SUNDAY TALK: Body confidence

 photo Screen Shot 2015-12-26 at 17.29.34.png

Ik zag mezelf voorbijkomen in een sponsored post van Jogha, met daarbij de tekst: “Confidence is the best outfit” en het zette me aan het denken. Het was niet de eerste keer dat deze foto me aan het denken zet. Toen ik een paar weken eerder de foto zelf op Instagram geplaatst had, deed ik dat ook al. Mensen reageerde dat ik een mooi lichaam had en dat het verfrissend was om iemand te zien met een mooi lichaam zonder perfect afgetrainde buik.

Dat klopt. Mijn buik is niet perfect afgetraind, toch ben ik zelfverzekerd genoeg om in sportbeha op de foto te gaan, een foto die gedeeld wordt op social media, door mij, door Jogha. Soms denk ik weleens, had ik maar een super strakke buik, net zo’n buik als Gigi Hadid bijvoorbeeld. Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik zo’n buik nodig had, omdat ik als ‘fitblogger’ anders niet aan de norm zou voldoen.

Inmiddels ben ik van dat hele idee afgestapt. Voor mij wegen de voordelen van een sixpack niet op tegen alle dingen die ik ervoor zou moeten laten en de dingen die ik juist zou moeten doen. Daarnaast ben ik er ook achter dat ik die sixpack helemaal niet nodig heb. Ik probeer met mijn blog juist uit te dragen dat je niet zulke hoge eisen hoeft te stellen aan jezelf, dat je geen sixpack hoeft te hebben om trots te kunnen zijn op je eigen lichaam. Waarom zou ik zelf dan wel een perfect afgetrainde buik moeten hebben?

En wat is perfect eigenlijk? Wat voor jou niet perfect is, is voor een ander misschien ultieme perfectie. Mijn buik is de ene maand wat strakker dan de ander, sterker nog, dat scheelt per dag. Afgelopen zomer had ik het ontzettend druk met mijn boek en het trainen voor de marathon, daarnaast was het warm en dus was ik wat slanker en was mijn buik vanzelfsprekend strakker. Nu is het winter en volstaat een salade als lunch dus absoluut niet. Ik loop een stuk minder kilometers hard dan afgelopen zomer en doordat ik het minder druk heb, heb ik meer tijd om te eten. Logisch dat ik dan een paar kilo aankom en daar ben ik helemaal OK mee.

Natuurlijk probeer ik ‘de beste versie van mezelf’ te zijn, maar bij die beste versie hoort ook Nutella, pasta en af en toe een hele dag niets anders dan Netflix. Bij die beste versie horen dagen waarop ik accepteer dat er niets uit mijn handen komt net zo goed als dagen waarop ik begin met tien minuten buikspieroefeningen, daarna een uur ga hardlopen en de rest van de dag super productief aan het werk ben. Juist die afwisseling maakt het leven interessant. Juist die afwisseling laat je een stuk beter beseffen waar je wel en niet gelukkig van wordt.

Maar goed, daar ging het niet om. Het ging om die sixpack, die ik dus niet heb en waar ik helemaal OK mee ben. Misschien heb ik hem van de zomer wel, misschien ook niet. Met beide scenario’s heb ik vrede. En ik vind dat jij dat ook zou moeten hebben. Zo lang je geen model bent is een strakke buik geen noodzaak en zelfs als je model bent, vraag ik me af hoe noodzakelijk dat ‘perfecte afgetrainde buikje’ eigenlijk is.

Baby, you should go and love yourself ;-).

Liefs,
Annemerel

Delen:

43 Reacties

 1. januari 3, 2016 / 12:21

  Ontzettend mooi geschreven, kon ik dit ook maar in mijn hoofd stampen. Soms zit dat buikje van mij meer in de weg. Ik vind dat je prachtig op de foto staat en dat je met een gezonde portie zelfvertrouwen laat zien dat het OK is.

 2. januari 3, 2016 / 12:22

  Wat een goede en motiverende blogpost dit! Ik staar me altijd blind op ‘fitgirls’ die echt perfect afgetraind zijn, maar je kan ook fit zijn zonder een sixpack.. Dat bewijs jij wel! Heel fijn geschreven dit :-)

 3. januari 3, 2016 / 12:27

  Wat een ontzettend mooi en eerlijk artikel. Goed dat dit soort artikelen ook worden gepubliceerd. Ik heb heel veel fitgirls uit mijn lijstje gegooid omdat ik dacht dat ik ook zo moest worden. Dat lag niet zozeer aan hun maar toch. Ik ben nu gewoon blij met mezelf, en vind 3 keer per week hardlopen genoeg. Dan maar geen sixpack.

 4. januari 3, 2016 / 12:30

  Mooi geschreven! Ik zou graag wat afvallen, maar een sixpack hoeft van mij absoluut niet. Vaak vind ik het er niet eens mooi uitzien. Ik vind het bij jou mooier dan bij de meesten die wel een mega strakke buik hebben. Je hebt een gezonde leefstijl en daar gaat het om toch? :-)

 5. Elvira
  januari 3, 2016 / 12:30

  Goed stuk! Ik ben het met je eens. Ik let wel op mijn eten en wil mij wel fit blijven voelen, maar hoef echt niet zo strak te zijn als sommige anderen. Als ik wil snoepen, doe ik dat gewoon.

 6. januari 3, 2016 / 12:35

  Voor mij is perfect als ik goed in mijn vel zit, ik hoef geen strakke buik of gespierde benen en armen. Ik vind dat ik er nu prima uit zie. Het liefst met wat minder eczeem, maar ik tevreden.

 7. Sanne
  januari 3, 2016 / 12:51

  En juist hierom vind ik het zo leuk om jou te volgen! Er wordt steeds meer nadruk gelegd op het hebben van een sixpack en daar word ik juist onzeker van. Heerlijk om dan zo’n blog van jou te lezen! :)

 8. januari 3, 2016 / 12:51

  Zo’n mooie en inspirerende blogpost. Ik heb ook heel lang een sixpack gewild en dat werd er niet beter op toen ik meer en meer fitgirls ging volgen op instagram. Intussen besef ik dat een sixpack mij niet gelukkig gaat maken. Ik zou er veel te veel voor moeten laten en dat wil ik niet. Ik voel me op dit moment goed in mijn vel door drie keer per week te gaan hardlopen en voor mij hoeft daar geen sixpack of squat ass bij.

 9. Tessa
  januari 3, 2016 / 13:00

  Mooie post! Vind die Jogha foto van je echt waanzinnig mooi. Je ziet er zo gezond en fit uit. En je straalt gewoon! Ik denk ook dat dat het aller belangrijkst is; je goed voelen in je eigen lichaam en dat ook uitstralen.

 10. januari 3, 2016 / 13:01

  Wat een goed artikel Annemerel. Dat had ik echt ff nodig! Je ziet er prachtig uit!

 11. januari 3, 2016 / 13:21

  Wat een goed artikel! Juist heel verfrissend om als “fitblogger” te laten zien dat een sixpack niet het belangrijkste is. Je bent prachtig! Ik ben klaar met de vrouwen die elkaar maar gek blijven maken met hun sixpack. Het is maar voor heel weinig vrouwen haalbaar en die moeten er inderdaad heel veel voor laten. Goed dat juist jij dit onder de aandacht brengt.

 12. januari 3, 2016 / 13:29

  Wat een mooi artikel! Dit onderwerp spookt de laatste weken enorm door mijn hoofd.. Al meerdere keren heb ik overwogen om als een konijn te leven, maar daar word ik niet gelukkig van. Zoals jij ook mooi verwoord. Ik houd van eten, krijg genoeg beweging, loop hard en doe verschillende oefeningen. Wellicht is vrede hebben met een niet afgetrainde buik het beste. Sterk verhaal Annemerel! Het zet ook mij aan het denken! ;-)

 13. Alcione
  januari 3, 2016 / 13:35

  Amen :-)

 14. januari 3, 2016 / 13:38

  Wat een prachtig geschreven artikel! Wat een inspiratie ben je zeg. Je verwoord het zo mooi. Je ziet er fantastisch uit!

 15. januari 3, 2016 / 13:49

  Een sixpack voor vrouwen vind ik eigenlijk best ongezond. Klinkt misschien gek, maar wij vrouwen zijn gewoon behept met een hoger vetpercentage dan mannen, en dat betekent dat wij voor een sixpack harder moeten werken dan de gemiddelde man. Je moet veel “droger” zijn. En daarbij vraag ik me dan af hoe gezond dat wel niet is, als je ziet hoeveel je er voor moet laten en niet mag eten.

  Nee hoor, geef mij maar zo’n buik als jij hebt. Mooi glad maar niet tot in den treure afgetraind. Lekker gezond bezig zijn met sporten en eten, en af en toe die pot nutella leeg eten. Goede post dit, fijn dat je hier ook aandacht aan besteedt.

 16. januari 3, 2016 / 14:00

  Mooi geschreven! Het belangrijkste is dat je gelukkig bent. Daar heb je geen sixpack voor nodig.

 17. januari 3, 2016 / 14:01

  Wat een goede blogpost, goed verwoord!!

 18. januari 3, 2016 / 14:01

  Goed artikel Annemerel! Ik vergeet ook wel eens dat het niet allemaal gaat om het hebben van een sixpack. Blij zijn met jezelf is het sleutelwoord!

 19. januari 3, 2016 / 14:03

  Supermooi stukje en ik vind dat op de foto’s van de laatste tijd je zo erg straalt dat alleen daardoor je al de mooiste/beste versie van jezelf bent!

 20. januari 3, 2016 / 14:47

  Yes, that’s why I love your blog! Ik vind het zo fijn om dit artikel te lezen, want je hebt helemaal gelijk. Tuurlijk vind ik het ook mooi als mensen wel genoeg doorzettingsvermogen hebben om een ‘perfect’ fitgirl lichaam te hebben, maar uiteindelijk gaat het erom hoe je je voelt en als jij je op deze manier – met alsnog een prachtig lichaam – goed voelt, dan is dat helemaal super :)

 21. januari 3, 2016 / 15:06

  Ik ben het helemaal met je eens! Je hebt absoluut geen sixpack nodig om een mooi en gezond lichaam te hebben!

 22. Lotte
  januari 3, 2016 / 15:07

  Toen ik die foto zag, vond ik juist dat je buik er erg goed uit zag (en al helemaal op je handstandfoto).
  Dingen doen waardoor je jezelf voelt zijn zoveel meer waard dan shiny abs :). Zeker als je verder absurd lange afstanden kunt lopen, fijne dingen mag doen en leuke mensen om je heen hebt.
  Alleszins, dit soort posts vind ik heel erg leuk. Denk dat je een goed rolmodel bent, zeker voor (onzekere) (tiener)meisjes. Doe zo voort!

 23. Iris
  januari 3, 2016 / 15:13

  Super goed geschreven! Ik ben het er helemaal mee eens, al vergeet ik dat soms zelf wel eens haha. Ik zou wel vaker dit soort artikelen willen lezen, zo inspirerend!

  Trouwens, zou je eens een artikel willen schrijven over ‘voor het eerst een (halve) marathon’, vanaf wanneer (hoeveel loopervaring?) het een goed idee is om het te doen, waar je aan moet denken en wat geschikte parcoursen zijn voor een eerste (halve) marathon.

  Ik ben vast niet de enige die dat graag eens leest :)

  Fijne zondag!

 24. januari 3, 2016 / 15:29

  Kijk this is what i’m talking about! Wat een mooi artikel.
  Ik reageer niet vaak op je blog maar ben al jaren een stiekeme stille trouwe lezeres. Favourite blog nmr 1, dat blijkt wel na al die jaren lezen.
  You go!

 25. Suuz
  januari 3, 2016 / 16:26

  Waanzinnig sterk artikel! THANKS! Daarom ben jij zo leuk om te volgen kanjer!!

 26. januari 3, 2016 / 16:56

  Iedereen is mooi zoals hij/zij is en waarmee hij/zij zich goed voelt. Heel fijn dat je het lef hebt om te laten zien dat het niet zo ‘standaard’ hoeft, volgens bepaalde kaders…

 27. Brenda
  januari 3, 2016 / 17:20

  Super artikel dit! Ben het helemaal met je eens!!!

 28. Shirley
  januari 3, 2016 / 18:15

  Amen! Niets meer aan toe te voegen! Top artikel!

 29. januari 3, 2016 / 18:16

  Wat een fijn artikel om te lezen! Ik moet zeggen dat ik het steeds makkelijker vind om vrede te hebben met hoe ik eruitzie. Het kost mij ook simpelweg teveel moeite om een sixpack te kweken. Tijd die ik aan zoveel leukere dingen kan besteden.

 30. Jessica
  januari 3, 2016 / 18:24

  Thanks, helemaal mee eens!

 31. januari 3, 2016 / 18:43

  Mooi geschreven en hartstikke waar! Fijn dat je het nu kan laten rusten :)

 32. januari 3, 2016 / 18:48

  YES DIT! mooi!

  Ik denk dat de huidige rage van ‘fit girls’ zeker een stap in de goede richting is na de populariteit van graatmagere modellen, maar dat er ook nog steeds veel mis mee is. Sterker worden ja! maar het hebben van een six pack is voor veel meisjes/vrouwen nu eenmaal onbereikbaar door lichaamsbouw of levensstijl… en daarbij is het absoluut niet zo dat alle ‘Instagram modellen’ met hun afgetrainde lijven per se het toonbeeld van gezondheid zijn!

  Ode aan dit stuk! Je bent prachtig & gezond in lichaam en geest! :)

 33. januari 3, 2016 / 19:07

  Wat een mooi artikel Annemerel. Ik zou nooit een sixpack hebben, ik heb nu een babybuik, vandaar, maar toen ik nog niet zwanger was had ik al een lubberbuik omdat ik heel veel ben afgevallen. Ik voelde me fit, ging lekker sporten (doe ik nu trouwens nog, ondanks mijn zwangerschap) en leefde een actief leven. En dat is veel belangrijker dan dat mijn buik op dat moment lubberde. Je mag die buik showen, je mag trots op jezelf zijn. En ik hoop dat veel meiden denken dat het belangrijker is dat je gezond leeft en je fit voelt dan dat je een blokjesbuik hebt. Meer van dit soort artikelen graag ;)

 34. januari 3, 2016 / 20:27

  Wat een heerlijk mooi en eerlijk stuk! Heel goed dat je niet “meedoet” aan die hoge lat. En echt ik volg zelf ook al die meiden en ik vind helemaal afgetraind super mooi en heb respect voor wat ze er allemaal voor over hebbeb. Maar ik heb het er ook niet voor over! En je bent prachtig! Dus gewoon doorgaan waar je al mee bezig was en bent!

 35. Loek
  januari 3, 2016 / 20:55

  Zoals eigenlijk iedereen al gezegd heeft, een super goed artikel. Het is zo fijn om ook eens een blogger te zien die geen sixpack heeft en altijd alleen maar gezond eet. Jouw insteek op gezond zijn en gezond eten werkt veel beter als je het mij vraagt, het is veel realistischer en op deze manier blijft het ook leuk. Dat jij op deze manier denkt en handelt maakt echt dat heel veel mensen jouw blog enorm leuk vinden denk ik.

 36. Ilse
  januari 3, 2016 / 21:23

  Mooi geschreven en precies wat ik nodig had. Als ik soms op insta kijk word ik wel eens onzeker en dan is zo’n artikel hartstikke fijn en jij bent een grote inspiratie.

 37. Anneke
  januari 3, 2016 / 21:25

  Top om te lezen Annemerel! En ik denk ook dat dit een veel realistische lat is + veel gezonder. Ik hou deze gedachte graag vast :)

 38. Yvette
  januari 3, 2016 / 21:53

  Super geschreven! De laatste tijd wil iedereen (ik zelf natuurlijk ook ..;) ) alleen maar strakker en gespierder zijn. Terwijl juist dat gezellige mee-eten en goed in je vel zitten (door zo nu en dan lekker te sporten en soms lekker veel te eten zonder te kunnen stoppen) het leven zo leuk maken! Let it gooooo, eet wat je wilt en sport zodat je gezond bent en blijft maar vooral geniet van het leven, want dat vergeten we veel te veel en het leven is daar veel te leuk voor!

 39. Giulia Califano
  januari 3, 2016 / 22:24

  Amen! Geen woord meer aan toevoegen. Dít is pas inspiratie: véél meer dan een foto van een sixpack! ;)

 40. Danielle
  januari 4, 2016 / 08:42

  Zo ontzettend fijn om te lezen dit! Je hebt helemaal gelijk. Je hebt een super mooi lichaam en ik vind je nog mooier omdat je zo in het leven staat. Mensen zijn veel te hysterisch tegenwoordig met van alles moeten. Je bent een verademing! En ik ga dit stuk vaker lezen als ik weer na tien strakke instagrambuiken denk dat ik dat ook nodig heb ;) haha

 41. januari 4, 2016 / 12:09

  Helemaal mee eens! Het gaat erom hoe jij je voelt in je eigen lichaam en niet om hoe “perfect” je lichaam is. Op het moment dat jij je super happy voelt met hoe je eruit ziet, dan zou dat toch al genoeg moeten zijn. Uiteindelijk wordt je er super ongelukkig van om jezelf constant met anderen te moeten vergelijken.

 42. januari 5, 2016 / 12:18

  Goed stuk en helemaal mee eens!

 43. Sascha
  januari 7, 2016 / 12:26

  Dankjewel voor dit stukje Annemerel! Dikke kus!