LET’S TALK ABOUT: Eating Healthy

 photo Desktop94.jpg

Iedereen die beweert dat gezond eten makkelijk is, zolang je maar genoeg en gevarieerd eet…… Leuk voor jullie. De verandering van McDonalds-regular in een gezonde foodie is alles behalve makkelijk. De verleiding is overal. Ik heb nog nooit zoveel hamburgers, frietjes en oreo’s op Instagram gezien. En weetje, die hamburgers, frietjes en oreo’s zijn dan misschien niet de vijand, want ik ben nog steeds van mening dat wanneer je een gebalanceerd dieet hebt, je prima af en toe oreo’s (meervoud inderdaad), frietjes en een hamburger kunt eten. Maar het zit hem in dat ‘af en toe’. Af en toe, dat is dus niet vijf dagen per week en al helemaal niet zeven.

De eerste dagen nadat ik voor mezelf de knop had omgezet waren het zwaarst. Ik dacht alleen maar aan mijn comfort food. Ik beken zelfs dat ik op dag drie de uren aftelde totdat ik naar bed mocht, de cravings waren zo ontzettend groot. Maar daar moet je doorheen en daarna wordt het beter, hield ik mezelf voor.

Ik had geen echte honger. Ik heb inmiddels genoeg levenservaring om te weten dat honger de grootste vijand van ieder dieet is. Dus at ik speltcrackers met avocado tussendoor, een banaantje, twee blokjes extra pure chocolade en op chia power bars heb ik ook niet bezuinigd. Maar trek had ik wel. In saucijzenbroodjes, raspatat met mayonaise, kroketten, oreo’s (natuurlijk) en een McChicken. Shit happens.

Maar het werd beter, nu, na twee weken, kan ik eindelijk zeggen dat ik me weer ‘relaxt’ voel. Ik hou van mijn smoothies en havermout en denk niet meer 24/7 aan oreo’s. Maar dat relaxt voelen heeft ook te maken met het feit dat ik mezelf dingen toesta die ik mezelf die eerste dagen dus niet toestond. “Een stukje truffeltaart Annemerel” “Ja geef mij maar een klein stukje”. Wat er veranderd is? Na dat kleine stukje truffeltaart had ik meer dan genoeg en dat terwijl ik normaliter dan pas begin met eten. Door ruim tien dagen streng te zijn geweest ben ik eten weer een stuk meer gaan waarderen. Een paar weken geleden at ik een rol oreo’s zonder dat ik erbij nadacht, nu eet ik twee oreo’s en geniet ik van iedere hap.

En dat versta ik onder gezond eten. Een goede basis met een gezond ontbijt, een goede lunch en een gevarieerde avondmaaltijd, maar ook ruimte om af en toe iets minder gezonds te snoepen, daar bewust van te genieten en je vooral niet schuldig over te voelen.

Nu volhouden.

Wat zijn jouw grootste valkuilen bij een gezond dieet / een gezonde levensstijl?

Liefs,
Annemerel

Delen:

39 Reacties

 1. november 29, 2013 / 12:05

  Hmm, ken mijn valkuilen hierin maar al te goed en dat resulteerde in een eetstoornis. Ik hou me er steeds minder mee bezig (als in: ik lees geen etiketten meer, ik heb geen weegschaal meer, ik meet mezelf niet, ik eet chips wanneer ik daar zin in heb en dat kan ook lekker vijf keer per week zijn en ik pak lekker een glaasje wijn ’s avonds op de bank) en dat voelt enorm goed. Ik zal nooit alleen fastfood kunnen eten dus in zeker mate ben ik altijd wel met ‘gezond’ eten bezig, ik ben alleen gestopt met tellen en gun mezelf af en toe een vreetbui. Boeiend, dan eet ik de volgende dag wel wat gezonder. Of niet ;).

 2. november 29, 2013 / 12:07

  Ik vind het probleem met gezond eten de inspiratie. Gezond eten ziet er altijd zo lekker uit, maar op de één of andere manier vind ik nooit het juiste recept om iets lekkers te maken. Dus val ik toch weer in mijn oude routine van frietjes, chinees of pasta met een kant en klare saus.

 3. november 29, 2013 / 12:27

  Gezond eten gaat me redelijk gemakkelijk af, al zondig ik zo nu en dan ook wel eens, het moet wel leuk blijven ;) Bij mij is het meer een kwestie van die verleidelijke slechte dingen gewoon niet in huis halen.

 4. november 29, 2013 / 12:27

  Oooh zo herkenbaar dit. Ik ben inmiddels voor een challenge bezig met drie maanden (!) Geen junkfood. Terwijl ik echt verslaafd was aan junkfood! Afgelopen week gaf ik er op http://www.52challenge.nl toevallig een update over. Precies hetzelfde gevoel!

 5. Suzan
  november 29, 2013 / 12:43

  Roze koeken en stroopwafels.. halleluja zo lekker!
  Goed bezig in ieder geval, al heb je t voor je figuur totaal niet nodig volgensmij ;-)

 6. november 29, 2013 / 12:52

  Wat heerlijk als je iets fouts kunt nemen en dan van jezelf weet dat je niet nog drie stukken hoeft hé?
  Zelf probeer ik nu te eten waar ik trek in heb en ik moet zeggen dat het goed gaat. Het blijkt namelijk dat ik soms met tegenzin taart van collega’s zat op te eten.

  Mooi voorbeeld:
  Ik had gepland om vandaag tijdens de lunch de turkse pizza van de nieuwe kraam hier in de straat te proberen. Maar ik heb helemaal geen trek in vettigheid. Uiteindelijk nam ik een soepje met een broodje uit de kantine. Voor vandaag was dit veel lekkerder.

 7. november 29, 2013 / 12:53

  Ik eet over het algemeen gezond, maar inderdaad, af en toe ga ik ook voor de ongezonde dingen :-) In het weekend is er dus meestal van gezond eten geen sprake, en de alcohol die vloeit dan ook :-)

 8. november 29, 2013 / 12:56

  Ik heb totaal geen moeite met alleen gezond eten. Ik vind het zelfs vaak lekkerder, al ben ik niet van 80 soorten zaden door mijn smoothie. Ik hou het vrij basis allemaal. Probleem is wel dat ik tussendoor wel wat calorie bommen weg zal moeten werken. Ik ben echt veel te licht en moet 8 kilo aankomen. Dit betekent 3000 C per dag en waar dit voor de een geen probleem is is dit voor mij een uitdaging. Zelfs met die 3000 C kom ik nog maar 500 gr-1 kg aan per maand. De omgekeerde wereld voor een hoop mensen maar voor mij net zo’ hel als mensen die af willen vallen. Toch ben jij echt geweldig bezig, diep respect! Ga zo door! xx

  http://www.creativityandchocolate.com

 9. november 29, 2013 / 13:05

  Ik herken het was echt een junkfood eter, toen 1jaar lang heel goed gezond en af en toe iets lekkers – 8 kilo.
  Nu 1,5 kilo aangekomen, eet zeker 3x per week slechte shit.

  Ik zit niet lekker in m’n vel en dan is het ontzettend moeilijk.

 10. november 29, 2013 / 13:11

  Ook voor mij is dit heel herkenbaar. Ik probeer zeker doordeweeks gezond te eten en niet te snoepen (behalve zeer pure chocolade), maar constant zitten kruidnoten, cheesecakes, en scones in mijn hoofd. Heel vervelend, zelf als ik echt geen trek heb, krijg ik een seintje in mijn hoofd dat zegt: Ooo, lekker, kruidnoten! Maar inderdaad, daar moet je doorheen. In het weekend probeer ik wat minder streng te zijn, maar misschien dat mijn lichaam juist daarom weer aan de suikers went en het doordeweeks zwaar heeft.. Pffff, een healthy lifestyle is heel smakelijk, maar soms ook erg moeilijk! Keep up the good work!

 11. Anoniemm
  november 29, 2013 / 13:19

  Leuk stukje! Ben het helemaal met je eens over gezond eten! Zelf kom ik van een eetprobleem en heb ik eten lang als een struggle gezien. Voor een tijd terug alleen “gezond eten” (groente fruit volkoren producten) geaccepteerd in m’n aankomdieet, maar heb de knop omgezet en eet eigenlijk elke dag iets lekkers maar wel met mate en voel me beter dan ooit :) In een eerder stukje schreef jij als je 80% van de dag goed eet, mag je voor 20% iets lekkers eten (oid). Dit heeft me toen geïnspireerd en heeft me geholpen de knop om te zetten. Ik gun mezelf nu elke dag iets lekkers, soms iets vaker op een dag dan andere dagen en dit werkt heel goed, thanks Annemerel!

 12. november 29, 2013 / 13:19

  Sinds 5 dagen ben ik bezig met gezond eten, want ik moet een beetje afvallen. Ik heb nog geen échte valkuilen gehad, maar heb wel aardig wat moeite met het niet eten van chips of andere hartige dingen na het avondeten!

  En inderdaad, ik gun mezelf af en toe ook wel iets lekkers, zo weet ik dat ik deze week een verjaardag, diner én sinterklaas heb, en dan mag ik van mezelf best wel wat snoepen :)

 13. Debora
  november 29, 2013 / 13:28

  Lees ik met een zak chips naast me…

  • Annemiek
   november 29, 2013 / 15:05

   +1

   • Annemerel
    Auteur
    november 29, 2013 / 16:46

    Haha dat eet ik dit weekend ook gewoon hoor, maar niet iedere dag.

 14. november 29, 2013 / 13:30

  Goed stuk. Dit is precies waar ik ook tegenaan loop. Ben nu een dik half jaar onderweg en heb echt mijn draai moeten vinden. Eerst de eyeopener! Toen het ultieme strenge dieet, wat ik maximaal een week vol hield. Nu 80% gezond, 20% minder gezond. Geen zuivel meer, speltbrood ipv gewoon brood en veel groenten & fruit. Weinig suikers en geen kant- & klaar. Veel water & kruidenthee. De ochtendsap van verse groente niet te vergeten! Dan ben je geloof ik al een heel eind. En het allerbelangrijkste; stap voor stap en be happy!

 15. november 29, 2013 / 13:33

  Ik neem nu al de hele week smoothies als ontbijt én lunch en dat kost me geen enkele moeite. Ook een avondmaal met veel groenten en vis ofzo vind ik heerlijk. Tussendoor kan ik het alleen nog steeds niet laten om naar iets ongezonds te grijpen..Warme chocomel uit een apparaat, chocolade pepernoten, chips…En dan inderdaad niet een paar, maar meteen de hele zak. Beste voor mij zou zijn om die slechte dingen gewoon niet te kopen, want ik kán op zich best zonder ;)

 16. november 29, 2013 / 13:50

  Haha mijn valkuilen zijn dat ik gewoon een hele slechte eter ben. Vooral met avondeten, eet het bijna nooit helemaal op.

  Liefs, Mariette

 17. november 29, 2013 / 14:01

  Ik heb wel een redelijk goede balans tussen gezond en ongezond eten denk ik. Ik ben echt geen healthy freak, maar dat wil ik ook helemaal niet zijn! Gewoon lekker genieten van lekker eten, zo lang er ook vaak fruit, groente en iets gezondere dingen voorbij komen vind ik het prima.

 18. november 29, 2013 / 14:57

  Goed geschreven! Zo denk ik er ook over. Het moeilijkste is om die overstap te maken maar wanneer ik een paar weken gezond eet begint het steeds meer een gewoonte te worden. En dan geniet je echt veel meer van iets ongezonds tussendoor!

 19. november 29, 2013 / 15:47

  Ik heb echt heeeeeeele slechte periodes, lees lunchen met chips…. Maar daar moet ik ect mee stoppen….

 20. november 29, 2013 / 15:48

  Well done! ;) Mijn valkuilen zijn verveling en stress!

 21. november 29, 2013 / 16:16

  Sinds kort werk ik bij de snackbar. Níét goed voor je lijn. Gelukkig loop/sta ik de hele dag dus ik verbrand ook een hoop. Maar soms ben ik onverzadigbaar. Verschrikkelijk.

  Wel eet ik best normaal/gezond. Alleen af en toe een taartje hier en een koekje daar.

  Ik vind het wel jammer dat je verhaal eindigt met dat je er niet meer naar craved en dat je nu geniet van elke hap. Dat vind ik altijd zo cliché klinken. Ik ben een bourgondiër die ontzettend van lekker eten houdt en geniet van elke hap, maar toch zou ik het liefst die hele taart in mijn hoofd stoppen. En een zak chips toe.

  • Annemerel
   Auteur
   november 29, 2013 / 16:45

   Ik crave nog steeds, maar niet 24/7, ik kan me nu ook weer op andere dingen focussen zonder dat ik 24/7 met eten bezig ben in mijn hoofd.

   • Annemerel
    Auteur
    november 29, 2013 / 17:45

    Zoals ik in die eerste week toen ik op mijn eten ging letten dus wel was .

 22. november 29, 2013 / 16:30

  Goed stukje! Ik denk ook dat niemand het volhoudt om 24/7/52 gezond te eten, het gaat erom dat je gewoon lekker in je vel zit en jezelf dingen toe blijft staan – maar jezelf ook weer niet al-tijd laat gaan.

 23. Tessa
  november 29, 2013 / 16:53

  Ik eet op precies dezelfde manier. Ik eet de hele week gezond, geen snoep/koek etc en op zaterdag mag ik van mezelf 2 lekkere dingen. Hier geniet ik nu ook enorm van ! Daarbij geniet ik ook van al het gezonde wat ik nu eet. Ik ben 5 kilo kwijt en mijn huid is zo veel beter ! En oke.. Soms neem ik door de weeks ook wel wat lekkers.. Hallo pepernoten zijn moeilijk te weerstaan :p

 24. november 29, 2013 / 17:08

  Ik merk dat ik echt mijn eten moet plannen, dan lukt het allemaal wel prima. Als ik iets onverwachts aangeboden krijg vind het het inderdaad wel moeilijk om het af te staan. Tijdens #fitforsummer ben ik 5 kilo afgevallen, vanaf juni tot nu nog 1/1,5 kilo. (Ja ik weeg mezelf gewoon iedere week. Het beïnvloed niet mijn humeur als ik de ene weet ietsjes meer weeg, ik vind het gewoon handig om weten en ik ben altijd blij met het getal dat er staat omdat het zoveel minder is als wat het was.) Nu zit ik zo veel beter in mijn vel als een jaar geleden, toen ik ook nog niet eens deed aan sporten, haha!

 25. november 29, 2013 / 17:33

  Hi Annemerel, iemand die zegt dat ie ‘voorheen 24/7 met eten bezig was’ vind ik niet heel gezond klikken. Ik ken je nog van het ElleGirl topic waarin je een tijd lang elke dag (?) postte wat je gegeten had. Volgens mij is er na al die tijd weinig veranderd. Mij lijkt het in elk geval een beetje obsessief…

  • Annemerel
   Auteur
   november 29, 2013 / 17:49

   24/7 aan eten denken deed ik alleen toen ik twee weken geleden net begon met op mijn eten te letten ;-).

   Ellegirl forum, toen was ik 15, hahaha er is wel wat veranderd hoor ;-). En ik denk dat lijstjes maken ook helemaal zo slecht niet is hoor, het maakt je bewust van wat je eet en als je dat houvast geeft en gewoon gezond en gevarieerd eet lijkt me het helemaal niet zo verkeerd. Maar omdat nu op een forum te plaatsen.. ja dat zou ik nu niet meer zo snel doen.

   • Annemerel
    Auteur
    november 29, 2013 / 17:56

    Zag trouwens net je reactie over The Butcher’s Daughter! Klopt, was (onder andere) jouw tip en écht geen spijt van gehad. Thank you!

 26. november 29, 2013 / 18:54

  Gelijk heb je, mooi gezegd!

 27. november 29, 2013 / 19:14

  Gelijk heb je! Af en toe iets kleins ongezonds eten is ook nodig (voor geluksmomentjes haha)

 28. november 29, 2013 / 19:24

  You’re right! Een leven zonder unhealthy food is geen optie. Als je het maar compenseert met gezond eten!

 29. november 29, 2013 / 19:50

  Ik ben het helemaal met je eens als het gaat om een gezond dieet. Ik ben 2 dagen geleden begonnen, dus nog aan het begin en heb het nog moeilijk. Ik wil hetzelfde doen als jou:mezelf 10 dagen die ongezonde dingen ontzeggen, want het moet uit mijn systeem. Daarna ga ik weer aan BodieBoost, waar ik 2x per week mag snoepen per week! Xx

 30. november 30, 2013 / 14:31

  Ik eet ook gezond, maar ik heb juist het omgekeerde van wat jij hebt en dat vormt mijn probleem. Ik wende vrij snel aan gezonde tussendoortjes en bijv. geen stroopwafel meer uit school. Aangezien het belangrijk is dat je af en toe een snoepmoment hebt, snoep ik 2x per week. Maar dat is dus het probleem! ‘Nee’ zeggen tegen een snoepmoment voor mij is makkelijker dan ‘nee’ zegen na een snoepmoment. Na een snoepmoment wil ik dus nog meer :( was het maar zoals bij jou dat je na 2 koekjes vol zat…
  Jouw eetpatroon klinkt in ieder geval heel goed, nu moet ik nog uitzoeken hoe ik mijn probleempje oplos…

 31. W.
  november 30, 2013 / 17:06

  Ik eet niet vaak lekkernijen dus als ik iets lekkers eet dan geniet ik daar volop van.. Gezond eten is gewoon wennen:)

 32. november 30, 2013 / 19:31

  Ik vind ook dat er een balans moet zijn! Iets ‘fouts’ eten mag ook af en toe. Anders hou ik het in ieder geval niet vo.

 33. december 1, 2013 / 18:11

  Heerlijk ritme, ik at ook een flinke tijd zo gezond, voelt erg goed! Sinds m’n vader overleed ben ik balans kwijt, maar ik hoop ‘m binnenkort terug te vinden. Ik heb genoeg gezonds in huis, dus daar ga ik me vooral op richten, yum!