SUNDAY READING: The Casual Vacancy (#1)

Net zoals vrijwel iedereen van mijn leeftijd ben ik opgegroeid met Harry Potter. De boeken begon ik in de laatste klassen van de basisschool te lezen, de films heb ik vanzelfsprekend allemaal gezien. Toen ik het laatste boek in de zomer van 2007 uit las heb ik tranen met tuiten gehuild (SNAPE!!! OMG!). Ik bevond mezelf in een zelfde situatie na het zien van de laatste film. Ik hield van Harry Potter. Ik was dan ook heel erg benieuwd naar het eerste boek van J.K.’s hand in meer dan vijf jaar tijd en tevens haar non-Harry-related-boek debuut.

Dat het in niets op Harry Potter zou lijken wisten we al. Dat het boek niet op de kinderafdeling maar op de volwassenafdeling te vinden zou zijn, was ook al bekend. Maar verder? Vrij weinig. Eigenlijk helemaal niets. Zoals de Engelse krant The Guardian al schreef, het verhaal werd nog beter beschermd dan de Britse Kroonjuwelen. Toen ik het boek op de verschijningsdatum, 27 september, kocht en iemand in de trein me na twintig gelezen bladzijden vroeg waar het over ging kon ik dan ook geen normaal antwoord geven.

Na twintig bladzijden was het me namelijk nog niet helemaal duidelijk waar het verhaal naartoe zou gaan. Er waren heel veel verschillende verhaallijnen en het kostte wat tijd om die allemaal netjes te introduceren. Het feit dat ik weinig tijd had en slechts af en toe een paar hoofdstukjes las hielp het proces waarschijnlijk ook niet. De eerste honderd pagina’s waren OK, maar het was niet zo dat ik thuis kwam en niet kon wachten verder te lezen.

Maar toen ik zo’n tweehonderd bladzijden gelezen had veranderde dat. De laatste driehonderd bladzijden heb ik dan ook achter elkaar uitgelezen. Viel ik in de eerste honderd bladzijden al na een paar pagina’s in slaap, (ook al was het 15.00u ‘s middag..), die laatste driehonderd pagina’s las ik achter elkaar en de laatste pagina las ik zelfs na één uur ‘s nachts terwijl de wekker vijf uur later alweer zou gaan. Dat betekent volgens mij dat ik het wel spannend vond?

Waar gaat het boek nu eigenlijk over vraag je je nu waarschijnlijk af, inmiddels zijn we vijf alinea’s en vierhonderd woorden verder en jullie hebben alleen nog maar kunnen lezen over mijn leesproces en het feit dat het niet op Harry Potter lijkt. Ook interessant natuurlijk, want jullie weten nu wel dat ik het boek zo leuk vond dat ik zelfs mijn – precious – nachtrust er uiteindelijk voor opgaf.

Maar waarom?! De Engelse en Amerikaanse pers noemt het boek vulgair. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Inderdaad, er wordt gescholden. Seks, verkrachting, heroïne, verslaving, zelfmoord, huiselijk geweld, het komt allemaal voorbij. Maar het wordt op geen enkele manier verheerlijkt, waardoor ik het dus wel kan hebben. Sowieso zijn we wat dat betreft denk ik wel net iets meer gewend in Nederland in vergelijking met Engeland en Amerika.

Het verhaal speelt zich af in het fictieve dorpje “Pagford” ergens in het westen van Groot Brittanië, 200 kilometer van Londen verwijderd. De eerste paar pagina’s lees je door de gedachten van Barry Fairbrother, vijf bladzijden later is Barry dood. Dat veroorzaakt nogal wat commotie in Pagford. Niet alleen was Barry een geliefd burger en liet hij een vrouw en vier jonge kinderen achter, zijn dood zorgde er ook voor dat er een stoeltje in de gemeenteraad vrij kwam. En dat was een gewild stoeltje. Half Pagford wil, ieder met zijn eigen reden, op dat stoeltje belanden.

Maar het verhaal gaat niet alleen over de vraag wie op het stoeltje van Barry plaats zal mogen nemen, de jongere generatie (rond de 16) komt ook ruim aan bod.

De verhaallijnen lopen op een “Love Actually-manier” door elkaar heen en hoe verder je leest, hoe meer de verhaallijnen met elkaar verbonden worden. Om dit allemaal goed te volgen is het dus niet de bedoeling dat je twee hoofdstukjes leest en het boek vervolgens weer drie dagen weglegt, zoals ik in het begin deed. Je moet je door J.K. mee laten nemen naar Pagford.

Hoewel vrijwel ieder personage iets lelijks heeft (van binnen) ga je van de personages houden. Ik hield niet van alle personages. Maar ik begreep ze, hoe onredelijk ze af en toe leken te zijn, allemaal. En dat vind ik knap, want het boek telt zo’n twintig personages die allemaal één voor één aan het woord zijn. J.K. Rowling kan als geen ander in een paar woorden en met een paar rake vergelijkingen een fantastische beschrijving geven. En eh, ja dat kan af en toe wat hard en misschien vulgair(?) zijn, maar het boek ligt niet voor niets op de volwassenen afdeling toch? Moet J.K. omdat ze bekend werd met kinderboeken altijd met die doelgroep in het achterhoofd schrijven? Ik denk het niet.

Als je wilt weten of het boek met een positieve of negatieve noot eindigt moet je heel even het witte gedeelte hieronder selecteren met je muis.

Ik moet je alvast waarschuwen, het boek heeft duidelijk geen Hollywoodeinde. Het einde is eigenlijk gewoon dieptriest. Een wereld van verschil als je het vergelijkt met het einde van Harry Potter’s Deathly Hallows. Maar een Happy End had ik eerlijk gezegd ook niet echt geloofd. Het verhaal is rauw en echt, een “en ze leefden nog lang en gelukkig-einde” had ik waarschijnlijk niet eens geloofwaardig gevonden.

Neem er de tijd voor, installeer je op een regenachtige zondagmiddag in bed met kruidnootjes en een grote pot thee en laat je meenemen in J.K. Rowling’s Pagford. Geef je over en geniet.

A Casual Vacancy koop je onder andere bij Bol.com, vanaf aanstaande woensdag is ook de Nederlandse Vertaling “Een Goede Raad” beschikbaar. Ook deze bestel je bij Bol.com

Heeft één van jullie het boek al gelezen? Zo ja, wat vond jij er van?

Liefs,
Annemerel
Follow my blog on bloglovin

Delen:

27 Reacties

 1. oktober 14, 2012 / 17:05

  Ok, nu ben ik nieuwsgierig! Ik heb het boek al een paar keer voorbij zien komen, maar nu wil ik het lezen. (hier ook een diehard Harry Potter fan! Niet dat dat er iets mee te maken heeft, maar toch. Haha)

 2. Lola
  oktober 14, 2012 / 17:23

  In het begin dacht ik: Als ik eerst 200 bladzijdes moet lezen tot het interessant wordt ben ik al lang afgehaakt.
  Maar na heel je review gelezen te hebben ben ik toch wel heel nieuwsgierig, dus heb het maar gelijk op mijn verlangelijstje gezet bij bol.com;)Ook al hou ik helemaal niet van harry potter.

 3. oktober 14, 2012 / 17:46

  Ben benieuwd!

 4. oktober 14, 2012 / 17:50

  Ik ben heel benieuwd, het lijkt mij wel een goed boek :)

 5. oktober 14, 2012 / 17:53

  Het verhaal spreekt me niet echt aan eerlijk gezegd. Denk niet dat ik het boek ga lezen :)

 6. oktober 14, 2012 / 17:54

  Ik ben echt heel benieuwd! Ik was zelf ook fan van Harry Potter maar dit is wel een heel ander verhaal dan dat van Harry. Toch wil ik het wel lezen!

 7. oktober 14, 2012 / 18:26

  Ik ben echt heel benieuwd! Denk dat ik er nog wel in begin, maar heb altijd de neiging om steeds stukjes te lezen en dan een tijdje weer niet, dus misschien moet ik het maar doen als ik er echt de tijd voor heb. Ik mis Harry Potter wel haha!

 8. oktober 14, 2012 / 18:35

  Lijkt me een tof boek!

 9. Eva
  oktober 14, 2012 / 18:35

  Wat een goed geschreven verslag! Goede opbouw en inhoudelijk sterk. Leuk! :)

 10. oktober 14, 2012 / 18:47

  Mmm, ik ben toch wel heel nieuwsgierig geworden nu!

 11. Lilian
  oktober 14, 2012 / 19:06

  Stond er gisteren mee in mn handen maar besloot te wachten tot jouw review…
  Which means: van de week weer terug om hen alsnog te halen!!

 12. oktober 14, 2012 / 19:09

  Ik ben erg benieuwd! Maar lees niet graag in het Engels, dus wacht maar weer tot de Nederlandse vertaling verkrijgbaar is…

 13. oktober 14, 2012 / 19:28

  Ik ben er net in begonnen en jouw stukje brengt in ieder geval hoop dat het verderop wel wat boeiender wordt (ben nog niet voorbij de 100 bladzijden)

 14. oktober 14, 2012 / 19:39

  Ik durf juist niet niet zo goed om eraan te beginnen, omdat Rowling door Harry Potter mijn heldin is. Zometeen vind ik dit boek niks, wat blijft er dan over van mijn beeld van Rowling..

 15. oktober 14, 2012 / 19:42

  Ik wil dit boek heel graag lezen! Binnenkort maar eens bestellen.

 16. oktober 14, 2012 / 20:14

  lijkt me een heel goed boek!

 17. Ilse
  oktober 14, 2012 / 20:16

  Ik mis de HP-boeken gewoon. Zoals gewoonlijk weet jij me weer te overtuigen om het boek te gaan lezen/kopen. :)

 18. oktober 14, 2012 / 21:35

  Natuurlijk ga ik deze lezen! Geen twijfel mogelijk, want ook ik ben een potter-head en um ja dat gaat niet zomaar weg, dus ik moet en zou ook dit boek van J.K. Rowling lezen.

 19. oktober 14, 2012 / 23:32

  Nog niet. Heb hem op mijn e-reader staan. Ben benieuwd.

 20. oktober 14, 2012 / 23:53

  Wat een heerlijke recensie! Ook al ben ik een Potter fan, ik had niet zoiets van, dit boek moet ik lezen. Maar dankzij jou ben ik nu wel heel benieuwd! :D

 21. oktober 15, 2012 / 09:28

  Zelf ben ik geen Harry Potter fan, maar ben toch erg benieuwd!

 22. Eline
  oktober 15, 2012 / 11:22

  Ik ben er gisteren in begonnen, dus ik ben benieuwd!

 23. oktober 15, 2012 / 12:35

  Klinkt goed! Ik heb nog nooit iets (Oh! Shocking!) van J.K. Rowling gelezen, maar de cover spreekt me aan, en dat is al iets! ;)

 24. oktober 15, 2012 / 13:34

  Leuk! Ik ben erg benieuwd naar het boek. Heb me er wel op ingesteld dat het zeker geen HP gaat zijn!

 25. oktober 15, 2012 / 19:53

  Dat lijkt me echt een leuk boek. Heb er al veel over gehoord. Wel jammer dat de Harry Potters nu echt voorbij zijn. :(