SUNDAY TALK: Susan Kuijken’s Road 2 Rio

 photo Screen Shot 2015-12-15 at 10.40.09.png

In oktober interviewde ik Susan Kuijken voor Metro. Als er niet meteen een belletje bij die naam gaat rinkelen zal ik niet meteen heel erg boos worden, maar ik wil je wel graag wat meer over Susan vertellen. Susan scoorde dit jaar namelijk twee tickets voor Rio. Geen vliegtickets, maar startbewijzen voor de vijf en tien kilometer tijdens de Olympische Spelen die volgend jaar in Rio plaats zullen vinden. En dat is niet haar enige prestatie, tijdens het WK in Beijing deze zomer liep ze naar een knappe achtste plek op de vijf kilometer, als eerste niet Afrikaanse.

Ik vind dat knap. Ontzettend knap. Zeker als je je bedenkt dat Susan inmiddels al 29 is en dit haar aller eerste Olympische Spelen zullen worden. Iemand anders had zijn Olympische droom wellicht al lang opgegeven (want vergeet alsjeblieft niet hoe lang en hoe hard je moet trainen om op dit niveau te kunnen lopen), maar Susan niet. Tijdens de Olympische Spelen van Londen zat ze gedeprimeerd en geblesseerd zonder startbewijzen thuis op de bank in Nijmegen, deze zomer staat ze in Rio.

Maar om daar een behoorlijk resultaat neer te kunnen zetten, moet Susan keihard trainen. Trainingen waar ze niet voor betaald wordt en die best wel redelijk kostbaar zijn. Samen met haar verloofde Andrew woont ze sinds kort tijdelijk in een huisje op sportcentrum Papendaal (hier schrijft Andrew trouwens hilarische blogs over), binnenkort vertrekt het stel naar een iets zonniger en warmer oord, om de training voor Rio voort te zetten.

Om Susan zo optimaal mogelijk te laten trainen hebben vrienden van Susan een sponsoractie op gezet. Je kunt op allerlei manieren Susan en haar Rio-missie steunen. Zo kun je een T-shirt kopen met daar op een illustratie van Susan’s Road To Rio, of je kunt lid worden van de club van 100, maar misschien nog wel het leukste, op derde kerstdag (27 december dus) staat er een pop-up Xristmas Xross gepland ergens in de bossen in de buurt van Nijmegen. Een officiële cross, waarbij ook Susan aan de start staat. Die vrienden van Susan die dit organiseren zijn toevallig ook best wel bekwaam in het organiseren van hardloopwedstrijden… De ene is de bedenker van de Marikenloop en de Zevenheuvelenloop, de ander was voorzitter van de Seven Hills Runners Club. Ik kan me dan ook zo voorstellen dat we ons geen zorgen over de organisatie hoeven te maken.

Ik sta 27 december aan de start van deze wedstrijd. Mijn allereerste crosswedstrijd, het zal mij benieuwen. De wedstrijd is 5000 meter en gaat dus door de bossen van Nijmegen. Ik loop nooit door het bos en ben als de dood voor honden, dus dat gaat nog grappig worden (lieve mensen in de buurt van Nijmegen, kunnen jullie alsjeblieft je honden aan de lijn houden 27 december, ik ben jullie heel erg dankbaar!). De exacte locatie van de run is nog niet bekend, die wordt een avond van te voren pas bekend gemaakt! Een echte pop-up run dus.

Wil jij net als ik meedoen aan de duurste cross ter wereld (deelname kost 50 euro) en daarmee Susan en haar Olympische droom steunen? Klik hier om je in te schrijven voor de Xristmas Xross en wellicht zie ik jou 27 december ook aan de start, ik neem mijn vader mee trouwens. Lijkt me een leuke father-daughter activiteit.

Liefs,
Annemerel

Delen:

4 Reacties

 1. Merin
  december 20, 2015 / 17:11

  Ik zou hartstikke graag mee willen doen! Helaas is gister mijn blinde darm er met spoed uitgehaald en mag ik de komende 6 weken niet rennen :(

 2. december 20, 2015 / 20:04

  Wat gaaf!!! Ik ga hier hard over nadenken, ik vind het wel heftig hoor 5 km door het bos maar ik zou Susan hier zeker mee willen helpen en mezelf ook want ik heb nog een challenge voor december die ik wil halen. Oh en ik woon in de buurt van Nijmegen. Ik zou dus een lame excuus moeten verzinnen om niet mee te doen.

 3. Ilse
  december 20, 2015 / 20:35

  Helaas is mijn loopmotivatie en doel een beetje ver te vinden dus ik sla over en daarnaast ver weg.

 4. december 21, 2015 / 11:04

  Helaas kan ik de 27e niet maar vind het wel een heel leuk idee.

  Ik heb pas een cross gelopen en ben ook als de dood voor honden (die ook echt los liepen overal over het pacrous) maar door de adrenaline dacht ik opeens fuck it op naar de finish. En toen viel het best mee!

  Heel veel succes alvast met deze cross en ook voor Susan veel succes met het vinden van sponsoren etc. etc.!!! :D