SUNDAY TALK: Most valuable lessons I learned in 2015

 photo Desktop1907.jpg

2015 is bijna ten einde, dus is het ook weer tijd voor de lijstjes. Ik begon dinsdag al met mijn favoriete nummers van het afgelopen jaar, vandaag deel ik al mijn waardevolle lessen die ik dit jaar geleerd heb. Van ware levenslessen tot simpele constateringen.

– Als ik het heel erg druk heb denk ik soms, wow, waarom maak ik het mezelf zo druk… Ik zou echt wat rustiger aan moeten doen. Maar ik heb dit jaar geleerd dat ik eigenlijk gewoon het beste vaar op ‘druk zijn’. Ja, soms wordt het iets te veel, raak ik een klein beetje in paniek en ga ik met iPhones gooien enzo, maar het is beter dan niet zoveel te doen hebben.. daar word ik namelijk ontzettend lui van en na een luie dag heb ik een stuk minder fijn gevoel dan na een drukke productieve dag. Drukte accepteren en geloven dat het goed komt, dat is mijn nieuwe devies.

– Naar Oostenrijk of Italië rijden in mijn eentje is no big deal. Voor 2015 had ik dat nog nooit gedaan en de eerste keer dat ik in mijn eentje in de auto stapte om naar Oostenrijk te rijden dacht ik wel heel even ‘waar begin ik aan’, maar ik vind het zo fijn. Tien uur rijden, niets anders doen dan alleen maar rijden. Oh ja en een beetje zingen, om me heen kijken en nadenken over de zin van het leven ;-). Het is eigenlijk hetzelfde als marathons lopen, maar dan zonder de fysieke ongemakken. Alhoewel, ik krijg soms wel een beetje last van mijn schouders van het continu in dezelfde houding zitten.

– Als ik goed train, relatief gezond leef, mijn dag heb en niet te hoge verwachtingen heb van mezelf, kan ik een hele goede marathon lopen. Die 3.26.43 in Berlijn is daar het bewijs van. Ik ben nog steeds verbaasd over mijn eigen prestatie, maar droom nu stiekem wel van een marathon onder de 3.20.

– Een boek maken is compleet anders dan bloggen . Toen ik begin april mijn contract tekende kon ik niet geloven dat mijn boek pas tien maanden later in de winkel zou liggen. Ik wilde het nu, nu, nu!!! Inmiddels komt de lancering datum steeds dichterbij (nog zes weken!) en heb ik het gevoel dat de tijd te snel gaat. Maar goed, ik vind het dus zo raar dat er straks teksten gelezen kunnen worden die ik in april geschreven heb. Het liefst zou ik de teksten iedere dag allemaal herschrijven, ik ben nooit tevreden. En met een blog kun je dus alles heel makkelijk op ieder gewenst moment herschrijven, met een boek is dat niet zo. Wat ik van dit proces geleerd heb dit jaar? Geduld is een schone zaak en tijd vliegt als je een boek aan het schrijven bent, echt waar.

– Ik moet beter mijn huis opruimen. Of in ieder geval zorgen dat er nergens etensresten liggen. En in mijn keukenkastjes moet ik geen pakken bloem of koekjes bewaren. Want daar krijg je dus muizen van. En voor muizen ben ik bang. Dat laatste heb ik niet in 2015 geleerd hoor, dat wist ik al veel langer.

– Justin Bieber kan best leuk muziek maken. Zo leuk dat ik concertkaartjes kocht én zijn album tien uur lang op repeat kan luisteren.

– Video’s maken is niet eng, het is leuk. Voorheen vond ik camera’s die bewegende beelden opnamen verschrikkelijk eng. Foto’s? Geen probleem. Een videocamera? Ik veranderde in een standbeeld en wilde dat het zo snel mogelijk over was. Inmiddels ben ik over mijn cameravrees heen, alhoewel vloggen nog wel eens een beetje awkward blijft. Het is toch een beetje vreemd om in een camera te praten, zeker als je in een openbare ruimte bent of op straat.

– Een geprakte avocado met een beetje citroensap, peper en zout op een rijstwafel is ALTIJD lekker. Of er nu een gepocheerd eitje of zalm op zit of niet, die avocado alleen is eigenlijk ook al heel erg goed. Nutella is trouwens ook iets dat ik in 2015 ontdekt heb.

– Het komt eigenlijk altijd wel goed. Of ik nu mijn iPhone (waarvan ik soms het idee heb dat het mijn leven is) sloop. Of ik nu stress om het feit dat ik op vrijdag nog geen onderwerp heb voor een deadline van zondag. Of mijn spullen nu gestolen worden in het buitenland. Het komt altijd goed. Soms iets makkelijker, soms kost het wat meer moeite. Maar – zolang je gezond bent – komt het altijd goed.

– Gezondheid en lieve mensen om me heen zijn voor mij belangrijker dan wat dan ook. Belangrijker dan een flitsende carrière, belangrijker dan spullen. Gezondheid en lieve mensen zijn de dingen die me uiteindelijk het gelukkigst maken. Natuurlijk wil ik altijd meer, natuurlijk wil ik altijd beter. Die onrust zit nu eenmaal in me. Maar zonder gezondheid en lieve mensen om me heen hebben al die andere dingen geen betekenis.

Welke wijze lessen heb jij het afgelopen jaar geleerd?

Liefs,
Annemerel

Delen:

10 Reacties

 1. december 27, 2015 / 12:15

  Leuk om te lezen en geprakte avocado is inderdaad onwijs lekker!

 2. december 27, 2015 / 12:17

  Fijne dingen in 2015! Alleen rijden lijkt mij echt helemaal niets, dus respect dat je zelf zulke lange afstanden rijdt!

 3. december 27, 2015 / 12:42

  Een eigen boek en een zeer scherpe tijd neerzetten voor de marathon in Berlijn. It’s just wow. Snap dat je hier heel veel van geleerd hebt.

 4. december 27, 2015 / 12:42

  Wat een leuke lessen! Mijn belangrijkste les dit jaar is: stressen of je na elke invalbaan weer werkt hebt helpt echt niet, niet stressen en je hebt makkelijk een jaar lang werk!

 5. december 27, 2015 / 13:08

  Goede lessen! Vooral het laatste punt…Die vergeet ik namelijk best vaak. Alle kansen met beide handen aangrijpen, altijd werken, studeren en beter willen worden in alles wat ik doe.. Totdat je verzuipt in het werk. Op vakanties merk ik pas hoe blij ik word van de mensen om mij heen! Goed om bij stil te staan. Al functioneer ik ook beter in drukke weken dan in weken met ‘weinig’ verplichtingen!

 6. marly
  december 27, 2015 / 17:54

  Ik heb dit jaar geleerd dat gezondheid echt het belangrijkste is. Helaas is het niet vanzelfsprekend en heel veranderlijk. Ik wens bij de nieuwjaarswensen iedereen dan dit jaar ook een ‘gezond en gelukkig nieuwjaar’, voegt iets meer toe.

 7. Ilse
  december 27, 2015 / 19:18

  Mooie lessen heb je geleerd en goed om daarmee 2016 te beginnen. En ik heb er zelf nog niet echt over nagedacht wat ik dit jaar heb geleerd.

 8. Lilian
  december 27, 2015 / 19:39

  zonde dat je niet al jaren eerder nutella had ontdekt, of juist goed haha! mijn all time favorite broodbeleg.
  kan niet wachten totdat je boek uit is!

 9. december 27, 2015 / 21:11

  Mijn aller belangrijkste les is dat ik meer kan dan ik ooit heb durven dromen! Ik begon met 25 kilo overgewicht met hardlopen, niet in staat om een halve minuut te rennen zonder half dood neer te vallen. Inmiddels loop ik 15km zonder problemen, loop ik wedstrijden en sta ik ingeschreven voor een halve marathon. Het was een geweldig jaar!

 10. december 29, 2015 / 09:55

  Alleen die foto’s spreken al redelijk voor zich volgens mij, mooi jaartje en leuke levenslessen. En inderdaad: hoe druk ook, het komt altijd goed.