brengt ze zo naar het water toe. Dit leerde ik van een natuurdocumentaire toen ik 8 was en ik weet het nog steeds, haha.

  Liefs van Maike!

 5. november 28, 2013 / 17:49

  Leuk om te lezen! Het is weer eens iets anders :)

 6. Rosemarijn
  november 28, 2013 / 17:52

  Hahahaha jemig, wat een superleuk artikel! Heel random maar wel interessant om te lezen. Interessanter dan duits woordjes, that’s for sure! :)

 7. november 28, 2013 / 17:52

  Haha wat leuk om te lezen. Ik werk in een kaaswinkel en pas kwam een collega van me met een leuk feitje: waarom wij kaaskoppen genoemd worden.

  Goed. In de tijd van Napoleon kwamen de Franse legers zonder eten te zitten toen ze in Nederland waren. Maar ze moesten toch eten! Dus wat deden ze: ze gingen de boeren aanvallen, zodat ze kaas konden eten. Maar zij hadden natuurlijk allemaal fancy wapens waar de boeren zich in geen mogelijkheid tegen konden beschermen. Dachten ze. De boeren waren zeer inventief: ze zetten kaastonnen op hun hoofd met kijkgaten zodat ze de Fransen met hooivorken aan konden vallen.

  Ik kwam echt niet meer bij toen ze dit vertelde. Zie het helemaal voor me haha, rennende kaastonnen.

 8. november 28, 2013 / 17:53

  Geen idee of het waar is trouwens, maar het heeft me in ieder geval flink laten lachen.

 9. november 28, 2013 / 17:54

  Hahaha geniaal geschreven ook, moest echt lachen. Ik kan me ook zo om die dingen verwonderen :’). Ik onthoud ook allemaal rare data en verjaardagen, mijn agenda zit meer in mijn hoofd dan ook daadwerkelijk in mijn agenda. Maar ook ik ben een grote chaoot en heel vergeetachtig. Enn jaaa reizen <333. Het kwam ineens in me op dat Barcelona pas vanaf 1992 dankzij de Olympische Spelen cool is. Ik weet ook niet waarom. Daar, nog zo'n weetje.

 10. november 28, 2013 / 17:57

  Wat een leerzaam artikel haha!

 11. november 28, 2013 / 18:18

  Wat leuk om te lezen! Volgens mij ben jij echt best wel slim. Leuk dat de eerste roltrap in Nederland – in Den Haag nog wel – was! En ik zou ook echt iet meer zonder spiegels kunnen, oh en ik vind het zo jammer dat op de middelbare niemand meer trakteert :( Nog zo’n vreetzak hier.

 12. Kate
  november 28, 2013 / 18:21

  Hahaha, ik moest erg lachen om de basisschool-verjaardagen. Ik weet nog bizar oude telefoonnummers uit mijn hoofd, maar die hebben niet eens met eten te maken :(.

 13. november 28, 2013 / 18:29

  Ik ben echt gek op feitjes en ik heb er zelf ook vaak last van dat ik dingen die ik moet leren vergeet, maar dan bijvoorbeeld wel het wifi-wachtwoord uit mijn hoofd ken.

 14. november 28, 2013 / 19:04

  Haha altijd leuk van die weetjes! Ik weet ook heel veel verjaardagen uit mijn hoofd, zo raar eigenlijk!

 15. november 28, 2013 / 19:17

  Hahaha ooh heerlijk vind ik dat hé van die onnozele feitjes opzoeken. Mijn hubby kan ook al die rare data zo opnoemen, net als de hoogte van een berg of hoeveel mensen er per vierkante meter in India wonen enzo.

 16. november 28, 2013 / 19:23

  Wat leuk om te lezen! Over roltrappen gesproken: de langste is in Hong Kong. Geloof me, die is inderdaad heel lang. Hij gaat alleen de berg op, dus de berg af moet je de trap (die naast de roltrap zit) aflopen. Wij namen maar een taxi..
  Verder onthoud ik ook alleen maar van die nutteloze weetjes, maar die zijn vaak nog nuttelozer dan dit, haha.

 17. Marjolein
  november 28, 2013 / 19:35

  Wauw! WIl je dit alsjeblieft vaker doen? Zo leuk!! :D

 18. november 28, 2013 / 19:35

  Briljant.. Ik kan ook zoooo random denken. Soms heb ik in mijn hoofd een hele filosofie en dan zeg ik daar iets hardop over en dan kijkt me vriend me aan alsof ik gek ben ;) haha

 19. november 28, 2013 / 19:59

  Aaah leuk geschreven!

 20. Julia
  november 28, 2013 / 20:37

  Haha zo leuk om te lezen! Ik onthoud ook altijd verjaardagen van mensen, maar niet vanwege het eten ;) Ik vraag me soms ook ineens van die random dingen af en dan ga ik hele nutteloze dingen opzoeken. Ik kan er nu helaas alleen even geen bedenken, maar soms als ik een bepaald woord hoor kan ik daar ineens iets heel randoms bij vertellen :P

 21. november 28, 2013 / 20:38

  Ooit afgevraagd waar ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ vandaan komt?
  Niet omdat je kater na een bepaalde combinatie erger is. Ik heb laatst geleerd waar het wel vandaan komt.. komt ie:
  Vroeger (in de Middeleeuwen oid??) was het drinken van wijn alleen weggelegd voor de rijken, arme mensen dronken bier. Als je dus eerst bier dronk en later op de dag wijn betekende dit dus dat je nu onder de rijken mensen was (plezier). Ging je van wijn naar bier had je dus pech en was je gedegradeerd!

 22. Margot
  november 28, 2013 / 22:02

  Och nu heb ik waanzinnig veel zin in macarons van Laduree!!!

 23. november 28, 2013 / 22:18

  Ik bedenk me ook vaak van die rare dingen maar ik vergeet het meestal weer en kom dus nooit zo ver dat ik het ook op zoek maar leuk dat ij dat wel doet en dan dit soort weetjes te weten komt.

 24. november 28, 2013 / 22:40

  Haha zo’n grappig stukje! Komt me bekend voor. Maar toch hè… toen de mensen dus voor het eerst met de metro gingen, hadden ze pas 50 jaar spiegels. Dat kun je je toch niet voorstellen, dat zoiets simpels en zoiets complex zo snel na elkaar ontwikkeld zijn..

 25. november 29, 2013 / 01:10

  Jawel ik heb er ook eentje (en ook ik ben koningin nutteloze feitjes dus ik heb er nog meer, maar hierbij 1) geleerd toen ik in Parijs woonde:
  Waar komt het woord Mayday vandaan?
  Een Engelsman vloog over Frans grondgebied toen hij problemen kreeg met zijn vliegtuig en vroeg aan de Fransen Mayday – maar hij bedoelde: M’Aidez? De vertaling van: Kan je me helpen?/Help mij

  Zo is het woord Mayday als noodoproep bij luchtverkeer ontstaan.

  En zo ken ik nog wat van die rare feiten zoals waarom Engelsen f*ck you met twee vingers doen (ipv de middelvinger), dat de Duitse Red Baron (en waarom die man zo heette) zijn hondje het luchtruim mee in nam (en hoe het hondje dan weer heette) en nog eens 100 andere dingen hahaha!

 26. november 29, 2013 / 07:51

  Haha, leuk om te weten! Zo zijn er altijd dingen die je moet onthouden en niet kunt onthouden, maar andere dingetjes blijven juist voor altijd in je hoofd zitten!

 27. Anouschka
  november 29, 2013 / 11:59

  H E R K E N N I N G!

 28. november 29, 2013 / 13:56

  Hahaha echt geniaal artikel. Leuk geschreven Annemerel!

  Liefs, Mariette

 29. november 29, 2013 / 16:39

  Dit is echt een superleuk artikel! :D Vond het erg interessant om te lezen.
  xx Stephanie (www.stephaniesstyleblog.com)

 30. november 29, 2013 / 17:13

  Wat een leuk artikel, zo iets moet je vaker schrijven! Ik weet ook nog bijna alle verjaardagen van klasgenootjes van de basisschool op te noemen, hihi

 31. Evelien
  november 29, 2013 / 19:17

  Geweldig artikel!

 32. november 30, 2013 / 10:23

  Heel leuk lijstje, haha!

 33. december 1, 2013 / 18:08

  Gaaf, leuk om te lezen! Tof dat de roltrap ooit zo’n attractie was! ;-)