THE LIST: 10 things that cross my mind when I’m shopping in a supermarket

 photo IMG_4530.jpg

Sinds mijn onfortuinlijke malaise afgelopen weekend loop ik een klein beetje achter de feiten aan. Morgen worden alle recepten voor mijn boek gefotografeerd (door mijzelf trouwens, in samenwerking met mijn uitgever en Aranka!) en vandaag stond er een hele dag koken op het programma. Maar helaas kon ik vanmorgen niet meteen beginnen, er moesten eerst boodschappen gedaan worden en een boodschappenlijst gemaakt worden. En als je vijftien recepten gaat maken, heb je aardig wat ingrediënten nodig. Wat zich allemaal afspeelde in de supermarkt? Dat ga ik je nu vertellen. Aangezien ik er dus pas om 16.30u – roerend in mijn linzensoep – achter kwam dat ik nog geen blog voor 17.00u geschreven had, oeps.

– Allereerst kost het me altijd al ontzettend veel moeite om daadwerkelijk naar de supermarkt te gaan. In het buitenland vind ik supermarkten een uitje, in Nederland vind ik het vooral gedoe. We zijn alweer drie kwartier verder als ik daadwerkelijk de supermarkt in loop…

– We beginnen natuurlijk bij de groenten en fruitafdeling… maar ben ik de enige die hier erg lang over doet omdat het vinden van alles op haar lijstje gewoon graftakken-lang. Ik vraag me af of het sneller gaat als ik regelmatiger boodschappen zou doen en dus de groenten en fruitafdeling beter leer kennen. Waarschijnlijk wel.

– Waarom is de groenten en fruitafdeling eigenlijk altijd de eerste afdeling van de supermarkt. Ik heb van mijn moeder altijd geleerd dat je de zware dingen onderop moet leggen, nu liggen mijn bananen, spinazie en zak rucola dus op de bodem van mijn kar. Niet erg handig?

– Inmiddels zijn we drie kwartier verder (ja, het duurde écht zó lang en heb ik voor het eerst in mijn leven behoefte aan de koffie uit de automaat in de supermarkt. Ik keek altijd een beetje raar naar mensen die koffie dronken in een supermarkt, zo van… dat kun je thuis toch ook? Maar ik begrijp het nu eindelijk… het is echt een hele opgave en tussendoor zou ik best een cafeïne shot kunnen gebruiken. Ik neem geen koffie, want ik heb haast.

– Waar is mijn kar? Serieus. Ik ben mijn kar in de anderhalf uur dat ik in de supermarkt was minstens 25 keer kwijt geweest. Ik dacht dat het handig was om niet heel de tijd achter die kar te lopen, uiteindelijk had het me waarschijnlijk heel veel energie gescheeld als ik wel gewoon met die kar gelopen had.

– Ugh… ik heb pas de helft van mijn lijstje in mijn karretje zitten en ik wil eigenlijk gewoon stoppen. Dit is saai.

– Waarom zijn de dingen die je nodig hebt altijd uitverkocht. Of nou ja, altijd is misschien een beetje overdreven. Maar ik vind een bezoekje aan één supermarkt eigenlijk wel genoeg.

– Hoe kan het dat alle mensen om mij heen er zo relaxt en gelukkig uitzien? Ben ik de enige die dit echt heel zwaar vindt?

– Hoe doet mijn moeder dat toch? Boodschappen op de band, tegelijkertijd inpakken, betalen, alles… Op het moment dat ik heb afgerekend en de caissière verder gaat met de volgende klant moet ik nog heel veel inpakken. En shit nu is ze alweer bezig met een volgende klant en ik ben nog lang niet klaar en wat zijn nou mijn spullen en welke zijn nou van die meneer achter mij? Ik moet opschieten maar ik kan niet sneller! Oooh damn… kijk uit voor mijn eieren!

– Ben ik nu zo incapabel of zijn die karretjes gewoon echt onmogelijk om mee te rijden?! Ik wil rechtdoor, niet naar links!!!! RECHTDOOR!

En toen moest ik dus nog beginnen met koken…

Liefs,
Annemerel

Delen:

37 Reacties

 1. oktober 19, 2015 / 17:06

  Haha, herkenbaar! Volgens mij zit er wel een logica achter die groente en fruit-afdeling. Als mensen eerst lekker groente en fruit in hun karretje gooien, zijn ze daarna net iets makkelijker over te halen ook die zak Doritos en M&M’s mee te pakken. Tenminste, zo iets heb ik er ooit van begrepen haha.

  • Martje
   oktober 19, 2015 / 18:31

   Dat heb ik ook een keer gelezen! Je voelt je goed omdat je de gezonde dingen al gepakt hebt, waarna je jezelf kunt ´belonen´ met een van de vele snacks waar je nog langskomt.

   • Elise
    oktober 20, 2015 / 14:47

    Het heeft ook te maken met het feit dat er op groente/fruit, vlees en brood de meeste winstmarge wordt gemaakt. Dus de supermarkt heeft graag dat je daar verplicht door heen moet lopen (en zo dus ook iets gaat kopen) en daarom zetten ze dit ook vaak aan het begin. Zeker in de nieuwere supermarkten zie je dat je altijd langs de groente/fruit, brood en vlees wordt gestuurd om de andere boodschappen te kunnen halen :).

 2. oktober 19, 2015 / 17:10

  En daarom doe ik geen boodschappen meer en al helemaal niet samen met mijn kindjes ;-)

 3. oktober 19, 2015 / 17:10

  Hahaha heeeel erg herkenbaar! Ik ben erg benieuwd naar je boek, wanneer komt ie uit?

 4. oktober 19, 2015 / 17:20

  Haha dit is zooo herkenbaar! Denk niet dat ik er ooit aan kan wennen..

 5. oktober 19, 2015 / 17:21

  Haha, nou, bij onze supermarkt beginnen ze met BROOD. Ook handig als je daarna nog melk en zo moet hebben. Wij gebruiken altijd de zelfscan, scheelt weer een stresspuntje bij het afrekenen…

 6. Amber
  oktober 19, 2015 / 17:27

  Grappig, ik ben juist het tegenovergestelde. In ieder geval vanochtend toen ik heel systematisch door ieder gangpad slechts 1x liep en zo langs alle schappen kwam om na te denken of er iets uit mijn lijstje daar stond. Om de slalom te eindigen door naar de verse broodjes te lopen.

  Maar ik kan dan ook ondertussen hit mijn hoofd noemen in welk gangpad alles staat met precieze locatie in het schap. Maar bij de Albert Heijn waar ik soms heen ga voor een paar dingen die ik ook ongeveer even lang erover om alles te vinden, terwijl ik bij de lidl blind de winkel door kan navigeren en de boodschappen voor heel de week doe :)

  En dat betalen en inpakken tegelijkertijd, daar is gewoon veel training voor nodig!

 7. Iris
  oktober 19, 2015 / 17:31

  Volgens mij zit de groente- en fruitafdeling aan het begin, JUIST omdat dat boven op de rest moet worden gelegd. Dat betekent dat als je de hele supermarkt door bent geweest, je terug moet lopen naar het begin. Je loopt daardoor nog een keer langs de spullen en gooit nog wat extra dingen in je karretje.

  Verder vind ik boodschappen doen juist erg leuk, terwijl ik de rest van het huishouden juist echt haat om te doen. Alleen de dingen die inderdaad altijd uitverkocht zijn frustreren me heel erg!

 8. oktober 19, 2015 / 17:33

  Anderhalf uur in de supermarkt!!!! Dan zou iedereen flippen, meid!

 9. oktober 19, 2015 / 17:34

  Ik heb er eigenlijk nooit zoveel moeite mee. Maar heel vaak ga ik ook niet. Ik eet drie keer per week HelloFresh. Scheelt een hoop gedoe, haha.

 10. tessa
  oktober 19, 2015 / 17:45

  oh ja ik heb echt n hekel aan de supermarkt. en ik heb er ook nog 5 jaar gewerkt hahaha. dus ik snap indelingen heel goed : enige voordeel. Ik probeer altijd 1 keer in de week te gaan en gewoon van alles te kopen en daarna zsm weer naar huis:).

 11. brigit
  oktober 19, 2015 / 17:49

  Dat is wel slordig van de persoon achter de kassa. Dat zwarte schuif ding op de band achter de kassa(de kant waar de gescande producten terecht komen) is er namenlijk om de boodschappen van verschillende mensen gescheiden te houden. Hoe wel ik zelf nooit in een supermarkt gewerkt heb valt het me op dat die dingen nauwelijks gebruikt worden

  • Annemerel
   Auteur
   oktober 19, 2015 / 18:27

   Die werd wel gebruikt, maar ik had zoveel in te pakken/was zo langzaam dat er echt al vier mensen na mij kwamen!

  • Amber
   oktober 19, 2015 / 23:39

   Band achter de kassa? Sinds ik naar de Lidl ga moet ik mijn inpaksnelheid aanpassen aan de scansnelheid omdat ze geen band hebben… En die scansnelheid ligt hoog :o

 12. Elke
  oktober 19, 2015 / 17:55

  Haha, herkenbaar. Hoewel… sinds ik alles op volgorde van waar alles ligt in de winkel opschrijf, gaat het winkelen veel sneller! Kwestie van een iets groter briefje pakken en zodra je iets nodig hebt, beetje op een logische plek op je briefje zetten… scheelt een hoop heen en weer gesjees door de winkel ;) Succes met koken!

 13. oktober 19, 2015 / 18:07

  Haha grappig om te lezen, maar geloof me, boodschappen doen kan ook best leuk zijn ;-) Aangezien je gemiddeld een jaar van je hele leven in de supermercado doorbrengt kan je er maar beter wat van maken

 14. oktober 19, 2015 / 18:44

  Kom in Amerika wonen. Hier hebben ze “baggers” die alles voor je in papieren tasjes doen, heel chill.

 15. oktober 19, 2015 / 19:00

  Haha, heel erg herkenbaar dit!

 16. oktober 19, 2015 / 19:35

  Ik vind boodschappen doen helemaal niet leuk, gelukkig vind mijn vriend het niet erg om dit te doen :-)! Ik snap jouw gedachten dan ook bijna allemaal haha!

 17. Patty
  oktober 19, 2015 / 19:51

  Inderdaad onhandig dat je als eerste je groente en fruit moet inladen… tip; ik gebruik daarvoor altijd het aparte gedeelte (waar nu jouw boodschappentas in staat) mn tas hang ik vervolgens aan het haakje… problem solved!

  • Anouchka
   oktober 19, 2015 / 20:40

   Haha grappig, ik doe precies hetzelfde, en had jouw reactie nog niet gelezen toen ik die van mij schreef :-)

  • Christel
   oktober 20, 2015 / 12:11

   Dit ja! Haha, dat heb ik dan weer van m’n moeder geleerd ;-)

 18. Anouchka
  oktober 19, 2015 / 20:39

  Ik doe altijd mn groenten en fruit in het deel van het karretje waar je nu je tas hebt staan (die hang ik aan het hangertje op de kar) en de rest van de boodschappen mik ik in het grote vak :-D scheelt al heel erg veel!!!

 19. Ilse
  oktober 19, 2015 / 20:52

  Haha, wat moest ik hard lachen om dit lijstje. Ik vind het altijd heerlijk om boodschappen doen.

 20. oktober 19, 2015 / 20:56

  Volgens mij liggen groenten en fruit aan het begin van de supermarkt omdat dat het altijd zo lekker vers uitziet, en dan ga je verder winkelen met de assumptie dat de rest van de winkel ook lekker vers is. Dat heb ik bij een onderdeel over marketing op de middelbare school geleerd en toen ik in de supermarkt werkte werd er altijd op gehamerd dat die afdeling (+delikaas en brood, waar ik werkte) netjes moest zijn en je alles moest weghalen wat er niet zo vers uitzag. Dat werken in de supermarkt heeft er trouwens wel voor gezorgd dat de indeling van de Albert Heijn voor mij zo logsich als wat is, maar als ik naar een andere supermarkt ga krijg ik een halve paniekaanval, haha.

  Oh dat van betalen en inpakken tegelijk gaat bij mij ook altijd mis! Ik ben ook echt zo onhandig met dat soort dingen, haha.

  • oktober 20, 2015 / 09:32

   Hahah herkenbaar!! Ik heb ook altijd total stress als ik in een nieuwe supermarkt kom :’)

 21. oktober 19, 2015 / 22:16

  Ik vind boodschappen doen juist leuk! Maar ik hoef er dan ook geen anderhalf uur over te doen. Ik doe voor een hele week boodschappen in 10 minuten tijd. Inclusief ingredienten voor de recepten op mijn site :D Kwestie va je lijstje in de volgorde van de winkel maken!

 22. oktober 20, 2015 / 08:53

  Haha geweldig! Bij mij is het vooral altijd de weg terug naar huis een drama. Ik ga altijd op de fiets en moet dwars door de stad met al mijn boodschappen, niet handig!

 23. oktober 20, 2015 / 11:19

  Supermarkten leggen groente en fruit vooraan zodat als je dat in je mandje hebt liggen, je je daarna heel gezond voelt en zonder scrupules ook een lading chips en koek koopt. Allemaal retail!

 24. oktober 20, 2015 / 12:07

  Wat heerlijk om te lezen :) Ik vind het juist leuk om boodschappen te doen en moet zeggen dat ik inmiddels ook wel helemaal mijn eigen standaard route enzo heb in de supermarkt. Laatst lette ik niet op en ging ik er ineens vandoor met een karretje van een ander. Moesten we later uitzoeken wat van hem en van mij was. Oeps!

  Succes vandaag met het fotograferen voor je boek!

 25. Desiré
  oktober 20, 2015 / 12:46

  Ohhh ik ben echt het tegenovergestelde, ik vind het zo leuk om boodschappen te doen haha! Ik ga ook rustig allerlei verschillende supermarkten af want dit hebben ze daar en dat hebben ze hier en daar is nu die en die actie of bonus ;p
  Ja misschien een beetje erg maar ik vind het heerlijk om te doen… blijkbaar.

 26. oktober 20, 2015 / 16:06

  Haha herkenbaar. Moet wel toegeven dat sindsdat ik zelf in een supermarkt gewerkt heb voor vier jaar ik de indeling een stuk logischer vind. Alles is in elke supermarkt wel op dezelfde manier ingedeeld namelijk :)

 27. oktober 20, 2015 / 16:18

  hahahaha leuk dit! Boodschappen doen is best leuk hoor :-)

 28. oktober 21, 2015 / 17:11

  Haha, vooral die laatste is erg herkenbaar, heb ook altijd struggles met die karretjes!

 29. oktober 21, 2015 / 19:12

  Ahhh ik mis er nog een paar puntjes in je lijstje :D haha, dat geeft wel aan hoe een hekel ik heb aan boodschappen doen.

  Bij mij is de grootste ergernisfactor in de supermarkt de andere mensen die op dat moment ook boodschappen aan het doen zijn. Vooral op zaterdag, maar dat is les 1. doe nooit boodschappen op zaterdag. De karren van andere mensen staan namelijk altijd in de weg, ze nemen soms per ongeluk je kar mee, zijn aan het slenteren voor je of schieten net even voor je in de rij bij de kassa met een overvolle kar.

  En dan die nieuwe deurtjes die ze voor de koeling tegenwoordig hebben! Het is natuurlijk veel beter voor het milieu en de producten, maar niet voor je humeur. Vooral niet als iemand anders heel breed voor die deurtjes gaat staan zodat je er zelf niet handig bij kan. Ook stoot ik mezelf er vaak aan of vallen ze dicht als ik nog bezig ben iets te pakken.

  Of….. dat het brood altijd op is aan het einde van de dag!

  Dat ik mijn boodschappentassen vergeten ben……